Umetanje tabele rasporeda

Važno: Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ovaj članak sadrži:

Uvod u tabele rasporeda

Umetanje tabele definisanog rasporeda

Umetanje prilagođene tabele rasporeda sa određenim dimenzijama

Crtanje prilagođene tabele rasporeda

Automatsko oblikovanje kontrola unutar tabele rasporeda

Uvod u tabele rasporeda

Tabele rasporeda možete da koristite za dizajniranje predloška obrasca organizovanijeg, profesionalnog izgleda. Tabele rasporeda je radni okvir koji uključuje redove i kolone za organizovanje i raspoređivanje sadržaja predloška obrasca, uključujući kontrole, sekcije u predlošku obrasca i logotipa ili druge slike.

U sledećem primeru, tabela rasporeda se koristi za organizovanje okvira za tekst unutar sekcije u predlošku obrasca.

Tabla rasporeda unutar sekcije u predlošku obrasca

1. Ova tabela rasporeda ima dva reda.

2. Postoje tri kolone u drugom redu. Centralna kolona se koristi za razmake.

Ivice tabele rasporeda se pojavljuju kao isprekidane koordinantne linije u režimu dizajna. Kada korisnici popunjavaju obrazac koji je zasnovan na predlošku obrasca, ove linije nisu vidljive.

Savet: U meniju Tabela izaberite stavku Sakrij koordinatne linije da biste sakrili koordinatne linije u režimu dizajna.

U oknu zadataka Raspored pronaći ćete kolekciju unapred dizajniranih tabela rasporeda. Možete da umetnete te tabele u predložak obrasca i da ih izmenite tako da odgovaraju vašim potrebama. Na primer, možete da izaberete stavku Tabela sa tri kolone da biste u predložak obrasca brzo umetnuli praznu tabelu sa jednim redom i tri kolone. Ako želite da dodate dodatni red u tu tabelu, kliknite na ćeliju tabele u predlošku obrasca, a zatim u oknu zadataka Raspored izaberite stavku Dodaj red u tabelu.

Ako želite da kreirate sopstvenu tabelu rasporeda, možete da umetnete prilagođenu tabelu rasporeda koja ima određeni broj redova i kolona. Druga mogućnost je da nacrtate prilagođenu tabelu rasporeda koja može da bude od pomoći ako želite da kreirate složeniji dizajn. Na primer, možete da kreirate tabelu rasporeda koja sadrži ćelije različitih visina ili promenljivi broj kolona po redu.

Vrh stranice

Umetanje unapred definisane tabele rasporeda

 1. U predlošku obrasca postavite kursor gde želite da umetnete tabelu rasporeda.

 2. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Raspored.

 3. U oknu zadataka Raspored, sa liste Umetni tabele rasporeda izaberite željeni tip.

 4. Da biste dodali redove i kolone u tabelu, kliknite na ćeliju tabele u predlošku obrasca, a zatim sa liste Objedini i razdeli ćelije izaberite željene opcije.

  Savet: Da biste izbrisali redove, kolone ili samu tabelu, kliknite desnim tasterom miša bilo gde u tabeli, postavite pokazivač na stavku Izbriši, a zatim izaberite željenu opciju.

Vrh stranice

Umetanje prilagođene tabele rasporeda sa određenim dimenzijama

 1. U predlošku obrasca postavite kursor gde želite da umetnete tabelu rasporeda.

 2. Na traci sa alatkama Tabele kliknite na dugme Umetni, a zatim izaberite stavku Tabela rasporeda.

 3. U dijalogu Umetanje tabele unesite broj kolona i redova koje želite da uključite u tabelu.

Vrh stranice

Crtanje prilagođene tabele rasporeda

 1. U predlošku obrasca postavite kursor na mesto gde želite da nacrtate tabelu rasporeda.

 2. Na traci sa alatkama Tabele kliknite na dugme Nacrtaj tabelu.

  Pokazivač će se promeniti u olovku.

 3. Da biste definisali spoljašnje granice tabele, nacrtajte pravougaonik u predložak obrasca, a zatim nacrtajte granice kolone i reda unutar pravougaonika.

  Da biste nacrtali tabelu

 4. Da biste izbrisali liniju ili blok redova, kliknite na dugme Brisač Slika dugmeta na traci sa alatkama tabele i zatim kliknite na dugme i Prevucite brisačem duž na liniju koju želite da izbrišete.

Vrh stranice

Automatsko oblikovanje kontrola unutar tabele rasporeda

Možete da koristite okno zadatka kontrole ili okno zadataka Izvora podataka da biste umetnuli kontrole u predlošku obrasca. Ako koristite okno zadatka Izvora podataka da biste umetnuli kontrole, možete da koristite prečicu koja vam omogućava da odmah umetnete kontrole i njihove odgovarajuće oznake unutar tabele rasporeda u odeljku. Ovu prečicu najbolje funkcioniše kada dizajnirate predložak obrasca koji je zasnovan na baze podataka, Web usluzi ili drugog spoljnog izvora podataka i želite da umetnete koji se ne grupe iz izvora podataka. Kontrole kao što su odeljci i opcionalni odeljci su povezane sa koji se ne grupe.

Sledeća slika prikazuje grupu zaposleni izabranu u oknu zadataka Izvor podataka i izabranu komandu Kontrole u tabeli rasporeda u priručnom meniju.

Dodavanje kontrola pomoću komande „Kontrole u tabeli rasporeda“

1. Kada kliknete na strelicu pred grupe zaposleni, meni nudi opcije za umetanje kontrole. U meniju izaberite stavku Kontrole u tabeli rasporeda da biste umetnuli kontrole unutar tabele rasporeda.

2. Svako polje u grupi „Zaposleni“ je sada precizno predstavljeno putem kontrole i odgovarajuće oznake u predlošku obrasca. Oznake kontrole su izvedene iz imena polja ili grupe u izvoru podataka.

 1. Ako okno zadatka Izvora podataka nije vidljivo, kliknite na Izvor podataka u meniju Prikaz .

 2. U oknu zadataka Izvor podataka izaberite grupa koja se ne ponavlja i koja sadrži jedno ili više polja.

  Napomena: Ako greškom izaberete grupa koja se ponavlja, dobijete drugi skup komandi u priručnom meniju.

 3. Kliknite desnim tasterom miša na grupu, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Kontrole u tabeli rasporeda.

  Microsoft Office InfoPath odmah dodaje tabelu rasporeda u predložak obrasca koji sadrži kontrole i oznake za svako polje u izabranoj grupi. InfoPath utvrđuje tip kontrole koju dodaje, na osnovu tip podatka za polje ili grupu. Na primer, ako pojedinačna polja u grupi koriste tip podataka „Tekst“ (niska), InfoPath dodaje kontrole okvira za tekst u ćelije tabele.

Vrh stranice

Napomena: Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×