Učitavanje ili uklanjanje programskih dodataka

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Postoje različiti tipovi programskih dodataka za Microsoft Office Excel koji obezbeđuju dodatne komande i opcije:

 • Excel programski dodaci, kao što su Analysis ToolPak i Solver, dostupni su kada instalirate Microsoft Office ili Excel.

 • Dodatne programske dodatke za Excel možete preuzeti sa Microsoft Download Center

 • Projektante i rešenja dobavljače obično dizajna programskih dodataka za automatizaciju i prilagođene Component Object Model (COM) programski dodaci.

Programski dodatak prvo morate da učitate da biste mogli da ga koristite. Nakon učitavanja programskog dodatka, programski dodatak i njegove komande postaju dostupni na jednoj od sledećih lokacija:

 • Kartica Podaci. „Paket alatki za analizu“ i programski dodatak „Rešavač“ prikazani su u grupi Analiza.

 • Kartica Formule. Čarobnjak za uslovni zbir, alatke za evro, alatka za evro i čarobnjak za pronalaženje prikazani su u grupi Rešenja.

 • Kartica Programski dodaci. Kartica Programski dodaci se dodaje na glavnu traku, komponentu Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent interfejsa, kada učitate prvi programski dodatak za tu karticu. Ako ne vidite karticu Programski dodaci, trebalo bi da zatvorite Excel i da ga ponovo pokrenete.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Učitavanje ili uklanjanje programskih dodataka u programu Excel

Učitavanje ili uklanjanje COM programskog dodatka programa

Učitavanje ili uklanjanje programskih dodataka za automatizaciju

Učitavanje ili uklanjanje Excel programskih dodataka

 1. Kliknite na dugme „Microsoft Office“ Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Opcije programa Excel.

 2. Izaberite kategoriju Programski dodaci.

 3. Sa liste Upravljanje izaberite stavku Programski dodaci za Excel, a zatim kliknite na dugme Idi.

 4. Da biste učitali Excel programski dodatak, postupite na sledeći način:

  1. U oknu Dostupni programski dodaci potvrdite izbor u polju za potvrdu pored programskog dodatka koji želite da učitate, a zatim kliknite na dugme U redu.

   Savet : Ako programski dodatak koji želite da koristite nije naveden u okviru Dostupni programski dodaci , kliknite na dugme Pregledaj, a zatim pronađite programskog programski dodaci koje nisu dostupne na vašem računaru mogu se preuzeti sa Lokacije Microsoft Download Center

  2. Ako programski dodatak nije instaliran na vašem računaru, kliknite na dugme Da da biste ga instalirali.

   Savet : Pratite potrebna uputstva u instalacionom programu.

 5. Da biste uklonili Excel programski dodatak, postupite na sledeći način:

  1. U oknu Dostupni programski dodaci opozovite izbor u polju za potvrdu pored programskog dodatka koji želite da uklonite, a zatim kliknite na dugme U redu.

  2. Ponovo pokrenite Excel da biste uklonili programski dodatak sa Office Fluent glavne trake.

   Napomena : Programski dodatak neće biti izbrisan sa računara ako opozovete njegovo učitavanje ili ga uklonite sa glavne trake. Da biste ga izbrisali sa računara, morate ukloniti njegovu instalaciju.

   Kako da deinstaliram programski dodatak

   Važno : Ako ste Excel programski dodatak prvi put instalirali sa servera sa mrežnim datotekama ili iz deljene fascikle, moraćete da ga instalirate ili uklonite sa te lokacije. Ako ste Excel programski dodatak instalirali sa CD-ROM-a, a svoju CD-ROM jedinicu mapirali novom oznakom disk jedinice nakon instaliranja programskog dodatka, morate ponovo da ga instalirajte sa CD-ROM-a. Ako pokrećete Excel programske dodatke sa CD-ROM-a, moraćete najpre da ih uklonite, a zatim da ih ponovo instalirate sa CD-ROM-a.

   1. Zatvorite sve programe.

   2. U operativnom sistemu Windows Vista, kliknite na dugme Start dugme Slika dugmeta , izaberite stavku Kontrolna tabla, izaberite stavku Programii zatim izaberite stavku Programi i funkcije.

    U operativnom sistemu Microsoft Windows XP kliknite na dugme Start, izaberite stavku Kontrolna tabla, a zatim kliknite dvaput na stavku Dodaj/ukloni programe.

   3. Uradite sledeće:

    Ako ste Excel instalirali kao deo sistema Microsoft Office, na listi instaliranih programa izaberite stavku Microsoft Office, a zatim kliknite na dugme Promeni.

    Ako ste Excel instalirali posebno, na listi instaliranih programa izaberite ime programa, a zatim kliknite na dugme Promeni.

   4. Sledite uputstva na ekranu.

Vrh stranice

Učitavanje ili uklanjanje COM programskih dodataka

Važno : Ako ste projektant, ovu proceduru možete koristiti da biste učitali COM programski dodatak ili opozvali njegovo učitavanje pre nego što dizajnirate program za instalaciju i uklanjanje programskog dodatka. Ako niste projektant, ne bi trebalo da koristite ovu proceduru. Obratite se administratoru koji je obezbedio programski dodatak ako želite uputstva za njegovu instalaciju i uklanjanje.

 1. Kliknite na dugme „Microsoft Office“ Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Opcije programa Excel.

 2. Izaberite kategoriju Programski dodaci.

 3. Sa liste Upravljanje izaberite stavku COM programski dodaci, a zatim kliknite na dugme Idi.

 4. Da biste učitali COM programski dodatak, u oknu Dostupni programski dodaci potvrdite izbor u polju za potvrdu pored programskog dodatka koji želite da učitate, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Savet : Ako se programski dodatak koji želite da koristite ne nalazi u oknu Dostupni programski dodaci, kliknite na dugme Dodaj, a zatim pronađite programski dodatak.

 5. Da biste uklonili COM programski dodatak, postupite na neki od sledećih načina:

  • U oknu Dostupni programski dodaci opozovite izbor u polju za potvrdu pored programskog dodatka koji želite da uklonite, a zatim kliknite na dugme U redu.

   Napomena : Ovim postupkom programski dodatak se uklanja iz memorije, ali se njegovo ime zadržava na listi dostupnih programskih dodataka. Programski dodatak neće biti izbrisan sa računara.

  • Da biste uklonili COM programski dodatak sa liste dostupnih programskih dodataka i da biste ga izbrisali sa računara, kliknite na njegovo ime u oknu Dostupni programski dodaci, a zatim kliknite na dugme Ukloni.

Vrh stranice

Učitavanje ili uklanjanje programskih dodataka za automatizaciju

Važno : Ako ste projektant, možete koristiti ovu proceduru da biste učitali ili uklonili program za automatizaciju pre nego što dizajnirate program za instalaciju i uklanjanje programskog dodatka. Ako niste projektant, ne bi trebalo da koristite ovu proceduru. Obratite se administratoru koji je obezbedio programski dodatak želite uputstva za njegovu instalaciju i uklanjanje.

 1. Kliknite na dugme „Microsoft Office“ Slika Office dugmeta , a zatim izaberite stavku Opcije programa Excel.

 2. Izaberite kategoriju Programski dodaci.

 3. Sa liste Upravljanje izaberite stavku Programski dodaci za Excel, a zatim kliknite na dugme Idi.

 4. Da biste učitali programski dodatak za automatizaciju, kliknite na dugme Automatizacija, a zatim u oknu Dostupni automatizovani serveri izaberite željeni programski dodatak.

  Savet : Ako se programski dodatak koji želite da instalirate ne nalazi na listi, kliknite na dugme Potraži, pronađite programski dodatak, a zatim kliknite na dugme U redu.

 5. Da biste uklonili programski dodatak za automatizaciju, morate ga ukloniti iz registratora. Za više informacija obratite se administratoru sistema.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×