Umetanje preloma odeljka

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Koristite prelome odeljaka za deljenje i oblikovanje dokumenta svih veličina. Možete da se podele odeljke, na primer, u delova ili poglavlja, i da dodate oblikovanje kao što su kolone, zaglavlja i podnožja stranice, ivice stranice, na svaki.

Šta želite da uradite?

Sa, možete da kontrolišete kako dokument izgleda. Jedne stranice može da ima nekoliko različitih odeljaka i svakog odeljka, na primer, da imaju sopstvene zaglavlje i podnožje stranice, položaj, oblikovanje i razmak između znakova.

Odeljke možete koristiti da biste izvršili (ili ogradili) druge promene oblikovanja na istim ili različitim stranicama dokumenta, uključujući sledeće:

Da biste saznali više o prelome odeljaka, idite na gde se nalaze prelomi odeljaka u dokumentu?

 • Na kartici raspored , u grupi Podešavanje stranice , odaberite stavku Prelomi, a zatim odaberite željeni tip preloma odeljka koji želite.

  Tipovi preloma odeljka su markirani na kartici „Raspored“.

Napomene : Ako treba da dodate nove stranice u dokument, izaberite nešto od sledećeg:

Kada se radi o korišćenju odeljaka, vaši izbori izgleda dokumenta su naočigled beskrajni. Jedan od najboljih i najlakših načina jeste da eksperimentišete i da se igrate sa prelomima odeljka da biste videli šta vam odgovara i koji vam izgled najviše odgovara.

 • Prelom odeljka Sledeća stranica započinje novi odeljak na sledećoj stranici.

  Odaberite Raspored na stranici > Prelomi > Sledeća stranica.

  Komanda „Prelom odeljka na sledećoj stranici“za započinjanje novog odeljka na sledećoj stranici u Word dokumentu

 • Prelom odeljka kontinuirano započinje novi odeljak na istoj stranici. Jedna od najčešće uzroke koristi ovaj tip preloma odeljka je ako koristite kolone. Pomoću ovog sortiranje prelom odeljka možete da promenite broj kolona bez započinjanja nove stranice.

  Odaberite Raspored na stranici > Prelomi > kontinuirani.

  Komanda „Neprekidni prelom odeljka“ za započinjanje novog odeljka na istoj stranici u Word dokumentu

 • Automatski prelom odeljka Parna stranica omogućava vam da započnete novi odeljak na sledećoj stranici numerisanoj parnim brojem.

  Odaberite Raspored na stranici > Prelomi > Parna stranica.

  Komanda „Prelom odeljka na parnoj stranici“ za započinjanje novog odeljka na sledećoj stranici numerisanoj parnim brojem u Word dokumentu

 • Prelom odeljka Neparna stranica omogućava vam da započnete novi odeljak na sledećoj stranici numerisanoj neparnim brojem.

  Odaberite Raspored na stranici > Prelomi > Neparna stranica.

  Komanda „Prelom odeljka na neparnoj stranici“ za započinjanje novog odeljka na sledećoj stranici numerisanoj neparnim brojem u Word dokumentu

Šta želite da uradite?

 • Kliknite na Raspored na stranici > Prelomi, a zatim kliknite na prelom odeljka koji želite da dodate.

  grupa za podešavanje stranice

Napomena : Ako želite da izbrišete prelom odeljka, pogledajte članak Brisanje preloma odeljka.

Tipovi preloma odeljka

 • Prelom odeljka Sledeća stranica započinje novi odeljak na sledećoj stranici

  Prelom odeljka na sledećoj stranici

 • Prelom odeljka Kontinuirano započinje novi odeljak na istoj stranici.

  Kontinuirani prelom odeljka

  Kontinuirani prelom odeljka je koristan kada želite da promenite oblikovanje, na primer da promenite broj kolona bez započinjanja nove stranice.

 • Prelomi odeljka Parna stranica ili Neparna stranica započinju novi odeljak na sledećoj parnoj odnosno neparnoj stranici.

  Prelom odeljka na neparnoj stranici

  Ako želite da poglavlja dokumenta počinju na neparnoj stranici, koristite prelom odeljka Neparna stranica.

Možete da promenite raspored odeljka u kolone. Na primer, možete dodati kontinuirani prelom odeljka i rasporediti deo stranice sa jednom kolonom kao dve kolone.

Primer dokumenta sa prelomima odeljka

1. Odeljak oblikovan kao jedan stubac

2. Odeljak oblikovan kao dva stupca

 • Kliknite na Raspored na stranici > kolone, a zatim odaberite željeni broj kolona koje želite.

Saveti o korišćenju kolona u prelom odeljka

Prelom odeljka je kao ograda koja ograđuje oblikovanje kolone. Ali, ako uklonite prelom odeljka, tekst iznad postaje deo odeljka koji se nalazio ispod preloma i oblikuje se kao taj tekst.

Hajde da pogledamo primer na gorenavedenoj slici. Ako uklonimo prelom odeljka između prvog i drugog odeljka, ceo dokument će se oblikovati tako da ima dve kolone zato što je takvo oblikovanje ispod preloma odeljka.

Odeljke možete koristiti da biste izvršili (ili ogradili) druge promene u oblikovanju na različitim stranicama dokumenta, uključujući sledeće:

Šta želite da uradite?

Možete da koristite prelome odeljaka da biste promenili raspored ili oblikovanje stranice ili stranica u dokumentu. Na primer, možete da kreirate raspored deo stranice sa jednom kolonom kao dve kolone. Možete da razdvojite poglavlja u dokumentu tako da numerisanje na početku svakog poglavlja počinje brojem 1. Takođe, možete da kreirate različitih zaglavlja ili podnožja u odeljku dokumenta.

Primer dokumenta sa prelomima odeljka

1. Odeljak oblikovan kao jedan stubac

2. Odeljak oblikovan kao dva stupca

Napomena : U Microsoft Office Word 2007, možete da odaberete mnoge rasporeda na stranici nova stranica galerije. Na primer, možete dodati jednu kolonu stranici koja sadrži odeljak sa dve kolone tako što ćete kliknuti na tu opciju rasporeda stranice u galeriji dizajna Nova stranica .

 1. Na kartici Raspored na stranici, u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Prelomi.

  Slika trake u programu Word

 2. Izaberite tip preloma odeljka koji želite da koristite.

Prelomi odeljaka su korišteni za kreiranje rasporeda ili oblikovanje promena u delu dokumenta. Možete da promenite sledeće formate za pojedinačne odeljke:

 • Margine

 • Veličina ili položaj papira

 • Izvor papira za štampač

 • Ivice stranice

 • Vertikalno poravnavanje teksta na stranici

 • Headers and footers

 • Kolone

 • Numerisanje stranica

 • Numerisanje redova

 • Fusnote i endnote

  Napomene : 

  • Prelom odeljka kontroliše oblikovanje odeljka tekst koji prethodi ga. Kada izbrišete prelom odeljka, izbrisaćete i oblikovanje za tekst ispred preloma odeljka. Taj tekst će postati deo sledećeg odeljka, a pretpostavlja oblikovanje u tom odeljku. Na primer, ako poglavlja dokumenta razdvojite pomoću preloma odeljka, a zatim izbrišete prelom odeljka na početku poglavlje 2, poglavlje 1 i 2 poglavlja su u istoj odeljka i potrebno je da oblikovanje koje je prethodno bila koristi samo poglavlje 2.

  • Prelom odeljka koji kontroliše oblikovanje u poslednjem delu dokumenta nije prikazan kao deo dokumenta. Da biste promenili oblikovanje dokumenta, izaberite stavku u poslednji pasus dokumenta.

Primeri preloma odeljka

Sledeći primeri pokazuju tipovi preloma odeljka koje možete da umetnete. (U svakoj ilustraciji, dvostruko tačkasta linija predstavlja prelom odeljka.)

Na Sledećoj stranici komanda umeće prelom odeljka i započinje novi odeljak na sledećoj stranici. Ovaj tip preloma odeljka je posebno korisno za pravljenje novih poglavlja u dokumentu.

Prelom odeljka na sledećoj stranici

Komanda kontinuirano umeće prelom odeljka i započinje novi odeljak na istoj stranici. Kontinuirani prelom odeljka je koristan i za kreiranje promene oblikovanja, kao što su drugi broj kolona, na stranici.

Kontinuirani prelom odeljka

Komandu Parna stranica ili Neparna stranica umeće prelom odeljka i započinje novi odeljak na sledećoj numerisanoj parnim brojem ili neparnoj stranici. Ako želite da poglavlja dokumenta uvek počinju na neparnoj stranici ili parne stranice, koristite Neparna stranica ili Parna stranica opciju prelom odeljka.

Prelom odeljka na neparnoj stranici

 1. Kliknite na mesto na koje želite da izvršite neke promene oblikovanja.

  Možda ćete želeti da biste izabrali deo dokumenta oko kojeg da biste umetnuli par preloma odeljka.

 2. Na kartici Raspored na stranici, u grupi Podešavanje stranice kliknite na dugme Prelomi.

  Slika trake u programu Word

 3. U grupi Prelome odeljaka , kliknite na dugme tip preloma odeljka koji odgovara tipu promene koje želite da napravite oblikovanja.

  Na primer, ako ste odvajanje dokumenta u poglavlja, možda ćete želeti svakog poglavlja da biste započeli na neparnoj stranici. Izaberite stavku Neparna stranica u grupi Prelome odeljaka .

Prelom odeljka definiše mesto pojavljivanja neke promene oblikovanja u dokumentu. Kada izbrišete prelom odeljka, izbrisaćete i oblikovanje za tekst ispred preloma odeljka. Taj tekst će postati deo sledećeg odeljka, a pretpostavlja oblikovanje u tom odeljku.

Uverite se da ste u prikazu radne verzije tako da možete da vidite dvostruko tačkasta linija preloma odeljka.

 1. Izaberite prelom odeljka koji želite da izbrišete.

 2. Pritisnite taster Delete.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog preveden, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×