Uputstva i primeri za sortiranje i filtriranje podataka po boji

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. Potražite pronađete verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku za referencu.

Sortiranje i filtriranje podataka po boji je sjajan način da analizu podataka učinite lakšom i pomognete korisnicima vašeg radnog lista da vide markirane stavke i trendove podataka za tren oka.

Svetlo prosleđeno kroz prizmu i oblikovanje Excel podataka

Ovaj članak sadrži

Pregled sortiranja i filtriranja podataka po boji i skupu ikona

Efikasno korišćenje boje prilikom analize podataka

Izbor najboljih boja za vaše potrebe

Pregled nekih primera

Pregled sortiranja i filtriranja podataka po boji i skupu ikona

Sortiranje i filtriranje podataka, zajedno sa uslovnim oblikovanjem podataka su integralni delovi analize podataka i mogu pomoći da odgovorite na sledeća pitanja:

 • Ko je ovog meseca imao prodaju veću od 500.000 dinara?

 • Za koje proizvode godišnja zarada poraste za više od 10%?

 • Ko su najbolji, a ko najgori studenti na prvoj godini?

 • Gde su izuzeci u rezimeu profita za proteklih pet godina?

 • Kakva je opšta raspodela prema starosnom uzrastu zaposlenih?

Podatke sortirate da biste brzo organizovali i pronašli željene podatke. Podatke filtrirate da biste prikazali samo redove koji ispunjavaju kriterijume koje ste naveli i da biste sakrili redove za koje ne želite da budu prikazanim za jednu ili više kolona podataka. Uslovno oblikujete podatke da biste lakše vizuelno istraživali i analizirali podatke, otkrili važne probleme i identifikovali šeme i trendove. Sortiranje, filtriranje i uslovno oblikovanje podataka zajedno mogu da pomognu vama i ostalim osobama koje koriste unakrsnu tabelu da efikasnije donose odluke na osnovu podataka.

Sortiranje i filtriranje možete izvršavati na osnovu oblikovanja, uključujući boju ćelije i fonta, bez obzira na to da li su ćelije oblikovane ručno ili uslovno.

Ova slika prikazuje filtriranje i sortiranje na osnovu boje ili ikone u kategoriji, M/M Δ % i naznaka kolone.

Uslovno oblikovanje sa bojama pozadine ćelija i skupovima ikona

Sortiranje i filtriranje možete vršiti koristeći skup ikona koje ste kreirali putem uslovnog oblikovanja. Koristite skup ikona da biste komentarisali i klasifikovali podatke u tri do pet kategorija razdvojenih nekom graničnom vrednošću. Svaka ikona predstavlja opseg vrednosti. Na primer, u skupu ikona 3 strelice, zelena strelica usmerena nagore predstavlja više vrednosti, žuta strelica usmerena u stranu srednje vrednosti, a crvena usmerena nadole niže vrednosti.

Tabela skupova ikona

Tabela skupova ikona

Ćelije možete oblikovati korišćenjem dvobojne skale, trobojne skale, traka podataka i skupova ikona; oblikujte ćelije koje sadrže određene tekstualne i brojčane vrednosti, datum ili vreme, najviše ili najniže rangirane vrednosti, iznad ili ispod proseka, jedinstvene ili duplirane vrednosti; i kreirati mnoga pravila i lakše upravljati njima.

Vrh stranice

Efikasno korišćenje boje prilikom analize podataka

Skoro svi vole boje. Efikasna upotreba boja u dokumentu može znatno da poveća privlačnost i olakša čitanje tog dokumenta. Dobra upotreba boja i ikona u Excel izveštajima unapređuje donošenje odluka jer pomaže korisnicima da usredsrede pažnju na važne informacije i da lakše vizuelno razumeju rezultate. Dobra upotreba boja može da izazove pozitivna osećanja od samog početka. S druge strane, loša upotreba boja može da skrene pažnju korisnika, čak i da izazove umor ako se previše koristi. Sledeći odeljci obezbeđuju uputstva koja će vam pomoći da koristite boje na dobar način i da izbegnete lošu upotrebu boja.

Više informacija o temama dokumenata     U programu Excel, se lako kreiranje dosledne teme i dodajte prilagođene stilove i efekata. O na koje je potrebno da kombinujete boje efikasno ima već bio urađen za vas po koristite unapred definisane dokument tema koje koristite šeme boja atraktivna. Možete brzo i lako da oblikujete ceo dokument da biste joj dali profesionalan i moderan izgled primenom teme dokumenta. Tema dokumenta je skup izbora oblikovanja koji sadrži skup boja teme, skup fontova teme (uključujući zaglavlje i telo teksta fontove) i skupa efekata teme (uključujući linije i efekte popune).

Upotreba standardnih boja i ograničavanje broja boja

Kada sortirate i filtrirate po boji, možete odabrati boje koje vam se dopadaju i rezultati će vam dobro izgledati. Međutim, važno pitanje koje treba postaviti jeste sledeće: „Da li vaši korisnici vole i vide iste boje?“. Vaš računar može da prikaže 16.777.216 boja u 24-bitnom režimu boje. Međutim, većina korisnika može da razlikuje samo mali deo tih boja. Pored toga, kvalitet boja se može razlikovati na drugim računarima. Osvetljenje prostorije, kvalitet papira, rezolucija ekrana i štampača i postavke pregledača mogu biti drugačiji. Do 10% populacije različito razlikuje i vidi neke boje. To su bitne promenljive na koje verovatno ne možete da utičete.

Međutim, imate kontrolu nad promenljivama kao što su izbor boje, broj boja i pozadina radnog lista ili ćelije. Dobrim izborom zasnovanim na osnovnom istraživanju, možete doprineti da vaše boje odražavaju pravu poruku i tumačenje vaših podataka. Takođe možete dodati bojama ikone i legende da biste osigurali da korisnici razumeju značenje kakvo ste hteli.

Razmatranje kontrasta boje i pozadine

Uopšteno, koristite boje sa velikim zasićenjem kao što su svetložuta, umerena zelena ili tamnocrvena. Uverite se da je kontrast između pozadine i prednjeg plana visok. Na primer, koristite belu ili sivu pozadinu radnog lista sa bojama ćelija ili belu ili sivu boju ćelija sa bojom fonta. Ako morate da koristite pozadinsku boju ili sliku, neka boja ili slika bude što svetlija tako da boja ćelije ili fonta bude jasna. Ako se oslanjate samo na boju fonta, razmislite o povećanju veličine fonta ili podebljanju fonta. Što je font veći, korisniku je lakše da vidi ili razlikuje boju. Ako je potrebno, prilagodite ili uklonite grupisanje redova ili kolona zato što boja grupisanja može ometati boju ćelije ili fonta. Sva ova razmatranja u velikoj meri pomažu svim korisnicima da ispravno razumeju i tumače boju.

Izbegavajte korišćenje kombinacija boja koje mogu smanjiti vidljivost boje ili zbuniti posmatrača. Ne želite da slučajno kreirate umetničku sliku koja skreće pažnju ili neku optičku varku. Razmotrite korišćenje ivice ćelije da biste razlikovali problematične boje kao što su crvena i zelena ako ne možete da sprečite da boje budu jedna pored druge. Koristite komplementarne i kontrastne boje da biste povećali kontrast i izbegavajte upotrebu sličnih boja. Isplati se poznavati osnovni krug boja, kao i kako se određuju slične, kontrastne i komplementarne boje.

Osnovna paleta boja

1. Na paleti boja slične boje su jedne pored drugih (na primer, ljubičasta i narandžasta su boje slične crvenoj).

2. Kontrastna boja je tri boje udaljena od boje (na primer, plava i zelena su kontrastne boje crvenoj).

3. Komplementarne boje se na paleti boja nalaze jedna nasuprot drugoj (na primer, plavozelena je boja komplementarna crvenoj).

Ako imate vremena, isprobajte boje, pokažite ih kolegama, isprobajte ih u različitim uslovima osvetljenja i eksperimentišite sa različitim postavkama ekrana i štampača.

Savet : Ako štampate dokument u boji, dvaput proverite boju ćelije i font ćelije radi čitljivosti. Ako je boja ćelija previše tamna, razmislite o korišćenju belog fonta kako biste poboljšali čitljivost.

Vrh stranice

Izbor najboljih boja za vaše potrebe

„Potreban vam je kratak rezime? Koristite crvenu, zelenu ili plavu sa belom ili sivom pozadinom“.

Dodelite značenje bojama koje odaberete na osnovu vaših korisnika i željene svrhe. Ako je potrebno, obezbedite legendu da biste tačno pojasnili značenje svake boje. Većina osoba može lako da razlikuje sedam do deset boja na istom radnom listu. Moguće je razlikovati i do 50 boja, ali to zahteva posebnu obuku, a to je izvan opsega ovog članka.

10 najvažnijih boja

Kada sortirate i filtrirate podatke po boji, koristite sledeću tabelu koja vam pomaže pri izboru boje. Ove boje obezbeđuju najdramatičniji kontrast i uopšteno gledavši su, za većinu ljudi najlakše za razlikovanje.

Tabela sa izborom boja

Ove boje možete lako primeniti na ćelije i fontove tako što ćete na kartici Početak, u grupi Font koristiti dugmad Boja za popunjavanje i Boja fonta.

Standardne boje

Korišćenje boja koje prirodno izražavaju značenje

Kada čitate finansijske podatke, brojevi su crvene boje (negativni) ili crne boje (pozitivni). Crvena boja izražava značenje zato što je to prihvaćena konvencija. Ako želite da istaknete negativne brojeve, crvena je najbolji izbor. U zavisnosti od tipa podataka koji imate, možete koristiti određene boje koje prenose značenje vašim korisnicima ili možda postoji prihvaćeni standard za njihovo značenje. Na primer:

 • Ako se vaši podaci odnose na očitavanja temperature, možete koristiti tople boje (crvena, žuta i narandžasta) da biste naznačili toplije temperature i hladne boje (zelena, plava i ljubičasta) da biste naznačili hladnije temperature.

 • Ako se vaši podaci tiču topografskih pojmova, možete koristiti plavu boju za vodu, zelenu za vegetaciju, braon za pustinje i planine, a belu za led i sneg.

 • Ako se vaši podaci odnose na saobraćaj i bezbednost, možete koristiti crvenu za uslove zaustavljanja i zastoja, narandžastu za opasnu opremu, žutu za oprez, zelenu za bezbednost i plavu za opšte informacije.

 • Ako se vaši podaci odnose na električne otpornike, možete koristiti standardni šemu boja sa bojama: crna, braon, crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, ljubičasta, siva i bela.

Vrh stranice

Pregled nekih primera

Ako pripremate skup izveštava o proizvodu opise, cene, a inventar nivoa. Sledeći odeljci ilustrovanje pitanja koja obično o ovim podacima i može da odgovori na svako pitanje pomoću boja i ikona skupove.

Uzorci podataka

Sledeći uzorak podataka se koristi u primerima.

Uzorak podataka korišćen u primerima

Da biste kopirali podatke na praznu radnu svesku, postupite na sledeći način:

Kako da sačuvate uzorke podataka kao .xlsx datoteke

 1. Pokrenite program Microsoft Beležnica.

 2. Izaberite tekst uzorka, a zatim kopirajte i nalepite tekst uzorka u program Beležnica.

 3. Sačuvajte datoteku na ime datoteke i oznakom tipa datoteke kao što su Products.csv.

 4. Izađite iz programa Beležnica.

 5. Pokrenite Excel.

 6. Otvorite datoteku koju ste sačuvali iz programa "Beležnica".

 7. Sačuvajte datoteku kao datoteku .xlsx.

Uzorak podataka

Category,Product Name,Cost,Price,Markup,Reorder At,Amount,Quantity Per Unit,Reorder?
Dried Fruit/Nuts,Almonds,$7.50,$10.00,"=(D2-C2)/C2",5,7,5 kg pkg.,"=IF(G2<=F2,""Yes"",""No"")"
Canned Fruit,Apricot,$1.00,$1.20,"=(D3-C3)/C3",10,82,14.5 OZ,"=IF(G3<=F3,""Yes"",""No"")"
Beverages,Beer,$10.50,$14.00,"=(D4-C4)/C4",15,11,24 - 12 oz bottles,"=IF(G4<=F4,""Yes"",""No"")"
Jams/Preserves,Boysenberry,$18.75,$25.00,"=(D5-C5)/C5",25,28,12 - 8 oz jars,"=IF(G5<=F5,""Yes"",""No"")"
Condiments,Cajun,$16.50,$22.00,"=(D6-C6)/C6",10,10,48 - 6 oz jars,"=IF(G6<=F6,""Yes"",""No"")"
Baked Goods,Cake Mix,$10.50,$15.99,"=(D7-C7)/C7",10,23,4 boxes,"=IF(G7<=F7,""Yes"",""No"")"
Canned Fruit,Cherry Pie Filling,$1.00,$2.00,"=(D8-C8)/C8",10,37,15.25 OZ,"=IF(G8<=F8,""Yes"",""No"")"
Soups,Chicken Soup,$1.00,$1.95,"=(D9-C9)/C9",100,123,,"=IF(G9<=F9,""Yes"",""No"")"
Baked Goods,Chocolate Mix,$6.90,$9.20,"=(D10-C10)/C10",5,18,10 boxes x 12 pieces,"=IF(G10<=F10,""Yes"",""No"")"
Soups,Clam Chowder,$7.24,$9.65,"=(D11-C11)/C11",10,15,12 - 12 oz cans,"=IF(G11<=F11,""Yes"",""No"")"
Beverages,Coffee,$34.50,$46.00,"=(D12-C12)/C12",25,56,16 - 500 g tins,"=IF(G12<=F12,""Yes"",""No"")"
Canned Meat,Crab Meat,$13.80,$18.40,"=(D13-C13)/C13",30,23,24 - 4 oz tins,"=IF(G13<=F13,""Yes"",""No"")"
Sauces,Curry Sauce,$30.00,$40.00,"=(D14-C14)/C14",10,15,12 - 12 oz jars,"=IF(G14<=F14,""Yes"",""No"")"
Pasta,Gnocchi,$28.50,$38.00,"=(D15-C15)/C15",30,38,24 - 250 g pkgs.,"=IF(G15<=F15,""Yes"",""No"")"
Cereal,Granola,$2.00,$4.00,"=(D16-C16)/C16",20,49,,"=IF(G16<=F16,""Yes"",""No"")"
Beverages,Green Tea,$2.00,$2.99,"=(D17-C17)/C17",100,145,20 bags per box,"=IF(G17<=F17,""Yes"",""No"")"
Cereal,Hot Cereal,$3.00,$5.00,"=(D18-C18)/C18",50,68,,"=IF(G18<=F18,""Yes"",""No"")"
Jams/Preserves,Marmalade,$60.75,$81.00,"=(D19-C19)/C19",10,13,30 gift boxes,"=IF(G19<=F19,""Yes"",""No"")"
Dairy,Mozzarella,$26.10,$34.80,"=(D20-C20)/C20",10,82,24 - 200 g pkgs.,"=IF(G20<=F20,""Yes"",""No"")"
Condiments,Mustard,$9.75,$13.00,"=(D21-C21)/C21",15,23,12 boxes,"=IF(G21<=F21,""Yes"",""No"")"
Canned Fruit,Pears,$1.00,$1.30,"=(D22-C22)/C22",10,25,15.25 OZ,"=IF(G22<=F22,""Yes"",""No"")"
Pasta, Ravioli,$14.63,$19.50,"=(D23-C23)/C23",20,27,24 - 250 g pkgs.,"=IF(G23<=F23,""Yes"",""No"")"
Canned Meat,Smoked Salmon,$2.00,$4.00,"=(D24-C24)/C24",30,35,5 oz,"=IF(G24<=F24,""Yes"",""No"")"
Sauces,Tomato Sauce,$12.75,$17.00,"=(D25-C25)/C25",20,19,24 - 8 oz jars,"=IF(G25<=F25,""Yes"",""No"")"
Dried Fruit/Nuts,Walnuts,$17.44,$23.25,"=(D26-C26)/C26",10,34,40 - 100 g pkgs.,"=IF(G26<=F26,""Yes"",""No"")"

Koji su različiti tipovi pakovanja proizvoda?

Problem

Želite da saznate različitih tipova kontejnera vaših proizvoda, ali postoji bez kontejner kolona. Količina po jedinici kolone možete da koristite da biste ručno boje svake ćelije, a zatim da biste sortirali po boji. Takođe možete da dodate legendu da biste razjasnili korisniku šta znači svaka boja.

Rezultati

Primer rezultata problema za različite tipove pakovanja proizvoda

Rešenje

 1. Da biste ručno boje svake ćelije prema šeme boja u prethodnoj tabeli, kliknite na svaku ćeliju, a zatim primenite svaku boju pomoću dugmeta " Boja za popunjavanje " u grupi " Font " na kartici " Početak ".

  Savet : Da biste brzo primenili izabranu boju na drugu ćeliju, na kartici Početak , u grupi Ostava upotrebite dugme Četkica za oblikovanje.

 2. Kliknite na ćeliju u koloni Količina po jedinici , a zatim na kartici Početak , u grupi uređivanje, kliknite na dugme Sortiraj i Filtriraji zatim izaberite stavku Prilagođeno sortiranje.

 3. U dijalogu Sortiranje izaberite Količina po jedinici u okviru kolona, izaberite Boju ćelije u okviru Sortiranje nai zatim dvaput kliknite na dugme Kopiraj nivo .

 4. U okviru redosled, u prvom redu izaberite crvenu boju, u drugom redu izaberite plavu boju i u trećem redu izaberite žutu boju.

  Ako ćelija ne sadrži nijednu boju, kao što su ćelije obojene belom, ti redovi ostaju na mestu.

  Napomena : Boje koje su navedene su dostupne boje u koloni. Postoji nema podrazumevani redosled sortiranja boja, a ne možete da kreirate prilagođeni redosled sortiranja tako što ćete koristiti prilagođene liste.

 5. Dodavanje legende korišćenjem ćelija sa strane izveštaj tako što ćete koristiti u sledećoj tabeli kao vodič.

Legenda:

Crvena

Paketi i poljima

Plava

Kante i konzerve

Zelena

Boce i boce

Belo

(Niste sigurni)

Koji proizvodi imaju oznaku iznad 67% ili ispod 34%?

Problem

Želite brzo da vidite najviše i najniže naznačene vrednosti na vrhu izveštaja.

Rezultati

Primer rezultata problema sa oznakama proizvoda

Rešenje

 1. Izaberite ćelije E2:E26 i na kartici Početak u grupi Stil kliknite na strelicu pored stavke Uslovno oblikovanje, izaberite stavku Skup ikona, a zatim izaberite skup ikona Tri strelice (obojene).

 2. Kliknite desnim tasterom miša na ćeliju u koloni Naznaka, postavite pokazivač na stavku Sortiraj, a zatim izaberite stavku Prilagođeno sortiranje.

 3. U dijalogu Sortiranje, u okviru Kolona izaberite stavku Naznaka, u okviru Sortiraj po izaberite stavku Ikona ćelije, a zatim izaberite stavku Kopiraj nivo.

 4. U okviru Redosled, u prvom redu izaberite zelenu strelicu koja pokazuje nagore, a u drugom redu izaberite crvenu strelicu koja pokazuje nagore.

Koje proizvode treba odmah ponovo naručiti?

Problem

Želite brzo da generišete izveštaj o proizvodima koje treba odmah ponovo naručiti, a zatim da svom osoblju pošaljete izveštaj.

Rezultati

Primer rezultata problema sa ponovnim naručivanjem potrebnih proizvoda

Rešenje

 1. Izaberite ćelije I2: I26 i na kartici Početak , u grupi stil kliknite na strelicu pored stavke Uslovno oblikovanje, postavite pokazivač Pravila za markiranje ćelija i zatim izaberite stavku Jednako.

 2. Unesite Da u prvo polje, a zatim iz drugog polja izaberite stavku Svetlocrvena popuna sa tamnocrvenim tekstom.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na bilo koju oblikovanu ćeliju u koloni, postavite pokazivač na stavku Filter, a zatim izaberite stavku Filtriraj po boji izabrane ćelije.

  Savet : Zadržite pokazivač iznad dugmeta Filtriraj u zaglavlju kolone da biste videli kako se kolona filtrira.

Koji proizvodi imaju najviše i najniže cene i troškove?

Problem

Želite da vidite najviše i najniže cene zajedno grupisane na vrhu izveštaja.

Rezultati

Primer rezultata problema sa cenama i troškovima proizvoda

Rešenje

 1. Za ćelije C2:C26 i D2:D26, uradite sledeće:

  • Na kartici Početak, u grupi Stil kliknite na strelicu pored stavke Uslovno oblikovanje, postavite pokazivač na stavku Pravila za prve/poslednje, a zatim izaberite stavku Prvih 10 stavki.

  • Unesite 1 u prvo polje, a zatim iz drugog polja izaberite stavku Žuta popuna sa tamnožutim tekstom.

  • Na kartici Početak, u grupi Stil kliknite na strelicu pored stavke Uslovno oblikovanje, postavite pokazivač na stavku Pravila za prve/poslednje, a zatim izaberite stavku Poslednjih 10 stavki.

  • Unesite 1 u prvo polje, a zatim iz drugog polja izaberite stavku Zelena popuna sa tamnozelenim tekstom.

 2. Za kolone trošak i cena, uradite sledeće:

  • Kliknite desnim tasterom miša na najnižu vrednost, postavite pokazivač Sortiranje, a zatim izaberite stavku Sortiraj po boji izabrane ćelije.

  • Kliknite desnim tasterom miša na najvišu vrednost, postavite pokazivač Sortiranje, a zatim izaberite stavku Sortiraj po boji izabrane ćelije.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×