Umetanje prilagođene kolone u tabeli (Power Query)

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Napomena : Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su pružene ovde odnose se na oba. Da biste saznali više, pročitajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

Napomena : Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirajte novi upit. Kratak video o tome kako da prikažete uređivač upita, potražite na kraju ovog članka.

Pomoću programskog dodatka Power Query možete da dodate kolonu indeks ili prilagođeno (vi definišete formulu) za trenutni upit. Kada kreirate formuli kolone, Power Query će valjanost sintaksu formule. Provera valjanosti iskustvo je u skladu sa kako dijalog "Napredno uređivanje upita" potvrdi valjanost formula koju ste dali.

Želim da izvršim sledeću radnju

Umetanje kolone "indeks"

Umetanje prilagođene kolone

Umetanje kolone „Indeks“

Korišćenje trake Uređivača upita

 1. Na traci Uređivača upita izaberite stavku Umetanje kolone indeksa.

Korišćenje ikone tabele ( Ikona tabele ) u koordinatnoj mreži pregled

 1. Kliknite na ikonu tabele ( Ikona tabele ).

 2. Sa kontekstualnog menija izaberite stavku Umetni kolonu „Indeks“. Kolona Indeks dodaje se u tabelu upita. Preimenujte kolonu po potrebi.

Vrh stranice

Umetanje kolone „Prilagođeno“

Prilagođene kolone je kolona gde je vrednost u ćeliji se izračunati pomoću formule koje ste kreirali. Za više informacija o Power Query Formula jezik potražite u članku Saznajte više o Power Query formulama.

Korišćenje trake Uređivača upita

 1. Na traci Uređivača upita izaberite stavku Umetanje prilagođene kolone.

Korišćenje ikone tabele ( Ikona tabele ) u koordinatnoj mreži pregled

 1. Kliknite na ikonu tabele ( Ikona tabele ) i izaberite stavku Umetanje prilagođene kolone.

Umetanje prilagođene kolone

 1. U dijalogu Umetanje prilagođene kolone unesite ime kolone i umetnite kolonu u okvir Formula prilagođene kolone:

  1. Kliknite dvaput na kolonu na listi Dostupne kolone ili

  2. Kliknite na kolonu sa liste Dostupne kolone i izaberite stavku Umetni.

   Napomena : Možete da koristite više referenci kolona dok ih razdvojite neke operatora. Na primer, da biste izračunali TotalSales kolone, dodajete ukupne vrednosti i PDV pomoću formule = each [Total] + [SalesTax].

 2. Kliknite na dugme U redu.

Primeri formula

Formule

Opis

"abc"

Kreira kolonu sa tekstom abc u svim redovima.

1+1

Kreira kolonu sa rezultatom operacije 1 + 1 (2) u svim redovima.

[UnitPrice] * [Quantity]

Kreira kolonu sa rezultatom množenja kolone dve tabele.

[UnitPrice] * (1 – [Discount]) * [Quantity]

Izračunava ukupnu cenu, uzimajući u obzir kolonu Popust.

"Hello" & [Name]

Kombinuje reč „Zdravo“ i sadržaj kolone Ime u novoj koloni.

Napomena : Možete da koristite prilagođene kolone da biste objedinili vrednosti iz dve ili više kolona u jednu prilagođenu kolonu. Više informacija potražite u članku Objedinjavanje kolona.

Pomoću programskog dodatka Power Query Prilagođene kolone, uslovnog oblikovanja u programu Excel i druga prilagođavanja radnog lista tabela očuvani kada osvežite upit. Power Query će sačuvati prilagođavanja radnog lista kao što su trake podataka, skale boja, skupova ikona ili drugih pravila zasnovana na vrednost preko operacije osvežavanja i nakon uređivanja upita.

Prilagođene kolone

Vrh stranice

Napomena : Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću programskog dodatka Power Query. Sledeći video prikazuje prozor uređivača upita koji se pojavljuje nakon uređivanja upita iz Excel radne sveske. Da biste prikazali uređivač upita bez učitavanja ili uređivanja postojećeg upita radne sveske, iz odeljka Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query na traci izaberite stavke Iz drugih izvora > Prazan upit. Sledeći video prikazuje jedan način za prikazivanje uređivača upita.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×