Umetanje ponavljajuće tabele

Ako želite da omogućite korisnicima da u tabelu unose podatke, možete da dodate ponavljajuću tabelu u Microsoft Office InfoPath predložak obrasca. Ponavljajuće tabele najčešće podrazumevano prikazuju jedan red. Prilikom popunjavanja obrasca zasnovanog na tom predlošku obrasca, korisnici će po potrebi moći da umeću dodatne redove u tabelu. Ukoliko predložak obrasca sadrži povezivanje sa podacima sa spoljnim izvorom podataka, kao što je baza podataka, ponavljajuću tabelu možete koristiti za automatsko prikazivanje više zapisa na obrascu.

Ovaj članak sadrži:

Kada se koristi ponavljajuća tabela

Iskustvo korisnika

Umetanje ponavljajuće tabele

Saveti za raspored

Kada se koristi ponavljajuća tabela

Ponavljajuću tabelu koristite kada želite da:

 • Omogućite korisnicima da unose podatke u strukturiranom tabelarnom obliku.

 • Prikupite stavke, numeričke podatke i ostale tipove podataka koji se najbolje prikazuju u tabeli.

 • Uštedite prostor na predlošku obrasca prikazivanjem samo onih redova koji sadrže stvarne podatke.

 • U tabeli na predlošku obrasca prikažete ili radite sa zapisima iz baze podataka, Web usluge ili drugog izvora podataka.

Na sledećoj ilustraciji, ponavljajuća tabela se koristi za prikupljanje stavki u obrascu izveštaja o troškovima.

Repeating table used to collect line items in an expense report

Ponavljajuća tabela ima tri dela:

 • Red zaglavlja    Kada ponavljajuću tabelu umetnete u novi, prazan predložak obrasca, podrazumevano se prikazuje red zaglavlja. Red zaglavlja se obično koristi za zaglavlja kolona. Ako vam zaglavlja kolona nisu potrebna, u dijalogu Svojstva ponavljajuće tabele opozovite izbor Uključi zaglavlje.

 • Red sa podacima    Red sa podacima je red koji se u obrascu može „ponavljati“ koliko god puta je potrebno. Kada kao dizajner predloška obrasca u režim dizajna umetnete ponavljajuću tabelu, videćete samo jedan red. Međutim, osoba koja bude popunjavala obrazac koji je zasnovan na vašem predlošku obrasca, moći će da doda više redova pritiskanjem kombinacije tastera CTRL+ENTER, izborom komandi u priručnom meniju ili tako što će kliknuti na tekst Umetni stavku ispod poslednjeg reda tabele.

 • Red podnožja    U red podnožja možete dodati okvire za tekst ili okvire za izraz koji izračunavaju vrednosti u kolonama. U ponavljajućoj tabeli red podnožja po podrazumevanoj vrednosti nije prikazan. Potvrdite izbor Uključi podnožje u dijalogu Svojstva ponavljajuće tabele da biste uključili red podnožja.

Povezane kontrole

InfoPath sadrži kontrole koje su slične ponavljajućim tabelama, ali služe u druge svrhe. Pomoću sledeće liste ćete odrediti koja od ovih kontrola je najpodesnija za vaš predložak obrasca:

Ponavljajuća sekcija    Umesto ponavljajuće tabele koristite ponavljajuću sekciju da biste kreirali slabije strukturiranu sekciju koju korisnik može više puta da umetne na obrazac (kao što je zapis u bazi podataka).

Horizontalna ponavljajuća tabela    Umesto obične ponavljajuće tabele koristite horizontalnu ponavljajuću tabelu kada želite da omogućite korisnicima da tabeli dodaju kolone, a ne redove.

Vrh stranice

Iskustvo korisnika

Kada korisnik pomera pokazivač iznad reda ponavljajuće tabele, pojavljuje se dugme priručnog menija. Klikom na to dugme prikazuje se priručni meni sa komandama za umetanje ili uklanjanje redova.

Shortcut menu for repeating table

Korisnik može umetnuti novi red i tako što će kliknuti na tekst Umetni stavku ispod ponavljajuće tabele na obrascu. Ovaj tekst možete prilagoditi ili ukloniti prilikom dizajniranja predloška obrasca.

Vrh stranice

Umetanje ponavljajuće tabele

Procedura umetanja ponavljajuće tabele neznatno se razlikuje u zavisnosti od toga da li dizajnirate novi, prazan predložak obrasca ili ga dizajnirate na osnovu baze podataka ili nekog drugog spoljnog izvora podataka.

Na sledećoj ilustraciji prikazano je kako izgleda ponavljajuća tabela kada je izabrana u režimu za dizajniranje.

Repeating table in design mode

Kontrole mogu biti povezane ili nepovezane. Kada je kontrola povezana, ona je povezana sa poljem ili grupom u izvoru podataka tako da se podaci koji su uneti u kontrolu čuvaju u osnovnoj (.xml) datoteci. Kada je kontrola nepovezana, ona nije povezana sa poljem ili grupom i podaci koji su uneti u kontrolu se ne čuvaju. Kada izaberete ili pomerite pokazivač preko kontrole, tekst i povezana ikona će se pojaviti u gornjem desnom uglu kontrole. Tekst ukazuje na grupu ili polje u izvoru podataka sa kojim je kontrola povezana. Ikona ukazuje da li je kontrola ispravno povezana sa tom grupom ili poljem. Ako je povezivanje ispravno, pojaviće se zelena ikona. Ako nešto nije u redu sa povezivanjem, videćete plavu ili crvenu ikonu.

Izvor podataka za predložak obrasca sastoji se od polja i grupa koje se pojavljuju u hijerarhijskim prikazu u oknu zadataka Izvor podataka. Ponavljajuće tabele su obično povezane sa grupa koja se ponavlja u izvoru podataka predloška obrasca, mada mogu biti povezane i sa polje koje se ponavlja.

U sledećem primeru, tabela Troškovi po stavkama na obrascu povezana je sa ponavljajućom grupom stavka u oknu zadataka Izvor podataka. Okviri za tekst unutar tabele – Datum, Opis, Kategorija i Trošak – povezani su sa poljima koja su deo ponavljajuće grupe stavka.

Relationship between repeating table on form template and repeating group in data source

Umetanje ponavljajuće tabele u novi, prazan predložak obrasca

Kada dizajnirate novi, prazan predložak obrasca, polje za potvrdu Automatski kreiraj izvor podataka u oknu zadataka Kontrole je potvrđeno po podrazumevanoj vrednosti. Ovo omogućava da program InfoPath automatski kreira polja i grupe u izvoru podataka kada dodajete kontrole u predložak obrasca. Ova polja i grupe su predstavljena fasciklom i ikonama datoteka u oknu zadataka Izvor podataka.

 1. U predlošku obrasca postavite kursor tamo gde želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako okno zadatka Kontrole nije vidljivo, u meniju Umetanje izaberite stavku Još kontrola ili pritisnite tastere ALT+I, C.

 3. U odeljku Umetni kontrole izaberite opciju Ponavljajuća tabela.

 4. U polje Broj kolona upišite željeni broj kolona tabele.

 5. Ponavljajuća tabela se kreira sa okvirom za tekst u svakoj koloni. Da biste okvir za tekst pretvorili u neku drugu vrstu kontrole, kliknite desnim tasterom miša na okvir za tekst, u priručnom meniju izaberite stavku Promeni u, a zatim izaberite željenu kontrolu.

Umetanje ponavljajuće tabele u predložak obrasca koji je zasnovan na postojećem izvoru podataka

Ako se dizajn predloška obrasca zasniva na postojećoj Extensible Markup Language (XML) datoteci, bazi podataka ili Veb usluzi, InfoPath kreira polja i grupe u oknu zadataka Izvor podataka na osnovu tog izvora podataka. U ovom scenariju, ponavljajuću tabelu možete umetnuti u predložak obrasca prevlačenjem ponavljajuće grupe iz okna zadataka Izvor podataka ili umetanjem ponavljajuće tabele iz okna zadataka Kontrole, kao što je opisano u sledećoj proceduri:

 1. U predlošku obrasca postavite kursor tamo gde želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako okno zadatka Kontrole nije vidljivo, u meniju Umetanje izaberite stavku Još kontrola ili pritisnite tastere ALT+I, C.

 3. U odeljku Umetni kontrole izaberite opciju Ponavljajuća tabela.

 4. Na prvoj stranici čarobnjaka za povezivanje ponavljajuće tabele, sa liste Izvor podataka izaberite izvor podataka koji želite da koristite, a zatim izaberite ponavljajuću grupu Slika ikone koju želite da povežete sa redovima tabele.

  Savet : Da biste kreirali novu ponavljajuću grupu, kliknite desnim tasterom miša na grupu kojoj želite da dodate ponavljajuću grupu, u priručnom meniju izaberite stavku Dodaj, a zatim u dijalogu Dodavanje polja ili grupe navedite svojstva ponavljajuće grupe.

 5. Kliknite na dugme Dalje.

 6. Na drugoj stranici čarobnjaka za povezivanje ponavljajuće tabele dvaput kliknite na polja na listi Povezivanje podataka koja želite da dodate u tabelu u vidu kolona.

  Savet : Da biste kreirali novo polje u listi Povezivanje podataka, kliknite desnim tasterom miša na grupu sa kojom je ponavljajuća tabela povezana, u priručnom meniju izaberite stavku Dodaj, a zatim u dijalogu Dodavanje polja ili grupe navedite svojstva tog polja.

 7. Izaberite kolonu u listi Kolone u tabeli, a zatim kliknite na dugme Premesti nagore ili Premesti nadole da biste izmenili redosled kolona.

Vrh stranice

Saveti za raspored

Ovi saveti će vam pomoći da poboljšate izgled, veličinu i ostale aspekte kontrola unutar ponavljajuće tabele:

 • Da biste istovremeno promenili veličinu više okvira za tekst, izaberite okvire za tekst koje želite da promenite, u meniju Oblikovanje izaberite stavku Svojstva, izaberite karticu Veličina, a zatim izvršite potrebna podešavanja.

 • Veličinu okvira za tekst na predlošku obrasca podesite u skladu sa očekivanom dužinom teksta koju bi korisnici trebalo da upišu u svaki od njih.

 • Da biste istovremeno promenili boju ili ivice kontrola unutar ponavljajuće tabele, izaberite okvire za tekst koje želite da promenite, u meniju Oblikovanje izaberite stavku Ivice i senčenje, izaberite karticu Ivice, a zatim izvršite potrebna podešavanja.

 • Tekst koji se nalazi u polju za tekst na ponavljajućoj tabeli možete da prilagodite izborom polja Font i Veličina fonta koja se nalaze na traci sa alatkama Oblikovanje. Da biste istovremeno promenili font i veličinu fonta u svim okvirima za tekst u predlošku obrasca, izaberite okvir za tekst koji sadrži željeno oblikovanje, a zatim u meniju Oblikovanje izaberite stavku Primeni font na sve kontrole Okvir za tekst.

 • U meniju Prikaz izaberite stavku Uzorak podataka da biste videli kako će izgledati okviri za tekst kada se nešto upiše u njih. Time ćete steći osećaj kako će obrazac zasnovan na vašem predlošku obrasca izgledati korisniku kada ga bude popunjavao.

Vrh stranice

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×