Upotreba izrade izraza

Važno: Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Izrazi se koriste u mnogo različitih konteksta u programu Access i slični su formulama u programu Excel. „Izrada izraza“ pruža jednostavan pristup imenima polja i kontrola u bazi podataka, kao i mnogim ugrađenim funkcijama koje su vam dostupne prilikom pisanja izraza. Možete da koristite onoliko puno ili malo njih koliko želite, u zavisnosti od sopstvenih potreba ili željenih opcija.

U ovom članku

Upotreba alatke „Izrada izraza“

Alatke za pomoć pri unosu izraza

Pregled alatke „Izrada izraza“

Upotreba alatke „Izrada izraza“

Izrazi se sastoji od funkcije, operatore, konstante i identifikatore (na primer, imena polja, tabela, obrazaca i upita). Izrada izraza omogućava vam da lako potražiti i Umetanje ove komponente i samim tim unosa izraza brzo i tačno. Pored toga, "Izrada izraza" pomaže vam da odredite koje komponente su prikladne za kontekst u kojem kucate izraz.

Možete da koristite alatku „Izrada izraza“ da biste kreirali novi izraz ili možete da izaberete od unapred izgrađenih izraza, uključujući izraze za prikazivanje brojeva stranica, trenutnog datuma i trenutnog datuma i vremena.

Možete da pokrenete alatku „Izrada izraza“ iz većine mesta gde biste ručno pisali izraze, kao što je svojstvo kontrole Izvor kontrole ili svojstvo polja tabele „Pravilo za validaciju“. Po pravilu, ako vidite dugme Napravi Slika dugmeta kad kliknete u polje za svojstvo ili ako vidite reč izraz u meniju, možete da kliknete na njih da biste pokrenuli alatku „Izrada izraza“.

Alatke za pomoć pri unosu izraza

Access ima alatke koje vam pomažu da brže i tačnije unesete izraze. Ove alatke su dostupne ne samo u alatki „Izrada izraza“, već i na listu sa svojstvima i većini drugih mesta na kojima možete da unesete izraze.

IntelliSense i brzi saveti

Čim počnete da kucate identifikator ili ime funkcije, IntelliSense prikazuje padajuću listu mogućih vrednosti. Možete da nastavite da kucate ili možete da kliknete dvaput na ispravnu vrednost na listi da biste je dodali u izraz. Druga mogućnost je da koristite tastere sa strelicama nagore i nadole da biste izabrali željenu vrednost, a zatim pritisnete taster TAB ili ENTER da biste je dodali u izraz. Na primer, ako počnete da kucate reč „Format“, IntelliSense lista prikazuje sve funkcije koje počinju sa „Format“.

Savet:  Da biste sakrili IntelliSense padajuću listu, pritisnite ESC. Da biste je ponovo prikazali, pritisnite kombinaciju tastera CTRL + RAZMAKNICA.

Dok se prikazuje IntelliSense lista, sa desne strane trenutno izabrane stavke pojavljuje se kratak opis ili brzi savet. Prva stavka na listi je podrazumevano izabrana, ali možete da izaberete bilo koju stavku na listi da biste videli njen brzi savet. Brzi savet može da vam pomogne da odredite svrhu funkcije ili koje je stavka vrste kontrole ili svojstva.

Sledeća ilustracija prikazuje IntelliSense listu i brzi savet.

IntelliSense padajuća lista i brzi savet.

1. IntelliSense prikazuje moguće funkcije i druge identifikatore dok kucate izraz.

2. Brzi saveti prikazuju kratak opis izabrane stavke.

Brze informacije i pomoć

Dok kucate funkciju u izrazu, funkcija „Brze informacije“ prikazuje sintaksu funkcije, tako da znate koji su tačno argumenti potrebni za funkciju. Opcionalni argumenti se nalaze u uglastim zagradama ([]). Prilikom prikazivanja brzih informacija, možete da kliknete na ime funkcije da biste otvorili temu pomoći za više informacija.

Prikaz brzih informacija za funkciju.

1. Brze informacije prikazuju sintaksu funkcije. Kliknite na ime funkcije da biste otvorili temu pomoći o funkciji.

2. Opcionalni argumenti se nalaze u uglastim zagradama. Argument koji trenutno kucate prikazuje se podebljanim tekstom.

Važno:  Nemojte da mešate uglaste zagrade koje ukazuju na opcionalne argumente sa uglastim zagradama koje ograđuju identifikatore u stvarnom izrazu.

Pregled alatke „Izrada izraza“

U mnogo slučajeva, alatke navedene u prethodnom odeljku će vam dovoljno pomoći da unesete izraz. Međutim, možda ćete imati koristi i od drugih alatki koje vam obezbeđuje „Izrada izraza“, kao što je opisano u ovom odeljku.

Sledeća ilustracija skreće pažnju na glavne delove alatke „Izrada izraza“:

Dijalog „Izrada izraza“

1. Uputstva i veza za pomoć    Nabavite informacije o kontekstu u kojem unosite izraz.

2. Polje za izraz    Otkucajte izraz ovde ili dodajte elemente izraza tako što ćete kliknuti dvaput na stavke u listama elemenata ispod.

Napomena:  Ako ne vidite liste elemenata (stavke 3, 4 i 5), kliknite na dugme Više >> sa desne strane polja za izraz.

3. Lista elemenata izraza    Kliknite na tip elementa da biste prikazali njegove kategorije na listi kategorija izraza.

4. Lista kategorija izraza    Kliknite na kategoriju da biste prikazali njene vrednosti na listi vrednosti izraza. Ako ne postoje vrednosti na listi vrednosti izraza, kliknite dvaput na stavku kategorije da biste je dodali u polje za izraz.

5. Lista vrednosti izraza    Kliknite dvaput na vrednost da biste je dodali u polje za izraz.

6. Pomoć i informacije o izabranom izrazu vrednosti    Ako je dostupno, kliknite na vezu da biste videli članak pomoći o izabranoj vrednosti izraza.

Polje za izraz

Gornji deo alatke „Izrada izraza“ sadrži polje u kojem gradite izraz. Možete ručno da otkucate izraz u polju, pomoću IntelliSense tehnologije i drugih alatki opisanih u prethodnom odeljku. Ili, ako želite, možete da koristite tri liste elemenata ispod polja da biste izabrali i dodali elemente.

Napomena:  Ako ne vidite tri liste u donjem delu alatke „Izrada izraza“, na desnoj strani dijaloga „Izrada izraza“ kliknite na dugme Više >>.

Elementi, kategorije i vrednosti izraza

Kada je razvijen, donji deo alatke „Izrada izraza“ sadrži tri liste sa kojih možete da izaberete elemente za izraz.

 • Lista Elementi izraza prikazuje elemente najvišeg nivoa koji su dostupni za izgradnju izraza, kao što su objekti baze podataka, funkcije, konstante, operatori i uobičajeni izrazi. Sadržaj ove liste se razlikuje u zavisnosti od konteksta u kojem se nalazite. Na primer, ako kucate izraz u svojstvu obrasca Izvor kontrole, lista sadrži drugačije stavke od onih ako kucate izraz u svojstvu tabele Pravilo za validaciju.

 • Lista Kategorije izraza sadrži određene elemente ili kategorije elemenata za izbor koji pravite na listi elemenata izraza. Na primer, ako izaberete stavku Ugrađene funkcije na listi Elementi izraza, lista Kategorije izraza prikazuje kategorije funkcija.

 • Lista Vrednosti izraza prikazuje vrednosti, ako postoje, za elemente i kategorije koje ste izabrali na levoj i srednjoj listi. Na primer, ako izaberete stavku Ugrađene funkcije na levoj listi, a zatim kliknete na kategoriju funkcije na srednjoj listi, lista Vrednosti izraza prikazuje sve ugrađene funkcije za izabranu kategoriju.

Dodavanje elementa u izraz pomoću listi elemenata

 1. Izaberite stavku na listi Elementi izraza. Na primer, da biste umetnuli ugrađenu funkciju, razvijte stavku Funkcije, a zatim izaberite stavku Ugrađene funkcije.

  Srednju i desnu listu promenite da biste prikazali odgovarajuće vrednosti.

 2. Ako je primenljivo, izaberite kategoriju na srednjoj listi. Za ovaj primer kliknite na dugme Tok programa.

  Desna lista se menja da bi prikazala odgovarajuće vrednosti.

 3. Kliknite dvaput na stavku na desnoj listi. Za ovaj primer kliknite dvaput na dugme IIf.

  Access dodaje stavku u polje za izraz. U ovom primeru Access dodaje IIf (<<izraz>>, <<tačni deo>>, <<netačni deo>>).

 4. Tekst čuvara mesta zamenite važećim vrednostima argumenta. Tekst čuvara mesta je naznačen uglastim zagradama (<< >>). U ovom primeru, čuvari mesta su <<izraz>>, <<tačni deo>> i <<netačni deo>>.

  • U polju za izraz kliknite na čuvar mesta, a zatim ručno otkucate argument ili izaberite element sa listi elemenata.

   Savet:  Da biste prikazali temu pomoći koja sadrži više informacija o važećim argumentima za funkciju, izaberite funkciju na listi Vrednosti izraza, a zatim kliknite na vezu na dnu alatke „Izrada izraza“.

 5. Ako izraz sadrži druge elemente, oni mogu da budu razdvojeni čuvarom mesta << izraz >>. Ovaj čuvar mesta morate da zamenite operatorom da bi ukupan izraz bio važeći.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×