Umetanje polja za objedinjavanje pošte

Kada pokrenete objedinjavanje e-pošte, objedinjavanje nalepnica ili objedinjavanje pisama i povežete dokument sa listom slanja, možete da dodajete polja za objedinjavanje pošte kako biste personalizovali sadržaj. Polja za objedinjavanje potiču od naslova kolona sa liste slanja (poznate i kao „izvor podataka“). Evo primera toga kako polja na Excel listi slanja izgledaju u dokumentu za objedinjavanje pošte.

Podaci povučeni u polja za objedinjavanje pošte

Polja za objedinjavanje pošte koja umetnete povlače informacije sa liste slanja i prilagođavaju svaku kovertu, e-poruku, nalepnicu ili pismo.

Kako bi vas oslobodio posla unosa svakog pojedinačnog polja u dokument, Word sadrži alatke „Adresni blok“ i „Red za pozdrav“ koje dodaju sva polja za adresu ili pozdrav da ne biste morali da ih unosite jedno po jedno.

Dodavanje adresnog bloka

Da biste lako dodali adresni blok pismu, koverti ili nalepnici, koristite alatku Adresni blok.

 1. Kliknite na mesto u dokumentu gde želite da dodate adresni blok.

 2. Odaberite stavku Adresni blok

Umetanje polja za objedinjavanje „Adresni blok“

Napomena: Ako je komanda Adresni blok nedostupna, izaberite stavku Izbor primalaca i odaberite vrstu liste slanja koju koristite – Outlook kontakte, Excel unakrsnu tabelu ili .mdb datoteku koju ste prethodno kreirali u programu Word. Ako još nemate listu slanja, izaberite stavku Otkucaj novu listu da biste kreirali listu u programu Word.

Word vam daje opcije da ime u adresi učinite manje ili više formalnim.

Savet:  Da bi nalepnice sa adresom imale jednostruki prored, izaberite polje „Adresni blok“, izaberite stavku Raspored na stranici (Word 2013) ili Raspored (Word 2016) i unesite broj 0 u polja Pre i Posle u okviru Prored.

Razmak između pasusa

Da biste bili sigurni da će adrese u Excel unakrsnoj tabeli ispravno proći kroz objedinjavanje, pogledajte članak Oblikovanje brojeva, datuma i drugih vrednosti objedinjavanja pošte u programu Excel.

Dodavanje reda za pozdrav

Da biste dodali standardni pozdrav u e-poruku ili pismo, koristite alatku Red za pozdrav

 1. Kliknite na mesto u dokumentu na koje želite da dodate pozdrav.

 2. Odaberite stavku Red za pozdrav.

  Snimak ekrana kartice „Pošiljke“ u programu Word koji prikazuje markiranu komandu „Red za pozdrav“.

  Napomena:  Ako je komanda Red za pozdrav nedostupna, odaberite stavku Izbor primalaca i izaberite vrstu liste slanja koju koristite – na primer, Outlook kontakti, Excel unakrsna tabela ili .mdb datoteka koju ste prethodno napravili u programu Word. Ako još uvek nemate listu slanja, izaberite stavku Otkucaj novu listu da biste napravili listu u programu Word.

 3. Odaberite stil imena koji želite da koristite i podesite druge opcije.

  Opcije reda za pozdrav

  Savet:  Da biste bili sigurni da će program Word pronaći imena i adrese na listi, odaberite stavku Uporedi polja. Proverite da li se željena polja pojavljuju na listi. Ako željeno polje ima oznaku Ne podudara se, kliknite na padajuću listu za to polje i odaberite ime kolone koja se podudara sa tom kolonom na listi.

 4. Da biste se uverili da je polje oblikovano onako kako želite, markirajte celo polje, uključujući oznake na svakom kraju.

  Polje reda za pozdrav u dokumentu za objedinjavanje pošte

 5. Odaberite stavku „Početak“, a zatim proverite font i veličinu fonta.

  Grupa „Font“ na kartici „Početak“

 6. Odaberite stavku Prored da biste proverili da li se prored podudara sa proredom u ostatku dokumenta.

  Opcija „Prored“ na kartici „Početak“

Kada dodate polja koja želite da objedinite, otkucajte informacije koje želite da budu iste u svakom pismu, e-poruci, na svakoj koverti ili nalepnici koje napravite tokom objedinjavanja.

Dodavanje pojedinačnih polja za objedinjavanje

Ako želite da dodate informacije sa liste slanja u dokument, možete da dodajete jedno po jedno polje za objedinjavanje.

 1. Kliknite na mesto u dokumentu gde želite da dodate polje za objedinjavanje pošte.

 2. Odaberite padajući meni pored stavke Umetni polje za objedinjavanje, a zatim izaberite ime polja.

  Meni „Umetanje polja za objedinjavanje“ sa dostupnim poljima

 3. Ako ne vidite ime polja na listi, kliknite na dugme Umetni polje za objedinjavanje.

  Dugme „Umetni polje za objedinjavanje“

 4. Odaberite stavku Polja baze podataka da biste videli listu polja koja se nalaze u izvoru podataka.

 5. Napomena: Ako ne vidite polja iz izvora podataka, proverite da li je dokument povezan sa ispravnim izvorom podataka. Odaberite stavku Uredi izvor podataka i potvrdite da je u polju Izvor podataka naveden izvor koji želite da koristite.

 6. Odaberite stavku Umetanje.

Napomena: Ako neki od brojeva, valuta ili datuma nisu ispravno oblikovani, pomoć potražite u članku Oblikovanje brojeva, datuma i drugih polja za objedinjavanje pošte.

Korišćenje naprednih polja za objedinjavanje pošte

Kada sastavljate pismo ili e-poruku za sve klijente i želite da ono prenosi drugačije poruke u zavisnosti od različitih vrednosti u određenim poljima izvora podataka, možete da koristite pravilo za popunjavanje polja. Na primer, fakture mogu da sadrže reči „Krajnji rok je istekao“ ako je krajnji rok za poravnanje duga prošao.

Da biste podesili pravilo i napredno polje, na kartici Pošiljke, u grupi Pisanje i umetanje polja odaberite stavku Pravila i izaberite vrstu polja koje želite da dodate.

Dugme „Pravila“ za otvaranje menija pravila

Dodatne informacije o tome na koji način možete da koristite pravila za objedinjavanje pošte potražite u članku Podešavanje pravila za objedinjavanje pošte

Detaljne korake za objedinjavanje pošte potražite u člancima Korišćenje objedinjavanja pošte u programu Word za e-poštu, Objedinjavanje pošte za nalepnice ili Korišćenje objedinjavanja pošte za personalizovanje pisama.

Dodavanje datuma ili vremena

Da biste umetnuli trenutni datum i/ili vreme u dokument, idite na karticu Umetanje na traci i izaberite stavku Datum i vreme u grupi Tekst. U dijalogu Datum i vreme izaberite oblik koji želite da umetnete. Kliknite na dugme U redu da biste umetnuli izbor.

Savet: Ako želite da se datum i vreme automatski ažuriraju na trenutni datum i vreme svaki put kada ubuduće otvorite ovaj dokument, potvrdite izbor u polju za potvrdu Automatski ažuriraj pre nego što kliknete na dugme U redu.

Takođe pogledajte

Da li imate pitanje o objedinjavanju pošte u programu Word na koje ovde nismo dali odgovor?

Postavite pitanje u zajednici Word Answers.

Pomozite nam da poboljšamo Word

Imate li predloge o tome kako možemo da poboljšamo Word? Ako imate, posetite Word UserVoice i javite nam!

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×