Uvod u analizu „šta-ako“

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Pomoću alatke za analizu šta-ako u programu Microsoft Excel, možete da eksperimentišete sa nekoliko različitih skupova vrednosti u jednu ili više formule da biste istražili sve rezultate.

Na primer, možete da izvršite analize šta-ako za izgradnju dva budžeta da pretpostavlja da svaki nivo prihod. Ili, možete da navedete rezultat da formula za proizvod, a zatim procenite šta skupova vrednosti daće taj rezultat. Excel obezbeđuje nekoliko različitih alatki će vam pomoći da izvršite tip analize koji odgovara vašim potrebama.

U ovom članku

Pregled

Koristite scenarija u obzir mnogo različitih promenljivih

Koristite "traženje cilja" da biste saznali kako da biste dobili željeni rezultat

Koristite tabele sa podacima da biste videli efekte jedne ili dve promenljive u formuli

Priprema predviđanja i napredne modele poslovanja

Pregled

Analize šta-ako je proces promene vrednosti u ćelijama da biste videli kako te promene će uticati na ishod formule na radnom listu.

Tri vrste alatki za analizu šta-ako dođete u programu Excel: scenarijima, tabele sa podacima i "traženje cilja". Scenariji i tabele sa podacima da skupove unosa vrednosti i utvrdite moguće rezultate. Tabele podataka radi samo sa jedne ili dve promenljive, ali može da prihvati veliki broj različitih vrednosti za te promenljive. Scenario može imati više promenljivih, ali to može da primi samo do 32 vrednosti. Traženje cilja funkcioniše drugačije od scenarija i tabele sa podacima u toj vodi rezultat i određuje moguće unosa vrednosti koje daju taj rezultat.

Pored ove tri alatke, možete da instalirate programske dodatke koje vam pomažu da biste izvršili analizu šta-ako, kao što je programski dodatak "Rešavač". Programski dodatak "Rešavač" je slično "traženje cilja", ali to može da primi više promenljivih. Takođe možete da kreirate predviđanja pomoću pokazivača za popunjavanje i različite komande koje su napravljene u programu Excel. Za naprednije modele, možete da koristite programski dodatak Analysis ToolPak.

Vrh stranice

Koristite scenarija u obzir mnogo različitih promenljivih

Scenario predstavlja skup vrednosti koje Excel čuva i može automatski da zameni u ćelije na radnom listu. Možete da kreirate i sačuvate različite grupe vrednosti na radnom listu i zatim se prebacite na neki od ovih novih scenarija da biste prikazali različite rezultate.

Na primer, pretpostavimo da imate dva scenarija budžeta: najgori slučaj i najboljeg slova. Možete da koristite funkcije menadžera scenarija da kreirate oba scenarija na istom radnom listu, a zatim se prebacujete između njih. Za svaku scenariju, navedite ćelije te promene i vrednosti će se koristiti za taj scenario. Kada se prebacujete između scenarija, ćeliji sa rezultatom menja u skladu i drugi promenu vrednosti ćelije.

Scenario najnepovoljnijeg ishoda
Scenario najnepovoljnijeg ishoda

1. promenljive ćelije

2. ćelije rezultat

Scenario najpovoljnijeg ishoda
Scenario najpovoljnijeg ishoda

1. promenljive ćelije

2. ćelije rezultat

Ako nekoliko osoba određene informacije u zasebne radne sveske koje želite da koristite u scenarijima, možete da prikupite te radne sveske i objedinjavanje njihove scenarija.

Pošto ste kreirali ili prikupili scenarije koji su vam potrebni, možete da kreirate izveštaja sa rezimeom scenarija koji obuhvata informacije iz scenarije. Scenario izveštaja prikazuje scenariju informacije u jednu tabelu na novi radni list.

Izveštaj sa rezimeom scenarija u programu Excel
Izveštaj sa rezimeom scenarija

Napomena : Scenario izveštaji se neće automatski ponovo izračunavaju. Ako promenite vrednosti sistema scenariju, te promene neće pojaviće se u postojećem izveštaju rezime. Umesto toga, morate da kreirate novi izveštaj sa rezimeom.

Vrh stranice

Koristite "traženje cilja" da biste saznali kako da biste dobili željeni rezultat

Ako znate rezultat koji želite od formule, ali niste sigurni koje ulazne vrednosti formula zahteva da biste dobili taj rezultat, možete da koristite funkciju "traženje cilja". Na primer, pretpostavimo da morate da pozajmiti novac. Znate koliko želite, koliko dugo tačka u kojoj ćete otplate kredita i koliko vam mogu da platite svakog meseca. Možete da koristite "traženje cilja" da biste utvrdili koji kamatna stopa mora da obezbedite da bi se vaš cilj kredita.

Model sa isplatom zavisnom od stope kamate

Napomena : Traženje cilja radi sa samo jednu vrednost promenljive unosa. Ako želite da odredite više njih za unos vrednosti, na primer, iznos kredita i mesečni iznos za plaćanje kredita, trebalo bi da umesto toga koristite programski dodatak "Rešavač". Više informacija o programski dodatak "Rešavač" potražite u odeljku priprema predviđanja i naprednog poslovnog modelai pratite veze u odeljku Takođe pogledajte .

Vrh stranice

Korišćenje tabele sa podacima da biste videli efekte jedne ili dve promenljive na formulu

Ako imate formulu koja koristi jednu ili dve promenljive ili više formula da koristi sve uobičajene jedne promenljive, možete koristiti tabelu podataka da biste videli rezultate na jednom mestu. Pomoću tabele podataka olakšava da pregledate opseg mogućnosti na prvi pogled. Budući da se fokusirate na samo jednu ili dve promenljive, rezultati su lak za čitanje i deljenje u tabelarnom obliku. Ako je omogućeno automatskog ponovnog izračunavanja za radnu svesku, podataka u tabelama podataka odmah ponovo izračunava; kao rezultat, uvek imate sveže podatke.

Tabela podataka sa jednom promenljivom
Tabele podataka sa jednom promenljivom

Tabele podataka ne može da prilagodi više od dve promenljive. Ako želite da analizirate više od dve promenljive, možete da koristite scenarije. Iako je ograničen na samo jednu ili dve promenljive, tabele podataka možete da koristite onoliko različitih promenljive vrednosti onako kako želite. Scenario može imati najviše 32 različite vrednosti, ali možete da kreirate onoliko scenariji onako kako želite.

Vrh stranice

Priprema predviđanja i napredne modele poslovanja

Ako želite da biste pripremili predviđanja, Excel možete koristiti da biste automatski generisali budućih vrednosti koje su zasnovane na postojećim podacima ili da biste automatski generisali ekstrapolirane vrednosti koje su zasnovane na linearnog trenda ili trenda rasta.

Možete da popunite niz vrednosti koje obrazuju jednostavni linearni trend ili trendu eksponencijalnog rasta pomoću pokazivača za popunjavanje ili komande " grupe ". Da biste proširili složene i nelinearne podatke, možete da koristite funkcije radnog lista ili alatku za regresivnu analizu u programskom dodatku Analysis ToolPak. Za više informacija, pratite veze u odeljku Takođe pogledajte .

Iako "traženje cilja" da biste prilagodili samo jednu promenljivu, možete da projektujete unazad za više promenljivih koristeći programski dodatak "Rešavač". Pomoću programskog dodatka Solver možete da pronađete optimalne vrednost za formulu u jednoj ćeliji – koji se zove ćelije cilja – na radnom listu.

Programski dodatak Solver radi sa grupom ćelija koje su povezane sa formulu u ćelije cilja. Programski dodatak Solver prilagođava vrednosti u ćelijama koje ste naveli — koji se zove promenljive ćelije – da biste dobili rezultat koji ste naveli iz formulu odredišne ćelije. Možete da primenite ograničenja da biste ograničili vrednosti koje "Rešavač" može da koristi u modelu, a ograničenja može da se odnosi na druge ćelije koje utiču na formulu ćelije cilja.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×