Upotreba programa Excel za otvaranje ili čuvanje radnog lista u formatu OpenDocument unakrsne tabele (.ods)

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Možete da otvarate i čuvate datoteke u formatu OpenDocument unakrsne tabele (.ods) koji koriste neke aplikacije za unakrsne tabele, kao što su OpenOffice.org Calc i Google Docs.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Otvaranje OpenDocument unakrsne tabele u programu Excel

Čuvanje Excel radnog lista u formatu OpenDocument unakrsne tabele

Dodatne informacije o OpenDocument formatu

Otvaranje OpenDocument unakrsne tabele u programu Excel

  1. Izaberite stavke Datoteka >Otvori > Računar > Potraži.

  2. Da biste videli samo datoteke sačuvane u OpenDocument formatu, na listi tipova datoteka (pored polja Ime datoteke) izaberite stavku OpenDocument unakrsna tabela (*.ods).

  3. Pronađite datoteku koju želite da otvorite, a zatim kliknite na dugme Otvori.

Napomena : Kad otvorite datoteku OpenDocument unakrsne tabele u programu Excel, ona možda neće imati isto oblikovanje kao u originalnoj aplikaciji u kojoj je kreirana. Do toga dolazi zbog razlika između aplikacija koje koriste OpenDocument format.

Čuvanje Excel radnog lista u formatu OpenDocument unakrsne tabele

Važno : Ako želite da zadržite Excel verziju datoteke, morate da sačuvate datoteku kao Excel radni list, na primer u .xlsx formatu datoteke, a zatim da je ponovo sačuvate u formatu OpenDocument unakrsne tabele (.ods).

  1. Izaberite stavke Datoteka > Sačuvaj kao >Računar > Potraži.

  2. Sa liste Sačuvaj kao tip izaberite stavku OpenDocument unakrsna tabela (*.ods).

  3. Dajte ime datoteci i sačuvajte je.

Više informacija o OpenDocument formatu

Prilikom otvaranja ili čuvanja radnih listova u formatu OpenDocument unakrsne tabele (.odp), neko oblikovanje može biti izgubljeno. Do toga dolazi zbog drugačijih funkcija i opcija, kao što su oblikovanje i tabele, koje podržavaju aplikacije za OpenDocument unakrsne tabele i Excel. Više informacija o razlikama između formata OpenDocument unakrsne tabele i Excel formata potražite u članku Razlike između formata OpenDocument unakrsne tabele (.ods) i Excel (.xlsx) formata.

Savet : Pre slanja datoteke drugoj osobi, možda ćete želeti da je zatvorite i ponovo otvorite da biste videli kako izgleda u formatu OpenDocument unakrsne tabele (.ods). Da biste uporedili Excel format datoteke sa formatom datoteke OpenDocument unakrsne tabele, prvo datoteku sačuvajte u Excel formatu, zatim otvorite Excel verziju i verziju OpenDocument unakrsne tabele i pregledajte da li u datotekama postoje razlike.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×