Tipovi i opcije kolona liste i biblioteke

Tipovi i opcije kolona liste i biblioteke

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Tip kolone određuje kako se podaci skladište i prikazani u listi ili biblioteci. Kada kreirate kolonu za listu ili biblioteku, možete da odaberete tip kolone koji označava tip podataka koji želite da uskladištite u koloni, kao što su samo brojevi, oblikovani tekst ili broj koji se izračunava automatski. Kolone se dodaju u jedan ili više prikaza liste ili biblioteke da biste prikazali podatke na logičan način.

Sledeći odeljci obezbeđuju informacije o podrazumevanim tipovima kolona koje možete kreirati i kada treba koristiti svaki tip kolone. U zavisnosti od vaše organizacije, mogu biti dostupni dodatni tipovi kolona.

Kolone vam pomažu da kreirate prikaze stavki na listi ili u biblioteci koji imaju smisla. Pomoću kolona možete sortirati, grupisati i filtrirati stavke, a možete i automatski izračunavati podatke o stavkama i prikazivati rezultate tih izračunavanja. Kolone vam takođe omogućavaju da navedete informacije koje treba uneti o stavci kada neko dodaje stavku na listu ili u biblioteku. Kada se stavka doda, pojavljuje se obrazac koji obezbeđuje polja i opcije za unos informacija. Kada kreirate listu ili biblioteku, određene kolone kao što su Naslov i Izmenio kreiraju se automatski. Po potrebi možete kreirati dodatne kolone. Kolone koje kreirate određuju koja polja i opcije se pojavljuju u tom obrascu i koje kolone se mogu dodati u prikaze liste ili biblioteke.

Prilikom kreiranja kolone, vi navodite željeni tip kolone. U nekim slučajevima, možete takođe odabrati drugi tip kolone za postojeću kolonu, ali to zavisi od tipa i količine podataka koji su trenutno uskladišteni u koloni. Promena tipa postojeće kolone može oštetiti podatke koji su već uskladišteni u koloni. Iz tih razloga, važno je odlučiti koji tip podataka želite da uskladištite pre nego što kreirate kolonu. Prilikom odlučivanja oko željenog tipa kolone, razmotrite sledeće:

 • Koji tip podataka želite da uskladištite? Samo slova? Samo brojeve? Oblikovani tekst? Na primer, slova ne možete uskladištiti u koloni Broj. Ako znate koji tip podataka želite da uskladištite, to je prvi korak ka izboru najprikladnijeg tipa kolone.

 • Želite li da koristite podatke u finansijskim izračunavanjima? Ako želite, tip kolone Valuta je najbolja opcija.

 • Želite li da koristite podatke u matematičkim izračunavanjima? Koliko precizna ta izračunavanja moraju da budu? Podatke možete izračunavati u kolonama Broj ili Valuta, ali ne i u kolonama Tekst. Pored toga, izračunavanja u koloni Valuta su najpreciznija.

 • Kako želite da sortirate podatke u koloni? U koloni sa tekstualnim sortiraju kao niske znakova (1, 10, 100, 2, 20, 200 i tako dalje), ne kao numeričke vrednosti. Da biste sortirali brojeve kao numeričke vrednosti, koristite kolonu broj ili valuta . Takođe, mnogi formati datuma neće sortirati ispravno ako su uskladišteni u koloni sa tekstualnim . Da biste obezbedili pravilno sortiranje datuma, koristite kolonu datum i vreme .

 • Želite li da omogućite osobama da unose informacije u kolonu? Ako želite, možete navesti da je kolona obavezna i osobe ne mogu dodati stavku bez unosa informacija.

Koristite ovaj tip polja kolone za prikupljanje i prikazivanje malih količina neoblikovanog teksta u jednom redu, uključujući:

 • Samo tekst, kao što su imena, prezimena ili imena sektora

 • Kombinacije teksta i brojeva, kao što su adrese ili brojevi naloga

 • Brojevi koji se ne koriste u izračunavanjima, kao što su ID brojevi zaposlenih, brojevi telefona, poštanski brojevi ili brojevi delova

Jedan red teksta kolona prikazuje 255 znakova u jednom redu. Ako kreirate kolonu za listu ili biblioteku i želite da prikažete oblikovani tekst ili više od jednog reda teksta odjednom, kreirajte kolonu više redova teksta . Možete da promenite postojeću kolonu jedan red teksta na kolonu više redova teksta bez gubitka podataka koja je već uskladištena u koloni.

Kolonu Jedan red teksta možete prilagoditi na sledeće načine:

 • Ograničavanje broja znakova    Ograničite broj znakova tako što ćete postaviti Maksimalni broj znakova koji želite. Na primer, ako u koloni skladišti ID brojevi zaposlenih petocifreni, možete da koristite ovu funkciju da biste se osigurali unos samo pet znakova.

 • Prikazivanje podrazumevane vrednosti    Automatski Prikažite određeni tekst prilikom dodavanja nove stavke, istovremeno dozvoljavajući unos drugačiji tekst po potrebi da biste to uradili. Kada postavite podrazumevane vrednosti, mogu da se unesu informacije brže tako što prihvate podrazumevani osim ako su im potrebne da biste ga promenili. Na primer, ako u koloni skladišti ime preduzeća dodeljenog projektu, a vaša organizacija radi sa određenim preduzećem na većini projekata, možete uneti ime tog preduzeća kao podrazumevanu vrednost. Kao rezultat, ime preduzeća pojavljuje automatski kada novi projekat se dodaje na listu i članovi tima ne moraju da unesete ime.

  Podrazumevana vrednost može biti tekst koji navedete ili rezultat izračunavanja, što se naziva „izračunata vrednost“. Izračunate vrednosti su korisne kada želite automatski da prikažete određeni tekst, ali tekst se može razlikovati u zavisnosti od toga ko je dodao stavku, kada je stavka dodata ili iz drugih razloga. Da biste koristili izračunatu vrednost, kao podrazumevanu vrednost unosite formulu umesto određenog teksta. Formula može izračunati vrednost na osnovu informacija u drugim kolonama ili sistemskim funkcijama kao što su [danas] za ukazivanje na današnji datum ili [ja] za prikazivanje imena osobe koja dodaje ili menja stavku.

  Izbori za jednu kolonu red teksta

Dodajte podatke o obogaćenim lokaciji sa Bing mapama ili organizacija direktorijumu. Koloni lokacija pruža dodatne kolone za filtriranje, sortiranje i pretraživanje Srodne informacije, uključujući adresu, grad ili stanje.

Koristite ovaj tip polja kolone u listu ili biblioteku za prikupljanje i prikazivanje oblikovani tekst ili duži tekst i brojeve na više od jednog reda, kao što je opis stavke. Kolonu više redova teksta možete da skladištite najviše do 63 999 znakova i možete da navedete broj redova teksta koji želite da prikažete prilikom unosa podataka o stavci. Ovaj tip kolone prikazuje sav tekst kada se kolona prikazuje na listi ili u biblioteci.

Kolonu Više redova teksta možete prilagoditi na sledeće načine:

 • Ograničavanje prikaza    Ograničenje broja redova koji se pojavljuju prilikom unosa podataka o stavci broj redova za uređivanje postavka. Na primer, ako u koloni skladišti duge napomene u vezi sa događaja iz kalendara, možete odabrati da biste prikazali deset redova teksta. Ovo olakšava za osobe da biste uneli informacije zato što možete lako da vidite sav tekst koji su uneli. Nasuprot tome, ako u koloni skladišti samo rečenicu ili o događaju, možete odabrati da biste prikazali samo dve ili tri reda teksta.

  Ako ste ograničavanje prikaza, ne da ograničite veličinu teksta koji se pojavljuje kada se kolona pojavljuje na listi. sav tekst koji ste uneli za stavke se pojavljuje u koloni.

 • Omogućavanje neograničene dužine    (Dostupno samo u biblioteke dokumenata) Kada koristite više redova teksta u biblioteci dokumenata, možete da navedete da polje nije ograničeno dužine.

 • Omogućavanje ili onemogućavanje oblikovanja teksta    (Dostupno samo na listama) Navedite tip teksta da biste dozvolili postavlja da li osobe možete da primenite oblikovanje kao što su Podebljavanje, kurziv ili boje za tekst. Postoje dve opcije: čisti tekstkoji ne podržava bilo koje opcije oblikovanja; ili poboljšani obogaćeni tekst, koji podržava osnovno oblikovanje kao što su Podebljavanje, kurziv, sa znakovima za nabrajanje ili numerisane liste, obojeni tekst i boje pozadine. Takođe ima dodatne opcije za hiperveze, slike i tabele.

 • Dodavanje promena    (Dostupno samo na listama) Ako verzije omogućena za listu, Dodaj promene u postojeći tekst navodi da li osobe možete da dodate novi tekst o stavci bez zamene bilo koji postojeći tekst o toj stavci. Ako odaberete da ne dodajete promene, novi tekst o stavci o zamenjuje postojeći tekst o toj stavci u koloni. Ako odaberete da dodajete promene, mogu da se unesu dodatne informacije o stavci, dok i prikazujete tekst koji je prethodno uneta i datum i vreme koje ste uneli tekst. Kada se prikazuje na listi, ne kao polja u obrascu stavke kolona prikazuje hiperveza Stavke u prikazu, umesto teksta, i osobe moći da kliknu na hipervezu da biste videli sve informacije uskladištene u koloni za tu stavku.

  Važno: Ako nakon kreiranja kolone isključite ovu opciju, sve informacije osim najnovijeg unosa se brišu.

Izbori za više liines tekstualne kolone

Postavke za liste

Kolone sa više redova teksta za biblioteke dokumenata

Postavke za biblioteke

Koristite ovaj tip polja kolone da biste dozvolili da odaberete listu opcija koje navedete. Ovaj tip kolone je savršena izbora u slučajevima gde želite da biste se uverili da sve podatke u koloni dosledne zato što možete da ograničite vrednosti koje su uskladištene u koloni.

Savet: Da biste ograničili vrednosti u koloni samo na one vrednosti koje su uskladištene na lokaciji, koristite kolonu Pronalaženje umesto kolone Izbor. Više o kolonama Pronalaženje možete saznati u nastavku ovog članka.

Kolonu Izbor možete prilagoditi na sledeće načine:

 • Definisanje liste izbora    Obezbedite tačnu listu vrednosti koje osobe mogu odabrati. Da biste obezbedili ovu listu, jednostavni tekst u polju Otkucajte svaki izbor u poseban red zamenite željenim vrednostima. Otkucajte svaku vrednost u posebnom redu. Da biste započeli novi red, pritisnite taster ENTER.

 • Izbor oblika prikaza    Dozvoljavanje više izbora sa poljima za potvrdu ili jedan izbor bez. Imajte na umu da SharePoint Online samo će prikazati radio dugmad u klasičnom SharePoint.

 • Omogućavanje dodatnih prilagođenih izbora    Da biste omogućili unesite vrednost koja nije uključena u listu izbora, uključite opcije popunjavanja . To je dobra ideja ako ne znate sve vrednosti koje korisnici moraju da biste uneli o stavkama. Ako biste radije da se koriste samo vrednosti koje ste naveli, isključite opcije popunjavanja .

 • Prikazivanje podrazumevane vrednosti    Automatski izaberite određenu vrednost kada neko doda novu stavku, istovremeno omogućavajući ljudima da po potrebi odaberu drugu vrednost. Podrazumevana vrednost pomaže ljudima da brže unose informacije. Na primer, ako kolona skladišti imena preduzeća dodeljenih projektu, a vaša organizacija radi sa određenim preduzećem na većini projekata, ime tog preduzeća možete uneti kao podrazumevanu vrednost. Kao rezultat toga, ime preduzeća se automatski pojavljuje kada se novi projekat doda na listu i članovi tima ne moraju da biraju ime.

  Podrazumevana vrednost može biti vrednost koju navedete ili rezultat izračunavanja, što se naziva „izračunata vrednost“. Izračunate vrednosti su korisne kada želite automatski da prikažete određeni tekst u koloni, ali tekst se može razlikovati u zavisnosti od toga ko je dodao stavku, kada je stavka dodata ili iz drugih razloga. Da biste koristili izračunatu vrednost, kao podrazumevanu vrednost unosite formulu umesto određenog teksta. Formula može izračunati vrednost na osnovu informacija u drugim kolonama ili sistemskim funkcijama kao što su [danas] za ukazivanje na današnji datum ili [ja] za prikazivanje imena osobe koja dodaje ili menja stavku.

Opcije za izbor kolone

Koristite ovaj tip polja kolone za skladištenje numeričkih vrednosti koje nisu novčane vrednosti.

Saveti za izbor kolone broj ili valuta

Broj i valuta tipovi kolona skladište numeričke vrednosti. Koristite broj kolone za skladištenje numeričkih podataka za matematičke operacije koje nisu finansijskim izračunavanjima ili ne zahtevaju visok stepen preciznosti. Koristite valute kolone za skladištenje numeričkih podataka za finansijske proračune ili u slučajevima kada ne želite zaokruživanje brojeva u proračunima. Za razliku od broja kolona, kolonu valuta je preciznost 15 cifara sa leve strane decimalnog zareza i 4 cifre sa desne strane. Broj i valuta tipovi kolona obezbeđuje unapred definisane formate koji određuju kako podaci izgledaju.

Kolonu Broj možete prilagoditi na sledeće načine:

 • Navođenje minimalnih i maksimalnih vrednosti    Ograničite opseg brojeva koje osobe mogu da unesu. Na primer, ako kolona skladišti količinu posla koji je dovršen za zadatak u vidu procenata, možete navesti nulu kao minimalnu vrednost i broj sto kao maksimalnu vrednost. Slično tome, ako kolona skladišti broj učesnika na događaju i želite da ograničite učesnike na određeni broj, možete uneti maksimalni broj učesnika kao maksimalnu vrednost.

 • Uključivanje decimalnih mesta    Navedite da li brojevi sadrže decimalna mesta, kao i broj decimalnih mesta za skladištenje. Ako kolona treba da uskladišti brojeve koji imaju više od pet decimalnih mesta, možete odabrati opciju Automatski prilikom izbora broja decimalnih mesta za uključivanje. Opcija Automatski je dobar izbor i za slučaj kada kolona skladišti rezultate izračunavanja, a vi želite da rezultat bude što precizniji. Međutim, ako želite da se uverite da sve vrednosti u koloni imaju isti broj decimalnih mesta, preporučuje se da ograničite broj decimalnih mesta na nula samo za cele brojeve ili na drugi broj decimalnih mesta do pet.

 • Prikazivanje podrazumevane vrednosti    Automatski Prikažite određeni broj prilikom dodavanja nove stavke, istovremeno dozvoljavajući unos različite brojeve po potrebi da biste to uradili. Podrazumevana vrednost pomaže u bržem unosu podataka. Na primer, ako u koloni skladišti broj računara koji svakog člana tima i svaki član tima ima najmanje jedan računar, unesite 1 kao podrazumevanu vrednost. Kao rezultat, 1 se automatski pojavljuje prilikom dodavanja nove stavke na listu i članovi tima ne moraju da biste uneli broj.

  Podrazumevana vrednost može biti broj koji navedete ili rezultat izračunavanja, što se naziva „izračunata vrednost“. Izračunate vrednosti su korisne kada želite automatski da prikažete određeni broj, ali broj se može razlikovati u zavisnosti od toga ko je dodao stavku, kada je stavka dodata ili iz drugih razloga. Da biste koristili izračunatu vrednost, kao podrazumevanu vrednost unosite formulu umesto određenog broja. Formula može izračunati broj na osnovu informacija u drugim kolonama ili sistemskim funkcijama.

 • Oblikovanje broja kao procenta    Prikaži kao procenat postavka omogućava da prikažete i uskladištite broj kao procenat i da se tretira kao procenat kada se koristi za izračunavanje drugih vrednosti.

Izbori za numeričke kolone

Koristite ovaj tip polja kolone za skladištenje novčanih vrednosti.

Saveti za izbor kolone Broj ili Valuta

Tipovi kolona Broj i Valuta skladište numeričke vrednosti. Koristite kolonu Broj za skladištenje numeričkih podataka za matematička izračunavanja koja nisu finansijska izračunavanja odnosno ne zahtevaju visok stepen preciznosti. Koristite kolonu Valuta za skladištenje numeričkih podataka za finansijska izračunavanja ili u slučajevima kada ne želite zaokružene brojeve u izračunavanjima. Za razliku od kolone Broj, kolona Valuta je precizna 15 cifara levo od znaka za razdvajanje decimala i 4 cifre desno od njega. Tipovi kolona Broj i Valuta obezbeđuju unapred definisane formate koji određuju kako podaci izgledaju.

Izbori za kolone valuta

Kolonu Valuta možete prilagoditi na sledeće načine:

 • Navođenje minimalnih i maksimalnih vrednosti    Ograničite opseg vrednosti valute koje osobe mogu da unesu. Na primer, ako kolona skladišti prijavljene troškove za događaj, a vaša organizacija ograniči izveštavanje na količine u okviru određenog opsega, vi možete navesti ta ograničenja kao minimalne i maksimalne vrednosti.

 • Uključivanje decimalnih mesta    Navedite da li vrednosti uključuju decimalna mesta, kao i broj decimalnih mesta za skladištenje. Za vrednosti valute možete odabrati dva decimalna mesta ili ako želite da uskladištite samo zaokružene vrednosti, možete odabrati nulu. Za vrednosti koje nisu novčane i koje se koriste u izračunavanjima koja zahtevaju visok stepen preciznosti, možete odabrati da ograničite broj decimalnih mesta na brojeve od nula do pet odnosno za preciznije vrednosti odaberite opciju Automatski da biste automatski koristili odgovarajući broj decimalnih mesta za rezultat izračunavanja.

 • Prikazivanje podrazumevane vrednosti    Automatski prikažite određenu vrednost kada neko doda novu stavku, istovremeno omogućavajući ljudima da po potrebi unose različitu vrednost. Podrazumevana vrednost pomaže ljudima da brže unose informacije. Na primer, ako kolona skladišti troškove oko podešavanja novih naloga i taj trošak je obično isti za sve nove naloge, tu količinu možete navesti kao podrazumevanu vrednost. Kao rezultat toga, ta vrednost se automatski pojavljuje kada se nova stavka doda na listu i članovi tima ne moraju da unose broj.

  Podrazumevana vrednost može biti vrednost koju navedete ili rezultat izračunavanja, što se naziva „izračunata vrednost“. Izračunate vrednosti su korisne kada želite automatski da prikažete određenu vrednost, ali vrednost se može razlikovati u zavisnosti od stavke, od toga ko je dodao stavku, kada je stavka dodata ili iz drugih razloga. Da biste koristili izračunatu vrednost, kao podrazumevanu vrednost unosite formulu umesto određenog teksta. Formula može izračunati vrednost na osnovu informacija u drugim kolonama ili sistemskim funkcijama.

 • Izbor formata valute    Uverite se da su sve vrednosti u koloni zasnovane na istoj valuti tako što ćete izabrati određeni format valute za kolonu. Polje padajuća lista nudi više od 100 zemlja izbore tako da možete da navedete valute u većini lokalnih formatima.

Koristite ovaj tip polja kolone za skladištenje datuma u kalendaru ili datuma i vremena. Format datuma se razlikuje u zavisnosti od regionalnih postavki lokacije. Ako željeni format nije dostupan, tražite od administratora da na lokaciji doda podršku za odgovarajući region.

Kolonu Datum i vreme možete prilagoditi na sledeće načine:

 • Uključivanje samo datuma ili datuma i vremena    Navedite da li želite da uključite samo datum u kalendaru ili datum u kalendaru i doba dana.

 • Prikazivanje podrazumevane vrednosti    Automatski prikažite određeni datum ili datum i vreme kada neko doda novu stavku, istovremeno omogućavajući ljudima da po potrebi unose različitu vrednost. Podrazumevana vrednost pomaže ljudima da brže unose informacije. Na primer, ako kolona skladišti datum pravljenja troška, a većina troškova se pravi prvog dana u fiskalnoj godini, kao podrazumevanu vrednost možete navesti prvi dan u fiskalnoj godini. Kao rezultat toga, taj datum se automatski pojavljuje kada se nova stavka doda na listu i članovi tima ne moraju da unose datum.

  Podrazumevana vrednost može biti vrednost koju navedete, datum dodavanja stavke na listu ili u biblioteku ili rezultat izračunavanja, što se naziva „izračunata vrednost“. Izračunate vrednosti su korisne kada želite automatski da prikažete određeni datum ili vreme, ali datum i vreme se mogu razlikovati u zavisnosti od stavke. Da biste koristili izračunatu vrednost, kao podrazumevanu vrednost unosite formulu. Formula može izračunati vrednost na osnovu informacija u drugim kolonama ili sistemskim funkcijama kao što su [danas] za ukazivanje na današnji datum. Na primer, ako želite da kolona prikaže datum koji je 30 dana nakon današnjeg datuma, otkucajte jednačinu =[DANAS]+30 u polju Izračunata vrednost.

Izbori za kolonu "Datum vreme"

Koristite ovaj tip polja kolone da biste omogućili osobama da odaberu vrednosti na osnovu informacija koje su već uskladištene na lokaciji. Na primer, ako želite da kolona skladišti imena korisničkih naloga kojima su dodeljeni zaposleni, a lista naloga mora biti ograničena na listu „Korisnički nalozi“ na lokaciji, možete kreirati kolonu Pronalaženje koja prikazuje imena na listi „Korisnički nalozi“. Lista izbora u koloni Pronalaženje pojavljuje se u polju koje se razvija, što se naziva „padajući meni“ ili u okviru sa listom, u zavisnosti od toga da li dozvoljavate osobama da izaberu više vrednosti.

Kolonu Pronalaženje možete prilagoditi na sledeće načine:

 • Izbor izvora vrednosti za pronalaženje    Navedite koje liste, biblioteke ili diskusione table na lokaciji koja sadrži vrednosti koje želite da uskladištite u koloni. Izvor ne može da bude podlokacija, Lokacija radnog prostora, Wiki lokaciju ili blog. Kada navedete listu, biblioteku ili diskusionu tablu koju želite, možete da navedete koja kolona u listu, biblioteku ili diskusione table sadrži vrednosti koje želite da odaberete osobe.

 • Dozvoljavanje više izbora    Dozvoljavanje osobama da biste odabrali koliko vrednosti kao što su ili ograničite broj vrednosti koje možete da odaberete da samo jednu vrednost. Ako ljudi mogli da izaberete više vrednosti, sve vrednosti pojavljuju se u koloni, razdvojene tačkom i zarezom (;).

 • Izbor kolona za prikaz    Možete da dodate jednu ili više kolona da biste prikazali određene vrednosti polja za ovaj tip kolone.

Dijalog izbor kolona za pronalaženje

Koristite ovaj tip polja kolone za skladištenje tačnih/netačnih ili da/ne informacija, na primer da li će neko prisustvovati događaju. Kolona Da/ne pojavljuje se kao jedno polje za potvrdu kada osobe unesu informacije o stavci. Da bi ukazali na Da, članovi tima potvrđuju izbor u polju za potvrdu. Da bi ukazali na Ne, članovi tima opozivaju izbor u polju za potvrdu.

Podaci u koloni Da/ne mogu se koristiti za izračunavanja za druge kolone. U tim slučajevima, Da se konvertuje u numeričku vrednost „jedan“ (1), a Ne se konvertuje u numeričku vrednost „nula“ (0).

Kolonu Da/ne možete prilagoditi izborom podrazumevane vrednosti za nju. Podrazumevana vrednost je izbor koji se pojavljuje automatski kada neko doda novu stavku. Osobe mogu izabrati drugu vrednost ako je potrebno. Za kolonu Da/ne možete navesti da li je izbor u polju za potvrdu automatski potvrđen, što ukazuje na vrednost Da ili nije potvrđen, što ukazuje na vrednost Ne.

Izbori za da/ne kolone

Koristite ovaj tip polja kolone za pružanje pretraživanja listu osobe i grupe iz koje osobe možete odabrati kada su Dodavanje ili uređivanje stavke. Na primer, na listi zadataka, osoba ili grupa kolone pod imenom Dodeljeno može da pruži listu ljudi koji možete da dodelite zadatak. Sadržaj liste zavisi od toga kako uslugama direktorijuma i SharePoint grupe nije konfigurisan za lokaciju. Da biste prilagodili sadržaj liste, možda ćete morati da se obratite administratoru.

Kolonu Osoba ili grupa možete prilagoditi na sledeće načine:

 • Dozvoljavanje više izbora    Dozvolite osobama da izaberu koliko god žele opcija ili ograničite broj izbora samo na jednu opciju.

 • Uključivanje i isključivanje grupa osoba    Navedite da li na listi uključuje samo pojedinačne osobe ili dodatno uključuje liste distribucije e-pošte i SharePoint grupe. Na primer, na listi zadataka, možda ćete želeti da uključite samo pojedinačne osobe da biste se uverili da određene osobe je odgovoran za svaki zadatak. Na listi projekata, možda ćete želeti da uključite liste distribucije e-pošte i SharePoint grupe da biste se uverili da je tim povezan sa svaki projekat.

 • Ograničavanje liste samo na korisnike lokacije    Navedite da li lista uključuje sve osobe i grupe u usluge direktorijuma ili samo te osobe i grupe koje imaju pristup lokaciji kao članovi SharePoint grupe.

 • Navođenje informacija za prikaz    Odaberite koje informacije želite da prikažete o osobama ili grupama. Na primer, na spisku kontakata za veliku organizaciju možete odabrati da prikažete ime osobe, sliku i detalje kao što su veštine i stručnost. Na spisku kontakata za mali tim možete odabrati da prikažete samo ime ili e-adresu osobe.

Napomena: Status prisutnosti, ranije dostupne uz ime (sa prisutnosti), nije dostupna u moderni pregledača. Vaša organizacija može da odabere dostupnosti prisutnosti tako što ćete pratiti korake iz prikaza klasični SharePoint Online lokacije u programu Internet Explorer 10 dokument režimu.

Koristite ovaj tip polja kolone za skladištenje hiperveze na veb stranici ili za prikazivanje grafike na intranetu ili internetu.

Hiperveza ili slika kolone skladišti Uniform Resource Locator (URL) za Veb stranice, grafici ili drugom resursu. U zavisnosti od oblika prikaza koji odaberete, on prikazuje hipervezu koja može da se klikne pristup resursu ili grafiku umesto URL za grafičku datoteku.

Da biste prikazali URL kao hipervezu, izaberite format Hiperveza. Kada osobe unesu informacije o stavci, one mogu uneti URL i opisni tekst koji se pojavljuje u koloni umesto URL adrese. Da biste prikazali grafiku, umesto URL adrese za datoteku grafike, izaberite format Slika. Kada osobe unesu informacije o stavci, one moraju uneti potpuni URL za datoteku grafike, kao što je http://www.primer.com/slika.gif i opcionalno mogu uneti opisni, alternativni tekst za grafiku, koji se pojavljuje osobama koje isključe grafiku u svojim pregledačima ili se oslanjaju na softver za čitanje ekrana da bi konvertovali grafiku na ekranu u izgovorene reči.

Slika/hiperveze kolona izbora

Koristite ovaj tip polja kolone za prikaz informacija zasnovanih samo na rezultatima izračunavanja na druge kolone iz liste ili biblioteke. Za primer korišćenje = [Količina] * [cena stavke] da biste izračunali ukupnu cenu.

Kada dodate izračunate kolone na listu ili biblioteku, možete da kreirate formulu koja sadrži operatore, kao što su oduzimanje (-) i sabiranja (+), funkcije, određene vrednosti i reference na druge kolone. Formula može da izračuna datume i vremena, izvode matematičke jednačine i obrađuju tekst. Na primer, na listi zadataka, možete da koristite ovaj tip kolone da biste izračunali broj dana kalendara potrebne za dovršavanje svakog zadatka na osnovu kolone datum početka i datum završetka (= [Datum završetka]-[Datum početka]). Na listi kontakata, možete da koristite izračunate kolone za kombinovanje imena i prezimena kontakata i da ih razdvojite razmak, na osnovu imena i prezimena kolone (= [ime] &” „& [prezime]). Imajte na umu da formulu u izračunatu kolonu može da sadrži samo reference na druge kolone iz iste liste ili biblioteke.

Pored unosa formule za izračunavanje, vi navodite tip podataka koji želite da izračunavanje vrati, kao i način skladištenja i prikaza tih podataka. Da biste saznali više o svakom tipu podataka, pogledajte odgovarajući odeljak u ovom članku.

Više o formula i funkcija za korišćenje sa izračunato polje, u članku primeri uobičajenih formula u SharePoint liste. Ovaj članak ima mnogo uobičajene formule, kao i veze ka opise sve funkcije koje se mogu koristiti u SharePoint.

Opcije izračunate kolone

Koristite ovu kolonu da biste kreirali dodatne izbore za odobravanje prilikom korišćenja zadatak toka posla.

Zadatak toka posla obično pruža samo rezultate od odobravanje ili odbijanje, ograničavanje kako se rukuje stavku ili dokument. Možda ćete morati da dodelite zadatak nekoj drugoj osobi ili vratite ga na Prosleđenom za više informacija. Sa koloni ishod zadatka možete ponuditi polja za izbor kolone koje vam omogućava da izaberete različite dovršenja kriterijuma opcije. Na primer, možete da zatražite pojašnjenje na stavci ili da dodelite nekom da date polju davalac odobrenja više fleksibilnosti u toku posla.

Izbora kolone ishod zadatka

Zadatak izgledom kolona je slično kao u polje za izbor dok kucate u polju izbor opcije. Možete da podesite pojedinačne izbor kao podrazumevanu vrednost ili da koristite izračunate vrednosti. Da biste koristili izračunatu vrednost, kao podrazumevanu vrednost unesite formulu, umesto od određenog broja. Formula može da izračuna broja na osnovu informacija iz drugih kolona ili sistemskih funkcija. Takođe, možete da odaberete da li vrednost kolone je potrebno, kao i jedinstveni vrednost između svih stavki.

Za indepth uputstvo za korišćenje zadataka i zadataka ishoda u SharePoint, pogledajte članak rad sa zadacima u sistemu SharePoint 2013 tokove posla pomoću Visual Studio 2012

Koristite ovu kolonu da biste prikazali podatke iz spoljnih izvora kao što je CRM aplikacije, baze podataka ili unakrsne tabele.

Kolona sa spoljnim podacima omogućava vam da se povežete sa spoljnim izvorima podataka radi obezbeđivanja kao što su baze podataka, unakrsne tabele i CRM aplikacije. Na primer, povezivanja sa linije poslovne aplikacije kao što su SAP ili Microsoft CRM može da pruži ažuriran kupca informacije sa spoljnom izvoru podataka koji se može prikazati i koristi na listi. Korišćenje baze podataka iz spoljnih zaliha, na listi može prezentovati trenutne cene, opisi ili debljina isporuke koje se mogu koristiti za izračunavanje ili za pronalaženje tako što ćete druge kolone.

Izbor kolona spoljnih podataka

Spoljnih podataka mora da bude ima neke preduslove ispunjeni pre nego što možete da pristupate spoljnim podacima. Ove zadatke obično obavljaju administratoru i podrazumeva kreiranjem naloga i dozvole za pristup podacima, aktiviranje Povezivanja poslovnih podataka i Usluge bezbednog skladištenja.

Za više informacija o kreiranju, ažuriranje i osvežavanje spoljnih podataka kolone, pogledajte članak Kreiranje i ažuriranje kolone sa spoljnim podacima na listi ili biblioteci ili rad sa spoljnim podacima u sistemu Excel Services (SharePoint Server).

Koristite ovaj tip kolone da biste omogućili korisnicima da izaberu vrednosti iz određenog skupa kontrolisanih termina i da primene te vrednosti na svoj sadržaj. Korisnici mogu kreirati i konfigurisati kolonu „Kontrolisani metapodaci“ da bi mapirali na postojećem skupu termina ili terminu, odnosno mogu kreirati novi skup termina specifično za kolonu „Kontrolisani metapodaci“. Kolone „Kontrolisani metapodaci“ imaju nekoliko jedinstvenih funkcija i karakteristika koje pomažu korisnicima da izaberu i primene termine na sadržaj, kao što je podrška za „kucanje unapred“, kao i podrška za razjašnjenje termina, opisa, sinonima i višejezičkih vrednosti.

Kolone „Kontrolisani metapodaci“ unapređuju doslednu upotrebu metapodataka na lokacijama zato što obezbeđuju korisnicima listu termina koje mogu primeniti na svoj sadržaj. Ovi termini potiču iz skupa termina kojim administrator skladišta termina ili drugi pojedinci sa dozvolama za upravljanje terminima upravljaju centralno u alatki za upravljanje skladištem termina. Svaki put kada se ažurira skup termina sa kojim je određena kolona „Kontrolisani metapodaci“ povezana, ažurirani termini će automatski postati dostupni korisnicima na svakoj lokaciji na kojoj je ta kolona „Kontrolisani metapodaci“ dostupna. Kolonu „Kontrolisani metapodaci“ možete prilagoditi na sledeće načine.

Izbori za kolonu "kontrolisani metapodaci"

Polje višestruke vrednosti    Izbor polja za potvrdu Dozvoli višestruke vrednosti omogućava da kolona sadrži više od jedne vrednosti. Imajte na umu da omogućavanje ova opcija sprečava sortiranje podataka u listi prikaza.

Format prikaza    Vrednost izabrana iz skupa termina mogu biti prikazane kao jedna vrednost ili sa punom hijerarhijskom putanjom.

 • Izaberite Prikaz oznake za termin u polju za potvrdu da biste prikazali vrednost uslovima postavite kao jedna vrednost. Na primer: grad.

 • Izaberite Prikaz celu putanju do termin u polju za potvrdu da biste prikazali vrednost uslovima postavite kao punom hijerarhijskom putanjom. Na primer: lokacije, kontinent, zemlje/regiona i grad.

Postavke skupa termina    Prikažite termine iz skupa termina kojim upravlja preduzeće ili kreirajte prilagođeni skup termina za deljenje sa drugima u kolekciji lokacija.

 • Korišćenje kontrolisanog skupa termina    Unesite neke termine razdvojene tačkom i zarezom i izaberite stavku Pronađi da biste filtrirali opcije tako da uključuju samo one koji sadrže željene termine. Kada pronađete skup termina koji sadrži listu vrednosti za prikaz u ovoj koloni, kliknite na termin da biste izabrali prvi nivo hijerarhije koji će se prikazati u koloni. Korisnici će videti sve nivoe ispod izabranog termina kada odaberu vrednost.

Kreiranje prilagođenog skupa termina    Unesite opis za prilagođeni skup termina i unesite hijerarhiju skupa termina direktno u obezbeđeno polje, odnosno kliknite na dugme Uredi pomoću upravljača skupom podataka da biste otvorili i koristili alatku za upravljanje terminima.

Više informacija o kontrolisane metapodatke, pogledajte članak Uvod u kontrolisanih metapodataka. Ovaj članak opisuje kako kontrolisanih metapodataka i kako da ga koristite.

Napomena:  Iako je prilagođeni termin dostupan svim korisnicima u kolekciji lokacija, termini u skupu neće biti dostupni kao poslovne ključne reči.

Rad sa kolonama, liste i biblioteke

Evo nekih dodatnih resursa koji će vam pomoći da radite sa listama i bibliotekama:

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×