Uputstvo: Kreiranje neverovatnih Power View izveštaja – 1. deo

Sažetak:    Na kraju prethodnog uputstva, Unos internet podataka i postavljanje podrazumevanih vrednosti Power View izveštaja, vaša Excel radna sveska imala je čitav model podataka i bila je spremna za kreiranje izveštaja. U ovom uputstvu kreirate tri različita Power View izveštaja, dobijajući neke savete usput, i pratite korake koje možete da koristite za kreiranje mnogih drugih izveštaja.

Odeljci u ovom uputstvu su sledeći:

Kreiranje interaktivnih grafikona mape

Kreiranje interaktivnih kružnih grafikona

Kreiranje interaktivnih trakastih i stubičastih grafikona

Kontrolna tačka i test

Na kraju uputstva nalazi se test koji možete da uradite da biste proverili svoje znanje.

Ova grupa koristi podatke koji opisuju olimpijske medalje, zemlje-domaćine i razne olimpijske sportske događaje. Uputstva u ovoj grupi su sledeća:

 1. Uvoz podataka u Excel 2013 i kreiranje modela podataka

 2. Proširivanje relacija modela podataka uz Excel 2013, Power Pivot i DAX

 3. Kreiranje Power View izveštaja zasnovanih na mapi

 4. Unos internet podataka i postavljanje podrazumevanih vrednosti Power View izveštaja

 5. Kreiranje neverovatnih Power View izveštaja – 1. deo

 6. Kreiranje neverovatnih Power View izveštaja – 2. deo

Preporučujemo da ih radite redom.

Ova uputstva koriste Excel 2013 sa omogućenim dodatkom Power Pivot. Više informacija o programu Excel 2013 potražite u dokumentu Vodič za brzi početak za Excel 2013. Uputstva za omogućavanje dodatka Power Pivot potražite u članku Programski dodatak Power Pivot.

Kreiranje interaktivnih grafikona mape

Veoma je lako i zanimljivo kreirati izveštaje u alatki Power View. Izveštaji koje kreirate su interaktivni, omogućavajući prikazivaocima izveštaja da kliknu na elemente podataka i vide podatke na drugačije načine.

U ovom odeljku izgrađujete novi grafikon mape i proširujete ga, zatim kreirate trakaste grafikone i kružne grafikone koji predstavljaju podatke na zanimljive načine. Usput ćete dodati neka nova izračunavanja u model podataka kako bi izveštaji izgledali onako kako vi to želite. Počnimo.

Kreiranje interaktivnog grafikona mape

U prethodnom uputstvu kreirali ste osnovni izveštaj mape radi prikazivanja gradova-domaćina za razna izdanja olimpijskih igara. Primetili ste da u tom modelu podataka postoji još dostupnih zanimljivih informacija i želite da ih vidite na drugačije načine. Da biste počeli, potrebno je da kreirate novi Power View izveštaj mape radi prikazivanja broja osvojenih medalja po svakoj zemlji ili regionu, tipa medalje i, na kraju, rezultata po godišnjem dobu.

 1. U programu Excel izaberite radni list Power View1. Vaš list izgleda kao na sledećem ekranu, na osnovu onoga što je urađeno u prethodnim uputstvima i u zavisnosti od toga gde kliknete na podlogu.

  Power View izveštaj u radnoj svesci

  Kreirajte novi Power View izveštaj izborom stavki POWER VIEW > Umetanje > Power View na traci. Kreira se prazan Power View list izveštaja. Promenite ime izveštaja u Map tako što ćete kliknuti desnim tasterom miša na karticu blizu dna i izabrati stavku Preimenuj sa menija koji se pojavi.

 2. Proširite tabelu Medals u okviru „Power View polja“ i izaberite stavku „NOC_CountryRegion“. Da biste dobili informacije o medaljama, izaberite polje „Medal“. Tabela koju Power View kreira izgleda kao na sledećem ekranu.
  nova Power View tabela na osnovu tabele „Medals“

  O ne. To nije ono što želite. Ovaj izveštaj prikazuje tip medalje koju su svaka zemlja ili region osvojili, a vi želite broj medalja. U prethodnom uputstvu koristili ste DAX formulu kako biste utvrdili procenat dodeljenih medalja, pa zato odlučujete da koristite DAX za izračunavanje broja medalja.

 3. U programu Power Pivot, na kartici Medals izaberite ćeliju ispod kolone „Medal“. Ako ispod kolona nema dostupnih ćelija, možda se neće prikazati Oblast izračunavanja. Da biste prikazali Oblast izračunavanja, izaberite stavke Početak > Prikaz > Oblast izračunavanja. Otkucajte sledeću DAX formulu u ćeliju.

  Medal Count:=COUNTA([Medal])

  Napomena:DAX formule možete da kreirate u svim ćelijama u oblasti izračunavanja, a izračunato polje iz te tabele biće vam dostupno u klijentskim alatkama kao što su Power View i izvedene tabele. Izbor ćelije ispod polja „Medal“ jednostavno je dobar način za praćenje kolone koja se izračunava.

 4. U programu Excel model podataka se ažurira. Na radnom listu Map oblast Power View polja sada prikazuje polje „Medal Count“. Pošto je polje „Medal Count“ izračunato polje, mala ikona kalkulatora se prikazuje pored polja. Dok je tabela koju ste kreirali u prethodnom koraku izabrana, opozovite izbor stavke „Medal“ i izaberite stavku „Medal Count“. To je bolje. Sada se na ekranu prikazuje broj osvojenih medalja po zemlji ili regionu, kao što je to prikazano na sledećem ekranu.

  Power View tabela se menja u „Count of Medal“

 5. Izaberite stavke DIZAJN > Prebacivanje vizuelizacije > Mapa da biste tabelu prikazali kao mapu. Promenite veličinu mape kako bi bila veća. Kad pokazivač zadržite na nekom mehuriću na mapi, pojavljuju se dodatne informacije, kao što je to prikazano na sledećem ekranu. Probajte sami.
  Zadržavanje pokazivača nad podacima u Power View mapama radi više informacija

Kreiranje interaktivnog kružnog grafikona u mapi

Sad kada imate vizuelizaciju mape, vreme je da je načinimo zanimljivijom. U sledećim koracima mehuriće menjate u interaktivne kružne grafikone – uz samo nekoliko klikova.

 1. U alatki Power View, iz okvira Power View polja prevucite stavku „Medal“ u polje „BOJA“. Sada svaki mehurić na mapi postaje kružni grafikon, sa veličinom svakog odeljka podešenom po tipu dodeljene medalje. Kad izaberete mapu, pojavljuju se alatke za navigaciju koje vam omogućavaju da uvećate nešto ili da se pomerate, kao što je to prikazano na sledećoj slici.
  primena boja na Power View vizuelizacije mape

 2. Zadržite pokazivač iznad nekog kružnog grafikona. Informacije se prikazuju na osnovu toga iznad kog isečka zadržavate pokazivač. Na sledećem ekranu zadržao sam pokazivač nad crvenim isečkom za Španiju (ESP), a vizuelizacija prikazuje informacije o tom delu mehurića. Primetite takođe da se mehurić širi kako bi omogućio jednostavnije kretanje do drugih isečaka.
  Više informacija o vizuelizacijama mape – jednostavno zadržite pokazivač

Sada imate interaktivnu mapu koja vam omogućava da uvećate ili umanjite nešto i da zadržite pokazivač iznad elemenata podataka i dobijete više informacija.

Primetićete da su medalje raspoređene po abecedi, što je podrazumevana postavka. Vi želite da redosled bude sledeći: zlato, srebro, bronza. Da biste to uradili, stavku „Medal“ morate da sortirate po drugoj vrednosti.

Promena redosleda sortiranja polja

Da biste promenili podrazumevani redosled sortiranja, potrebno je da povežete polje „Medal“ sa drugim poljem, a zatim izvršite sortiranje po povezanom polju. U ovom trenutku ne postoji povezano polje, ali vi možete da ga kreirate. Ima nekoliko koraka u toj radnji, ali kad ih završite, videćete koliko jednostavno i korisno jeste podesiti da se model podataka ponaša onako kako vi to želite.

 1. U programu Excel umetnite novi radni list nakon stavke Population. Promenite ime lista u MedalValue. Otkucajte sledeće podatke u radnom listu „MedalValue“. Možete i da ih kopirate i nalepite.

Medal

MedalValue

Gold

1

Silver

2

Bronze

3

 1. Oblikujte podatke kao tabelu (dok ste u nekoj od ćelija, možete da pritisnete kombinaciju tastera Ctrl + A, a zatim Ctrl + T da biste podatke oblikovali kao tabelu). Proverite da li ste izabrali stavku Moja tabela ima zaglavlja u prozoru Kreiranje tabele. U okviru DIZAJN > Svojstva > Ime tabele tabeli dajte ime MedalValue.

 2. U programu Excel izaberite stavke Power Pivot > Tabele > Dodaj u model podataka da biste tabelu dodali u model podataka.

 3. U programskom dodatku Power Pivot izaberite dijagramski prikaz. Premestite tabelu MedalValue pored tabele Medals. Možete da premestite i druge tabele kako biste oslobodili prostor. U tabeli Medals prevucite polje „Medal“ u polje „Medal“ u tabeli MedalValue i kreirajte relaciju. Izaberite liniju između tih tabela da biste markirali relaciju koju ste kreirali. Dijagramski prikaz izgleda kao na sledećem ekranu.
  kreiranje relacije između tabela „Medals“ i „MedalValue“

 4. U Prikazu podataka, u Power Pivot izaberite tabelu Medals. Pomerite se nadesno i izaberite kolonu pod imenom Dodaj kolonu. Na traci sa formulama otkucajte sledeću DAX formulu.

  =RELATED(MedalValue[MedalValue])

  Funkcija RELATED vraća vrednost iz druge tabele u modelu podataka. Možete da sortirate samo pomoću kolona koje se nalaze u istoj tabeli, tako da vrednosti „MedalValue“ treba da postoje u tabeli Medals. Funkcija RELATED nam omogućava da povučemo polje MedalValue u tabelu Medals. Preimenujte kolonu Medal Value.

 5. Sada je potrebno da navedemo kako će Power View (i druge klijentske alatke) sortirati polje „Medal“. Izaberite kolonu „Medal“, a zatim izaberite stavke Početak > Sortiranje i filtriranje > Sortiraj po koloni. U prozoru koji se pojavi izaberite stavku „Medal Value“ kao kolonu po kojoj će se sortirati stavka „Medal“, kao što je to prikazano na sledećem ekranu.

  Prozor „Sortiranje po koloni“

 6. U programu Excel novi redosled sortiranja automatski se primenjuje na vizuelizaciju mape koju ste ranije kreirali, kao što je to prikazano na sledećem ekranu.

  vizuelizacija mape, sortirana onako kako vi to želite

Filtriranje vizuelizacija pomoću modula Slicer

Sad kada imate vizuelizaciju mape za olimpijske događaje, želite da filtrirate rezultate na osnovu godišnjeg doba. To možete lako da uradite uz module „Slicer“.

 1. U alatki Power View prevucite vrednost „Season“ iz tabele Medals u okviru Power View polja na podlogu izveštaja. Kreira se tabela sa poljima „Season“. Tabela će verovatno da se preklapa sa mapom, pa promenite veličinu mape i premestite tabelu „Season“ pored mape.

 2. Dok je tabela „Season“ izabrana, izaberite stavke DIZAJN > Slicer > Slicer na traci. Mapu sada možete da filtrirate po modulu za sečenje „Season“. Probajte da uradite to. Na modulu za sečenje izaberite stavku „Summer“, a zatim „Winter“. Primetićete da se mapa automatski ažurira kako bi se vaš izbor primenio.

 3. Da biste obrisali modul za sečenje i videli sve rezultate, kliknite na ikonu Obriši filter koja se nalazi iznad tabele modula za sečenje. Pojavljuje se samo onda kad pokazivač zadržavate na vizuelizaciji. Ikona Obriši filter izgleda kao mali brisač, kao što je to prikazano na sledećem ekranu.
  ikona „Obriši filter“ u alatki Power View

Filtriranje vizuelizacija pomoću mape

Ne samo da možete da koristite module za sečenje da biste filtrirali mapu, već mapu možete da koristite da biste interaktivno filtrirali druge tabele koje obuhvatate izveštajem.

 1. U alatki Power View, iz tabele Events prevucite stavku „Sport“ na podlogu izveštaja. Kreira se tabela pod imenom „Sports“. Takođe, prevucite polje „Medal Count“ iz tabele Medals u tabelu „Sports“. Vaš izveštaj izgleda kao na sledećem ekranu.

  dodavanje tabele „Sports“ u Power View izveštaj

  Napomena: Ako se prazne ćelije pojavljuju u podacima, a želite da ih uklonite, koristite okno Filteri. Na primer, možda budete želeli da uklonite prazne ćelije iz tabele Sports. Ako je okno „Filteri“ skupljeno, proširite okno Filteri, zatim izaberite tabelu Sports i kliknite na strelicu pored stavke „Sports“, izaberite stavku (Sve) da biste izabrali sve, a zatim stavku (Prazno) da biste prazne ćelije izuzeli iz vizuelizacije.

 2. Kad kliknete na kružne grafikone na mapi, vizuelizacije tabele „Sports“ filtrira se na osnovu vašeg izbora – i po modulima za sečenje koji su izabrani. Kružni grafikoni koji nisu izabrani su nedostupni, kao i isečci istog kruga koji nisu izabrani. Na primer, ako izaberite stavku „Winter“ u modulu za sečenje „Season“, zatim uvećate i kliknite na narandžasti deo kružnog grafikona za Finsku, tabela „Sports“ se odmah automatski podešava. Finska je osvojila 95 srebrnih medalja, a 11 od njih je iz biatlona, 18 iz hokeja na ledu itd. Sledeći ekran prikazuje rezultate.

  moduli za sečenje, tabele i mape su interaktivni u alatki Power View

Kreiranje interaktivnog trakastog grafikona

Ali sačekajte, ima još toga. Možda bi bilo zanimljivo videti distribuciju medalja u vizuelizaciji mape, na osnovu vizuelizacije tabele „Sport“. Ali vi ne želite da vidite brojeve, već trakasti grafikon.

 1. Izaberite vizuelizaciju tabele „Sport“. Na traci izaberite stavke DIZAJN > Prebacivanje vizuelizacije > Trakasti grafikon > Grupisani trakasti grafikon. Vizuelizacija „Sport“ postaje trakasti grafikon.

 2. Sa modula za sečenje „Season“ izaberite stavku „Summer“. Primetićete da se trakasti grafikon „Sport“ menja kako bi prikazao sportove koji su deo događaja letnjih olimpijskih igara.

 3. Na trakastom grafikonu „Sport“ kliknite na traku pored stavke „Fencing“. Primetićete da druge trake na grafikonu postaju nedostupne, ali ostaju vidljive. Primetićete i da se na vizuelizaciji Map kružni grafikon menja kako bi se prikazale samo medalje dodeljene za izbor u trakastom grafikonu Sport. Zemlje ili regioni koje nisu osvojile medalje u mačevanju su nedostupni. Sledeći ekran prikazuje kako izgleda vaš Power View izveštaj.

  više interaktivnih vizuelizacija u alatki Power View

 4. Kliknite na neke druge trake u okviru „Sports“ i videćete kako Power View istog trenutka ažurira grafikon mape i trakasti grafikon na osnovu izbora.

Da biste te vizuelizacije videli kao video, pogledajte sledeći video:

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

Kreiranje interaktivnih kružnih grafikona

Videli ste kako vizuelizacija mape može da obuhvati kružne grafikone, ali možete da kreirate i interaktivne kružne grafikone u alatki Power View izvan mapa. U ovom odeljku saznaćete kako da kreirate interaktivne kružne grafikone, kako da dubinski pretražujete podatke u okviru svakog kruga i kako da kreirate isečke. Počnimo.

Kreiranje interaktivnog kružnog grafikona

 1. Izaberite karticu „Map“ u programu Excel, a zatim izaberite stavke POWER VIEW > Umetanje > Power View. Kreira se nova kartica. Promenite ime kartice u Pie.

 2. U oblasti Power View polja izaberite stavku „Year“ u tabeli Medals. Power View rezimira podatke jer su to brojevi. Da biste to sprečili, kliknite na strelicu pored stavke „Year“ u oblasti POLJA i izaberite stavku Brojanje (posebnog), kao što je to prikazano na sledećem ekranu.

  izaberite stavku „Brojanje (posebnog)“ u oblasti „Power View polja“

 3. Zatim u okviru Events izaberite stavku „Sport“. Kreira se tabela na podlozi izveštaja. Da biste promenili vizuelizaciju na kružnom grafikonu, izaberite stavke DIZAJN > Prebacivanje vizuelizacije > Drugi grafikon > Kružni. Vaš kružni grafikon prikazan je na sledećem ekranu.

  Uh – taj kružni grafikon je baš zauzet

 4. Taj kružni grafikon je previše zauzet. Sada želite da filtrirate rezultate samo za zimske sportove. Prvo kliknite na ikonu strelice u skupljenom oknu Filteri. Okno Filteri se proširuje. Izaberite stavku PRIKAZ u oknu Filteri kako bi se svi filteri koje prevučete tamo primenili na sve izveštaje u prikazu. Prevucite stavku „Season“ iz tabele Medals u okno Filteri. Izaberite stavku „Winter“ iz filtera „Season“, kao što je to prikazano na sledećem ekranu.

  To je bolje – kružni grafikoni ne treba da budu previše zauzeti

 5. Kao i kod vizuelizacije Map, kružni grafikon je interaktivan. Zadržite pokazivač na nekom isečku kruga i prikazaće se informacije. Klik na neki isečak ili boju u legendi markira taj sport. Kao na sledećem ekranu, izaberete stavku „Skating“ i njene informacije o legendi i isečak kružnog grafikona će se markirati, a svi drugi isečci i stavke legende postaće nedostupni.

  Power View kružni grafikoni su interaktivni – jednostavno kliknite na stavku legende

Da biste obrisali markiranje, ponovo kliknite na izabrani isečak ili kliknite na praznu oblast u vizuelizaciji.

To je interesantan kružni grafikon, a bilo ga je lako kreirati. Ali Power View može da kreira interesantnije kružne grafikone vizuelnim prikazom više nivoa dubine nasleđene u hijerarhijama.

Kreiranje kružnog grafikona za dubinsko pretraživanje pomoću hijerarhija

Kreiraćemo drugi kružni grafikon i iskoristiti hijerarhiju koju ste kreirali u prethodnom uputstvu.

 1. U okviru Power View polja, u tabeli Events kliknite na stavku „Sport“ kako biste opozvali izbor, a zatim izaberite stavku „SDE“. SDE je hijerarhija „Sport/Discipline/Event“ koju ste kreirali u prethodnom uputstvu.

 2. Kružni grafikon izgleda nepromenjeno, ali, ako dvaput kliknete na isečak „Skiing“ grafikona „Pie“, Power View dubinski pretražuje sledeći nivo hijerarhije. Sada je kružni grafikon zasnovan na disciplinama u okviru sporta „Skiing“. Primetićete da legenda sada navodi discipline u okviru skijanja, kao što je to prikazano na sledećem ekranu.

  Power View kružni grafikoni omogućavaju vam dubinsko pretraživanje podataka pomoću hijerarhija

  Obratite pažnju i na strelicu nagore koja se pojavljuje sa leve strane ikone filtera, u gornjem desnom uglu vizuelizacije. Kliknite na strelicu nagore da biste podatke pretraživali nagore u hijerarhiji, što će u ovom slučaju prikazati kružni grafikon stavke „Sports“.

 3. Kliknite dvaput na isečak „Ski Jumping“ i kružni grafikon dubinski pretražuje još jedan nivo u hijerarhiji, a to je nivo „Events“. Prikazuju se događaji stavke „Ski Jumping“, a legenda prikazuje da grafikon prikazuje stavku „Events“, što je najniži nivo u hijerarhiji.
  kliknite dvaput na Power View kružne grafikone da biste uronili u hijerarhijske podatke

 4. Da biste se vratili na viši nivo u hijerarhiji, što se zove i pretraživanje nagore, kliknite na strelicu nagore kao što je to prikazano na sledećem ekranu. Kad se prikazuje najviši nivo u hijerarhiji, strelica nagore više se ne prikazuje.
  ikona pretraživanja nagore u alatki Power View

Korišćenje isečaka za prikazivanje još detalja

Možete da prikažete još detalja u kružnim grafikonima.

 1. Iz tabele Medals u oblasti Power View polja prevucite stavku „Gender“ u oblast ISEČCI. Svaki isečak u kružnom grafikonu sada je isečen tako da prikaže kako su podaci podeljeni po stavci „Gender“. Zadržite pokazivač na nekom isečku u kružnom grafikonu i obezbeđene informacije prikazuju se na osnovu stavke „Gender“.

 2. Dubinski pretražite stavku „Skiing“, a zatim „Alpine Skiing“. Zadržite pokazivač iznad manjeg isečka događaja spusta i videćete da su ženski timovi učestvovali u događaju spusta u 16 prilika, kao što je to prikazano na sledećem ekranu.

  Zadržite pokazivač na isečcima Power View kružnog grafikona za više informacija

Trakasti grafikoni sa unakrsnim filterima sa drugim vizuelizacijama

Na kružne grafikone možete da primenite razne filtere. Možete čak i da koristite druge vizuelizacije da biste filtrirali kružne grafikone, gde je interakcija moguća na svim grafikonima u prikazu.

 1. Kliknite na podlogu Power View izveštaja izvan kružnog grafikona. U oblasti Power View polja izaberite stavku „Population“ iz tabele Population, a zatim izaberite stavku „Country Name“ iz tabele Population kako biste prikazali ime zemlje ili regiona

 2. Filtriraćemo prikaz na samo nekoliko zemalja ili regiona. Da biste prikazali oblast „Filteri“, možete da izaberete stavku Oblast filtera na traci POWER VIEW, a možete i da kliknete na ikonu „Filteri“ koja se pojavi kad zadržite pokazivač na vizuelizaciji, blizu gornjeg levog ugla. Izbor Oblast filterana traci i ikona „Filteri“ prikazani su na sledećem ekranu.
  ikona „Filteri“ pojavljuje se kad zadržite pokazivač na Power View vizuelizaciji

 3. U okviru Filteri izaberite samo sledeće zemlje ili regione: „Austria“, „Canada“, „Chile“, „Czech Republic“, „France“ i „Germany“.

 4. Pretvorićemo ovo u grupisani trakasti grafikon. Na traci izaberite stavke DIZAJN > Prebacivanje vizuelizacije > Trakasti grafikon > Grupisani trakasti grafikon.

 5. Kliknite na neku od traka u trakastom grafikonu. Primetićete da se podaci u kružnom grafikonu ažuriraju na osnovu izbora, markirajući odgovarajuće informacije. Kliknite na stavku „Canada“ u trakastom grafikonu. Izveštaj izgleda kao na sledećem ekranu.

  dinamički podaci u Power View vizuelizacijama kružnog grafikona

  Probajte da izaberete druge stavke i videćete kako se kružni grafikon odmah menja sa izborom.

 6. Možete i dubinski da pretražujete podatke, kao što ste to ranije radili. Kliknite dvaput na neki isečak „Skiing“ u kružnom grafikonu, a zatim kliknite dvaput na disciplinu „Alpine Skiing“ i kružni grafikon će odreagovati prikazivanjem svih događaja u disciplini „Alpine Skiing“. Filtriranje rezultata klikom na trakasti grafikon radi na isti način na ovom nivou hijerarhije. Izaberite stavku „France“ i kružni grafikon filtrira rezultate „Event“ za stavku „France“, kao što je to prikazano na sledećem ekranu.

  korišćenje više Power View vizuelizacija za primamljive, interaktivne izveštaje

Možete da koristite razne tipove vizuelizacija za filtriranje kružnih grafikona, a u alatki Power View one su sve interaktivne. A kada izveštaje objavite na lokaciji [termina] za poslovno obaveštavanje u sistemu SharePoint, vaši Power View izveštaji ostaju interaktivni za sve one koji imaju dozvolu za njihovo prikazivanje.

Kreiranje interaktivnih trakastih i stubičastih grafikona

Videli ste kako trakasti grafikoni mogu da se koriste za filtriranje drugih vizuelizacija, na primer kružnih grafikona. U ovom odeljku saznaćete kako da kreirate privlačne trakaste i stubičaste grafikone koji su interaktivni.

 1. Izaberite stavke POWER VIEW > Umetanje > Power View da biste kreirali novi Power View izveštaj. Promenite ime izveštaja u Bar and Column.

 2. Iz tabele Medals odaberite polje „Medal Count“, a zatim i polje „NOC_CountryRegion“ iz tabele Medals. Na traci izaberite stavke DIZAJN > Prebacivanje vizuelizacije > Stubičasti grafikon > Grupisani stubičasti grafikon. Vizuelizacija ima previše stavki pa ćemo zato da filtriramo prikaz kako bi se prikazale samo zemlje ili regioni koji su osvojili 200 ili više medalja. Da biste to uradili, kliknite na ikonu „Filter“, a zatim promenite režim filtera u „Napredno“ klikom na strelicu udesno pored brisača, kao što je to prikazano na sledećem ekranu.

  ikona „Napredni filter“ u alatki Power View

 3. Da bi grafikon bio zanimljiviji, prevucite stavku „Medal“ iz tabele Medals na vizuelizaciju.

 4. Zatim obuhvatite modul za sečenje. Kliknite na podlogu izveštaja izvan grafikona, izaberite stavku „Medal“ iz tabele Medals, a zatim izaberite stavke DIZAJN > Slicer sa trake. Vaš izveštaj izgleda kao na sledećem ekranu.

  Stubičasti grafikoni u alatki Power View

 5. To je zanimljivo. Ali vi mislite da bi bolje izgledao kao naslagani grafikon. Izaberite stavke DIZAJN > Prebacivanje vizuelizacije > Stubičasti grafikon > Naslagani stubičasti grafikon. To izgleda bolje, a vaš izveštaj sada izgleda kao na sledećem ekranu.

  Naslagani stubičasti grafikon u alatki Power View

 6. A sada ćemo dodati drugi modul za sečenje na osnovu stavke „Season“. Kliknite na praznu oblast na podlozi izveštaja, a zatim izaberite stavku „Season“ iz tabele Medals. Zatim na traci izaberite stavku Slicer. Ako kliknete na stavku „Winter“, primetićete da tamo nema stavki – izgleda da nijedna zemlja ili region nisu osvojili više od 200 medalja za stavku „Winter“. U oknu „Filteri“ izaberite stavku GRAFIKON, promenite filter „Medal Count“ na bar 30 medalja i dobićete sledeće rezultate.

  Filtriranje naslaganih stubičastih grafikona u alatki Power View

 7. I ovaj grafikon je interaktivan. U legendi „Medal“ izaberite stavku „Silver“. Rezultati srebrnih medalja su markirani, a ostali rezultati u tabeli su nedostupni, kao što je to prikazano na sledećem ekranu.

  Power View stubičasti grafikoni su interaktivni

 8. Iako je ovo stubičasti grafikon, lako je promeniti ga u trakasti grafikon. Na traci izaberite stavke DIZAJN > Prebacivanje vizuelizacije > Trakasti grafikon > Naslagani trakasti grafikon. Dobijate isti grafikon, koji je pretvoren u trakasti grafikon, kao što je to prikazano na sledećem ekranu. Trakasti grafikon je interaktivan kao i drugi grafikoni.

  promena Power View vizuelizacija je jednostavna

Postoje razni načini na koje možete da stupite u interakciju sa ovim trakastim i stubičastim grafikonima. Probajte i uverite se sami.

Kontrolna tačka i test

Pregled onoga što ste naučili

U ovom uputstvu saznali ste kako da kreirate interaktivne kružne, trakaste, stubičaste i grafikone mape – potrebno je samo nekoliko klikova za njihovo kreiranje. Saznali ste i kako hijerarhije mogu da učine da izveštaji budu interaktivni i kako da omogućite prikazivaocima izveštaja da se udube u izveštaj i njegovu širinu.

Saznali ste i kako da u jedan izveštaj postavite više vizuelizacija i kako te vizuelizacije mogu međusobno da se filtriraju, vrše interakciju i nadograđuju se.

U sledećem uputstvu iz ove grupe kreirate još neverovatnih Power View izveštaja… uključujući izveštaje koji su animirani, i prikazujete kako su se podaci o olimpijskim igrama menjali tokom vremena. Veoma je kul i jednostavno graditi ih, a još je zanimljivije posmatrati reakcije osoba koje vide izveštaje koje vi gradite.

Ovo je veza za sledeće uputstvo pa možete sami da pokušate da kreirate te izveštaje:

Uputstvo 6: Kreiranje neverovatnih Power View izveštaja – 2. deo

TEST

Želite da proverite koliko ste dobro zapamtili ono što ste pročitali? Ovo je prilika za to. Sledeći test ističe funkcije, mogućnosti ili zahteve koje ste proučavali u ovom uputstvu. Odgovore ćete pronaći na dnu stranice. Srećno!

1. pitanje: Koja izjava o redosledu sortiranja vrednosti je tačna?

A: Da biste promenili redosled sortiranja za polje, polje morate da povežete sa drugim poljem, a zatim da izbrišete originalno polje.

B: Ne možete da promenite redosled sortiranja za polje, bez obzira na sve.

C: Ako želite da izvršite sortiranje po povezanom polju, povezano polje mora biti u modelu podataka.

D: Ništa od navedenog.

2. pitanje: Koju funkcionalnost pruža modul „Slicer“?

A: Moduli „Slicer“ dupliraju podatke iz jednog polja u drugo.

B: Moduli „Slicer“ seku podatke napola i pola podataka zadržavaju za sebe.

C: Moduli „Slicer“ filtriraju vizuelizacije na osnovu podataka u polju ili poljima modula za sečenje.

D: Ništa od navedenog.

3. pitanje: Kad koristite hijerarhiju u vizuelizaciji izveštaja, šta od navedenog postaje moguće?

A: Ništa – u vizuelizacijama ne možete da koristite hijerarhije.

B: Možete dubinski da pretražujete nivoe hijerarhije, a vizuelizacija se automatski menja kako bi se odrazio trenutni nivo hijerarhije.

C: Možete dubinski da pretražujete nivoe hijerarhije, ali ne možete da pretražujete nagore.

D: I B i C.

4. pitanje: Šta od navedenog je tačno za okno Filteri?

A: Prevlačenje polja u oblast GRAFIKON okna Filteri filtrira sve izveštaje na Power View listu.

B: Prevlačenje polja u oblast PRIKAZ okna Filteri filtrira sve izveštaje na Power View listu.

C: Morate da prevučete isto polje u oblasti GRAFIKON i PRIKAZ okna Filteri da biste filtrirali sve vizuelizacije na Power View listu.

D: Polja ne možete da prevučete u okno Filteri.

Rešenja testa

 1. Tačan odgovor: C

 2. Tačan odgovor: C

 3. Tačan odgovor: B

 4. Tačan odgovor: B

Napomene : Podaci i slike iz ove grupe uputstava zasnovani su na sledećim izvorima:

 • Skup podataka o olimpijskim igrama preduzeća Guardian News & Media Ltd.

 • Slike zastava iz izvora CIA Factbook (cia.gov)

 • Podaci o populaciji od Svetske banke (worldbank.org)

 • Piktogrami olimpijskih sportova autora Thadius856 i Parutakupiu

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×