Uvod u IRM za e-poruke

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Možete da ograničite dozvolu za sadržaj u e-poruke u programu Microsoft Outlook sa je Information Rights Management (IRM), kao što možete da ograničite dozvolu za druge Microsoft Office datoteke.

U ovom članku

Šta je to IRM?

Podešavanje računara za upotrebu usluge IRM

Preuzimanje dozvola

Prikaz poruka kada alatka IRM nije dostupna

Tipovi datoteka pokriveni IRM smernicama kada su priloženi porukama

Šta je to IRM?

Information Rights Management (IRM) vam omogućava da odredite dozvole za pristup e-poruke. IRM pomaže u sprečavanju osetljivih informacija iz čitanja odštampane, prosleđivanja ili kopiranja neovlašćene osobe. Nakon što dozvola za poruke je ograničena pomoću usluge IRM, ograničenja pristupa i upotrebe se primenjuju bez obzira na to gde se poruke, zato što se dozvole za pristup e-poruci skladište u samoj datoteci poruke.

IRM pomaže vam da ograničite za prenos ličnih ili poverljivih informacija. IRM pomaže primene korporativne smernice koje upravljaju kontrola i širenje poverljivih ili privatnih informacija u organizaciji, kao i sa klijentima i partnerima.

Napomena: IRM ne može sprečiti brisanje, krađu, oštećenje ili hvatanje i prenos sadržaja od strane zlonamernih programa ili računarskih virusa. Takođe ne može sprečiti ručno kopiranje ili prekucavanje sadržaja, kao ni pravljenje digitalne fotografije ili snimka ekrana ograničenog sadržaja.

Vrh stranice

Konfigurisanje računara za korišćenje usluge IRM

Ako koristite računar koji radi pod operativnim sistemom Windows 7 ili Windows Vista, Windows Rights Management Services (RMS) klijenta je već instaliran. Ako koristite računar koji radi pod operativnom sistemu Windows XP, Windows Rights Management Services (RMS) klijenta servisni paket 2 (SP2) ili noviju verziju mora biti instaliran na vašem računaru, vi ili RMS administrator za vašu organizaciju.

RMS administrator može da konfiguriše preduzeća određene IRM smernice koje definišu ko može da pristupi informacijama i koji nivo uređivanja je dozvoljeno za e-poruke.

Instaliranje Windows Rights Management Services (RMS) klijenta

  1. U operativnom sistemu Windows XP kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

  2. Kliknite na ikonu Dodaj ili ukloni programe, a zatim kliknite na dugme Dodaj ili ukloni programe.

  3. Kliknite na dugme Dodaj nove programe.

  4. Sa liste programa izaberite stavku Windows Rights Management Services klijent, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

    Napomena: U klasičnom prikazu dvaput kliknite na ikonu Dodaj ili ukloni programe, a zatim u levom oknu kliknite na ikonu Dodaj nove programe. Sa liste programa izaberite stavku Windows Rights Management Services klijent, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

Ili, kada prvi put pokušate da otvorite datoteke koje su pravima se upravlja pomoću usluge IRM, Microsoft Office će od vas zatražiti da preuzmete Windows Rights Management Services Client ako koristite računar bez taj softver.

Vrh stranice

Preuzimanje dozvola

Kada prvi put pokušate da otvorite e-poruku koja koristi ograničenu dozvolu, povezaćete se serverom za licenciranje. Ako on verifikuje vaše akreditive, izdaje vam licencu za korišćenje koja definiše nivo pristupa datoteci koji imate. Ovaj proces je neophodan za sve datoteke koje koriste ograničenu dozvolu. Drugim rečima, sadržaj sa ograničenom dozvolom nije moguće otvoriti ako server za licenciranje ne izda licencu za korišćenje tog sadržaja.

Preuzimanje dozvola zahteva da sistem Microsoft Office pošalje vaše akreditive (što obuhvata e-adresu) i informacije o pravima dozvole na serveru za licenciranje. Informacije koje se nalaze u poruci ne šalje serveru za licenciranje. Za više informacija, Pročitajte Izjavu o privatnosti.

Vrh stranice

Prikaz poruka kada alatka IRM nije dostupna

Ako morate da pročitate ili otvorite sadržaj sa ograničenom dozvolom ali Microsoft Office 2010 nije dostupan na računaru koji koristite, možete da koristite Veb pregledača. Ako koristite Outlook Web Access (OWA), možete da prikažete poruke u bilo kom pregledaču.

Ili možete da prikažete poruke u programu Windows Internet Explorer ako preuzmete Programski dodatak za upravljanje pravima za Internet Explorer. Međutim, to ne omogućavaju vam da odgovorite, prosleđivanje, kopirate ili odštampate poruke. Kada koristite programski dodatak Rights Management da biste prikazali poruke, priloge koji možda su poslate sa porukom nije moguće prikazati.

Vrh stranice

Tipovi datoteka pokriveni IRM smernicama kada su priloženi porukama

Kada sledeće tipove datoteka prilože poruci čijim pravima se upravlja u programu Outlook, i oni su automatski pravima se upravlja.

Napomena: Kada priložite datoteku poruke (.msg) poruci čijim pravima se upravlja, priloženu poruku nije upravljati pravima. IRM ne odnosi na .msg tipova datoteka.

Word dokumenti

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Dokument

.doc

Dokument

.docx

Dokument sa omogućenim makroima

.docm

Predložak

.dot

Predložak

.dotx

Predložak sa omogućenim makroima

.dotm

Excel dokumenti

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Radna sveska

.xls

Radna sveska

.xlsx

Radna sveska sa omogućenim makroima

.xlsm

Predložak

.xlt

Predložak

.xltx

Predložak sa omogućenim makroima

.xltm

Binarna radna sveska koja nije XML

.xlsb

Programski dodatak sa omogućenim makroima

.xla

Programski dodatak sa omogućenim makroima

.xlam

PowerPoint dokumenti

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Prezentacija

.ppt

Prezentacija

.pptx

Prezentacija sa omogućenim makroima

.pptm

Predložak

.pot

Predložak

.potx

Predložak sa omogućenim makroima

.potm

Projekcija

.pps

Projekcija

.ppsx

Projekcija sa omogućenim makroima

.ppsm

Office tema

.thmx

InfoPath datoteke

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

Dinamički obrazac/predložak

.xsn

XPS dokumenti

Tip datoteke

Oznaka tipa datoteke

XML Paper Specification

.xps

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×