Ugrađivanje fontova u publikaciju da bi se osigurala njihova dostupnost

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Ugrađivanje fontova u publikaciju je jedan od najboljih načina da osigurate njihovu stalnu dostupnost, čak i kada publikaciju premestite na novi računar ili je odnesete u komercijalnu štamparsku ustanovu.

Možete da ugradite samo TrueType fontovi, a zatim samo ako njihova licenca dopušta ugrađivanje. Svi TrueType fontovi koje su uključene u programu Publisher dozvoljavaju ugrađivanje.

Ugrađeni fontovi povećavaju veličinu datoteke publikacije, tako da ćete možda želeti da ograničite broj fontova koje ugrađujete. Možete da odaberete ugrađivanje svih fontova (sa ili bez sistemskih fontova), samo određene pojedinačne fontove ili podskupove određenih fontova.

Napomena : Kada u pripremi publikacije za komercijalno štampanje koristite čarobnjak „Zapakuj za prenos“, Publisher podrazumevano ugrađuje TrueType fontove. U dijalogu Fontovi ovu opciju ne morate da birate pre pokretanja čarobnjaka.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Ugrađivanje svih TrueType fontovi

Ugrađivanje pojedinačnih TrueType fontovi

Ugrađivanje podskupa TrueType fonta

Saznajte da li je moguće ugraditi font

Ugrađivanje svih TrueType fontova

Pri ugrađivanju fontova u publikaciju, zajednički sistemski fontovi nisu obuhvaćeni ugrađenim fontovima jer su verovatno instalirani na većini drugih računara. Možete da odaberete da li ćete ugraditi sistemske fontove. (Na primer, možda ćete odabrati da ih ugradite onda kada znate da neko ko radi sa vašom publikacijom nema pristup tim fontovima.)

 1. Izaberite karticu datoteka , postavite pokazivač Komercijalno štampanje postavke, a zatim izaberite stavku Upravljanje ugrađenim fontovima.

 2. U dijalogu Fontovi potvrdite izbor Ugradi TrueType fontove pri čuvanju publikacije.

 3. Opozovite izbor Ne ugrađuj zajedničke sistemske fontove da biste ugradili sistemske fontove.

Napomena : Kliknite na dugme U redu ako vas Publisher obavesti da koristite fontove koji se ne mogu ugrađivati. Uverite se da komercijalna štamparska ustanova ima pristup fontovima koji nisu ugrađeni. Ukoliko komercijalna štamparska ustanova nema pristup ovim fontovima, moraćete da razmotrite korišćenje rezervnih fontova u publikaciji.

Vrh stranice

Ugrađivanje pojedinačnih TrueType fontova

Imate mogućnost da postavite status ugrađivanja za pojedinačne fontove. Ukoliko znate da su neki TrueType fontovi dostupni na vašem računaru ili u komercijalnoj štamparskoj ustanovi, dok su drugi nedostupni, možete da ugradite samo one fontove koji su vam potrebni.

 1. Izaberite karticu datoteka , postavite pokazivač Komercijalni alati za štampanje, a zatim izaberite stavku Upravljanje ugrađenim fontovima.

 2. U dijalogu Fontovi izaberite font, a zatim postupite na neki od sledećih načina:

  • Kliknite na dugme Ugradi da biste ugradili font koji je postavljen tako da ne bude ugrađen.

  • Kliknite na dugme Ne ugrađuj da biste status ugrađivanja fonta koji je postavljen tako da bude ugrađen promenili u Ne ugrađuj.

Vrh stranice

Ugrađivanje podskupa TrueType fontova

Prilikom ugrađivanja fontova, umesto čitavog fonta možete da ugradite samo one znakove fonta koje publikacija koristi. Ugrađivanje podskupa fonta je korisno ukoliko vam je potrebno da zadržite malu veličinu datoteke publikacije. Kada ovo radite, u tekst ne možete da unosite ispravke ili dodatke koji koriste znakove isključene iz podskupa. Ako mislite da ćete kasnije uređivati publikaciju, nemojte da ugrađujete podskup fontova.

 1. Izaberite karticu datoteka , postavite pokazivač Komercijalni alati za štampanje, a zatim izaberite stavku Upravljanje ugrađenim fontovima.

 2. U dijalogu Fontovi potvrdite izbor Ugradi TrueType fontove pri čuvanju publikacije.

 3. Potvrdite izbor Primeni podskup fontova pri ugrađivanju.

Napomena : Ako se prilikom upisivanja teksta u publikaciju pojavljuju kvadrati, upisali ste znakove koji nisu obuhvaćeni ugrađenim podskupom fonta. Opozovite izbor Primeni podskup fontova pri ugrađivanju da biste čitav skup fonta vratili u prethodno stanje.

Vrh stranice

Ispitivanje da li font može da se ugradi

Ograničenja licence fonta vam možda neće dozvoliti da ugradite font. Fontovi koji se dobijaju uz Publisher nemaju ograničenja licence, što znači da oni mogu da se ugrade u publikaciju. Fontovi koji se ne dobijaju uz Publisher mogu imati ograničenja.

 1. Izaberite karticu datoteka , postavite pokazivač Komercijalni alati za štampanje, a zatim izaberite stavku Upravljanje ugrađenim fontovima.

 2. U odeljcima Ograničenja licence i Ugrađivanje fonta proverite detalje o licenci fonta.

  Font se može ugraditi ukoliko pod ograničenjem licence stoji Može se ugraditi. Ukoliko pod ograničenjem licence stoji Samo za pregled ili Ne može se ugraditi, razmislite o promeni ovog fonta u publikaciji.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×