Uključivanje teksta u formule

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Često čujemo da želite da olakšate razumevanje podataka, uključujući tekst u formulama, kao što je „2.347 prodatih jedinica“. Da biste uključili tekst u funkcije i formule, stavite ga pod dvostruke navodnike (""). Navodnici govore programu Excel da ima posla sa tekstom, a pod tekstom podrazumevamo sve znakove, uključujući brojeve, razmake i interpunkcijske znakove. Evo primera:

= A2 & "je prodao" & B2 & "jedinica."

Recimo da u ovom primeru ćelije u koloni A sadrže imena, a ćelije u koloni B brojeve prodaje. Rezultat bi bio nešto poput ovog: Boris je prodao 234 jedinice.

Formula koristi ampersand znakove (&) za kombinovanje vrednosti u kolonama A i B sa tekstom. Obratite pažnju i na to da ćelija B2 nije pod navodnicima. Pod navodnicima je tekst koji se nalazi ispred i iza ćelije.

Evo još jednog primera uobičajenog zadatka, dodavanje datuma u radni list. On koristi funkcije TEXT i TODAY za kreiranje fraze kao što je „Danas je petak, 20. januar“.

= "Danas je" & TEXT (TODAY (), "dddd, mmmm dd.")

Hajde da vidimo kako ova funkcioniše obrnuto. Funkcija TODAY izračunava današnji datum, ali on prikazuje broj, na primer 40679. Funkcija TEXT zatim konvertuje broj u čitljiv datum menjanjem broja u tekst, a zatim koristi "dddd, mmmm dd" za kontrolu pojave datuma--"petak, 20. januar".

Proverite da li ste stavili format datuma "ddd, mmmm dd" stavili pod dvostruke navodnike i obratite pažnju kako format koristi zareze i razmake. Formule obično koriste zareze za razdvajanje argumenata – delova podataka – koje moraju da pokrenu. Ali kada zareze posmatrate kao tekst, možete ih koristiti kadgod je potrebno.

Na kraju, formula koristi & za kombinovanje oblikovanog datuma sa rečima "Danas je". I ne zaboravite da stavite razmak posle "je".

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×