Učini pristupačnijim blogom SharePoint Online

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Možete da učinite blog u sistemu SharePoint Online pristupačnim čitaoci sa vidom, mobilnost ili oštećenjem sluha.

Na primer, možete da koristite predložak koji sadrži fontove i boje koje bi poboljšali čitljivost. U pojedinačnim bloga i drugim stranicama, možete da dodate smislene opise na vaš blog elemente, opozovite izbor alternativa tekst (poznat i kao alt tekst) na slike i drugi multimedijalne sadržaj, transkripti za audio elemente i još mnogo toga.

Napomene : 

U ovom članku

Kako da korisnika sa umanjenim sposobnostima koristite blog

Razumevanje kako čitaoci sa umanjenim sposobnostima da koristite blog može pomoći da učini pristupačnijim bloga.

 • Korisnici možda koristite tasterske prečice za kretanje kroz blog. Važno je da zadržite elemenata ekrana na njihovu podrazumevanu lokaciju tako da se podrazumevani redosled kartica za navigaciju na tastaturi ostaje netaknuta. Saznajte više o Tasterske prečice u sistemu SharePoint Online.

 • Korisnici možda koristite čitač ekrana na govornu sadržaj bloga. Zadrži fontove, stilove fonta i stilova velikih početnih slova čist i standardni da biste se uverili da čitača ekrana tumačenje stranica ispravno i efikasno. Saznajte više u koristite čitač ekrana sa bloga kreirane u sistemu SharePoint Online .

Primena predloška pristupačnih bloga

Lokacija bloga pristupačnosti svim korisnicima da poboljšate tako što ćete izabrati vizuelne teme na lokaciju pažljivo. Predložak „Office” je podrazumevani predložak za sve nove lokacije SharePoint Online, i pristupačnu temu.

Predložak Office optimizuje balans boja i kontrast između teksta i pozadine. Korisnici sa vidom sluha, kao što su slabim vidom ili colorblindness pronašli lokacije koje koristite ovaj predložak lakši za čitanje.

U bilo kom trenutku možete da primenite predložak Office na blogu. Takođe, možete da izmenite raspored ili boje koje se koriste za veze, naslove i drugim tekstom.

 1. Prijavite se na SharePoint Online Veb lokaciju i idite na stranicu bloga.

 2. Da biste otvorili galeriju stilova predložaka, u meniju " postavke " (ikonu zupčanika u gornjem desnom uglu) i izaberite komandu Promeni izgled .

 3. Izaberite predložak koji želite da koristite. „Office” predložak je dizajniran za maksimalan pristupačnosti.

 4. Na sledećoj stranici, pregledajte detalje predloška. Ako želite, promenite sliku u pozadini, šemu boja, raspored na lokaciji (sa ili bez na levoj traci za navigaciju), i naslova i telo fontove. Te promene utiču na korišćenje predloška i primenjuju se na sve stranice u celoj bloga.

 5. Da biste pregledali predložak na lokaciji bloga, izaberite vezu Pokušajte da se .

 6. Na stranici sa Dizajnom pregled Pregledajte funkcionisanje predložak sa blogom.

 7. Da biste primenili predložak, izaberite vezu , zadržite ga . Da biste dodatno promenili izabrani predložak, izaberite stavku Ne, ne baš tu vezu da biste se vratili na prethodnu stranicu.

  Da biste vratili u galeriji predložaka i izaberite drugi predložak, izaberite vezu počeli iz početka .

Prilagođavanje logotip i dodajte alternativni tekst

Sve nove lokacije SharePoint Online, uključujući lokacije bloga, imate podrazumevani čuvar mesta za logotip. Možete da zamenite ovaj logotip i da ga dodajte alternativni tekst u bilo kom trenutku.

 1. Prijavite se na SharePoint Online Veb lokaciju i idite na stranicu bloga.

 2. Idite na meni " postavke " (ikonu zupčanika u gornjem desnom uglu) i izaberite komandu " Postavke lokacije ".

 3. U okviru izgled i doživljajizaberite naslov, opis i logotip vezu.

 4. U okviru Umetanje logotipa, izaberite vezu Sa računara .

 5. U dijalogu Dodavanje dokumenta kliknite na dugme Izbor datoteke .

 6. Da biste pronašli sliku logotipa želite za blog, pregledanje datoteka na računaru, izaberite sliku i zatim pritisnite taster Enter.

 7. Da biste otpremili na izabranu sliku kao na blog logotip, pritisnite taster Alt + O.

 8. Premeštanje Enter opis polja i otkucajte alternativni tekst koji opisuje sliku logotipa.

 9. Da biste sačuvali sliku i opis alternativnog teksta, pritisnite taster Alt + O.

  Napomena : Logotip automatski povezuje na matičnu stranicu lokacije SharePoint Online blog. Ne možete da promenite ovu vezu.

Dodavanje kategorija u elemente na blogu

Blog SharePoint Online je Veb lokacija koja sadrži liste i biblioteke koje možete da kategorizujete onako kako ste odabrali. Kategorije pomoći da organizujete objavljene poruke i drugi sadržaj u listama i bibliotekama u celoj lokaciji bloga. Centralna na blogu je na listi poruka na blogu. Lokacija bloga može da sadrži broj druge liste, na primer, lista veza ka drugim blogovima. Blog takođe mogu da sadrže biblioteke za fotografije ili referenca dokumente.

Kategorije su posebno korisni ako kreirate objave bloga za različite teme ili drugu svrhu. Kada poruka su organizovane po kategorijama, osobe mogu lakše pronaći objave prema svojim interesovanjima tako što ćete izabrati odgovarajuću stavku sa liste kategorija.

Jasan opis lista, biblioteka i kategorija pomaže čitaocima da razumeju svoje svrhe. To čini blogom pristupačnijim.

 1. Prijavite se na SharePoint Online Veb lokaciju i idite na stranicu bloga.

 2. Idite na meni " postavke " (ikonu zupčanika u gornjem desnom uglu) i izaberite komandu " Postavke lokacije ".

 3. . U okviru Administracija lokacijeizaberite stavku biblioteke lokacije i liste vezu.

 4. Na stranici biblioteke lokacije i liste :

  • Da biste dodali opis liste poruka, izaberite vezu Prilagodi „objavi” .

  • Da biste dodali opis biblioteke slika, izaberite stavku Prilagodi „Fotografija” vezu.

  • Da biste dodali opis biblioteke drugih sredstava, izaberite vezu Prilagodi „resursi lokacije” .

  • Da biste dodali opis kategorije, izaberite stavku Prilagodi „Kategorije” vezu.

 5. U okviru Opšte postavke, izaberite ime liste, opis i navigacija vezu.

 6. U okvir za tekst Opis Zamena teksta čuvara mesta sa sadržajem koji najbolje opisuje element za čitaoce.

 7. Kliknite na dugme Sačuvaj , a zatim pritisnite taster Enter.

Saveti za pristupačnost sadržaja

Kada dodate tekst na blogu, koristite fontove, naslove i hiperveze da biste sadržaj učinili pristupačnijim

Stil fonta za jasnoću

Imajte na umu kako možete da koristite vrste fonta, veličine tačku, varijante i velikih početnih slova u tekstu. Razmislite o čitljivosti za korisnike koji su oštećenje i one koji koristite čitač ekrana.

 • Koristite jednostavne fontove, i više od dve ili tri vrste fonta u celoj lokaciji bloga.

 • Ne podesite veličinu osnovnih fonta, kao što su 14 tačaka. Umesto toga koristite stilove kao što su normalno. Veličinu fonta osnovnih mogu da ometaju druge elemente na ekranu, naročito ako korisnici biste ekrana povećali ili smanjili. Na primer, veličina fonta osnovnih mogu da dovedu do redove teksta preklapanje kolone ili tekst mogu da nestanu.

 • Umesto da primenite podebljani (Ctrl + B) ili kurziv (Ctrl + i) fonta varijacije, izaberite opciju stila naglašavanja ili naglašavanje na kartici oblikovanje teksta na traci, u grupi stilovi. Ovih stilova sadrži informacije o tome kako izgleda fonta i značenje. Stil naglašavanja , na primer, odnosi se kurziva na izabrani tekst i glasovni čitača ekrana u programu word „naglašavanje”.

 • Korišćenje velikih početnih slova rečenicu. Dugačke niske velikih slova može biti teško čitati. Pored toga, čitači ekrana ne čitam velikih slova različito, tako da korisnik ne raspoznaju razlika koju pokušavate da napravite.

Dodavanje naslova radi lakšeg skeniranja sadržaja

Broj korisnika želi da Pregledajte Veb sadržaj i samo pročitate veoma su pronađite posebno odgovarajući sadržaj. Pored toga, čitači ekrana voice naslove da biste pomogli korisnicima skeniranje i brzo pronašli potrebne informacije.

 1. U režimu uređivanja za post bloga ili na stranici, u okviru tela teksta , izaberite tekst koji želite da koristite kao naslov.

 2. Na kartici Oblikovanje teksta , u grupi Stilovi izaberite željeni nivo naslova.

  Napomena : Naslovi su hijerarhijski. Stil "Naslov 1" je obično na vrhu naslov. Naslova 2 je sekundarni nivo. Naslova 3 može se koristiti za podnaslovi i uvek prethodi u dokumentu bar jedan naslov 2.

Napravite smislene hiperveze

Čitači ekrana glasno čitanje prikazani tekst hiperveze. Važno je da bi ovaj tekst smisla. Tekst za prikaz trebalo bi da slušalac treba korisnih informacija o odredište veze.

 1. U režimu uređivanja za post bloga ili na stranici, u okviru tela teksta fokus na mesto na koje želite da se pojavi hiperveza.

 2. Da biste otvorili dijalog Umetanje hiperveze , na kartici " Umetanje ", izaberite vezui zatim izaberite stavku Sa adrese.

 3. U okvir za tekst za prikazivanje otkucajte tekst veze. Korisno i smisleno vezu tekst za prikaz često je ime Veb lokacije, naslov stranice ili temu. Izbegavajte tekst veze koja vam daje malo nimalo informacija, kao što su „Kliknite ovde”.

 4. U polje Adresa veze otkucajte ili nalepite Veb adresu Veb lokacije odredišta

  Napomena : Da biste se uverili da veze radi ispravno, izaberite stavku Testiraj vezu.

 5. Kada završite, izaberite u redu.

Dodavanje alternativnog teksta na slike i medija

Kada dodajete vizuelne objekte kao što su slike i druge slike u objavu, koristite alternativni tekst koji objašnjava sliku. Oblikovanje tabele tako da su može se protumačiti ispravno čitači ekrana. Dodavanje pomoćnih natpisa za video i transkripti za video i audio objekte. Da biste saznali kako, pogledajte odeljak Dodavanje pristupačnih slika i medija na lokaciju.

Olakšajte tabele da biste se kretali

Da biste olakšali tabela navigacija, neka jednostavne (bez objedinjene ili razdeljene ćelije). Pored toga, važno je da stil red zaglavlja i dodajte naslove kolona.

 1. U režimu uređivanja za post bloga ili na stranici, u okviru tela teksta fokus na mesto na koje želite da dodate tabelu.

 2. Na kartici Umetanje , u grupi tabele izaberite tabelu, a zatim izaberite stavku Umetni tabelu.

 3. U dijalogu Umetanje tabele unesite željeni broj kolona i broj redova u okvirima za tekst dva. TAB do na dugme u redu i pritisnite taster Enter. Tabela se pojavljuje u okviru tela teksta .

 4. Oblikovanje tabele da biste poboljšali pristupačnosti.

  • Označite red zaglavlja.

   Na kartici Dizajn , u grupi Opcije stila tabele potvrdite izbor u polju za potvrdu Red zaglavlja i ako primenljivo, u prvoj koloni polje za potvrdu.

  • Dodavanje oznaka svakog zaglavlja kolone

  • Dodajte kratak opis tabele kao natpisa.

   Na kartici Raspored tabele , u grupi Svojstva otkucajte opis u okvir za tekst Rezime .

 5. Kada veličine širine kolone i visine redova, koristite proporcionalnih veličine pomoću procenata umesto vrednosti piksela ili tačku. Na ovaj način da se tabela ispravno razmeru bez obzira na uređaju ili zumiranje nivoa korisnika.

  • Na kartici Raspored tabele , u grupi Širina i visina otkucajte procenat vrednosti u poljima Širina kolone i visine reda . Otkucajte znak za procenat (%) za svaku vrednost.

  • Ako želite da dodate i procenat vrednosti u poljima tabele širinu i visinu tabele .

Dodavanje natpisa za audio i video zapisa

Video zapise možete da dodate na blogu trebalo bi da uključivanje pomoćnih natpisa. Pomoćni natpisi su neophodne za korisnike sa oštećenjem sluha. Pomoćni natpisi vam može pomoći koji nisu rodom zvučnike, kao i korisnike sa različita audio-video učenje stilova za obradu verbalne informacije. Audio klipove dodate blogom treba da uključite transkript za korisnike sa oštećenjem sluha. Video i audio klipovima bi trebalo da se identifikujete sa alternativnim tekstom.

 • U režimu uređivanja za post bloga ili na stranici, u okviru za tekst telo fokus na mesto na koje želite da dodate video.

 • Na kartici Umetanje , u grupi mediji izaberite stavku Video i zvuk, a zatim izaberite Iz računara , Ugradi, Iz sistema SharePointili Sa adrese.

 • Pratite upite da biste pronašli, izaberite i umetnite video ili zvuk u vašem blogu.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×