Tipovi podataka u programu Excel: akcije i geografsku lokaciju

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Pregledač ne podržava video zapis. Instalirajte Microsoft Silverlight, Adobe Flash Player ili Internet Explorer 9.

U programu Excel možete da dobijete podatke o deonicama i geografske podatke. To je jednostavno poput Kucanje teksta u ćeliji i konvertovanje tipa podataka akcije ili tip podataka " geografija ". Ova dva podataka su nova i oni se smatraju povezanim tipovima podataka jer imaju vezu sa izvorom podataka na mreži. Ta veza vam omogućava da preuzimate bogate i zanimljive informacije sa kojima možete da radite i da ih osvežite.

Napomena: 28 mart 2019: Tipovi podataka su objavljene sve Windows Office 365 mogu. Ako ste pretplaćeni na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

Deonice

Kolona A sadrži imena preduzeća i ikone, kolona B sadrži vrednosti cene, a kolona C sadrži vrednosti promene

Na slici iznad, ćelije sa imenima preduzeća u koloni A sadrže tip podataka „Deonice“. Ovo vidite po tome što imaju ovu ikonu: Ikona „Povezani zapisi“ za akcije . Tip podataka „Deonice“ povezan je sa izvorom na mreži koji sadrži više informacija. Kolone B i C izdvajaju te informacije. Tačnije, vrednosti za cenu i promena cene se izdvajaju iz tipa podataka „Deonice“ u koloni A.

Geografija

Kolona A sadrži ikone i imena zemalja, kolona B sadrži vrednosti Stanovništvo, a kolona C sadrži Cene goriva.

U ovom primeru, kolona A sadrži ćelije koje imaju tip podataka „Geografija“. Ikona Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“ ukazuje na to. Ovaj tip podataka je povezan sa izvora na mreži koja sadrži više informacija. Kolone B i C izdvajaju te informacije. Tačnije, vrednosti za stanovništvo i cena goriva izdvajaju se iz tipa podataka „Geografija“ u koloni A.

  1. Otkucajte neki tekst u ćelijama. Ako želite berzanski informacije, otkucajte identifikator, ime preduzeća ili prikupljanje ime u svakoj ćeliji. Ako želite geografskih podataka, otkucajte ime zemlje, provincija, teritorija ili grad u svakoj ćeliji.

  2. Zatim izaberite ćelije.

  3. Iako to nije obavezno, preporučujemo vam da napravite Excel tabelu. Ovo će kasnije olakšati izdvajanje informacija na mreži. Da biste kreirali tabelu, idite na > Umetanjetabele.

  4. Sa ćelija još uvek izabrana, idite na kartici " Podaci ", a zatim izaberite stavku " akcije " ili " geografija.

  5. Ako Excel pronađe podudarnost između teksta u ćelijama i izvore na mreži, će konvertovati tekst na tip podataka akcije ili geografija tip podataka. Znaćete da su u pitanju konvertovani podaci ako imaju ovu ikonu za deonice: Ikona „Povezani zapisi“ za akcije , a ovu ikonu za geografiju: Ikona „Povezani zapis“ za stavku „Geografska lokacija“ .

  6. Izaberite jednu ili više ćelija sa podacima otkucajte i Umetanje podataka dugme Dugme „Dodaj kolonu“ će se pojaviti. Kliknite na ovo dugme, a zatim kliknite na ime polja da biste izdvojili više informacija. Na primer, za deonice možda izaberite cena i za geografija možda izaberite stavku populacije.

  7. Kliknite na dugme Umetni podataka da biste ponovo dodali više polja. Ako koristite tabelu, Evo saveta: otkucajte ime polja u red zaglavlja. Na primer, tip Promena u red zaglavlja za obveznice i promene u cenu kolona će se pojaviti.

Napomena: Ako vidite Ikona sa znakom pitanja umesto ikone, to znači da je programu Excel teško da uklopi tekst sa podacima u našim izvorima na mreži. Ispravite sve pravopisne greške i kada pritisnete taster Enter, Excel će se potruditi da nađe podudarne informacije. Ili kliknite na Ikona sa znakom pitanja i pojaviće se okno birača. Pronađite podatke pomoću jedne ili dve ključne reči, odaberite željene podatke, a zatim izaberite stavku Izaberite.

Dodatne radnje

Ćelija sa povezanim zapisom za stavku „Francuska“; kursor koji klikće na ikonu; otkrivena kartica

Kada konvertujete tekst u tipove podataka „Deonice“ ili „Geografija“, ikona će se pojaviti u ćeliji. Kliknite na ikonu da biste videli karticu. Kartica otkriva listu polja i odgovarajućih vrednosti. U zavisnosti od podataka, mogu postojati brojni parovi polja/vrednosti koje možete da vidite i da radite sa njima.

Na primer, na ovoj slici prikazana je kartica za Francuska. Glavni grad je jedno od polja dostupnih za Francusku. A Pariz je vrednost za to polje. Drugo polje je Lideri, a imena lidera su vrednosti.

Ako želite da vidite više parova polja/vrednosti, pomerite se nadole unutar kartice.

Ako ste zanima gde polja i vrednosti koji potiču od, primetićete „Powered tako što ćete” poruka na dnu kartice.

Kursor nalazi na populacije polje u karticu, a dugme izdvoji

Takođe možete da dodate polja iz kartice. Sa kartice otvoren, postavite kursor iznad polja. Zatim kliknite na dugme Izdvoj dugme Izdvojite dugme .

Ćelija A2 sadrži „Francuska”; Ćelija B2 sadrži =A2. i meni za automatsko dovršavanje formule pojavljuje se sa poljima iz povezanog zapisa

Možete i da napišete formule koje koriste vrednosti iz tipova podataka „Deonice“ ili „Geografija“. To može biti korisno ako podaci nisu u tabeli. Na primer, otkucajte = A2 i zatim programa Excel za automatsko dovršavanje meni će se pojaviti, prikazuje dostupna polja za „Francuska”. Možete da otkucate „tačke”, na primer: = A2. a koji će prikazati kao i u meniju. Više informacija potražite u članku Funkcija FIELDVALUE.

Saveti i trikovi

Za Windows, pritisnite Kombinaciju tastera Ctrl + Shift + F5.

Za Mac, pritisnite taster Cmd + Shift + F5.

Pritisnite tastere Alt + Shift + F10 da biste otvorili meni Umetanje podaci . Takođe možete da pritisnete taster Ctrl . Zatim koristite tastere sa strelicama da biste se premestili na polje, a zatim pritisnite taster Enter da biste odabrali polja.

Tipovi podataka „Deonice“ i „Geografija“ smatraju se povezanim tipovima podataka. To je zato što se odnose na izvor podataka na mreži. Kada konvertujete tekst u povezani tip podataka, u radnoj svesci se uspostavi veza za spoljne podatke. Na taj način, ako se podaci promene na mreži, možete da ih ažurirate tako što ćete ih osvežiti u programu Excel. Da biste osvežili podatke, kliknite desnim tasterom miša na ćeliju sa tipom povezane podatke i kliknite na Tip podataka > osvežavanje. To će osvežite izabrana ćelija, kao i druge ćelije koje sadrže isti tip podataka.

Ako želite da osvežite sve tipove povezanih podataka i sve podatke za povezivanje koje mogu biti u radnoj svesci (uključujući upite druge podatke za povezivanje i izvedene tabele), kliknite na dugme Osveži svepodatke > ili pritisnite Kombinaciju tastera Ctrl + Alt + F5.

Da. Izaberite ćeliju sa tipom povezane podatke, a zatim pritisnite Kombinaciju tastera CTRL + C da biste ih kopirali. Pritisnite Kombinaciju tastera CTRL + ALT + V, a zatim odaberite stavku vrednosti. Ovo će nalepiti tip podataka u nove ćelije, ali podataka neće da se osvežavaju.

Možete da isključite informacije za tip podataka „Deonice“ ili „Geografija“. Samo kliknite desnim tasterom miša na ćeliju i izaberite stavku Zapis > Promeni.... Okno će se pojaviti sa desne strane. Potražite podatke koje želite, a zatim izaberite stavku Izaberite da biste stavili te informacije umesto prvobitnih.

Ako ne želite obveznice ili geografskih podataka otkucajte više, jednostavno kliknite desnim tasterom miša na ćeliju i izaberite Tip podataka > konvertujete u tekst. Tip podataka je uklonjena, više nema veze koja nije na mreži i vrednost u ćeliji se konvertuje u tekst. Imajte na umu da ako konvertujete tip podataka u tekst, bilo koje kolone ili formule koje je izvučenih vrednosti iz tog tipa podataka će prikazati na #FIELD! #VALUE!.

Navedeni su meni „Filter“, meni „Prikaži vrednost“, polja iz navedenog tipa podataka

Uvek možete da sortirate i filtrirate podatke u programu Excel pomoću dugmadi za filtriranje u zaglavljima kolona. (Uključite dugmad za filtriranje tako što ćete izabrati stavke Podaci > Filter.)

Evo saveta za ćelije sa tipovima podataka: Kliknite na dugme „Filtriraj“ iznad ćelija sa ikonama. Zatim odlučite na koji način želite da sortirate ili filtrirate podatke. Ako to želite da uradite koristeći prikazano ime, neka opcija Prikaži vrednost bude izabrana u okviru Izaberite polje. Ako želite da sortirate ili filtrirate po nekom drugom polju iz povezanog tipa podataka, izaberite to polje u okviru Izaberite polje.

U ovom primeru, izabrali smo polje Oblast. Excel zatim koji koristi kao osnovu za filtriranje poljima za potvrdu ispod i prikazuje populacija za zemlje imamo u tabeli. Korisno je znati: Excel će promeniti menije Filter broja u zavisnosti od polja koje izaberete u okviru Izaberite polje.

Najčešća pitanja

Excel je uvek imao tipove podataka. Ali su uvek bili tradicionalni kao što su tekst, broj i tako dalje. Tipovi podataka „Deonice“ i „Geografija“ su jedinstveni zato što se smatraju povezanim tipovima podataka. Povezani tipovi podataka sadrže vezu ja izvoru podataka na mreži. U ovom trenutku, Deonice i Geografija su jedini povezani tipovi podataka. Planiramo da podržimo više tipova u budućnosti, na osnovu povratnih informacija klijenata.

Da, ali treba da koriste Excel 2016 za Office 365 pretplatnike.

Napomena: Ova funkcija je korisnicima dostupna postepeno tokom nekoliko dana ili sedmica. Prvo će biti dostupna Office Insider učesnicima, a kasnije i Office 365 pretplatnicima. Ako ste pretplatnik na Office 365, proverite da li imate najnoviju verziju sistema Office.

U ovom trenutku, samo Excel 2016 za pretplatnike na Office 365 podržava tipove podataka „Deonice“ i „Geografija“. Druge verzije programa Excel će ubrzo možda podržavati ove tipove podataka, pošto neprekidno poboljšavamo Excel. Ako otvorite ove nove tipove podataka u verziji programa Excel koja ih ne podržava, #VALUE! će se pojaviti za te ćelije. I #NAME? će se pojaviti na mestu svih formula koje upućuju na ove tipove podataka.

Ćeliji ne možete da izaberete tip podataka, i prevucite regulator za popunjavanje do veza se tekst koji nije već tip podataka. Isto važi i za četkicu za oblikovanje. Međutim, ako koristite ove tipove podataka u tabeli, možete otkucati ispod poslednjeg reda tabele. Kada pritisnete Enter, Excel će automatski pokušati da upari tekst sa podacima na mreži i konvertovaće ga u tip podataka. To će takođe ovo da uradite ako ne koristite tabelu. Uverite se da kucate u ćeliju ima dve ili više ćelija iznad nje koji već koriste tip podataka.

Akcije i geografsku lokaciju su veoma novi tipovi podataka, kao i neke tradicionalne Excel funkcije neće raditi sa njima. Na primer, ako pokušate da kreirate izvedenu tabelu na osnovu informacija iz ove tipove podataka, dobićete grešku #VALUE! #VALUE!. I koristite ove tipove podataka pomoću programskog dodatka Power Pivot, Power Query ili čak i grafikone, možda neće funkcionisati kao što je očekivano. 

Drugi primer je sa grafikona mape. Ako pokušate da kreirate grafikon mape na osnovu podataka iz tip podataka "geografija", mapi možda neće biti ispravno prikazane. Radimo da biste poboljšali ovaj problem. U međuvremenu, pogledajte članak grafikona mape za više informacija.

U ovom trenutku, ovi tipovi podataka dostupni su samo ako imate engleski jezik za uređivanje dodat u željene opcija jezika za Office. Nadamo se da ćemo u budućnosti podržavati više jezika.

Takođe pogledajte

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×