Uključivanje teksta u formule

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Često čujemo da želite da proverite podatke lakše razumeti tako što ćete uključiti tekst u formulama. Na primer, možda ćete želeti da dodate tekst pozvati koliko neko prodate jedinice. To možete uraditi tako što ćete uključiti tekst u formuli koja je navedena sa dvostruke navodnike (""). Sve znakove (uključujući brojeve, razmake i interpunkcijske znakove) između dvostrukim navodnicima prikazaće se kao tekst u rezultatu formule.

Ovo je primer jednostavne formule koja obuhvata tekst:

= A2 & "je prodao" & B2 & "jedinica."

Ako ćelije u koloni A sadrže imena, a ćelije u koloni B brojeve prodaje, rezultat bi bio nešto poput ovoga: Boris je prodao 234 jedinice.

Formula koristi „ampersand“ znakove (&) za kombinovanje vrednosti u kolonama A i B sa tekstom. Imajte na umu da dupli navodnici ne okružuju ćelijske reference kao što su to A2 i B2. Oni se koriste samo oko teksta koji dolazi pre i posle svih ćelijskih referenci u formuli.

Uključivanje teksta u formuli koja koristi funkciju

Ovaj primer koristi funkcije TEXT i TODAY za kreiranje fraze kao što je Danas je petak, 20. januar.

= "Danas je" & TEXT (TODAY (), "dddd, mmmm dd.")

Funkcija TODAY izračunava trenutni datum, a funkcija TEXT primenjuje oblik datuma dddd, mmmm dd radi prikazivanja tog datuma kao Petak, 20. januar u dobijenoj tekstualnoj nisci.

Primetićete da je oblik datuma ddd, mmmm dd okružen dvostrukim navodnicima i da koristi zareze i razmake. Formule obično koriste zareze za razdvajanje argumenata – delova podataka – koje moraju da pokrenu. Ali kada zareze posmatrate kao tekst, možete ih koristiti kadgod je potrebno.

Na kraju, formula koristi & za kombinovanje reči danas jeiza kojih ide razmak sa oblikovanim datumom.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×