Umetanje dugmeta

Važno : Ovaj članak je mašinski prevede potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Deo sadržaja iz ove teme možda nije primenljiv na neke jezike.

Možete da umetnete dugme, ponekad naziva komandno dugme ili komandno dugme u programu Microsoft Office InfoPath predložak obrasca. Korisnici kliknu na dugmad da bi odmah pokrenuli radnju, kao što je prosleđivanje obrasca Web usluzi ili izvršavanje baze podataka. Dugme možete da povežete sa pravilima ili prilagođenim kodom koji se pokreće kada korisnik pritisne dugme.

Ovaj članak sadrži:

Kada koristiti dugme

Umetanje dugmeta

Saveti za raspored

Kada koristiti dugme

Dugmad su promenljive kontrole koje su korisne u više različitih scenarija. Na primer, možete da koristite dugme kada želite da:

 • Prosledite podatke na više izvora podataka.

 • Omogućite korisnicima da se prebace na drugi prikaz obrasca.

 • Osvežite podatke iz pomoćni izvor podataka.

 • Obrišete sve podatke upita iz obrasca.

 • Izračunate podatke u obrascu.

Ako znate da napišete kôd, možete da koristite dugme da biste izvršili naprednije radnje ili da biste uradili stvari koje nisu podržane u korisničkom interfejsu u režimu dizajna. Na primer, možete da koristite kôd da biste automatski izbrisali sve redove u ponavljajućoj tabeli kada korisnik klikne na dugme Izbriši sve.

Ako dizajnirate predložak obrasca tako da prosleđuje podatke u bazu podataka ili drugi spoljašnji izvor podataka, onda će komanda Prosledi u meniju Datoteka i dugme Prosledi na traci sa alatkama biti dodati u obrazac. Međutim, korisnici lako promaše mesta prosleđivanja. Stoga, razmislite o dodavanju dugmeta Prosledi u predložak obrasca. Sledeća ilustracija prikazuje kako će to možda izgledati u korisničkom obrascu.

prosledite dugme na obrascu

Kada dodate dugme u predložak obrasca, InfoPath podrazumevano umeće dugme sa tekstom „Dugme“ dok se tekst pojavljuje na kontroli. Ako želite da promenite tekst i dodelite radnju dugmetu pomoću pravila, potrebno je da dvaput kliknete na dugme i da navedete opcije u dijalogu Svojstva dugmeta.

Ako želite da se tekst na dugmetu promeni u zavisnosti od vrednosti u obrascu, možete da kreirate dinamičku oznaku dugmeta. Na primer, možete da kreirate dugme sa oznakom Pošalji menadžeru, gde je Menadžer ime koje korisnik unese u okvir za tekst Menadžer na nekom drugom mestu u obrascu.

Vrh stranice

Umetanje dugmeta

Procedura za umetanje dugmeta je ista bez obzira na to da li dizajnirate nov, prazan predložak obrasca, ili zasnivate dizajn predloška obrasca na bazi podataka ili drugog spoljašnjeg izvora podataka.

Sledeća ilustracija prikazuje kako dugme izgleda kada je izabrano u režim dizajna.

Dugme izabran u režimu dizajna

Za razliku od većine InfoPath kontrola, dugmad nisu povezane sa poljima ili grupama u izvoru podataka. To je zato što se koriste za pokretanje radnje, a ne za prikupljanje podataka od korisnika.

Umetanje dugmeta

 1. U predlošku obrasca postavite kursor na mesto na kojem želite da umetnete kontrolu.

 2. Ako ne vidite okno zadatka Kontrole, izaberite stavku Još kontrola u meniju Umetanje ili pritisnite kombinaciju tastera ALT+I, C.

 3. U oknu Umetni kontrole izaberite stavku Dugme.

 4. Dvaput kliknite na ikonu dugmeta koja je umetnuta u predložak obrasca.

 5. Izaberite karticu Opšte.

 6. Sa liste Radnja izaberite radnju koju želite da dugme izvrši.

  Dostupne radnje

  Prosledi i pravila i prilagođeni kôd radnje se uvek dostupan. Dostupnost druge radnje za dugme zavisi od toga kako je dizajnirana predloška obrasca i da li predložak obrasca sadrži podatke za povezivanje koje upite ili prosleđuju podatke u spoljnim izvorima podataka, kao što je baza podataka ili Veb usluge.

  Radnja

  Opis

  Prosledi

  Ova radnja pokreće standard prosledite funkcionalnost za obrazac – to je isto kao korisnika u meniju datoteka izabrati stavku Prosledi . Da biste pokrenuli prilagođenu radnju za prosleđivanje izaberite pravila i prilagođeni kôd, a zatim kreirajte pravilo za prosleđivanje podataka.

  Pravila i prilagođeni kôd

  Ova radnja ili pokreće pravilo kada se klikne ili prilagođeni kôd pokrenut dugmeta. Na primer, možete da kreirate pravila koja automatski prosleđuju podatke iz obrasca Web usluzi ili prosleđuju kao e-poruke u odgovoru korisniku kada kliknete na dugme. Da biste definisali pravila, izaberite stavku pravila. Da biste definisali koda, kliknite na dugme Uredi kôd obrasca.

  Pokreni upit

  Ako je obrazac povezan sa bazom podataka ili Veb usluga, ova radnja upite za bazu podataka ili Veb usluge zasnovane na vrednostima uneta u polja koja se koriste za izvršavanje upita podataka.

  Novi zapis

  Ako je obrazac povezan sa bazom podataka ili Veb usluga, ova radnja briše vrednosti u obrascu kako bi korisnik može uneti nove podatke.

  Brisanje i prosleđivanje

  Ako je obrazac povezan sa bazom podataka ili Veb usluga, ova radnja briše zapise iz baze podataka koje nisu vraćene u upitu.

  Osvežavanje

  Ako je obrazac povezan sa bazom podataka ili Veb usluga, ova radnja osvežava podatke iz baze podataka ili Veb usluga koja je vraćena u upitu.

  Ažuriranje obrasca

  U obrascu koja je dizajnirana da moguće popunjavati u Veb pregledaču, ova radnja ažurira podataka obrasca na postepene način. Na primer, pretpostavimo Ukupna polju koje promene na osnovu vrednosti koje korisnici unose u drugim kontrolama u obrascu. Da biste izbegli osvežavanja obrazac svaki put kada promenite vrednosti u te kontrole, možete da sprečite podataka koji se šalje na serveru za te određene kontrole. Zatim možete da dodate pored Ukupna polje, koje korisnik može da klikne da biste ručno osvežili ukupne vrednosti na dugme sa Ažuriranje ukupne vrednosti . Dugme povezan sa radnjom Ažuriraj obrazac vidljiv je samo kada korisnici prikazivanje i popunjavanje obrasca u pregledaču.

 7. U polju Oznaka postupite na neki od sledećih načina:

  • Upišite tekst koji želite da prikažete da biste koristili prilagođeni tekst na dugmetu.

  • Da biste koristili vrednost iz obrasca za tekst dugmeta, kliknite na dugme Umetni formulu Slika dugmeta . U dijalogu Umetanje formule kliknite na dugme Umetni polje ili grupu, a zatim izaberite polje ili grupu koju želite da koristite.

Vrh stranice

Saveti za raspored

Koristite sledeće savete koji će vam pomoći da usavršite izgled, veličinu i druge aspekte kontrole dugmeta:

 • Dugmad najbolje izgledaju kada su im oznake dugačke samo nekoliko reči.

 • Da biste istovremeno promenili veličinu nekoliko dugmadi, izaberite dugmad čiju veličinu želite da promenite. Pritisnite kombinaciju tastera ALT+ENTER, a zatim načinite neophodna prilagođavanja na kartici Veličina.

 • Izaberite dugme koje želite da promenite da biste promenili ivicu ili boju dugmeta. U meniju Oblikovanje izaberite stavku Ivice i senčenje, a zatim izvršite neophodna prilagođavanja.

 • Nije moguće dodati sliku dugmetu u režimu dizajna. Da biste zaobišli ovo ograničenje, možete ručno da uredite manifest (.xsf) datoteku koja je povezana sa predloškom obrasca, iako se ovaj metod preporučuje samo za dizajnere unapređenog obrasca.

 • Ako koristite isto dugme u više prikaza, pokušajte da ga postavite na sličnu lokaciju u svakom prikazu i da koristite isti tekst dugmeta radi doslednosti.

 • Razmislite o ograničavanju broja različitih širina koje koristite za dugmad u predlošku obrasca radi lepšeg izgleda. Takođe, izbegavajte da koristite usku, kratku ili visoku dugmad zato što nestandardne veličine dugmeta često izgledaju neprofesionalno.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft pruža ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×