Umetanje polja za potvrdu

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Polje za potvrdu možete da umetnete u Microsoft Office InfoPath predložak obrasca tako da korisnici mogu brzo da unesu vrednosti „tačno“ ili „netačno“.

Ovaj članak sadrži:

Kada koristiti polje za potvrdu

Umetanje polja za potvrdu

Saveti za raspored

Kada koristiti polje za potvrdu

Koristite neke od polja za potvrdu kada želite da:

 • Omogućite korisnicima da načine izbor tačno/netačno, ili da/ne.

 • Prikažete informacije tačno/netačno ili da/ne koje potiču iz baze podataka, Web usluge, ili drugog izvora podataka.

U sledećoj ilustraciji korisnici potvrđuju izbor u polju za potvrdu da bi pokazali da li žele da rezervišu hotel ili iznajme automobil zajedno sa rezervacijom avionske karte.

Polja za potvrdu u obrascu

Savet : Po podrazumevanim postavkama, polje za potvrdu nije izabrano. Ako želite da polje za potvrdu bude podrazumevano izabrano, možete da kliknete dvaput na njega i da promenite njegovo podrazumevano stanje.

Povezane kontrole

InfoPath uključuje druge kontrole koje su slične polju za potvrdu, ali imaju drugu namenu. Pogledajte sledeću listu da biste odlučili koje kontrole su najbolje za predložak obrasca:

Dugme opcije    Kao i polje za potvrdu, grupa dugmadi opcije omogućava korisnicima da naprave izbor. Međutim, sa dugmadima opcije, korisnici biraju u grupi malih krugova umesto u grupi kvadratnih polja za potvrdu. Polja za potvrdu takođe predstavljaju izbore koji ne isključuju jedan drugog, dok se dugmad opcije koriste za predstavljanje jednog izbora u ograničenom skupu uzajamno isključivih izbora.

Okvir sa listom za višestruki izbor    Okvir sa listom za višestruki izbor se sastoji od većeg broja polja za potvrdu unutar liste koja se može pomerati. Korisnici mogu da potvrde izbor više od jednog polja za potvrdu ili da dodaju svoje stavke na listu, u zavisnosti od toga kako je predložak obrasca dizajniran.

Vrh stranice

Umetanje polja za potvrdu

Procedura za umetanje polja za potvrdu se pomalo razlikuje u zavisnosti od toga da li dizajnirate novi, prazan predložak obrasca, ili zasnivate dizajn predloška obrasca na bazi podataka ili spoljašnjeg izvora podataka.

Sledeća ilustracija prikazuje kako polje za potvrdu izgleda kada je izabrano u režim dizajna.

U polju za potvrdu u režimu za dizajniranje

Kontrole mogu da budu povezane ili nepovezane. Kad je kontrola povezana, to znači da je povezana sa poljem ili grupom u izvoru podataka tako da se podaci uneti u kontrolu čuvaju u datoteci osnovnog obrasca (.xml). Kad je kontrola nepovezana, to znači da nije povezana sa poljem ili grupom i da se podaci uneti u kontrolu ne čuvaju. Kad izaberete kontrolu ili pomerite pokazivač miša iznad nje, u njenom gornjem desnom uglu se pojavljuju tekst i ikona povezivanja. Tekst ukazuje na grupu ili polje sa kojim je kontrola povezana u izvoru podataka. Ikona ukazuje na to da li je kontrola ispravno povezana sa grupom ili poljem. Kad je povezivanje ispravno, pojavljuje se zelena ikona. Ako nešto nije u redu sa povezivanjem, videćete plavu ili crvenu ikonu.

Izvor podataka za predložak obrasca sastoji se od polja i grupe koje se pojavljuju u hijerarhijski pregled u oknu zadataka " Izvor podataka ".

Polja za potvrdu su uvek povezana sa poljima. U sledećem primeru, polje za potvrdu Uključi hotelske troškove u predlošku obrasca je povezano sa poljem uključi hotelske troškove u oknu zadataka Izvor podataka.

Odnos između check box u predlošku obrasca i odgovarajućeg polja u izvoru podataka

Ako povezujete polje za potvrdu sa ponavljajućim poljem, potrebno je da ono bude unutar ponavljajuće kontrole, kao što je tabela koja se ponavlja ili odeljak koji se ponavlja.

Umetanje polja za potvrdu u nov, prazan predložak obrasca

Kad dizajnirate nov, prazan predložak obrasca, automatski je potvrđen izbor u polju za potvrdu Automatski kreiraj izvor podataka u oknu zadatka Kontrole. To programu InfoPath omogućava da automatski kreira polja i grupe u izvoru podataka kako budete dodavali kontrole u predložak obrasca. Ta polja i grupe su predstavljeni ikonama fascikli i datoteka u oknu zadatka Izvor podataka.

 1. U predlošku obrasca postavite kursor na mesto na kojem želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 3. U oknu Umetni kontrole izaberite stavku Polje za potvrdu.

 4. Da biste zamenili podrazumevanu oznaku kontrole, izaberite tekst pored polja za potvrdu koji je umetnut u predložak obrasca, a zatim unesite svoju oznaku.

 5. Da biste promenili vrednost koja je uskladištena u izvoru podataka kada korisnici potvrde ili opozovu izbor u polju za potvrdu u obrascu, dvaput kliknite na polje za potvrdu, izaberite karticu Podaci, a zatim sa liste Vrednost kada je opozvan izbor i Vrednost kada je potvrđen izbor izaberite željene vrednosti.

  Napomena : Kada se radi o poljima za potvrdu, podrazumevano je da vrednost TRUE označava da je polje za potvrdu izabrano, odnosno u njemu je potvrđen izbor, dok vrednost FALSE označava da je izbor opozvan.

Umetanje polja za potvrdu u predložak obrasca koji je zasnovan na postojećem izvoru podataka

Ako zasnujete dizajn predloška obrasca na postojeću datoteku Extensible Markup Language (XML), baze podataka ili Veb usluga, InfoPath podrazumeva polja i grupe u oknu zadatka Izvor podataka iz tog postojećeg izvora podataka. U ovom scenariju, možete da umetnete polje za potvrdu tako što ćete prevući polja za potvrdu iz okna zadataka " Izvor podataka " u predložak obrasca ili umetanjem polja za potvrdu iz okna zadatka kontrole , kao što je opisano u sledeću proceduru:

 1. U predlošku obrasca postavite kursor na mesto na kojem želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 3. U oknu Umetanje kontrola izaberite stavku Polje za potvrdu.

 4. U dijalogu Povezivanje polja za potvrdu izaberite polje u kojem želite da uskladištite vrednost polja za potvrdu, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. InfoPath koristi ime polja ili grupe kao oznaku kontrole. Ako je potrebno, promenite tekst oznake.

 6. Da biste promenili vrednost koja je uskladištena u izvoru podataka kada je izbor u polju za potvrdu opozvan ili potvrđen, dvaput kliknite na polje za potvrdu koje je umetnuto u predložak obrasca, izaberite karticu Podaci, a zatim unesite željene vrednosti u polja Vrednost kada je opozvan izbor i Vrednost kada je potvrđen izbor.

  Napomena : Kada se radi o poljima za potvrdu, podrazumevano je da vrednost TRUE označava da je polje za potvrdu izabrano, odnosno u njemu je potvrđen izbor, dok vrednost FALSE označava da je izbor opozvan.

  Savet : Takođe možete da koristite okno zadataka Izvor podataka da biste umetnuli kontrole. U oknu zadataka Izvor podataka kliknite desnim tasterom miša na polje sa kojim želite da povežete polje za potvrdu, a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Polje za potvrdu. Da biste videli ovu komandu, polje mora da koristi odgovarajući tip podataka, kao što je tip podataka „Tačno/Netačno“ (Bulov).

Vrh stranice

Saveti za raspored

Koristite sledeće savete koji će vam pomoći da usavršite izgled, veličinu i druge aspekte kontrole polja za potvrdu:

 • Da biste istovremeno promenili veličinu nekoliko polja za potvrdu, izaberite dugmad čiju veličinu želite da promenite. Pritisnite kombinaciju tastera ALT+ENTER, a zatim načinite neophodna prilagođavanja na kartici Veličina.

 • Ako napravite preveliko polje za potvrdu, oznaka potvrde unutar polja za potvrdu može da izgleda izobličena.

 • Da biste promenili ivicu ili boju polja za potvrdu, potvrdite izbor u tom polju za potvrdu. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Ivice i senčenje, a zatim izvršite neophodna prilagođavanja.

 • Možete da koristite uslovno oblikovanje da biste prikazali stavke na predlošku obrasca kada korisnici izaberu određeno polje za potvrdu. Na primer, na obrascu izveštaja o troškovima možete da koristite uslovno oblikovanje da biste prikazali odeljak sa odobrenjem menadžera kada korisnici potvrde izbor u polju za potvrdu Potrebno odobrenje menadžera. Ako odobrenje menadžera nije neophodno, korisnici ne potvrđuju izbor u ovom polju za potvrdu i odeljak ostaje skriven u obrascu.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×