Upiti objedinjavanja (Power Query)

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Napomena: Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su pružene ovde odnose se na oba. Da biste saznali više, pročitajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Operacija Objedinjavanje kreira novi upit od dva postojeća upita. Jedan rezultat upita sadrži sve kolone iz primarne tabele, gde jedna kolona služi kao jedna kolona koja sadrži vezu navigacije ka srodnoj tabeli. Srodna tabela sadrži sve redove koji se podudaraju sa svakim redom iz primarne tabele na osnovu vrednosti zajedničke kolone. Operacija Proširivanje dodaje kolone iz srodne tabele u primarnu tabelu. Za primer objedinjavanja ukupne prodaje iz upita detalja o porudžbini u tabeli proizvoda, pogledajte uputstva za kombinovanje podataka iz više izvora podataka.

Pomoću funkcije „Objedinjavanje“ možete postići slične ciljeve kao sa funkcijom VLOOKUP programa Excel. Funkcija VLOOKUP omogućava da spojite dva skupa podataka u programu Excel. Funkcija „Objedinjavanje“ dozvoljava da spojite dva upita podataka koja se nalaze u programu Excel ili u spoljnom izvoru podataka. Pored toga, funkcija „Objedinjavanje“ ima pregledan korisnički interfejs pomoću kojeg ćete lako napraviti relaciju između dve spojene tabele.

Napomena o bezbednosti: Nivoi privatnosti sprečavaju korisnike da slučajno kombinuju podatke iz više izvora podataka, koji su možda privatni ili organizacijski. U zavisnosti od upita korisnik može slučajno da pošalje podatke iz privatnog izvora podataka drugom izvoru podataka koji je možda zlonameran. Power Query analizira svaki izvor podataka i postavlja mu definisani nivo privatnosti: javni, organizacijski i privatni. Više informacija o nivoima privatnosti potražite u članku Nivoi privatnosti.

Izvršavanje operacije objedinjavanja

Možete da izvršite dva tipa operacija objedinjavanja: Posredno objedinjavanje ili Neposredno objedinjavanje. Posrednim objedinjavanjem kreirate novi upit za svaku operaciju objedinjavanja. Neposrednim objedinjavanjem podatke objedinjujete u postojeći upit dok ne postignete željeni rezultat. Rezultat je novi korak na kraju trenutnog upita.

Neposredno objedinjavanje

 1. U koordinatnoj mreži upita Pregled kliknite na ikonu tabele ( Ikona tabele ) i izaberite stavku Objedini.

  Upiti objedinjavanja

Posredno objedinjavanje

 1. Na traci POWER QUERY ili Uređivač upita, u grupi Kombinovanje izaberite stavku Objedini. Prilikom korišćenja trake Uređivača upita aktivni upit je izabran kao primarna tabela za operaciju Objedinjavanje.

  Objedinjavanje upita u programskom dodatku Power Query

Objedinjavanje upita

 1. U dijalogu Objedinjavanje:

  1. Izaberite primarnu tabelu iz gornje padajuće liste, a zatim izaberite kolonu klikom na zaglavlje kolone.

  2. Izaberite srodnu tabelu iz donje padajuće liste, a zatim izaberite podudarajuću kolonu klikom na zaglavlje kolone.

   Napomena:  Možete da izaberete više kolona za objedinjavanje. Proverite da li ste izabrali isti broj kolona za podudaranje u pregledu primarne tabele i srodne tabele.

   Kad izaberete kolone iz primarne tabele i srodne tabele, Power Query prikazuje broj podudaranja za gornje redove. Ovom radnjom se proverava je li operacija Objedinjavanje bila ispravna i da li je potrebno nešto promeniti u postavkama Objedinjavanje ili u upitima koje želite da objedinite.

 2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Obuhvati samo redove koji se podudaraju da biste uključili samo one redove iz primarne tabele koji se podudaraju sa srodnom tabelom u rezultirajućem upitu objedinjavanja. Ako ne potvrdite izbor u tom polju za potvrdu, svi redovi iz primarne tabele biće uključeni u rezultirajući upit objedinjavanja.

 3. Kliknite na dugme U redu.

  Napomena:  Zajedničke kolone u primarnoj tabeli i srodnoj tabeli porede se na osnovu izabranog redosleda za svaku tabelu. Pored toga, da bi se kolone podudarale, moraju biti istog tipa, na primer tipa „Tekst“ ili „Broj“.

  Sledeći primer Objedinjavanje pokazuje operaciju objedinjavanja između primarne table Proizvodi i srodne tabele Ukupna prodaja.

  Dijalog „Objedinjavanje“

Kad kliknete na dugme U redu, operacija Objedinjavanje kreira novi upit.

Konačno objedinjavanje

Izvršavanje operacije proširivanja

Nakon operacije Objedinjavanje možete da proširite vezu Tabela kako biste dodali kolone iz srodne tabele u primarnu tabelu. Kad se kolona proširi u primarnu tabelu, možete da primenite filtere i druge operacije transformacije.

Proširivanje kolone

 1. U koordinatnoj mreži Pregled kliknite na ikonu za proširivanje NovaKolona ( Proširivanje ).

 2. U padajućem meniju Proširivanje:

  1. Izaberite stavku (Izaberi sve kolone) da biste obrisali sve kolone.

  2. Izaberite kolone iz povezane tabele za dodavanje u primarnu tabelu.

  3. Kliknite na dugme U redu.

Napomena:  Kad proširite kolonu, možete da je preimenujete. Dodatne informacije o tome kako da preimenujete kolonu potražite u odeljku Preimenovanje kolone.

Power Query objedinjavanje

Srodne teme

Kombinovanje podataka iz više izvora podataka

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksu i gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×