Uređivanje datoteka OpenDocument .odp i PowerPoint .pptx u programu PowerPoint Online

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

PowerPoint Online vam omogućava da uređujete i PowerPoint prezentacije (.pptx) i OpenDocument prezentacije (.odp) datoteke. Kada otvorite datoteku .pptx ili .odp u PowerPoint Online, sadržaj koji ne možete da promenite u web app je sačuvan. Da biste promenili taj sadržaj, otvorite i uredite datoteke u programu PowerPoint 2013 ili 2016 aplikaciji za stone računare.

Čuvanje

Tražite informacije o Čuvanje u PDF ili ODP? U meniju datoteka kliknite na dugme Preuzmi kao. Za više informacija pogledajte odeljak poslednje za Čuvanje prezentacije u vidu PDF datoteka.

Šta se dešava kada uređujem prezentaciju u formatu OpenDocument (.odp)?

Iako vam PowerPoint Online omogućava da uređujete datoteke i PowerPoint prezentacije (.pptx) i OpenDocument prezentacije (.odp), pojedine funkcije možda neće biti dostupne kada uređujete datoteke OpenDocument prezentacija.

Dolenavedena tabela pokazuje funkcije programa PowerPoint Online koje su potpuno ili delimično podržane ili nisu podržane u formatu OpenDocument prezentacije (odp).

  • Podržano     I PowerPoint i OpenDocument Presentation format podržavaju ovu funkciju. Sadržaj, oblikovanje i upotrebljivost se neće izgubiti.

  • Delimično podržano     PowerPoint format i format OpenDocument prezentacije podržavaju ovu funkciju, ali oblikovanje i upotrebljivost će možda biti ugroženi. Tekst ili podaci se ne gube, ali oblikovanje i način na koji radite sa tekstom ili grafikom će se možda razlikovati.

  • Nije podržano     Funkcija u programu PowerPoint nije podržana u formatu OpenDocument prezentacije. Ako planirate da sačuvate PowerPoint dokument u formatu OpenDocument prezentacije, nemojte koristiti ovu funkciju ili rizikujete da izgubite sadržaj, oblikovanje i upotrebljivost tog dela prezentacije.

Podatke o grafičkim funkcijama potražite u odeljku Tabela grafičkih elemenata na kraju ovog članka.

Oblast

Podoblast

Podrška

Komentari

Animacije

Ulazne/izlazne

Delimično podržano

Sve ulazne ili izlazne animacije koje format .odp ne podržava menjaju se u animaciju „Pojavljivanje“ ili „Nestajanje“.

Sadržaj

Skrivanje slajda

Podržano

Saradnja

Komentari

Nije podržano

Dizajn prezentacije

Rasporedi

Delimično podržano

Kad otvorite prezentaciju (.pptx datoteku) i sačuvate je u formatu datoteke .odp, originalna tema će se pojaviti onako kako ste namerili. To jest, dok ne dodate još sadržaja ili dok ne izvršite promene u .odp datoteci. Te uredbe neće slediti originalnu temu. Na primer, oblikovanje kao što su fontovi, boje ili efekti na novim dodatim oblicima neće biti zasnovani na temi koja je originalno primenjena na .pptx datoteku.

Dizajn prezentacije

Čuvari mesta

Delimično podržano

Boje, fontovi i efekti teme će se izgubiti iz čuvara mesta.

Dizajn prezentacije

Beleške

Podržano

Tekst

Međunarodno oblikovanje teksta

Delimično podržano

Tekst

Horizontalno poravnanje

Delimično podržano

Tekst

Hiperveze

Delimično podržano

Standardne hiperveze su podržane, ali hiperveze koje se prikazuju zadržavanjem pokazivača nisu podržane.

Tekst

Liste

Podržano

Druge ODF aplikacije mogu promeniti numerisanje/nabrajanje ili ga uopšte neće podržavati.

Tekst

Osnovno oblikovanje

Podržano

U ODF aplikacijama su podržani kurziv, podebljani, podvučeni i precrtani tekst. Podržane su i različite veličine fonta.

Grafički elementi

Dolenavedena tabela pokazuje grafičke funkcije programa PowerPoint Online koje su potpuno ili delimično podržane ili nisu podržane u formatu OpenDocument (odp).

  • Podržano     PowerPoint format i OpenDocument format podržavaju ovu funkciju. Grafika koja koristi ovu funkciju prikazuje se i ponaša isto u oba formata.

  • Delimično podržano     PowerPoint i OpenDocument formati podržavaju ovu funkciju, ali grafika može izgledati drugačije u ovim formatima. Podaci se ne gube, ali se oblikovanje i način rada s tom grafikom mogu razlikovati.

  • Nije podržano     Zbog jedinstvenih razlika u funkcijama i primeni između PowerPoint i OpenDocument formata, ova funkcija nije podržana u OpenDocument formatu. Ako planirate da sačuvate prezentaciju u OpenDocument formatu, nemojte koristiti ove funkcije.

Oblast

Podrška

Komentari

Oblici

Podržano

WordArt objekti

Delimično podržano

Format .odp ne podržava WordArt opcije u programu PowerPoint. Zbog toga se WordArt konvertuje u okvir za tekst prilikom čuvanja. Tekst i osnovna boja teksta se čuvaju, ali se WordArt efekti i oblikovanje gube.

Slike

Podržano

Podržano, osim za opcije umetanja i veze koje .odp format ne podržava.

SmartArt grafike

Podržano

Konvertovano u grupu oblika.

Ivice objekata

Podržano

Nisu svi stilovi ivica podržani. Stilovi ivica koji nisu podržani čuvaju se kao podrazumevani stil ivice, crna, puna linija.

Popune objekata

Podržano

Oblikovanje linija

Podržano

Format .odp ne podržava sve stilove linija i stilove završetaka linija. Stilovi koji nisu podržani čuvaju se kao podrazumevani; kao crna puna linija i tip otvorene strelice.

Izrezivanje slika

Podržano

Standardno izrezivanje slika je podržano. Međutim, izrezivanje slike sa oblikom nije podržano.

Opcije 3D slika

Nije podržano

Stilovi slika

Delimično podržano

Ivice su delimično podržane, ali možda neće izgledati isto.

Teme

Nije podržano

Takođe pogledajte

Korišćenje programa PowerPoint (verzije za računare) za otvaranje ili čuvanje prezentacije u formatu OpenDocument prezentacije (.odp)

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×