Upravljanje mapiranjima svojstava metapodataka

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Mapiranja svojstava metapodataka mapiraju svojstva izdvojena iz dokumenata tokom popisivanja (nazivaju se i popisana svojstva) sa upravljanim svojstvima, što korisnici mogu da koriste u upitima pretrage.

Na primer, tri različita tipa dokumenata mogu imati različita imena svojstva koje identifikuje autora. Jedan tip dokumenta da imenujete ovo svojstvo „autor” drugi „autor”, a u trećem „svojstvo3”. Možete da svaki od ovih popisana svojstva mapirate sa upravljanim svojstvom tako da kada korisnik kreira upit autora, odgovarajući rezultati iz tipovi tri dokumenta su uključeni. Pretraga može izvršiti samo na upravljana svojstva, ne popisanih svojstava.

Da biste upravljali mapiranjima svojstava metapodataka, prvo morate otvoriti mapiranjima svojstava metapodataka stranice:

 • Na stranici administracije pretrage, u okviru upita i rezultati, kliknite na dugme svojstava metapodataka.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Dodavanje upravljanog svojstva

Uređivanje upravljanog svojstva

Brisanje upravljanog svojstva

Mapiranje popisanog svojstva

Dodavanje upravljanog svojstva

 1. Na stranici „Mapiranja svojstava metapodataka“ kliknite na vezu Novo upravljano svojstvo.

 2. Na stranici „Novo upravljano svojstvo“, u odeljku Ime i tip, u polje Ime svojstva upišite ime novog upravljanog svojstva.

 3. U polje Opis upišite opis svojstva.

 4. U grupi Tip informacija u ovom svojstvu izaberite neku od sledećih mogućnosti kao odgovarajuću za to svojstvo:

  • Tekst

  • Ceo broj

  • Decimalni broj

  • Datum i vreme

  • Da/ne

 5. U odeljku Mapiranja sa popisanim svojstvima izaberite neku od sledećih mogućnosti:

  • Uključuje vrednosti iz svih popisanih svojstava mapiranih      Izaberite ovu opciju ako želite da vrednosti iz svih popisanih svojstava za preslikavanje za dati dokument. Upit za svojstvo u dokumentu u kojima su mapirana svih popisanih svojstava vraća rezultat ako su neki od popisana svojstva koja su mapirana podudarna.

  • Uključi vrednosti iz pojedinačnog popisanog svojstva na osnovu redosled naveden      Izaberite ovu opciju ako želite samo jednu vrednost mapirana. Kada više popisanih svojstava mapira sa upravljanim svojstvom, onaj koji je odabran će biti prvi na listi koji ima vrednost za dati dokument. Možete da promenite redosled liste tako što ćete koristiti dugmad Premesti nagore i Premesti .

 6. Kliknite na dugme Dodaj mapiranje da biste listi dodali mapiranje.

 7. Pojavljuje se dijalog Izbor popisana svojstva . Konfigurišite postavke na sledeći način:

  • U meniju Izaberite kategoriju ili izaberite stavku Sve kategorije ili izaberite određeni tip kategorije dokumenta (na primer, Office ili XML).

  • Iz liste Izaberite popisano svojstvo izaberite popisano svojstvo koje ćete mapirati sa upravljanim svojstvom koje dodajete.

   Ime (ili prvi deo imena) svojstva koje tražite možete da otkucate u polju Ime popisanog svojstva, a zatim kliknete na dugme Pronađi zato što je lista popisanih svojstava verovatno dugačka.

  • Kliknite na dugme U redu.

 8. Na stranici „Novo upravljano svojstvo“, u odeljku Koristi u opsezima potvrdite izbor u polju za potvrdu Dozvoli da se ovo svojstvo koristi u opsezima ako želite da svojstvo bude dostupno za definisanje opsega pretrage.

  Savet: Samo potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu za te svojstva nameravate da koristite u opsezima. Svaki svojstvo postavljeno kao opseg pretrage povećava veličinu indeks, što vam treba izbegavati kada je to moguće.

 9. Kliknite na dugme U redu.

 10. U okviru za poruke kojom se obaveštava da promene neće stupiti na snagu pre završetka sledećeg potpunog popisivanja, kliknite na dugme U redu.

  Napomena: Promene mapiranja svojstava će biti primenjene na jedan po jedan dokument odmah nakon popisivanja nekog dokumenta, bez obzira na to kakvo je popisivanje primenjeno. Puno popisivanje obezbeđuje da promene budu konzistentno primenjene na ceo indeks.

Vrh stranice

Uređivanje upravljanog svojstva

Jedan od razloga zbog kojih ćete možda želeti da uređujete upravljano svojstvo jeste da biste ga mapirali sa popisanim svojstvom.

 • Na stranici „Mapiranje svojstava metapodataka“, u listi Prikaz upravljanog svojstva, u meniju upravljanog svojstva koje želite da uredite izaberite stavku Uredi/mapiraj svojstvo.

  Možete da pronađete informacije o postavkama upravljanog svojstva, uključujući i način dodavanja novog mapiranja, u odeljku Dodavanje upravljanog svojstva .

Vrh stranice

Brisanje upravljanog svojstva

Brisanje upravljanog svojstva za posledicu ima sledeće:

 • Korisnici više neće biti u mogućnosti da kreiraju upit pomoću ovog svojstva.

 • Kada se u pravilima opsega koristi ovo svojstvo, opseg će biti oštećen.

 • Kada prilagođene aplikacije za pretraživanje ili Web segmenti koriste ovo svojstvo, oni će biti oštećeni.

Da biste izbrisali upravljano svojstvo:

 • Na stranici mapiranjima svojstava metapodataka na listi Prikaz upravljanog svojstva , u meniju upravljano svojstvo koje želite da izbrišete izaberite stavku Izbriši .

Vrh stranice

Mapiranje popisanog svojstva

Uređivanjem popisanog svojstva možete da mapirate popisano svojstvo sa upravljanim svojstvom.

 1. Na stranici „Mapiranja svojstava metapodataka“ izaberite stavku Popisana svojstva.

 2. Iz liste Prikaz popisanih svojstava izaberite kategoriju kojoj popisano svojstvo pripada.

 3. U listi popisanih svojstava, u meniju popisanog svojstva koje želite da uređujete izaberite stavku Uredi/mapiraj svojstvo.

 4. Na stranici „Uređivanje popisanog svojstva“, u odeljku Mapiranja sa upravljanim svojstvima kliknite na vezu Dodaj mapiranje.

 5. U dijalogu izbora upravljanog svojstva , podesite postavke na sledeći način:

  1. Na listi Izaberite upravljano svojstvo izaberite upravljanog svojstva i zatim kliknite na dugme u redu.

  2. Kliknite na dugme U redu.

 6. Na stranici "Uređivanje popisanog svojstva", ako želite da uključite vrednosti popisanog svojstva u indeks za pretraživanje, potvrdite izbor u polju za potvrdu Uključi vrednosti za ovo svojstvo u indeks za pretraživanje . Ova opcija omogućava da vrednosti popisanog svojstva pretraživanja kada se koristi za pretraživanje čitavog teksta. (Obično popisana svojstva su pretraživanja kada pretrage na osnovu svojstvo se koristi samo.)

 7. Kliknite na dugme U redu.

 8. U okviru sa porukom kojom se obaveštava da promene neće stupiti na snagu pre završetka sledećeg punog popisivanja kliknite na dugme U redu.

  Napomena: Promene će zapravo biti primenjene na jednom po jednom dokumentu tokom procesa popisivanja.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×