Ugnežđivanje jedne funkcije u okviru druge funkcije

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Kada kreirate formule pomoću funkcije, možete da ugnezdite funkcije unutar drugih funkcija. Kada to uradite, koristite ugnežđene funkcije rezultate kao arguments– podatka funkciju prvo treba da ispravno raditi. Znaćete da uvek kada se funkcija ugnežđene jer se nalazi unutar zagrada.

Evo primera. Funkcija IF koristi ugnežđene funkcije AVERAGE i SUM kao argumente.

=IF(AVERAGE(F2:F5)>50,SUM(G2:G5),0)

Ovu formulu možete da čitate s leva na desno. Ako je prosečna vrednost ćelija F2 do F5 veća od 50, onda se sabiraju vrednosti u ćelijama G2 do G5. U suprotnom, dobija se 0.

Možete da ugnezdite do 64 nivoa funkcija i možete da ih unesete kao bilo koju drugu funkciju:

  1. Kliknite na ćeliju koja će sadržati formulu.

  2. Unesite formulu u traku sa formulama i pritisnite taster ENTER.

Evo još jednog primera. Ovde se funkcija IF ugnežđuje unutar druge funkcije IF da bi se izračunale dedukcije na osnovu nivoa prihoda.

=IF(A5<31500,A5*15%,IF(A5<72500,A5*25%,A5*28%))

I ovaj primer možete da čitate s leva na desno. Ako je vrednost u ćeliji A5 manja od 31,500, onda tu vrednost pomonožiti sa 15%. U suprotnom, proveriti da li je vrednost manja od 72.500. Ako jeste, pomnožiti sa 25%, u suprotnom pomnožiti sa 28%.

Obratite pažnju na to da nivoi prihoda ne koriste zareze. Kada bi ih koristili, funkcija IF bi pokušala da ih iskoristi kao argumente i formula bi bila neuspešna.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksu i gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×