Uvod u Word Web App

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Microsoft Word Web App proširuje vaš utisak pri radu sa programom Microsoft Word na veb pregledač, odakle možete da radite sa dokumentima direktno na veb lokaciji gde je dokument uskladišten.

Besprekorna integracija sa programom Word

Dokument kreirate u programu Microsoft Word. Želite da ga objavite na veb lokaciji da bi druge osobe mogle da ga čitaju i možda odštampaju. Šta da radite ako nakon objavljivanja primetite da ste nečije ime pogrešno otkucali? Zar ne bi bilo odlično kada biste to mogli brzo da popravite na samoj veb lokaciji? Word Web App omogućava taj scenario.

U programu Microsoft Word 2010 možete početi da koristite Word Web App tako što ćete sačuvati dokument u SharePoint biblioteci. Na kartici Datoteka izaberite stavku Sačuvaj i pošalji, a zatim Sačuvaj u sistemu SharePoint.

Word Online

Sada je dokument dostupan za brzi prikaz i štampanje, uređivanje u pregledaču ili za ponovno otvaranje u programu Word.

Napomena: Dokumenti ne moraju biti kreirani u programu Word 2010 da biste ih mogli otvoriti u programu Word Web App. Za najbolju kompatibilnost koristite Office Word 2003 ili noviju verziju ili koristite Word for Mac 2008 verzija 12.2.9 ili Word for Mac 2011. Ako koristite Word 2003, instalirajte najnoviji servisni paket i sačuvajte dokumente na računaru kao .docx datoteke. Zatim otpremite dokument na SharePoint lokaciju gde se konfigurišu Office Web Apps programi.

Čitanje dokumenta u pregledaču

Kada dokument otvorite u sistemu SharePoint, Word Web App otvara dokument u pregledaču. Raspored na stranici i oblikovanje izgledaju isto kao kada biste dokument otvorili u prikazu rasporeda za štampanje u programu Word.

Režim prikaza

Napomena: Ako nemate instaliran Microsoft Silverlight 2 ili noviju verziju, Word Web App prikazuje traku sa vezom za instaliranje programa Silverlight. Silverlight nije obavezan, ali dokumenti se brže prikazuju i sa većom vizuelnom tačnošću na visokim nivoima zumiranja ukoliko imate instaliranu najnoviju verziju programa Silverlight.

U prikazu za čitanje možete se kretati kroz stranice dokumenta ili preći na određenu stranicu. Otkucajte broj stranice na koju želite da pređete ili koristite dugmad Prethodna stranica i Sledeća stranica.

Idi na stranicu

Ako želite veći prikaz ili želite da vidite veći deo stranice na ekranu, koristite komandu Zumiraj da biste povećali ili smanjili prikaz stranice.

Možete da koristite i komandu Pronađi da biste potražili reči ili fraze. Rezultati pretrage markirani su u dokumentu.

Pronalaženje

Kao i na veb stranici, možete izabrati tekst u dokumentu i kopirati ga kako bi bio dostupan za lepljenje u drugoj aplikaciji.

Štampanje iz pregledača

Word Web App štampa dokument onako kako je prikazan u prikazu za čitanje. Da biste odštampali dokument, izaberite karticu Datoteka, a zatim izaberite stavku Odštampaj.

Komanda „Odštampaj“

Napomena: Za štampanje u programu Word Web App potreban je PDF prikazivač. Ako još nemate instaliran PDF prikazivač, možete besplatno preuzeti jedan sa interneta.

Uređivanje u pregledaču

Ako želite da izvršite promene u dokumentu, kliknite na dugme Uredi u pregledaču. U prikazu za uređivanje možete dodati i izbrisati sadržaj, kao i oblikovati tekst. Prikaz za uređivanje je optimizovan za uređivanje sadržaja, a ne za prikazivanje dokumenta. U prikazu za uređivanje raspored je pojednostavljen, a stavke koje prikaz ne može da pruži prikazuju se kao čuvari mesta. Čuvari mesta vas sprečavaju da slučajno izbrišete sadržaj koji može da se prikaže, ali ne može da se uredi u programu Word Web App.

Word Online

U prikazu za uređivanje možete kucati tekst na uobičajen način i koristiti komande za kopiranje/lepljenje i opozivanje/ponavljanje radnje. Tekst možete da oblikujete primenom stilova i svih opcija za oblikovanje teksta koje vidite na kartici Početak.

Možete da dodate slike, tabele i hiperveze. Idite na karticu " Umetanje " da biste ih dodali.

Ako želite da vidite kako će promene izgledaju u dokumentu, na kartici Datoteka izaberite stavku Sačuvaj, a zatim se vratite u prikaz za čitanje tako što ćete na kartici Prikaz izabrati stavku Prikaz za čitanje.

Uređivanje bez teškoća u programu Word

Uređivanje u aplikaciji Word Web App najprikladnije je za brze promene, na primer pravljenje ispravke, umetanje slike ili dodavanje još teksta. Ako želite kompletan skup mogućnosti programa Word, izaberite karticu Datoteka i kliknite na dugme Otvori u programu Word.

Word Web App otvara dokument direktno u Word aplikaciji za računare u kojoj možete izvršiti složenije radnje – na primer, promeniti stilove u dokumentu, promeniti SmartArt ili dodati zaglavlja ili podnožja. Kada u programu Word kliknete na dugme Sačuvaj, Word čuva dokument na veb serveru.

Napomena: Otvaranje dokumenata direktno iz pregledača u Word aplikaciji za računare podržano je u Firefox, Internet Explorer (Windows) i Safari (Mac) pregledačima. U operativnom sistemu Windows takođe morati koristiti Word 2003 ili noviju verziju da biste koristili ovu funkciju (Ako koristite Firefox, takođe morate koristiti Word 2010). Na Mac platformi ova funkcija zahteva Microsoft Word za Mac 2008 verzije 12.2.9 ili Word za Mac 2011.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×