Uvod u blogove

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Blog je Web lokacija koja omogućava vama ili vašoj organizaciji da brzo razmenjujete ideje i informacije. Blogovi sadrže objave sa datumom koje su poređane obrnutim hronološkim redosledom. Učesnici mogu da komentarišu vaše objave, kao i da daju veze ka zanimljivim lokacijama, fotografijama i srodnim blogovima.

Pregled

Osobe u vašoj organizaciji mogu da razmenjuju ideje i informacije o proizvodima, tehnologijama i procesima tako što će te informacije postavljati kao objave na blogu.

Blog

Blogovi obično imaju svog autora, ili manju grupu autora, koji redovno kreiraju sadržaj. Autor bloga, koji se naziva i „bloger“, obično koristi lični, neposredan ton i pruža sebi svojstven pogled na stvari.

Čitaoci mogu da doprinose blogu tako što će svoje ideje i reakcije na objave na blogu objavljivati u vidu komentara.

Blogovi se koriste na internetu za razne svrhe, počev od komentara do ličnih naloga, ali imaju nekoliko koristi za korporacije i drugim organizacijama. Evo nekih načina blogovima može da se koristi:

  • Povezivanje sa službenicima i klijentima    Organizacija može da objavljuje odluke i smernice i da razmenjuje ideje sa službenicima i klijentima na neformalan način. Pozivajući čitaoce da komentarišu objave na blogu, organizacija može da razvije osećaj zajedništva i da oceni teme koje se tiču njenih članova.

  • Razmena zapažanja i pogleda    Blogovi mogu da omoguće osobama koje imaju zanimljiv pogled na neku temu da o njoj diskutuju svojim rečima. Na primer, osobe mogu da razmenjuju svoje poteškoće i uspehe prilikom prevazilaženja prepreka ili iskustva u vezi sa radom na određenom projektu.

  • Pružanje uvida u složene koncepte    Za neke organizacije, blogovi služe kao forumi za diskutovanje o složenim konceptima na zanimljiviji način. Objava na blogu može da opiše prednosti primene složenih smernica ili tehnologije, uz navođenje korisnih primera.

  • Prenos vesti i pogleda    Blogovi mogu da pruže forum za razmenu važnih vesti ili tački gledišta. Zbog toga što su objave na blogu lake za postavljanje i obično su pisane u neformalnom tonu, često imaju manje ograničenja od tradicionalne Web lokacije preduzeća, koja mora da odgovori na raznolike potrebe i može da prolazi kroz duži ciklus objavljivanja.

  • Razmena vizija i ideja    Blogovi mogu da omoguće osobama da razmenjuju svoje ciljeve i razmišljanja o budućnosti, kao i da podstiču njihovo komentarisanje. Takođe mogu da pruže forum u kome rukovodioci organizacije mogu da komuniciraju sa svojim službenicima na neformalan, pristupačniji način.

Kada kreirate blog, sledeće liste, biblioteke i funkcije mogu da budu od pomoći prilikom kreiranja sadržaja i interakcije sa čitaocima:

Objavljene poruke    Koristite listu objava za prikazivanje i upravljanje svim vašim objavama. Objave su suštinski deo bloga i kojima komunicirate sa čitaocima kroz vremenskih stavke. Na listi objavljenih poruka je podešen da zahteva odobrenje pre nego što se objavljuju objave, ali možete da promenite postavku ako imate dozvolu za upravljanje listama na blogu.

Komentari    Povratne informacije u vezi sa vašim objavama na blogu dobijate preko komentara čitalaca. Njih možete da vidite pojedinačnim pregledanjem svake objave, ili možete da pregledate sve komentare na vašem blogu preko podrazumevane liste Komentari.

Kategorije    Koristite kategorije za organizovanje vaših objava, tako da čitaoci mogli lako da pronađete objave koje ih zanimaju.

Lista „Drugi blogovi“    Koristite ovu listu za skladištenje veza ka drugim blogovima, kao što su blogovi koji se bave sličnim temama, blogovi kolega ili blogovi koji ukazuju na vaš blog.

Veze    Koristite listu Veze za skladištenje drugih tipova veza, kao što su veze ka srodnim Web lokacijama ili ka dodatnim informacijama. Lista Veze podrazumevano sadrži veze ka vašoj biblioteci Fotografije i arhivama bloga.

Fotografije    Lista Fotografije je biblioteka slika u kojoj možete da skladištite slike u vezi sa vašim blogom, a na koje mogu da ukazuju veze u vašim objavama.

Trajne veze    Trajna veza je Web adresa određene objave na blogu, koja omogućava da objava uvek bude dostupna preko URL-a, čak i kada je objava arhivirana. Ako neka osoba želi da referencira raniju objavu na blogu ili ako vi želite da referencirate objavu druge osobe, trebalo bi da koristite trajnu vezu.

Arhive objava    Objave se arhiviraju po danima i mesecima, tako da vi i vaši čitaoci možete da pregledate objave na osnovu određenih datuma. Blog sadrži dva podrazumevana prikaza kalendara za pregledanje objava: standardni prikaz liste i prikaz kalendara.

RSS feedovi    Vi i vaši čitaoci možete da ostanete u toku sa promenama na blogu tako što ćete se pretplatiti na RSS feedove. RSS je tehnologija koja pruža pogodan način za raspodelu i prijem informacija u standardizovanom obliku.

Kreiranje objava na blogu je jednostavno i ne zahteva dodatne alate. Blog u sistemu Windows SharePoint Services sadrži alatke za oblikovanje, slične onima u programima za obradu teksta, uz pomoć kojih možete da primenjujete oblikovanje (kao što su podebljan tekst i fontovi u boji), umećete hiperveze i slike, kao i da kreirate tabele.

Takođe možete da koristite alatke za kreiranje blogova ili programe kompatibilne sa sistemom Windows SharePoint Services, ako vam više odgovara da kreirate objave upotrebom alatke ili programa sa kojim ste upoznati. Vaš blog sadrži komandu koja pokreće kompatibilne alatke i programe za kreiranje blogova, kao što je Microsoft Office Word 2007, ako su instalirani na vašem računaru.

Neke organizacije imaju smernice koje se tiču objavljivanja osetljivih podataka, tako da se preporučuje da, pre nego što kreirate blog, proverite da li u vašoj organizaciji postoje smernice u vezi sa otkrivanjem informacija preko blogova ili drugih medijuma.

Napomena : Ako Veb pregledač ne podržava ActiveX kontrole, zatim traku sa alatkama oblikovanje možda neće biti dostupna. Međutim, možete da koristite osnovne HTML oznake za oblikovanje teksta u vaših poruka na blogu. Veze ka više informacija o oblikovanju teksta u poboljšanom tekstualnom polja u odeljku Takođe pogledajte .

Preporučuje se da često postavljate objave na blogu da biste zadržali interesovanje vaših čitalaca, kao i da biste ih podstakli da se pretplate i da se vraćaju na vašu lokaciju. Možda ćete takođe želeti da odgovarate na komentare da bi vaši čitaoci ostali angažovani. Ako je vaša lokacija dostupna osobama izvan vaše organizacije, možda bi trebalo da periodično proveravate komentare kako biste se uverili da nema nepriličnih komentara koji mogu da uvrede neke od čitalaca.

Treba da proverite i blogom periodično da biste se uverili da veze ka drugim resursima i dalje radi, kao i da li druge informacije na vašem blogu relevantan. Mogli biste da potvrdite da kategorije odgovaraju sadržaju i da izbrišete kategorije koje ne nameravate da koristite.

Trebalo bi i da redigujete postavke, kao što su dozvole za lokaciju i liste, da biste potvrdili da sve osobe imaju odgovarajuće nivoe pristupa vašem blogu. Na primer, ako neko uporno objavljuje neprikladne komentare, možete da uredite dozvole tako da ta osoba ne može da prilaže listi Komentari.

Ako vaša lokacija podržava RSS tehnologiju, vi i vaši čitaoci možete doći ispravke o promenama na blogu, kao što su nove objave pretplaćivanjem se putem RSS Feed. Pretplaćivanjem na blogu, čitaoci ne treba da proverite nazad na blogu da biste videli ako ima objavljeni novi sadržaj. Umesto toga, čitaoci periodično dobijaju ispravke sa sadržajem nove i promenjene bloga, kao što su promene objava ili novi komentari.

Program koji se naziva RSS čitač, čitač feedova ili prikupljač feedova može umesto vas da periodično proverava lokacije sa omogućenim RSS-om i da preuzme sav ažurirani sadržaj.

Blogovi imaju za RSS feedove dugme Slika dugmeta koje vi ili vaši čitaoci mogu da kliknu da pregledate ispravke i da se pretplatite na njih pomoću prikazivača za RSS.

Na vašoj lokaciji ili kolekcija lokacija mora da bude omogućena RSS tehnologija da biste pregledali i pretplaćivali se na RSS feedove. Organizacije mogu da ograniče ili onemoguće RSS feedove zbog ograničenja propusnog opsega ili iz drugih razloga. Za više informacija obratite se administratoru ili vlasniku vaše lokacije.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×