Upravljanje lokacijama pouzdanih datoteka sistema Excel Services

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Lokacije pouzdanih datoteka su Microsoft Office SharePoint Server 2007 lokacije, Universal Naming Convention (UNC) putanje ili HTTP Web lokacije sa kojih je serveru koji je pokrenuo Excel Calculation Services dozvoljeno da pristupi radnim sveskama.

Drugačije lokacije pouzdanih datoteka možete da kreirate u različite svrhe ili projekte i u skladu s tim možete da podesite postavke i dozvole lokacija datoteka.

Na početku ne postoje lokacije pouzdanih datoteka sistema Excel Services. Morate da kreirate najmanje jednu lokaciju pouzdanih datoteka da biste koristili Excel Services.

Da biste upravljali lokacijama pouzdanih datoteka sistema Excel Services, otvorite stranicu „Lokacije pouzdanih datoteka sistema Excel Services“:

 1. Otvorite stranicu za administraciju za dobavljač deljenih usluga (SSP).

  Postupite na sledeći način da biste otvorili stranicu za administraciju za SSP:

  1. Na gornjoj traci za navigaciju kliknite na vezu Upravljanje aplikacijom.

  2. Na stranici „Upravljanje aplikacijom“, u odeljku Deljene usluge Office SharePoint servera kliknite na vezu Kreiranje i podešavanje deljenih usluga za ovu farmu.

  3. Na stranici „Upravljanje deljenim uslugama ove farme“ kliknite na SSP čiju stranicu za administraciju želite da otvorite.

 2. Na početnoj stranici za administraciju deljenih usluga, u odeljku Postavke sistema Excel Services kliknite na vezu Lokacije pouzdanih datoteka.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Dodavanje lokacije pouzdanih datoteka

Uređivanje lokacije pouzdanih datoteka

Brisanje lokacije pouzdanih datoteka

Dodavanje lokacije pouzdanih datoteka

 1. Na stranici „Lokacije pouzdanih datoteka sistema Excel Services“ kliknite na vezu Dodavanje lokacije pouzdanih datoteka.

 2. Na stranici „Dodavanje lokacije pouzdanih datoteka sistema Excel Services“, u odeljku Lokacija upišite adresu lokacije pouzdanih datoteka.

  Oblik adrese se mora podudarati sa navedenim tipom lokacije. Tip lokacije ćete navesti u sledećem koraku.

  • U grupi Tip lokacije izaberite neku od sledećih opcija:

   • Windows SharePoint Services Izaberite ovu opciju da biste naveli SharePoint URL adresu lokacije za lokaciju pouzdanih datoteka.

   • UNC. Izaberite ovu opciju da biste naveli deljenu datoteku za lokaciju pouzdanih datoteka pomoću UNC adrese.

   • HTTP Izaberite ovu opciju da biste naveli HTTP URL adresu za lokaciju pouzdanih datoteka.

  • Potvrdite izbor Podređene postavke su pouzdane ako želite da i podređene postavke lokacije pouzdanih datoteka budu lokacije pouzdanih datoteka.

   Napomena: Iako možete da poboljšate upravljanje pouzdanim podređenim postavkama, možete i da kreirate potencijalni problem bezbednosti ako omogućite podlokacijama i poddirektorijumima pouzdanih lokacija da automatski postanu pouzdane pri kreiranju.

  • U polje Opis možete opcionalno da upišete i opis lokacije pouzdanih datoteka da biste označili njenu svrhu.

 3. U odeljku Upravljanje sesijama, u polje Vremensko ograničenje sesije upišite vrednost u sekundima za koje Excel Calculation Services sesija može biti otvorena i neaktivna pre zatvaranja, što se izračunava od kraja svakog zahteva za otvaranje.

  Upišite vrednost -1 ako ne želite da sesija ima vremensko ograničenje. Upišite vrednost 0 da bi sesija istekla na kraju pojedinačnog zahteva za otvaranje.

  • U polje Kratko vremensko ograničenje sesije upišite vrednost u sekundima za koje Excel Calculation Services sesija može biti otvorena i neaktivna, pre interakcije korisnika i pre njenog zatvaranja, što se izračunava od kraja svakog zahteva za otvaranje.

   Upišite vrednost -1 ako ne želite da sesija ima vremensko ograničenje. Upišite vrednost 0 da bi sesija istekla na kraju pojedinačnog zahteva za otvaranje.

  • U polje Maksimalno trajanje zahteva upišite vrednost u sekundama za maksimalno trajanje pojedinačnog zahteva u sesiji.

   Upišite vrednost -1 ako ne želite da zahtev ima vremensko ograničenje.

   Možete pomoći da se smanji rizik od napada koji rezultuje otkazivanjem usluge ako ograničite vreme trajanja pojedinačnog zahteva.

 4. U odeljku Svojstva radne sveske, u polje Maksimalna veličina radne sveske upišite vrednost u megabajtima (MB) za maksimalnu veličinu radne sveske koju Excel Calculation Services može otvoriti.

  Performanse i dostupnost izvora se mogu narušiti kada korisnici otvore ekstremno velike radne sveske. Ako ne kontrolišete dozvoljenu veličinu koju mogu imati radne sveske koje rade u otvorenim Excel Calculation Services sesijama, rizikujete da korisnici prekorače kapacitet izvora i preopterete server.

  U polje Maksimalna veličina grafikona upišite vrednost u MB za maksimalnu veličinu grafikona koji može otvoriti Excel Calculation Services.

 5. U odeljku Ponašanje izračunavanja, u polje Vek trajanja keša nepostojane funkcije upišite vrednost u sekundama za maksimalno vreme za koje se izračunata vrednost za nepostojanu funkciju kešira za automatska ponovna izračunavanja.

  Upišite vrednost -1 da biste jednom izračunali nepostojanu funkciju pri otvaranju. Upišite vrednost 0 da biste neprekidno izračunavali funkciju.

  U grupi Režim izračunavanja radne sveske izaberite neku od sledećih opcija:

  • Datoteka. Izaberite ovu opciju da biste izvršili izračunavanja kako je navedeno u datoteci.

  • Ručno. Izaberite ovu opciju ako želite da se izvrši ponovno izračunavanje samo kada se primi zahtev za izračunavanje.

  • Automatsko. Izaberite ovu opciju ako želite da svaka promena vrednosti dovede do ponovnog izračunavanja svih drugih vrednosti koje zavise od te vrednosti. Promenljive funkcije će biti pozvane ako je isteklo njihovo vremensko ograničenje.

  • Automatsko, izuzimajući tabele sa podacima. Izaberite ovu opciju ako želite da svaka promena vrednosti izazove ponovno izračunavanje svih drugih vrednosti koje zavise od te vrednosti, sve dok se vrednosti ne nalaze u tabeli sa podacima. Takođe, nepostojane funkcije će biti pozvane ako je isteklo njihovo vremensko ograničenje.

 6. U odeljku Spoljašnji podaci, iz grupe Dozvoli spoljašnje podatke izaberite neku od sledećih opcija:

  • Nijedan. Izaberite ovu opciju da biste onemogućili sve spoljne veze podataka za lokaciju pouzdanih datoteka.

  • Samo biblioteke za povezivanje pouzdanih podataka. Izaberite ovu opciju ako želite jedino da omogućite veze ka izvorima sa podacima koji su deo biblioteke pouzdanih podataka za povezivanje. Server će ignorisati postavke ugrađene u radnom listu.

  • Biblioteke pouzdanih podataka za povezivanje i ugrađene veze. Izaberite ovu opciju ako želite da date uputstva serveru da isproba ugrađene veze ka izvorima podataka koji su deo biblioteke pouzdanih podataka za povezivanje.

   Savet: Razmislite o izboru ove opcije ako upravljate vezama sa podacima za mali broj autora radne sveske. To će omogućiti autorima radne sveske da ugrade direktne veze ka spoljnim izvorima podataka u radne sveske, ali će i dalje će morati da imaju pristup bibliotekama veza pouzdanih podataka ako ugrađene veze ne uspeju.

   U odeljku Upozorenje o osvežavanju, potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogućeno je upozoravanje prilikom osvežavanja da biste prikazali upozorenje pre osvežavanja spoljnih podataka datoteka na ovoj lokaciji. Kada izaberete ovu opciju, uverite se da se spoljni podaci ne osvežavaju automatski bez interakcije korisnika.

   U odeljku Zaustavi kada osvežavanje po otvaranju ne uspe, potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogućeno zaustavljanje otvaranja da biste zaustavili operaciju otvaranja datoteke na lokaciju pouzdanih datoteka pod sledećim uslovima:

  • Datoteka sadrži podatke za povezivanje Osveži po otvaranju.

  • Datoteka ne može biti osvežena u toku otvaranja.

  • Korisnik nema dodeljeno korisničko pravo Otvoreno za datoteku

   U odeljku Trajanje keša za spoljne podatke, u polje Automatsko osvežavanje (periodično / po otvaranju) upišite vrednost u sekundama za maksimalno vreme koje sistem može da koristi rezultate upita spoljnih podataka za automatski osvežene spoljne rezultate upita. Upišite vrednost -1 da biste sprečili osvežavanje podataka nakon prvog upita.

   U odeljku Trajanje keša za spoljne podatke, u polje Ručno osvežavanje upišite vrednost u sekundama za maksimalno vreme za koje sistem može da koristi rezultate upita spoljnih podataka za automatski osvežene spoljne rezultate upita. Upišite vrednost -1 da biste sprečili osvežavanje podataka nakon prvog upita.

   U polje Maksimalan broj istovremenih upita po sesiji upišite vrednost za maksimalni broj upita koji se mogu istovremeno pokrenuti tokom pojedinačne sesije.

 7. U odeljku Korisnički definisane funkcije, potvrdite izbor u polju za potvrdu Omogućene korisnički definisane funkcije da biste dozvolili da se korisnički definisane funkcije pozivaju iz radnih svezaka koje se nalaze na ovoj lokaciji pouzdanih datoteka.

 8. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Uređivanje lokacije pouzdanih datoteka

 • Na stranici „Lokacije pouzdanih datoteka sistema Excel Services“, postavite pokazivač na lokaciju pouzdanih datoteka koju želite da uredite, kliknite na strelicu koja će se pojaviti, a zatim izaberite stavku Uredi.

Vrh stranice

Brisanje lokacije pouzdanih datoteka

 1. Na stranici „Lokacije pouzdanih datoteka sistema Excel Services“, postavite pokazivač na lokaciju pouzdanih datoteka koju želite da izbrišete, kliknite na strelicu koja će se pojaviti, a zatim izaberite stavku Izbriši.

 2. U okviru za poruke, na pitanje da li želite da nastavite sa brisanjem, kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne engleskom jeziku govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinsko prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×