Uvod u aplikaciju Office Web Apps

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Office Web Apps aplikacije proširuju iskustvo pri radu sa sistemom Microsoft Office na veb pregledač, odakle možete da radite sa dokumentima direktno na SharePoint lokaciji na kojoj je dokument uskladišten.

Napomena : Office Online su se nekada zvale Office Web Apps. U lokalnom sistemu SharePoint 2010 i dalje su poznate pod bivšim imenom.

Office Web Apps aplikacije rade u nekim od najčešće korišćenih pregledača i zvanično su podržane u pregledačima Windows Internet Explorer 7 i novijim verzijama, Chrome, Safari 4 i novijim verzijama za Mac računare i Firefox 3.5 i novijim verzijama za Windows, Mac i Linux.

Besprekorna integracija sa sistemom Office

Microsoft Office koristite za kreiranje dokumenata koji predstavljaju informacije, prikupljene ideje i pomažu vama i vašim kolegama prilikom odlučivanja. Te dokumente skladištite na računaru, prenosivom uređaju za skladištenje, na serveru. Office Web Apps aplikacije pružaju novi način za skladištenje dokumenata tako da se mogu pregledati pa čak i uređivati u pregledaču. Korišćenjem Office Web Apps aplikacija, veb lokacija postaje novi uređaj za skladištenje Office dokumenata: uređaj za skladištenje koji olakšava pristup dokumentima i njihovo deljenje.

U Microsoft Office 2010 programima (Word, Excel, PowerPoint i OneNote) možete početi da koristite Office Web Apps aplikacije tako što ćete sačuvati dokument u SharePoint biblioteci.

Prikaz „Backstage“ u programu Word 2010

Vaš dokument je sada dostupan za prikaz i uređivanje u pregledaču, odnosno za ponovno otvaranje u sistemu Office.

Napomena : Dokumenti ne morate da kreirate u Office 2010 da se otvore u Office Web Apps. Za najbolje kompatibilnosti, koristite Office 2003 ili noviju verziju, ili koristite Office za Mac 2008 verzije 12.2.9 ili Office za Mac 2011. Ako koristite Office 2003, instalirajte najnoviju servisni paket i čuvanje dokumenata na vašem računaru u Office Open XML format datoteke (na primer, .docx, .xlsx ili pptx datoteke). Zatim Otpremanje dokumenta na SharePoint lokaciji gde su Office Web Apps konfigurisane.

Pregledanje dokumenata

Kad koristite Office Web Apps aplikacije, dokumenti su poput veb stranica jer se skladište na veb lokaciji i prikazuju u pregledaču. Da biste videli dokument, kliknete na njega. Da biste ga delili sa drugim osobama, pošaljete vezu.

Word Online

Excel Web App

Nije važno da li se vaša verzija sistema Office podudara sa verzijama vaših prijatelja ili kolega. Nema potrebe da preuzimate prikazivač. Vaši dokumenti u pregledaču izgledaju isto kao u Office programima.

Uređivanje u pokretu

Office Web Apps aplikacije ne omogućavaju samo prikaz dokumenata nego i uređivanje sadržaja dokumenta u pregledaču.

Uređivanje u pregledaču

Uređivanje u pregledaču je optimizovano za situacije kad želite da ponovo napišete neki tekst, unesete neke podatke, dodate slajd ili zapišete beleške. Ako već pregledate dokument, izaberite stavku Uredi u pregledaču u programu Office Web Apps, unesite izmene i to je to. U većini slučajeva ažuriranja se automatski čuvaju (u programu Word Web App kliknite na dugme Sačuvaj).

Koautorstvo u realnom vremenu u programima Excel Web App i OneNote Web App

U programima Excel Web App i OneNote Web App možete da radite sa drugima na istom dokumentu u isto vreme.

Zajedničko sastavljanje dokumenta ili prikupljanje informacija često je grupna aktivnost. Na primer, možete da koristite Excel Web App da biste informacije prikupljali na strukturirani način ili to možete raditi u slobodnom obliku u programu OneNote Web App. Datoteka je smeštena na centralnoj lokaciji gde mogu da joj pristupe svi kojima je to potrebno. Nema čekanja da jedna osoba završi kako bi druga mogla da dođe do nje. Nema razmene više kopija e-poštom koje kasnije treba da se usaglase.

Ne postoji posebna komanda za saradnju u realnom vremenu. Jednostavno uređujete datoteku u nekom od Office Web Apps programa dok kolege rade isto to.

Nesmetan prelaz na Office

Ponekad ćete hteti da napravite bitne promene koje zahtevaju Office aplikacije za računare sa bogatim funkcijama. U tim situacijama možete nesmetano da pređete u odgovarajuću Office aplikaciju za računar direktno iz Office Web Apps aplikacija. Ako imate dokument otvoren u nekom od Office Web Apps programa, izaberite komandu Otvori da biste datoteku otvorili direktno iz pregledača u Office program instaliran na računaru. Kad završite, kliknite na dugme Sačuvaj u Office programu i datoteka će biti sačuvana na serveru (u OneNote aplikaciji za računar izmene se automatski čuvaju na serveru).

Napomena :  Otvaranje dokumenata direktno iz pregledača u Office aplikaciji za računare podržano je u pregledačima Firefox, Internet Explorer (Windows) i Safari (Mac). U operativnom sistemu Windows takođe morate da koristite Office 2003 ili noviju verziju sa programom Internet Explorer ili Office 2010 sa programom Firefox da biste mogli da koristite ovu funkciju. OneNote Web App zahteva OneNote 2010 za korišćenje ove funkcije. Na Mac računaru ova funkcija zahteva Microsoft Office za Mac 2008 verzije 12.2.9 ili Office za Mac 2011, a OneNote aplikacija za računare nije dostupna.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×