Uvod u Excel Online

Microsoft Excel Online proširuje vaš utisak pri radu sa programom Microsoft Excel na veb pregledač, odakle možete da radite sa radnim sveskama direktno na veb lokaciji gde je radna sveska uskladištena.

Više informacija o Office Online programima potražite u članku Prvi koraci sa Office Online programima.

Integracija bez teškoća pomoću programa Excel

Kreirate radnu svesku u programu Microsoft Excel. Želite da je objavite na veb lokaciji kako bi druge osobe mogle da vrše interakciju sa podacima uživo, možda čak i da unesu neke podatke. Šta ako želite da sarađujete sa nekim ko ima različitu verziju programa Excel od vas? Zar ne bi bilo sjajno kada biste mogli da radite zajedno na njoj, direktno na veb lokaciji? Excel Online omogućava ovaj scenario.

U programu Microsoft Excel 2010 možete početi da koristite Excel Online tako što ćete sačuvati radnu svesku u usluzi OneDrive ili u SharePoint biblioteci. Na kartici Datoteka kliknite na dugme Sačuvaj i pošalji izaberite stavku Sačuvaj na vebu ili Sačuvaj u sistemu SharePoint.

Kartica „Čuvanje i slanje“

Sada je radna sveska dostupna za prikaz i uređivanje u pregledaču ili za ponovno otvaranje u programu Excel.

Napomena    Radne sveske ne moraju biti kreirane u programu Excel 2010 da biste ih mogli otvoriti u programu Excel Online. Za najbolju kompatibilnost koristite Office Excel 2003 ili noviju verziju ili koristite Excel za Mac 2008 verzija 12.2.9 ili Excel za Mac 2011. Ako koristite Excel 2003, instalirajte najnoviji servisni paket i sačuvajte radne sveske na računaru kao .xlsx datoteke. Zatim otpremite radnu svesku na SharePoint lokaciju na kojoj se konfiguriše Office Online ili otpremite radnu svesku u uslugu OneDrive.

Prikaz radne sveske u pregledaču

Kada otvorite radnu svesku u usluzi OneDrive ili sistemu SharePoint, Excel Online otvara radnu svesku u pregledaču gde možete da se krećete kroz radnu svesku, sortirate, filtrirate, razvijate i skupljate izvedene tabele, čak i da ponovo izračunate radnu svesku.

Excel Web App

Možete da koristite i komandu Pronađi da biste pretražili reči ili fraze. Kao i sa veb stranicom, možete da izaberete sadržaj na radnom listu i kopirate ga kako bi bio dostupan za lepljenje u drugoj aplikaciji.

Uređivanje u pregledaču

Ako želite da izvršite promene u radnoj svesci, kliknite na dugme Uredi u pregledaču da biste promenili podatke, uneli ili uredili formule i primenili osnovno oblikovanje.

Uređivanje u pregledaču

U prikazu za uređivanje možete da otkucate i oblikujete tekst kao i obično i možete da koristite komande za isecanje, kopiranje, lepljenje i opozivanje/ponavljanje radnje. Unesite formulu tako što ćete otići na ćeliju u koju želite da unesete formulu, otkucati znak jednakosti (=), a zatim formulu ili funkciju.

Takođe možete da dodate tabele i hiperveze. Idite na karticu Umetanje da biste ih dodali. Ako želite da dodate grafikon, izaberite opseg ćelija koji će se prikazati pomoću grafikona, a zatim idite na karticu Umetanje i izaberite željeni tip grafikona.

Napomena    U OneDrive program Excel Online uključuje mogućnost umetanja funkcija putem interfejsa dijaloga, izvršavanja komande za automatski zbir, dodavanja, brisanja, preimenovanja i štampanja radnih listova. Ove funkcije nisu dostupne kada koristite Excel Online na SharePoint lokaciji.

Excel Online automatski čuva radnu svesku dok radite u njoj. Nema potrebe da čuvate promene. Ako izvršite promene koje ne želite da zadržite, koristite komandu Opozovi radnju ili pritisnite kombinaciju tastera CTRL+Z (Windows) ili ⌘+Z (Mac).

Rad sa drugim osobama

Ako radnu svesku učinite dostupnom drugim osobama za uređivanje, vaši prijatelji ili kolege mogu istovremeno da rade na njoj. Ovo dobro funkcioniše za radne sveske u kojima prikupljate informacije od grupe osoba, na primer listu informacija ili grupni projekat. Nema više slanja liste e-poštom ili čekanja na člana tima da je ponovo prijavi na serveru.

Dok uređujete radnu svesku, Excel Online vam prikazuje da li i druge osobe rade u radnoj svesci.

  1. Uskladištite radnu svesku na veb lokaciji gde joj vaše kolege mogu pristupiti, kao što je SharePoint biblioteka vašeg tima ili fascikla u usluzi OneDrive kojoj kolege mogu da pristupe.

  2. Pozovite druge osobe da rade na radnoj svesci.

    • U sistemu SharePoint kopirajte veb adresu radne sveske koja se pojavljuje u pregledaču, a zatim nalepite veb adresu u poruku.

    • U usluzi OneDrive izaberite karticu Datoteka u programu Excel Online, a zatim kliknite na dugme Deli. Dodajte osobe sa kojima želite da delite radnu svesku, kliknite na dugme Sačuvaj, a zatim napišite poruku.

  1. Uredite radnu svesku u programu Excel Online. Sada na statusnoj traci vidite ko još radi sa vama.
    Uređivanje od strane više autora

Uređivanje bez teškoća u programu Excel

Uređivanje u programu Excel Online najprikladnije je za brze promene ili saradnju sa drugim osobama. Ako želite kompletan skup mogućnosti programa Excel, izaberite karticu Datoteka i kliknite na dugme Otvori u programu Excel.

Excel Online otvara radnu svesku direktno u Excel aplikaciji za računare, odakle možete da uradite znatno više. Na primer, možete da promenite postavke u grafikonu ili izvedenoj tabeli. Kada u programu Excel kliknete na dugme Sačuvaj, Excel čuva radnu svesku na veb serveru.

Napomena    Otvaranje radnih svezaka direktno iz pregledača u Excel aplikaciji za računare podržano je u pregledačima Firefox, Internet Explorer (Windows) i Safari (Mac). U operativnom sistemu Windows takođe morati koristiti Excel 2003 ili noviju verziju da biste koristili ovu funkciju (ako koristite Firefox, takođe morate koristiti Excel 2010). U operativnom sistemu Mac ova funkcija zahteva Microsoft Excel za Mac 2008 verzija 12.2.9 ili Excel za Mac 2011.

Primenjuje se na: Excel Web AppDa li su vam ove informacije koristile?

Da Ne

Kako da je poboljšamo?

255 preostalo znakova

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!

Promeni jezik