Upotreba programa PowerPoint za otvaranje ili čuvanje prezentacije u formatu OpenDocument prezentacije (.odp)

Počevši od programa Microsoft PowerPoint, datoteke možete da otvarate i čuvate u formatu OpenDocument prezentacije (.odp) koji koriste neke aplikacije za prezentacije kao što su OpenOffice.org Impress i Google dokumenti.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Otvaranje OpenDocument Presentation datoteke u programu PowerPoint

Čuvanje PowerPoint prezentacije u OpenDocument Presentation formatu

Više informacija o OpenDocument formatu

Otvaranje datoteke OpenDocument prezentacije u programu PowerPoint

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Otvori.

 3. Da biste videli samo datoteke sačuvane u OpenDocument formatu, na listi Datoteke tipa izaberite stavku OpenDocument prezentacija.

 4. Izaberite datoteku koju želite da otvorite, a zatim kliknite na dugme Otvori.

  Savet : Da biste otvorili datoteku, takođe možete kliknuti dvaput na nju kada je pronađete.

Napomena : Kad otvorite datoteku OpenDocument prezentacije u programu PowerPoint, ona možda neće imati isto oblikovanje kao u originalnoj aplikaciji u kojoj je kreirana. Do toga dolazi zbog razlika između aplikacija koje koriste OpenDocument format.

Vrh stranice

Čuvanje PowerPoint prezentacije u formatu OpenDocument prezentacije

Važno : Ako želite da zadržite PowerPoint verziju datoteke, prvo morate sačuvati datoteku kao PowerPoint prezentaciju, na primer u .pptx formatu datoteke, a zatim je ponovo sačuvati u formatu OpenDocument prezentacije (.odp).

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Kliknite na dugme Sačuvaj kao.

 3. Sa liste Sačuvaj kao tip izaberite stavku OpenDocument prezentacija.

 4. Dajte ime datoteci i sačuvajte je.

Vrh stranice

Više informacija o OpenDocument formatu

Prilikom otvaranja ili čuvanja prezentacija u formatu OpenDocument prezentacije (.odp), neko oblikovanje može biti izgubljeno. Do toga dolazi zbog drugačijih funkcija i opcija, kao što je oblikovanje, koje podržavaju aplikacije za OpenDocument prezentacije i PowerPoint. Više informacija o razlikama između formata OpenDocument prezentacije i PowerPoint formata potražite u članku Razlike između formata OpenDocument prezentacije (.odp) i PowerPoint (.pptx) formata.

Saveti

 • Pre slanja datoteke drugoj osobi, možda ćete želeti da je zatvorite i ponovo otvorite da biste videli kako izgleda u formatu OpenDocument prezentacije (.odp).

 • Da biste zadržali napredno oblikovanje objekata koje nije podržano u formatu OpenDocument prezentacije, konvertujte objekat u sliku.

 • Kad radite sa tabelama, dovršite tabelu pre zatvaranja programa PowerPoint. Tabele se konvertuju u slike kada zatvorite PowerPoint i nije ih moguće naknadno urediti.

 • Izbegavajte upotrebu animacija za naglašavanje (to jest, animacija koje nisu ulazne ili izlazne) koje uključuju promenu boje ili razmere zato što se ti delovi animacija gube kada prezentaciju sačuvate u .odp formatu datoteke.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×