Upravljanje lokacijama i kolekcijama lokacija

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Lokacije se teško održavaju, postaju neažurne i manje korisne kada na lokaciju dolazi previše osoba zbog različitih stvari. Na primer, ako se ista lokacija koristi za praćenje kupaca, skladištenje smernica kompanije i deljenje dokumenata o proizvodima u fazi razvoja, onda je mnogo teže organizovati lokaciju i ona brzo može da postane nesređena. S druge strane, ako imate previše lokacija, može biti teško da se nađu potrebne informacije.

Ovaj članak sadrži:

Utvrdite broj lokacija i kolekcija lokacija

Odlučite da li želite da koristite kolekcije lokacija ili podlokacije

Dizajniranje hijerarhije lokacije

Praćenje korišćenja lokacije

Upravljanje neiskorišćenim Veb lokacije

Određivanje broja lokacija i kolekcija lokacija

Više faktora utiče na odluku o tome koliko vam je lokacija i kolekcija lokacija potrebno, kao što je:

 • Koliko osoba koristi lokacije

 • Kako su osobe koje koriste lokacije povezane među sobom ili kakva im je međusobna interakcija

 • Kako će osobe koristiti lokaciju

 • Koji tip sadržaja očekujete da uskladištite na lokacijama

 • Koliko su složene informacije koje pokušavate da organizujete

Treba da odredite listu namena lokacije i korisnika, i da odlučite koliko vam je pojedinačnih lokacija potrebno.

Vrh stranice

Odlučivanje da li da koristite kolekcije lokacija ili podlokacije

Trebalo bi da odlučite da li da kreirate vaše lokacije kao Web lokacije najvišeg nivoa u posebnim kolekcijama lokacija ili kao podlokacije unutar iste kolekcije lokacija. Ova odluka se zasniva na tome koliko lokacije imaju zajedničkog među sobom, da li želite mogućnost da upravljate njima pojedinačno i da li želite da one dele elemente kao što su navigacija ili pretraga.

Unutar kolekcije lokacija, sve lokacije mogu da koriste sledeće elemente:

 • Trake za navigaciju (gornja traka sa vezama i traka sa putanjom)

 • Tipovi sadržaja

 • Tokovi posla

 • Bezbednosne grupe

 • Polja za pronalaženje između lista

 • Oblast pretraživanja

 • Skup opcija

Odaberite Web lokacije najvišeg nivoa u posebnim kolekcijama lokacija kada želite da uradite sledeće:

 • Razdvojite bezbednost za različite lokacije

  Napomena: Iako možete da imate jedinstvene dozvole za podlokaciju, ponekad ćete možda želeti da dve lokacije nemaju zajedničke korisnike i dozvole. U tim slučajevima, treba da koristite posebne kolekcije lokacija.

 • U budućnosti premestite kolekciju lokacija u neku drugu bazu podataka

 • Da napravite rezervnu kopiju ili vratite u prethodno stanje samo tu lokaciju

 • Ograničite oblast toka posla na samo tu lokaciju

 • Koristite kvote da biste posebno upravljali količinom prostora koji svaka lokacija zauzima

 • Decentralizujte vašu administraciju i neka administratori kolekcije lokacija izvode zadatke kao što je odobravanje zahteva za pristup ili potvrđivanje korišćenja lokacije

Odaberite podlokacije unutar iste lokacije kada želite da uradite sledeće:

 • Da delite navigaciju između lokacija

 • Da podlokacije nasleđuju dozvole od nadređenih lokacija

 • Da delite liste između lokacija

 • Da delite elemente dizajna (kao što su teme ili stilovi) između lokacija

Vrh stranice

Projektovanje hijerarhije lokacije

Web lokacije obično postoje u hijerarhiji. Na vrhu hijerarhije se nalazi lokacija najvišeg nivoa. Ispod ove lokacije najvišeg nivoa može postojati više podlokacija (uključujući lokacije za radni prostor dokumenta i lokacije radnog prostora za sastanke), a svaka podlokacija može da sadrži druge podlokacije. Celokupna struktura Web lokacije najvišeg nivoa i sve njene podlokacije nazivaju se kolekcija lokacija.

Da biste kreirali dijagram hijerarhije, uključujući sve potrebne kolekcije lokacija, Web lokacije najvišeg nivoa i podlokacije, možete da koristite alatku za planiranje lokacije koja je kompatibilna sa sistemom Windows SharePoint Services, kao što je Microsoft Office Visio predložak softvera za crtanje i pravljenje dijagrama koji se može preuzeti sa mreže, ili neku drugu metodu.

Vrh stranice

Praćenje korišćenja lokacije

Ako želite da znate kakav efekat ima vaša Web lokacija, treba da pratite broj korisnika koji posećuje vašu lokaciju, tip i broj pogodaka koji vaša lokacija prima, kao i druge informacije o korišćenju lokacije. Rezime i detaljni izveštaji o korišćenju daju informacije kao što je sledeće:

 • Broj pogodaka po stranici

 • Broj jedinstvenih korisnika

 • Informacije o pregledaču i operativnom sistemu

 • Najčešći domeni i URL adrese

Praćenje informacija o korišćenju može biti korisno za identifikaciju onog sadržaja na vašoj lokaciji koji se intenzivno koristi (i zbog toga treba da se zadrži) i sadržaja koji se ne koristi intenzivno (i može da bude kandidat za arhiviranje). Pored statistike korišćenja lokacije, možete da pratite i koliko prostora za skladištenje lokacija zauzima, kao i stepen aktivnosti koji lokacija generiše. Windows SharePoint Services 3.0 skuplja ove informacije kao deo praćenja kvota za lokacije.

Kao vlasnik lokacije možete da zadržite kontrolu nad resursima servera i možete pažljivo da nadgledate oblasti kao što su prostora za skladištenje tako što ćete proveriti kvota koji su podešeni za lokacije.

U cilju pomoći pri upravljanju lokacijama i resursima servera, administrator lokalnog serverskog računara može da navede kvote koje se koriste za ograničavanje količine skladišta raspoloživog na lokaciji i broja korisnika koji se dodaju kolekciji lokacija. Ove kvote pomažu da se osigura da jedna lokacija ne može da iscrpi toliko resursa da druge lokacije više ne mogu da funkcionišu.

Administrator servera može da koristi blokade da bi sprečio da lokacije prekorače ograničenja zadata kvotama i da blokira pristup lokaciji svim korisnicima ako je potrebno.

Lokacija može da se blokira automatski kada lokacija prekorači kvotu maksimalnog prostora za skladištenje. Administrator servera takođe može da ručno blokira lokaciju, ako lokacija, na primer, narušava smernice korišćenja lokacije. Zavisno od tipa blokade, rezultat blokiranja lokacije je različit:

 • Kada se lokacija blokira zbog prekoračenja ograničenja skladišta, korisnici koji pokušaju da otpreme novi sadržaj videće grešku da je disk pun.

 • Kada se lokacija ručno blokira, korisnici koji pokušaju da gledaju lokaciju videće poruku da je pristup zabranjen.

Administratori lokacije mogu sami da deblokiraju lokacije ako su lokacije blokirane zbog prekoračenja ograničavajućih kvota. Samo administrator servera može da izbriše ručnu blokadu. Da biste saznali kolike su aktuelne vrednosti kvote za vašu lokaciju, obratite se vašem administratoru servera.

Pregled podataka kvota za lokaciju

 1. U Meniju Radnje na lokaciji meni Slika dugmeta , izaberite stavku Postavke lokacije.

  Napomena: Na lokaciji za koju je meni Radnje lokacije prilagođen, postavite pokazivač na stavku Postavke lokacije, a zatim izaberite postavke koje želite da pregledate.

 1. Na stranici „Postavke lokacije“, u odeljku Administracija kolekcije lokacija kliknite na stavku Rezime korišćenja.

 2. Da biste pregledali detalje o iskorišćenom skladištu, u odeljku Postavke kliknite na stavku Dodela prostora za skladištenje.

 3. Na stranici „Dodeljivanje prostora za skladištenje“, u odeljku Izaberite prikaz postupite na jedan od sledećih načina:

  • Da biste pregledali dodelu prostora za skladištenje za biblioteke dokumenata, kliknite na stavku Biblioteke dokumenata.

  • Da biste pregledali dodelu prostora za skladištenje za dokumente, kliknite na stavku Dokumenti.

  • Da biste pregledali dodelu prostora za skladištenje za liste, kliknite na stavku Liste.

  • Da biste pregledali dodelu prostora za skladištenje za stavke u korpi za otpatke, kliknite na stavku Korpa za otpatke.

Vrh stranice

Upravljanje nekorišćenim Web lokacijama

Radi kontrole broja nekorišćenih Web lokacija na vašem serveru, vlasnicima kolekcija lokacija mogu se poslati obaveštenja u kojima se od njih zahteva da potvrde da se njihove kolekcije lokacija koriste. Nepotvrđene kolekcije lokacija mogu da se i automatski izbrišu. Ova opcija se može omogućiti i konfigurisati u centralnoj administraciji.

Potvrda o korišćenju je slična obaveštenjima. Kada kreirate kolekciju lokacija, lokacija se dodaje bazi podataka i prijavljuje se kao aktivna lokacija. Posle određenog vremena, e-poštom se šalje obaveštenje vlasniku kolekcije lokacija sa molbom da vlasnik ponovo potvrdi ili izbriše nekorišćenu kolekciju lokacija. Obaveštenje poslato e-poštom sadrži veze za potvrdu da je kolekcija lokacija aktivna ili za brisanje kolekcije lokacija. Pošto se vlasniku lokacije e-poštom pošalje obaveštenje, postoje tri moguća ishoda:

 • Ako se lokacija koristi, vlasnik kolekcije lokacija potvrđuje da je lokacija aktivna i kolekcija lokacija će biti sačuvana. Kada vlasnik klikne na vezu za potvrdu, datum potvrde na lokaciji će biti obnovljen.

 • Ako se kolekcija lokacija ne koristi, vlasnik može da izbriše kolekciju lokacija sledeći uputstva iz obaveštenja poslatog e-poštom, ili može da ne učini ništa. Vlasnik nastavlja da periodično prima obaveštenja e-poštom u skladu s intervalom koji je naveo administrator servera sve dok vlasnik ne potvrdi da se kolekcija lokacija koristi ili izbriše kolekciju lokacija.

 • Ako se kolekcija lokacija ne koristi, a administrator servera je uključio opciju automatskog brisanja, obaveštenja e-poštom se automatski šalju vlasniku kolekcije lokacija određen broj puta. Ako vlasnik kolekcije lokacija ne potvrdi korišćenje kolekcije lokacija, onda se kolekcija lokacija briše automatski.

Za zaštitu od automatskog brisanja lokacije, preporučuju se sledeće najbolje procedure:

 • Zahtevajte sekundarni kontakt kada korisnici kreiraju kolekcije lokacija.

  Kreator kolekcije lokacija podrazumevano je naveden kao vlasnik kolekcije lokacija. Zavisno od vaše konfiguracije, korisnik takođe mora da navede sekundarni kontakt za kolekciju lokacija. Obaveštenja o potvrdi će automatski biti poslate vlasniku kolekcije lokacija i sekundarnom kontaktu, ako takav postoji.

 • Informišite vašu organizaciju o odmorima i odsustvima.

  Na primer, ako vlasnik kolekcije lokacija bude nedostupan četiri sedmice, a administrator servera je podesio da se kolekcije lokacija brišu posle četiri propuštene sedmične potvrde, onda lokacija može da se izbriše bez davanja prilike vlasniku da potvrdi korišćenje.

 • Obezbedite da postoji plan za redovno pravljenje rezervne kopije kolekcije lokacija tako da možete da vratite lokaciju u prethodno stanje pomoću njene skorašnje kopije, ukoliko se kolekcija lokacija nenamerno izbriše.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×