Uvod u Internet kalendare

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Napomena : Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Internet kalendari predstavljaju kalendare koji se dele putem Interneta. Oni su zasnovani na globalnim Internet standardima koji omogućavaju razmenu informacija iz kalendara bez obzira na to koja se aplikacija koristi za kreiranje ili prikazivanje tih informacija. Internet kalendari koriste format iCalendar i oznaku tipa datoteke .ics.

Microsoft Office Outlook 2007 podržava dva tipa Internet kalendara:

 • Snimci kalendara     Ovaj tip Internet kalendara šalje se putem e-poruke. On nije povezan sa izvornim kalendarom i ne ažurira se automatski.

  Snimak kalendara

  Na primer, možda ćete biti u situaciji da sarađujete sa nekom osobom iz druge kompanije koja nema pristup informacijama o zauzetosti iz programa Microsoft Outlook, pa nije u mogućnosti da zna kada imate slobodan termin za sastanak. Ukoliko je to slučaj, snimak kalendara možete da pošaljete putem e-poruke. Office Outlook 2007 vam omogućava da informacije iz kalendara pošaljete putem e-poruke.

  Slika snimka kalendara

  Kada primalac otvori e-poruku, informacije iz kalendara prikazuju se u telu poruke. Ukoliko i vi i primalac koristite Office Outlook 2007, primalac je u mogućnosti da snimak kalendara otvori kao Outlook kalendar.

  Slika zaglavlja okna za čitanje

  Prednost otvaranja snimka kalendara u vidu Outlook kalendara jeste u tome što primaocu omogućava ne samo da pregleda informacije iz vašeg kalendara, već i da na svoj kalendar prevlači stavke sa vašeg kalendara, npr. zakazane obaveze. Režimi uporednog prikaza i prekrivenog prikaza Outlook kalendara omogućavaju primaocu da na vašem kalendaru brzo pronađe slobodne termine, pošto su razlike u rasporedu lako uočljive.

  Kada pošaljete snimke glavnog kalendara, primalac koji koristi Office Outlook 2007 može da vidi vaš status zauzetosti.

  Snimci kalendara mogu da se prilagode. U mogućnosti ste da odaberete informacije koje želite da pošaljete primaocu, što podrazumeva opseg datuma, status zauzetosti u određenom trenutku, kao i detalje o zakazanim obavezama tokom radnih i neradnih sati.

  Snimak ekrana vremenskog raspona

  Detalji kalendara

  Savet : Snimke kalendara možete da koristite i kako biste napravili rezervne kopije informacija iz kalendara. Stavka Sačuvaj kao (nalazi se u meniju Datoteka) omogućava vam da kalendar sačuvate na računaru u formatu Internet kalendara.

 • Pretplate na Internet kalendare    Internet kalendari kreirani u programu Outlook ili u nekoj drugoj aplikaciji za e-poštu preuzimaju se sa neke usluge za objavljivanje kalendara ili posebne Web lokacije na kojoj osobe mogu da čuvaju svoje kalendare, kao i da se na njih pretplate. Potrebno je da se pretplatite na Internet kalendare, a Outlook podesite tako da ih preuzima i proverava da li na Web lokaciji postoje ispravke kako biste mogli da ih koristite. Pretplata na Internet kalendar, za razliku od snimka kalendara, periodično se sinhronizuje sa kalendarom koji je sačuvan na Web serveru. Sve ispravke Internet kalendara automatski se preuzimaju u Outlook.

  Pretplate na Internet kalendare

  Pretplatu na internet kalendar možete da pronađete ne nekoj Web lokaciji koju ste posetili ili na lokaciji Microsoft Office Online. Ovi kalendari namenski su kreirani za prikazivanje različitih događaja, kao što su rođendani poznatih ljudi, muzika i filmovi u najavi ili rasporedi utakmica neke sportske ekipe. Osim toga, možete da kreirate i objavite kalendar na koji se druge osobe mogu pretplatiti. Pošto neka osoba ažurira zakazanu obavezu ili događaj na Internet kalendaru ili Web serveru, ispravke se preuzimaju u pretplatu na Internet kalendar kada Outlook bude proveravao da li na serveru postoje ispravke.

  Kada se pretplatite na Internet kalendar, u programu Outlook će se kreirati dodatni kalendar. Za rad sa ova dva kalendara Outlook omogućava korišćenje velikog broja opcija kalendara, kao što je uporedni prikaz i prekriveni prikaz kalendara. U mogućnosti ste i da iz pretplate na Internet kalendar prevlačite zakazane obaveze u glavni Outlook kalendar.

  Slika okna „Ostali kalendari“

  Obaveštenja putem e-pošte su još jedan od načina na koji možete da saznate za pretplate na Internet kalendar. Kada vi ili neka druga osoba objavi kalendar na lokaciji Microsoft Office Online, na raspolaganju vam je opcija koja vam omogućava da svima dozvolite da vide kalendar ili da pristup kalendaru ograničite samo na osobe sa Windows Live ID nalozima. Ako želite da ograničite pristup vašem Internet kalendaru, potrebno je da unesete e-adrese za koje je omogućen Windows Live ID, a potom će primaocima sa tim e-adresama biti poslata e-poruka sa obaveštenjem da im je omogućen pristup Internet kalendaru.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×