Sve o tokovima posla za prikupljanje povratnih informacija

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Tokovi posla uključeni u Microsoft SharePoint da automatizujete poslovne procese. Automatizacija može poboljšati proces doslednost i efikasnosti.

Korišćenje toka posla prikupljanja povratnih informacija za SharePoint za usmeravanje dokumenata i drugih stavki uskladištene u SharePoint za jednog ili više osoba za povratne informacije.

Napomena: Ovaj sadržaj se odnosi na SharePoint 2010 platforme tokova posla. SharePoint 2010 platforme tokova posla je dostupan u SharePoint Online, SharePoint 2010, SharePoint 2013i SharePoint Server 2016. Da biste saznali više o SharePoint platforme toka posla, pogledajte članak Razumevanje toka posla u sistemu SharePoint Server 2016.

Ako sve što treba da uradite je dovršavanje zadatka toka posla "Prikupljanje povratnih informacija"    Samo pomerite se nadole do segment DOVRŠENO i proširiti. Vam možda ne trebaju ostali segmenti za sada.

Poređenje ručnog procesa sa automatizovanim tokom posla

SharePoint tokovi posla su:

 • Efikasni i dosledni    Tok posla prikupljanja povratnih informacija automatski usmerava dokument ili stavku dodeljuje zadatke za redigovanje i prati njihov napredak i šalje podsetnike i obaveštenja kada je potrebno. Aktivnosti u toku posla možete pratiti i podešene sa centralnom statusa stranice i istorije događaja u toka posla se održava 60 dana nakon završetka.

 • Manje posla za vas    Tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“ štedi vama i vašim kolegama vreme i trud, a istovremeno unapređuje i standardizuje proces davanja povratnih informacija.

Evo dijagrama jedne veoma jednostavne verzije toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“.

Dijagram jednostavnog toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Saveti za korišćenje ovog članka

Informacije u ovom članku su predstavljene u deset segmenata koji se mogu razviti.

Kliknite ovde za nekoliko saveta o tome kako da na najbolji način iskoristite ovaj članak

Ako sve što treba da uradite je dovršavanje zadatka toka posla "Prikupljanje povratnih informacija"    Samo pomerite se nadole do segment DOVRŠENO i proširiti. Vam možda ne trebaju ostali segmenti za sada.

Ako želite da dodate, pokrenete, nadgledate i održavate tokove posla   Ako niste upoznati sa ovim zadacima, možda će vam biti korisno da prilikom prvog dizajniranja i dodavanja toka posla prođete kroz ovaj članak, segment po segment. Kada se upoznate sa informacijama i rasporedom članka, moći ćete pri narednim posetama direktno da pređete na segment koji vam je potreban.

Napomena o grafici    Snimci ekrana i konceptualni dijagrami u ovoj seriji članaka o toku posla obično su zasnovani na tipu toka posla „Odobrenje“. Međutim, slike i dijagrami u ovom članku prilagođeni su za tokove posla „Prikupljanje povratnih informacija“ kada god je to potrebno zbog konceptualne jasnosti ili jasnosti uputstava.

Informacije o štampanju članka    Ovo je dugačak članak. Ako želite da odštampate samo izabrane segmente, uverite se da su samo ti segmenti razvijeni prilikom štampanja. (Isto tako, ako želite da uključite sve slike u štampanom primerku, odštampajte ih u položenom, a ne u uspravnom položaju.)

Informacije o pretraživanju    Pre nego što pretražite neki tekst ili termin u članku, uverite se da su razvijeni svi segmenti u kojima želite da izvršite pretragu.

Napomena: Prikupljanje povratnih informacija tokovi posla uključeni su samo sa SharePoint Server 2010 i SharePoint Online za Office 365 za preduzeća. (One nisu uključeni uz SharePoint Online za Office 365 za mala preduzeća i stručnjake. Samo SharePoint tok posla uključenim u SharePoint Online za mala preduzeća je toka posla u tri faze.). Više informacija o ovaj tok posla potražite u članku Korišćenje toka posla u tri faze.

Šta želite da uradite?

Konceptualna ikona za odeljak „Saznajte više“

SAZNAJTE više o tokovima posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Kliknite na ovaj tekst kako biste saznali kako funkcionišu tokovi posla „Prikupljanje povratnih informacija“ i kako vam mogu pomoći da sa manje rada budete efikasniji. Kliknite opet ovde kada budete spremni da zatvorite ovaj segment.

Saznajte više o tokovima posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“ je funkcija programa SharePoint koja dokument ili neku drugu stavku uskladištenu u SharePoint listi ili biblioteci usmerava ka jednoj ili više osoba na davanje povratnih informacija. Tok posla automatizuje, usmerava i standardizuje čitav ovaj proces.

Tok posla usmerava stavku ka učesnicima

Osnovni Prikupljanje povratnih informacija tok posla koji je uključeno uz SharePoint funkcije kao predložak. Koristite ovaj predložak, možete da dodate više tokova posla prikupljanja povratnih informacija na lokacije. Svaki tok posla koji dodajete jedinstvene verzije toka posla za osnovni Prikupljanje povratnih informacija, svaka sa posebnom specijalizovane način rada, zasniva se na stranici postavke da navedete kada dodate.

Odeljci u ovom segmentu

 1. Šta možete toka posla prikupljanja povratnih informacija uradi za mene?

 2. Šta mogu da uradim toka posla prikupljanja povratnih informacija?

 3. Ko može da koristi ovaj tip toka posla?

 4. Kako da planirate, dodavanje, pokretanje, i održava ovaj tip toka posla?

1. Šta tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“ može da uradi za mene?

 • Kada prvi put dodate tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“ na listu, u biblioteku ili kolekciju lokacija, možete da navedete koliko učesnika ćete uključiti i da naznačite da li će im se zadaci dodeljivati jedan po jedan (serijski) ili svi u isto vreme (paralelno). Možete čak i odlučiti da li da podelite zadatke učesnika u dve ili više odvojenih faza, kao i navesti krajnji rok i/ili koliko je vremena dozvoljeno za dovršavanje svakog pojedinačnog zadatka. Svaki put kada ručno pokrenete tok posla na nekoj stavki, možete izmeniti ove postavke.

 • Tok posla dodeljuje zadatak svakom navedenom učesniku. Svaki učesnik bira među nekoliko mogućnosti: da li će poslati povratnu informaciju o stavki, zahtevati promene stavki, ponovo dodeliti zadatak, otkazati ili obrisati zadatak.

 • Dok je tok posla pokrenut, možete nadgledati njegov napredak i uneti prilagođavanja (ako je to potrebno) sa jedne, centralne stranice o statusu toka posla.

 • Šezdeset dana nakon završetka toka posla, lista događaja koji su se desili tokom njegovog trajanja (ili instance) je i dalje dostupna na stranici „Status toka posla“, ali za neformalnu referencu.

Vrh segmenta

2. Šta tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“ ne može da uradi?

Tok posla prikupljanja povratnih informacija nije dizajniran za prikupljanje odobrenja i odbijanja za stavku ili da biste kontrolisali Veb stranice za objavljivanje za Veb lokaciju. Ako želite da dodate tok posla u kojima učesnici odobravanje ili odbacivanje stavki koje su Pregledajte, pogledajte članak sve o tokovima posla za odobravanje.

Takođe, tokovi posla prikupljanja povratnih informacija nisu dizajnirane za prikupljanje potpisa. Ako želite da koristite toka posla za prikupljanje potpisa u programu Microsoft Word dokumenta, radne sveske u programu Microsoft Excel ili Microsoft InfoPath obrazac, potražite u članku sve o tokovima posla za prikupljanje potpisa.

Da biste saznali kako možete da koristite SharePoint Designer da biste dodatno prilagodili sve o tokovima posla uključenim u SharePoint, potražite u članku Uvod u dizajniranje i prilagođavanje tokova posla.

Vrh segmenta

3. Ko sve može da koristi ovaj tip toka posla?

Prikupljanje povratnih informacija tokovi posla su uključeni uz SharePoint Server 2010 i samo sa SharePoint Online za Office 365 za preduzeća. (Oni nisu 't dancluded sa SharePoint Online za Office 365 za mala preduzeća i stručnjake. Samo SharePoint tok posla uključenim u SharePoint Online za mala preduzeća je tok posla sa tri stanja.)

Dozvole

Dodavanje toka posla    Podrazumevano morate imati dozvolu za upravljanje listama da biste dodali tok posla. (Grupa „Vlasnici“ podrazumevano ima dozvolu za upravljanje listama; grupe „Članovi“ i „Posetioci“ je nemaju.)

Pokretanje toka posla    Takođe podrazumevano morate imati dozvolu za uređivanje stavki da biste pokrenuli tok posla koji je već dodat. (Grupe „Članovi“ i „Vlasnici“ podrazumevano imaju dozvolu za uređivanje stavki; grupa „Posetioci“ je nema.)

Isto tako, vlasnici mogu odabrati da konfigurišu određene tokove posla kako bi mogli da ih pokreću samo članovi grupe „Vlasnici“. (Da biste to uradili, potvrdite izbor u polju za potvrdu Zahtevaj dozvole za upravljanje listama da bi se pokrenuo ovaj tok posla na prvoj stranici obrasca povezivanja.)

Vrh segmenta

4. Kako se planira, dodaje, koristi i održava ovaj tip toka posla?

Ovo su osnovne faze:

 • PRE pokretanja toka posla (planiranje, dodavanje, pokretanje)   
  Pre nego što dodate tok posla, treba da isplanirate gde želite da ga dodate (za jednu listu ili biblioteku, ili za čitavu kolekciju lokacija) i detalje o tome kako će taj tok posla raditi. Nakon što ste dodali i konfigurisali tok posla, svi koji imaju potrebne dozvole mogu da pokrenu tok posla na određenoj stavki. Tok posla takođe se može podesiti da radi automatski. Automatsko pokretanje može se aktivirati na osnovu bilo kog od sledeća dva događaja: kada se neka stavka doda ili kreira na listi ili u biblioteci ili kada se neka stavka na listi ili u biblioteci izmeni.

 • TOKOM pokrenutog toka posla (dovršavanje, nadgledanje, prilagođavanje)   
  Dok je tok posla pokrenut, pojedinačni učesnici dovršavaju dodeljene zadatke. Automatski podsetnici se šalju učesnicima koji ne ispoštuju rokove za dovršavanje zadataka. U međuvremenu, napredak toka posla može se pratiti sa centralne stranice „Status toka posla“ za tu određenu instancu toka posla. Prilagođavanja pokrenutog toka posla mogu se načiniti sa iste stranice; i ako je to neophodno, tok posla može se odatle otkazati ili prekinuti.

 • NAKON dovršavanja toka posla (redigovanje, izveštavanje, izmenjivanje)   
  Kada je tok posla dovršen, čitava istorija tog pokretanja (ili instance) može se redigovati u roku od najviše 60 dana na stranici „Status toka posla“. Sa iste stranice mogu se kreirati statistički izveštaji o performansi te verzije toka posla. Najzad, ako ikada budete želeli da nešto promenite u načinu na koji tok posla funkcioniše, možete otvoriti i urediti obrazac povezivanja koji ste popunili kada ste prvi put dodali tok posla.

Sledeći dijagram toka ilustruje ove faze iz perspektive osobe koja dodaje novi tok posla.

Proces toka posla

Šta je sledeće

Pre nego što isplanirate novi tok posla prikupljanja povratnih informacija, najpre Pregledajte segment ovog članka DOZVOLJAVANJE , a zatim pređite na segment Planiranje .

Vrh segmenta | Vrh članka


Razvijanje ikone za odeljak „Dozvoljavanje“

Dozvoljavanje povratnih informacija samo u obrascu zadatka ili takođe i u stavki

Ako ste spremni da biste saznali više o dozvoljavanja komentare i praćene promene u samom stavki naspram Dozvoljavanje povratnih informacija samo u obrascu zadatka, kliknite na dugme ovaj tekst. Ponovo kliknite na dugme ovde kada budete spremni da biste zatvorili ovom segmentu.

Dozvoljavanje povratnih informacija samo u obrascu zadatka ili takođe i u stavki

Sledeća dva pitanja mogu vam pomoći da dođete do jedne osnovne odluke o toku posla:

 • Da li je učesnicima dozvoljeno da prosleđuju povratne informacije samo u polju Komentari u obrascu zadatka ili oni takođe mogu da umetnu praćene promene i komentare u samu stavku?

 • Ako učesnici ne mogu da umetnu praćene promene u samu stavku, da li oni to čine u okruženju za saradnju, u kome nekoliko učesnika mogu da uređuju dokument istovremeno ili svaki učesnik odjavljuje dokument i ima ekskluzivno pravo uređivanja tokom sopstvenog redigovanja?

Evo dijagrama koji bi mogao biti koristan za razjašnjavanje ovih alternativa:

Različiti režimi dozvoljavanja i obezbeđivanje povratnih informacija

Dok budete čitali, imajte u vidu sledeće:

 • Nijedan tok posla ne može da se pokrene na stavki koja je trenutno odjavljena.

 • Tip toka posla prikupljanja povratnih informacija uključuje opciju da se tok posla smesta otkaže ako se načini bilo koja promena na stavki koja se rediguje.

 • Praćene promene i komentare možete umetnuti u stavku kada je ona otvorena u instaliranoj verziji programa u kome je kreirana, ali ne i kada je otvorena u verziji veb aplikacije tog programa.

Odeljci u ovom segmentu

 1. Dozvoljavanje povratnih informacija na samo u obrascu zadatka

 2. Dozvoljavanje povratnih informacija i u obrascu zadatka i u stavki (verzija za saradnju)

 3. Dozvoljavanje povratnih informacija i u obrascu zadatka i u stavki (verzija ekskluzivnog pristupa)

1. Dozvoljavanje povratnih informacija samo u obrascu zadatka

Prednost ovog rasporeda je što je mehanički najjednostavniji. Postoje dva načina na koja učesnici mogu predložiti promene, pri čemu oba uključuju obrazac zadatka:

 • Prosledite komentare.

 • Zahtevajte da se promena načini na stavki dok je tok posla još uvek pokrenut.

Naravno, glavna prednost je što učesnici ne mogu da ukažu na određene promene direktno u stavki. Što je veći broj predloženih promena, veća je verovatnoća da će učesnici želeti da mogu da rade direktno u stavki.

Napomena o zaštiti stavki od promena    Najjednostavniji način da se uverite da učesnici ne unose promene u samoj stavki je da odjavite stavku tokom trajanja pokrenutog toka posla. Međutim, kao što smo malopre već napomenuli, tokovi posla ne mogu se pokrenuti na stavki koja je trenutno odjavljena.

Postoje dva načina da se to izbegne:

 • Možete sačekati dok tok posla ne počne, a zatim odjaviti stavku tokom trajanja pokrenutog toka posla. (Ako tok posla počinje automatski, uverite se da ste na listi u CC polju na drugoj stranici obrasca povezivanja. Zatim, kada primite obaveštenje da je tok posla počeo na stavki, odjavite stavku.) Ograničenje ovog metoda je što nijedan drugi tok posla neće moći da se pokrene na istoj toj stavki dok je odjavljena.

 • Druga mogućnost je da ostavite stavku prijavljenu, ali se uverite da učesnici znaju da je važno da ne odjavljuju temu niti da je menjaju. Naravno, preporučljivo je uključiti ovo uputstvo u napomene koje uključujete u obaveštenja o zadatku. Ako su vaši učesnici tek počeli da koriste tokove posla „Prikupljanje povratnih informacija“, preporučljivo je da se ovo još višeistakne  – tako što će se poslati posebna e-pošta pre početka toka posla ili lično porazgovarati sa učesnicima.

Vrh segmenta

2. Dozvoljavanje povratnih informacija u obrascu zadatka i u stavki (verzija za saradnju)

Ovaj raspored čuva stavke dostupna svim učesnicima u svakom trenutku. Niko ne treba da čeka ostale da biste završili njihov pregled pre nego što počnete sopstveni. Ova fleksibilnost omogućila funkcije za saradnju u sistemu SharePoint.

Uverite se da vaši učesnici znaju da moraju da urade sledeće:

 • Da ostave stavku prijavljenu dok unose promene.

 • Da otvore stavku u instaliranoj verziji programa u kome je kreirana, a ne u verziji veb aplikacije tog programa.

 • Da uključe praćenje promena pre nego što oni načine bilo kakve promene ili umetnu komentare.

 • Da sačuvaju načinjene promene na serveru.

Imajte u vidu da tip toka posla prikupljanja povratnih informacija uključuje opciju momentalnog otkazivanja toka posla ako se načini neka izmena na stavki koja se rediguje. Ako se izabere ta opcija, prvi put kada neki učesnik sačuva promene na stavki – čak i praćene promene i/ili komentare – tok posla će odmah biti otkazan.

Takođe, ako nameravate da dozvolite promene u samoj stavki, uverite se da je u postavkama kreiranja verzija za listu ili biblioteku polje Zahtevaj da se dokumenti odjave pre nego što se mogu unositi promene podešeno na Ne.

Da biste saznali više o saradnji u Microsoft Office dokumentima, potražite u članku saradnja na dokumentima i koautorstvo. Možete pronaći korisne besplatne interaktivne online kursa efikasnije sarađujete na dokumentima i projektima . (Prva tri video zapisi u kurs su o koautorstva i saradnju).

Vrh segmenta

3. Dozvoljavanje povratnih informacija i u obrascu zadatka i u stavki (verzija ekskluzivnog pristupa)

U ovom rasporedu samo jednom učesniku je dozvoljeno da odjavi stavku i da načini promene u njoj u bilo kom trenutku:

 • Ako se zadaci u toku posla dodeljuju jedan po jedan (serijski), ovo najverovatnije neće biti problem.

 • Ako se zadaci dodeljuju svi odjednom (paralelno), učesnici će možda ponekad morati da čekaju na pristup stavki dok drugi učesnik ne završi sa radom na njoj.

Pošto tok posla ne može da počne na stavki dok je odjavljena, morate se uveriti da su stavke prijavljene pre nego što pokrenete tok posla na njima.

Obavestite učesnike da treba da urade sledeće:

 • Da odjave stavku pre nego što je otvore.

 • Da otvore stavku u instaliranoj verziji programa u kome je kreirana, a ne u verziji veb aplikacije tog programa.

 • Da uključe praćenje promena pre nego što oni načine bilo kakve promene ili umetnu komentare.

 • Sačuvaju načinjene promene na server i sad stavke nazad u čim završe sa radom na njoj.

Ipak imajte u vidu da tip toka posla prikupljanja povratnih informacija uključuje opciju momentalnog otkazivanja toka posla ukoliko se načini promena na stavki koja se rediguje. Ako se izabere ta opcija, prvi put kada neki učesnik sačuva promene na stavki  – čak i praćene promene i/ili komentare – tok posla će odmah biti otkazan.

Šta dalje?

Ako ste spremni da planirate novi tok posla prikupljanja povratnih informacija, pređite na segment Planiranje u ovom članku.

Vrh segmenta | Vrh članka


Konceptualna ikona za odeljak „Planiranje“

Planiranje novog toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Ako ste spremni da biste radili detalje o kako će funkcionisati tok posla prikupljanja povratnih informacija i da prikupite informacije ćete morati da ga podesite, kliknite na dugme ovaj tekst. Ponovo kliknite na dugme ovde kada budete spremni da biste zatvorili ovom segmentu.

Planiranje novog toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

U ovom segmentu identifikujemo odluke koje treba da donesete i informacije koje treba da skupite pre nego što dodate verziju toka posla„Prikupljanje povratnih informacija“.

Ako ste već upoznati sa načinom dodavanja ovog tipa toka posla i potreban vam je samo podsetnik o određenim koracima, možete da odete direktno u odgovarajući ADD segment (Lista/biblioteka ili Kolekcija lokacija) u ovom članku.

Odeljci u ovom segmentu

 1. Predlošci i verzije

 2. Uvođenje obrasca povezivanja

 3. Dvanaest pitanja da biste odgovorili

1. Predlošci i verzije

Tokovi posla uključeni u SharePoint funkcionišu kao master Predlošci na kojima su zasnovani na određeni, pojedinačni tokovi posla koje dodajete na liste, biblioteke i kolekcije lokacija.

Svaki put kada dodate, na primer, tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“, u stvari dodajete verziju opšteg obrasca toka posla prikupljanja povratnih informacija. Svakoj verziji dajete posebno ime i postavke, koje navodite u obrascu povezivanja kada dodajete tu verziju. Na taj način možete dodati više tokova posla, sve verzije zasnovane na master predlošku toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“, ali svaka verzija je imenovana i skrojena za poseban način na koji ćete je koristiti.

U ovoj ilustraciji dodata su tri toka posla zasnovana na predlošku toka posla „Odobrenje“ – jedan za sve tipove sadržaja u jednoj biblioteci, jedan za jedan tip sadržaja u jednoj biblioteci i jedan za jedan tip sadržaja u celoj kolekciji lokacija.

Tri toka posla zasnovana na obrascu toka posla „Odobrenje“

Vrh segmenta

2. Uvođenje obrasca povezivanja

Kad god dodate novu verziju toka posla zasnovanu na jednom od uključenih predložaka toka posla treba da popunite obrazac povezivanja kako biste naveli način na koji želite da nova verzija radi.

U sledećem odeljku možete pronaći listu pitanja koja će vas pripremiti za popunjavanje obrasca povezivanja. Međutim, najpre odvojite nekoliko trenutaka da pogledate obrazac i polja u njemu.

Prva stranica obrasca povezivanja

Prva stranica obrasca pokretanja

Druga stranica obrasca povezivanja

Druga stranica obrasca povezivanja sa identifikovanim poljima obrasca pokretanja

Polja u crvenom okviru na drugoj stranici takođe se pojavljuju u obrascu pokretanja, koji bude ponuđen svaki put kada se tok posla pokreće ručno i može se urediti za dato pojedinačno pokretanje.

Vrh segmenta

3. Dvanaest pitanja na koja treba odgovoriti

Čim budete imali odgovore na sva pitanja u ovom odeljku, spremni ste da dodate tok posla.

 1. Da li je ovo na odgovarajući tip toka posla?

 2. Jedna lista ili biblioteka ili cela kolekcija lokacija? (i) Jedan tip sadržaja ili svi tipovi sadržaja?

 3. Šta je dobro ime?

 4. Liste zadataka i liste istorije: postojeće ili nove?

 5. Kako (i ko) može da ovaj tok posla pokrene?

 6. Da li tipovi sadržaja koji nasleđuju od ovog tipa takođe dobijaju ovaj tok posla?

 7. Učesnici: Koji ljudi i u kom redosledu?

 8. Koje dodatne informacije su potrebne učesnicima?

 9. Povratne informacije na samo u obrascu zadatka ili takođe i u stavki?

 10. Kada su krajnji rok za dovršavanje zadataka?

 11. Kada se završava ovaj tok posla?

 12. Koga treba obavestiti?

01. Da li je ovo odgovarajući tip toka posla?

Ovaj članak govori o predložak toka posla koji se pojavljuje u meniju kao Prikupljanje povratnih informacija – SharePoint 2010. Ako niste sigurni da ovaj tip toka posla je najbolji izbor za vas, vratite se na učenje ovog članka . Dodatne informacije o drugim predložaka toka posla koji su dostupni, potražite u članku Osnovni podaci o tokovima posla uključenim u SharePoint.

Vrh segmenta

02. Jedna lista i biblioteka ili čitava kolekcija lokacija? (i) Jedan tip sadržaja ili svi tipovi sadržaja?

Možete napraviti novu verziju toka posla prikupljanja povratnih informacija dostupnu samo u jednoj listi i biblioteci ili možete da je učinite dostupnom u čitavoj kolekciji lokacija.

 • Ako dodate tok posla za jednu listu ili biblioteku, možete je podesiti da radi ili na svim tipovima sadržaja ili na samo jednom tipu sadržaja.

 • Međutim, ako dodate tok posla za čitavu kolekciju lokacija, morate je podesiti da radi samo na tipu sadržaja na jednoj lokaciji.

Mapa kolekcije lokacija sa objašnjenjima tri načina dodavanja

Šta je tip sadržaja?

Svakom dokumentu ili neke druge stavke uskladištene u SharePoint listi ili biblioteci pripada jedan ili drugi tip sadržaja. Tip sadržaja može biti osnovna i generički kao dokument ili Excel unakrsne tabeleili kao specijalnu kao Pravni ugovor ili Specifikacije dizajna proizvoda. Neki tipovi sadržaja su dostupne u sistemu SharePoint podrazumevano, ali možete i da prilagodite ove i dodajte druge osobe koje ste sami kreirali.

Više informacija o tipovima sadržaja potražite u članku Uvod u tipove sadržaja i objavljivanje tipova sadržaja.

Vrh segmenta

03. Šta je dobro ime?

Dajte svojoj verziji toka posla ime koje:

 • Jasno ukazuje za šta se koristi.

 • Jasno se razlikuje od drugih tokova posla.

Primer

Zamislite da ste član grupe uređivača. Vaša grupa želi da koristi dva različita toka posla prikupljanja povratnih informacija:

 • Pokrenućete prvi tok posla na svakom dokumentu koje je prosledio član vaše grupe. Ovaj tok posla prikuplja povratne informacije koje dolaze samo odmenadžera vaše grupe.

 • Pokrenućete drugi tok posla na svakom dokumentu prosledili osobe izvan svoju grupu. Ovaj tok posla prikuplja povratne informacije ssvakog člana grupe.

Prvi tok posla možete nazvati Povratne informacije koje se prosleđuju iznutra, a drugi Povratne informacije koje se prosleđuju od spolja.

Savet: Kao i obično, preporučuje se da uspostavite dosledne konvencije imenovanja i da se uverite da je svako ko ima veze sa vašim tokovima posla upoznat sa tim konvencijama.

Vrh segmenta

04. Liste zadataka i liste istorije: postojeće ili nove?

Tok posla može koristiti podrazumevane liste zadataka i listu istorije na određenoj lokaciji, druge postojeće liste ili možete zahtevati nove liste samo za ovaj tok posla.

 • Ako lokacija ima brojne tokove posla ili ako neki tokovi posla uključuju brojne zadatke, preporučljivo je zahtevati nove liste za svaki tok posla. (Upravljanje predugim listama može usporiti performanse. Za sistem je brže i lakše održavati nekoliko kraćih lista nego jednu veoma dugačku listu.)

 • Ako zadaci i istorija za ovaj tok posla budu sadržali osetljive i poverljive podatke koje želite da držite odvojeno od opšte liste zadataka, onda definitivnotreba da navedete da želite novu, odvojenu listu za ovaj tok posla. (Nakon dodavanja toka posla, uverite se da su podešene odgovarajuće dozvole za nove liste.)

Vrh segmenta

05. Kako (i ko) može pokrenuti ovaj tok posla?

Tok posla može se podesiti da se pokreće samo ručno, samo automatski ili na bilo koji od ova dva načina:

 • Kada se tok posla „Odobrenje“ na određenom dokumentu ili stavki pokreće ručno, prikazuje se drugi obrazac, obrazac pokretanja. Obrazac pokretanja sadrži većinu postavki sa druge stranice obrasca povezivanja. Na taj način, ako osoba koja pokreće tok posla poželi da promeni neke od ovih postavki (samo za trenutnu instancu), to može da učini pre nego što klikne na dugme Pokreni.

 • Naravno, kod automatskog pokretanja nema prilike da se prikaže obrazac pokretanja, pa se podrazumevane postavke navedene u obrascu povezivanja koriste bez ikakvih promena.

Sledeća ilustracija pokazuje razliku između ručnog i automatskog pokretanja.

Poređenje obrazaca za ručno i automatsko pokretanje

Sve promene koje izvršite u obrascu pokretanja su primenjena samo tokom trenutne instance toka posla. Da biste promenili trajno, podrazumevane postavke toka posla, uredite originalni obrazac za Povezivanje , kao što je objašnjeno u segmentu ovog članka Promena .

Ručno pokretanje

Ako dozvolite ručno pokretanje, svi koji imaju potrebne dozvole mogu pokrenuti tok posla na bilo kojoj prihvatljivoj stavki u bilo kom trenutku.

Prednosti ručnog pokretanja su što vi i vaše kolege možete da pokrenete tok posla samo kada i akoto želite i svaki put kada ga pokrenete imaćete priliku da promenite neke postavke pomoću obrasca pokretanja.

Kratak primer    Ako želite da pokrenete tok posla samo na stavkama koje je napisao neko izvan vašeg tima, u tom slučaju će ručno pokretanje sprečiti automatsko pokretanje na stavkama koje ste kreirali vi i članovi vašeg tima. (Alternativno rešenje: Održavajte jednu listu ili biblioteku za stavke koje su kreirali članovi vašeg tima, a posebnu listu ili biblioteku za stavke svih ostalih autora. Na taj način možete pokrenuti tok posla automatski, ali samo na listi spoljnih autora.)

Glavni nedostatak ručnog pokretanja je što neko mora da se seti da pokrene tok posla kada kod je to poželjno.

Automatsko pokretanje

Možete podesiti tok posla tako da ga bilo koji od sledećih događaja pokreće automatski:

 • Na listi ili u biblioteci se kreira ili otpremi nova stavka.

 • Izmeni se stavka koja je već uskladištena na listi ili u biblioteci.

Prednost automatskog pokretanja je što niko ne mora da se seti da pokrene tok posla. Tok posla se pokreće svaki put kada se desi pokretački događaj.

Kratak primer    Zamislite da računovođa vaše organizacije treba da rediguje svaki budžet koji je otpremljen ili kreiran u vašoj biblioteci budžeta. Možete da dodate tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“ toj biblioteci i da navedete svog računovođu kao jedinog učesnika. Možete podesiti tok posla da se pokreće automatski svaki put kada se nova stavka doda („kreira u“) listi. Na taj način, vaš računovođa će uvek biti u toku.

Dva nedostatka automatskog pokretanja:

 • Ne možete sprečiti pokretanje toka posla svaki put kada dođe do pokretačkog događaja.

 • Ne možete promeniti postavke na početku pojedinačne instance.

Vrh segmenta

06. Da li tipovi sadržaja koji nasleđuju od ovog tipa takođe dobijaju ovaj tok posla?

Kada dodate tok posla tipu sadržaja za čitavu kolekciju lokacija, imate opciju da takođe dodate tok posla drugim tipovima sadržaja u kolekciji lokacija koji nasleđuju od tipa sadržaja kome dodajete tok posla. (Ako dodajete tok posla za jednu listu ili biblioteku, ova opcija se ne pojavljuje u obrascu povezivanja.)

Beleške

 • Operacija koja obavlja sva dodatna dodavanja može potrajati.

 • Ako je nasleđivanje prekinuto na lokaciji ili podlokaciji na koju želite da dodate ovaj tok posla tipovima sadržaja koji nasleđuju, uverite se da ste član grupe vlasnika na svakoj od tih lokacija ili podlokacija pre nego što pokrenete ovu operaciju.

Više informacija o tipovima sadržaja i nasleđivanja potražite u članku Uvod u tipove sadržaja i objavljivanje tipova sadržaja.

Vrh segmenta

07. Učesnici: Koji ljudi i kojim redosledom?

Biće potrebno da unesete ime ili e-adresu za svaku osobu kojoj će biti dodeljeni zadaci redigovanja.

Jedna faza ili više faza?    Možete izabrati da imate samo jednu fazu zadataka redigovanja ili više faza. Ako budete imali više faza, one će se izvršavati jedna za drugom.

Paralelno redigovanje ili serijsko redigovanje?    Za učesnike u bilo kojoj od ovih faza možete izabrati da im se zadaci redigovanja dodeljuju u isto vreme (paralelno) ili jedan za drugim (serijski). Serijska opcija može biti korisna ako, na primer, podesite da se tok posla završi nakon prvog odbacivanja – ili ako želite da učesnici i dalje mogu da rediguju komentare ranijih učesnika kao deo konteksta njihovih redigovanja.

Primer

Ovaj jednostavni scenario ilustruje nekoliko prednosti više faza i serijskih redigovanja:

Zamislite da Branko doda novi tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“. On želi da njegove kolege Ana i Sava prvo rediguju svaku stavku, pre nego što je on rediguje. Na ovaj način, on može da vidi njihove komentare pre nego što sam počne da rediguje. Branko to može podesiti na neki od sledeća dva načina:

 • Pomoću serijskog redigovanja    Branko podešava jedne faze serijskog pregled kojim Ana i Sava su prva dva učesnika i on je treća.
  u ovakvoj situaciji, Ana mora da prosledite je povratne informacije, pre nego što je Sava je zadatak dodeljen; i zatim Sava mora da prosledite je povratne informacije pre nego što je Branko je zadatak dodeljen.
  Evo kako Branko podešava serijsko redigovanje iz jedne faze.
  Obrazac sa istaknutom postavkom za serijsku fazu

 • Pomoću dve faze    Ako Branko želi Ana i Sava treba dodeliti redigovanjem u isto vreme, tako da ne Sava morati da sačekate Ana da biste završili pre nego što možete da počnete, možete podesiti dve faze u toku posla: prvi paralelne faze za Ana i Sava je redigovanja , i drugi zasebnu fazu za svoje Pregledajte samo. Ako prva faza nije završena, u drugu fazu nikada ne pokreće.
  Evo kako Branko podešava paralelno redigovanje iz dve faze.
  Obrazac sa istaknutom postavkom za paralelne faze

Evo dijagrama oba rešenja.

Uporedni prikaz serijskog toka posla i dvofaznog toka posla

Spoljni učesnici    Postoji poseban proces za uključivanje učesnika koji nisu članovi SharePoint organizacije. U ovom procesu, član lokacije ponaša se kao proxy za spoljnog učesnika.

Evo dijagrama tog procesa:

Dijagram toka procesa za uključivanje spoljnih učesnika

Dodeliti jedan zadatak svakoj grupi kao celini ili svakom članu grupe?    Ako uključite u grupu adresu ili listu distribucije Među učesnicima toka posla, možete da imate posla dodeliti jedan zadatak za svakog člana grupeili dodeliti samo jedan zadatak na celu grupu (ali i dalje Pošalji u obaveštenje o tom jedan zadatak za svaki član). Kada samo jedan zadatak dodeljen grupi, izaberite bilo koji član grupe mogu Zahtevanje i dovršavanje jedan zadatak. (Možete pronaći uputstva za zahtevanje grupnog zadatka u DOVRŠENO segment ovog članka).

Vrh segmenta

08. Koje dodatne informacije su potrebne učesnicima?

U obrascu povezivanja postoji tekstualno polje u koje možete uneti uputstva, detalje o zahtevima, resurse i tako dalje.

Pitanja na koja ćete možda naići u ovom tekstualnom polju:

 • Ako učesnici imaju teškoće ili pitanja, kome treba da se obrate?

 • Da li redaktori prosleđuju povratne informacije samo u obrascu zadatka ili takođe mogu da umetnu praćene promene i komentare u samu stavku?

 • Ako redaktori mogu da umeću praćene promene i komentare u samu stavku, da li oni treba da odjave stavku pre nego što je promene ili treba da je ostave prijavljenu tako da više redaktora može da radi na njoj u isto vreme?

 • Ako tok posla će dodeliti samo jedan zadatak za svaku grupu ili listu distribucije, pomenuo jedan član svaki takav grupe bi trebalo da zahtevate zadatak pre nego što ga dovršite. Na taj način, drugi članovi grupe ne gubi vreme tako što ćete počinje isti zadatak. (Možete pronaći uputstva za zahtevanje grupnog zadatka u DOVRŠENO segment ovog članka).

Vrh segmenta

09. Da li da povratne informacije budu samo u obrascu zadatka ili takođe i u stavki?

Postoji nekoliko razmatranja u vezi sa važne pitanje. Ako to niste već uradili, otvorite i Pročitajte Dozvoli segment ovog članka za više informacija.

Vrh segmenta

10. Koji je krajnji rok za dovršavanje zadataka?

Možete naznačiti koji je krajnji rok za dovršavanje zadataka toka posla na sledeća dva načina:

Do kalendarskog datuma    Možete da navedete jedan datum do kog svi zadaci treba da budu dovršeni.

 • Ako podesite da se tok posla pokreće automatski, obično ne bi trebalo da koristite ovu opciju. Razlog je što se vrednost datuma koji navodite neće automatski prilagoditi trenutnom datumu svaki put kada se tok posla pokreće automatski.

Prema trajanju zadatka    Možete navesti broj dana, nedelja ili meseci koliko je dozvoljeno za dovršavanje svakog zadatka, počevši od trenutka njegovog dodeljivanja.

 • Kalendarski krajnji rok prekoračuje navedeno trajanje zadatka. Drugim rečima: ako je danas 10. jun, a vama je danas dodeljen zadatak koji traje tri dana, ali koji takođe ima kao kalendarski krajnji rok 11. jun, onda je krajnji rok za zadatak 11. jun (kalendarski krajnji rok), a ne 13. jun (kraj perioda od tri dana).

Vrh segmenta

11. Kada se ovaj tok posla završava?

Da biste izbegli gubljenje vremena na nepotrebna redigovanja, možete da izaberete da se tok posla odmah otkaže ako dođe do izmene na stavki.

Ako izaberete ovu opciju, učesnici vam mogu dati povratne informacije samo u svojim obrascima zadataka. Drugim rečima, oni ne mogu umetnuti praćene promene u samu stavku jer bi se tako stavka izmenila, što bi dovelo do otkazivanja toka posla. Ako izaberete ovu opciju, uverite se da ste uključili napomenu u polje Zahtevaj, čime dajete uputstva učesnicima da ne unose promene direktno u stavku za redigovanje.

Napomena:  Tok posla ne može da se pokrene na stavki koja je trenutno odjavljena. Nakon što se tok posla pokrene, stavka za redigovanje može se odjaviti kako bi se zaštitila od promena. (Međutim, dok je stavka odjavljena, nijedan drugi tok posla ne može se pokrenuti na njoj.)

Vrh segmenta

12. Koga treba obavestiti?

U polju CC, na drugoj stranici obrasca za povezivanje, možete uneti imena ili adrese svih onih koji treba da dobiju obaveštenje svaki put kada tok posla počne ili se završi.

 • Unošenje imena ovde ne rezultira dodelom zadatka toka posla toj osobi.

 • Kada se tok posla pokrene ručno, osoba koja ga je pokrenula prima obaveštenja o pokretanju i zaustavljanju bez potrebe za navođenjem u ovom polju.

 • Kada se tok posla pokreće automatski osoba koja ga je prvobitno dodala dobija obaveštenja o početku i kraju iako to nije navela u ovom polju.

Šta je sledeće

Ako ste spremni da dodate novi tok posla prikupljanja povratnih informacija na listu, biblioteku ili kolekciju lokacija, idite u odgovarajući segment dodavanje (Lista/biblioteka ili Kolekcija lokacija) u ovom članku.

Vrh segmenta | Vrh članka

Konceptualna ikona za odeljak „Dodavanje“

DODAVANJE toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“ (za samo jednu listu ili biblioteku)

Ako ste spremni da dodate tok posla prikupljanja povratnih informacija za jednu ili sve tipove sadržaja u jednoj listi ili biblioteci, kliknite na dugme ovaj tekst. Ponovo kliknite na dugme ovde kada budete spremni da biste zatvorili ovom segmentu.

Dodavanje toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“
(za samo jednu listu ili biblioteku)

Ako još uvek niste upoznati sa dodavanjem tokova posla, možda će vam biti korisno da redigujete prethodne segmente Saznajte, DOZVOLJAVANJEi Planiranje u ovom članku pre nego što nastavite sa koracima u ovom segmentu.

Odeljci u ovom segmentu

 1. Pre nego što počnete

 2. Dodavanje toka posla

1. Pre nego što počnete

Dve stvari treba da se urade da biste mogli da dodate tok posla:

E-pošta    Da bi tok posla mogao da šalje obaveštenja i podsetnike e-poštom, e-pošta mora biti omogućena na vašoj SharePoint lokaciji. Ako niste sigurni da je ovo već urađeno, obratite se svom SharePoint administratoru.

Dozvole    SharePoint podrazumevane postavke zahtevaju da imate dozvolu za upravljanje listama da biste dodali tokova posla za lista, biblioteka ili kolekcija lokacija. (Grupe "vlasnici" ima dozvolu za upravljanje listama podrazumevano; "članovi" i posetioci grupe ne šalji. Više informacija o dozvolama potražite u članku učenje u ovom članku .)

Vrh segmenta

2. Dodavanje toka posla

Sledite ove korake:

 1. Otvorite listu ili biblioteku kojoj želite da dodate tok posla.

 2. Na traci kliknite na karticu Lista ili Biblioteka.

  Ime kartice može da varira u zavisnosti od tipa liste ili biblioteke. Na primer, na kalendarskoj listi ime kartice je Kalendar.

  Ribbon with Library tab called out

  1. U grupi postavke izaberite stavku Postavke toka posla.
   Ribbon with Workflow Settings buttonc called out

  2. Na stranici „Postavke toka posla“ navedite jedan tip sadržaja na kom treba pokrenuti tok posla ili Sve (za sve tipove sadržaja), a zatim kliknite na dugme Dodaj tok posla.
   Stranica „Dodavanje toka posla“ sa pozvanom stavkom „Svi tipovi sadržaja“ i pozvanim dugmetom „Dodaj tok posla“

  3. Popunite prvu stranicu obrasca povezivanja.
   (Uputstva prate ilustraciju.)

Prva stranica obrasca povezivanja sa numerisanim oblačićima

Oblačić broj jedan

Tip sadržaja

Imajte na umu da ćete videti samo ovaj prvi odeljak ako radite u sistemu SharePoint Online. U sistemu SharePoint Server, morate da izaberete tip sadržaja ili tipove na prethodnoj stranici Postavke toka posla.

Oblačić broj dva

Predložak

Izaberite predložak Prikupljanje povratnih informacija – SharePoint 2010 .

Napomena: Ako se predložak Prikupljanje povratnih informacija – SharePoint 2010 ne pojavi na listi, obratite se svom SharePoint administratoru da biste saznali da li ste aktivirali svoju kolekciju lokacija ili radni prostor.

Oblačić broj tri

Ime

Otkucajte ime za ovaj tok posla. Ime će identifikovati ovaj tok posla korisnicima ove liste ili biblioteke.

Predloge kako da nazovete tok posla potražite u segmentu ovog članka Planiranje .

Oblačić broj četiri

Lista zadataka

Izaberite listu zadataka koju ćete koristiti sa ovim tokom posla. Možete izabrati postojeću listu zadataka ili kliknuti na dugme Nova lista zadataka da biste kreirali novu listu.

Za informacije o razlozima za kreiranje nove liste zadataka (naspram biranja postojeće liste), potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj 5

Lista istorije

Izaberite listu istorije za korišćenje sa ovim tokom posla. Možete izabrati postojeću listu istorije ili kliknuti na dugme Nova lista istorije da bi se kreirala nova lista.

Za informacije o razlozima za kreiranje nove liste istorije (naspram biranja postojeće liste), potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj šest

Opcije pokretanja

Navedite način ili načine pokretanja ovog toka posla.

Informacije o raznim opcijama potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

 1. Kada sve postavke u ovom obrascu budu onakve kakve želite, kliknite na dugme Dalje.

 2. Popunite drugu stranicu obrasca povezivanja.
  (Uputstva su ispod ilustracije.)

  SharePoint predstavlja vam prvi nekoliko opcija u ovom druga stranica obrasca povezivanja – broja jedan do 7 na sledećoj ilustraciji iz dodelite kroz CC – svaki put kada pokrenete tok posla ručno, tako da možete da Unesite promene te opcije za samo tu jednu instancu.

Druga stranica obrasca povezivanja sa numerisanim oblačićima

Oblačić broj jedan

Dodela

Unesite imena ili adrese ljudi kojima želite da tok posla dodeli zadatke.

 • Ako će se zadaci dodeljivati jedan po jedan (serijski)   
  Unesite imena ili adrese redosledom kojim želite da se zadaci dodeljuju.

 • Ako će svi zadaci biti dodeljeni u isto vreme (paralelno)   
  Redosled imena ili adresa nije bitan.

 • Ako dodeljujete zadatak nekome izvan vaše SharePoint organizacije   
  za više informacija o uključivanju spoljnih učesnika potražite u članku DOVRŠENO segment ovog članka.

Oblačić broj dva

Redosled

Navedite da li zadatke treba dodeljivati jedan po jedan (serijski) ili sve odjednom (paralelno).

Za više informacija o korišćenju serijskog i paralelnog redosleda potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj tri

Dodavanje nove faze

Dodajte sve faze koje želite posle prve koju ste upravo konfigurisali.

 • Da biste izbrisali čitavu fazu, kliknite na polje za tu fazu Dodela, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+DELETE.

Više informacija o korišćenju više faza potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj četiri

Razvijanje grupa

 • Da bi se jedan zadatak dodelio svakom članu svake grupe koju unosite u polje Dodeli, potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu. (Svaki član grupe primiće obaveštenje o zadatku i svaki član imaće svoj zadatak koji treba da dovrši.)

 • Da imate samo jedanzadatak dodeljen svaki celu grupu koju ste uneli u dodelite polju, opozovite izbor u polju ovo polje za potvrdu. (Svaki član grupe će primiti obaveštenje o zadatku, ali neki jedan član možete Zahtevanje i dovršavanje jednog zadatka u ime celu grupu. Pronaći ćete uputstva za zahtevanje grupnog zadatka u DOVRŠENO segment ovog članka.)

Oblačić broj 5

Zahtev

Svaki tekst koji uključite ovde biće uključen u svako obaveštenje o zadatku koje tok posla šalje. Ne zaboravite da uključite dodatna uputstva ili resurse koji će učesnicima možda biti potrebni, uključujući:

 • Obratite se osobi za pitanja i prioblems

 • Da li povratne informacije se mogu proslediti samo u obrascu zadatka ili takođe i u samu stavku. (I ako u stavci, da li redaktori da odjavite dokument ili morate Ostavite potvrđen izbor.)
  Više informacija potražite u članku Dozvoli segment ovog članka.

 • Ako je primenljiva, napomena o zahtevanju jednog zadatka koji se dodeljuju čitavim grupama ili distribuciju listama.
  Pronaći ćete uputstva za zahtevanje grupnog zadatka u DOVRŠENO segment ovog članka.

Oblačić broj šest

Krajnji rokovi i trajanje zadataka

Navedite krajnji rok za čitav tok posla i/ili navedite broj dana, nedelja ili meseci koliko je potrebno za dovršavanje svakog zadatka od trenutka kada je dodeljen.

 • Ako se ovaj tok posla ikad bude pokretao automatski, obično je preporučljivo ostaviti polje Krajnji rok za sve zadatke prazno i koristiti dva polja koja se odnose na trajanje kako bi se kontrolisao krajnji rok. Uvek možete da date precizan krajnji rok u obrascu za pokretanje ako i kada želite da pokrenete tok posla ručno.

Više informacija o tome kada koristiti krajnje rokove, a kada trajanje zadatka potražite u segmentu ovog članka Planiranje .

Oblačić broj sedam

CC

Unesite imena ili e-adrese svih onih koji treba da budu obavešteni svaki put kada se tok posla pokrene ili završi.

 • Unošenje imena ovde ne rezultira dodelom zadatka toka posla.

 • Kada se tok posla pokrene ručno, osoba koja ga je pokrenula prima obaveštenja o pokretanju i zaustavljanju bez potrebe za navođenjem u ovom polju.

 • Kada se tok posla pokreće automatski osoba koja ga je prvobitno dodala dobija obaveštenja o početku i kraju iako to nije navela u ovom polju.

Oblačić broj osam

Dovršavanje toka posla

Da biste zaustavili i otkazali tok posla čim se načini izmena stavke koja se rediguje, izaberite ovu opciju.

Imajte u vidu da ako izaberete ovu opciju, redaktori ne mogu dodavati praćene promene i komentare u stavki ukoliko prvo ne dovrše tok posla.

 1. Kada sve postavke na ovoj stranici budu onakve kakve želite, kliknite na dugme Sačuvaj kako biste kreirali tok posla.

SharePoint kreira novu verziju toka posla.

Šta je sledeće

Ako ste spremni, idite na segment Pokretanje u ovom članku i pokrenite prvu instancu kako biste testirali novi tok posla.

Vrh segmenta | Vrh članka

Konceptualna ikona za odeljak „Dodavanje“

DODAVANJE toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“ (za celu kolekciju lokacija)

Ako ste spremni da dodate tok posla prikupljanja povratnih informacija za jedan tip sadržaja na svim listama i bibliotekama u kolekciji lokacija, kliknite na dugme ovaj tekst. Ponovo kliknite na dugme ovde kada budete spremni da biste zatvorili ovom segmentu.

Dodavanje toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“
(za celu kolekciju lokacija)

Ako još uvek niste upoznati sa dodavanjem tokova posla, možda će vam biti korisno da redigujete prethodne segmente Saznajte, DOZVOLJAVANJEi Planiranje u ovom članku pre nego što nastavite sa koracima u ovom segmentu.

Odeljci u ovom segmentu

 1. Pre nego što počnete

 2. Dodavanje toka posla

1. Pre nego što počnete

Dve stvari treba da se urade da biste mogli da dodate tok posla:

E-pošte    U cilju toka posla za slanje obaveštenja e-pošte i podsetnika, e-pošte mora biti omogućen za lokaciju. Ako niste sigurni da to nije već učinjeno, obratite se SharePoint administratoru.

Dozvole    SharePoint podrazumevane postavke zahtevaju da imate dozvolu za upravljanje listama da biste dodali tokova posla za lista, biblioteka ili kolekcija lokacija. (Grupe "vlasnici" ima dozvolu za upravljanje listama podrazumevano; "članovi" i posetioci grupe ne šalji. Više informacija o dozvolama potražite u članku učenje u ovom članku .)

Vrh segmenta

2. Dodavanje toka posla

Sledite ove korake:

 1. Idite na matičnu stranicu kolekcije lokacija (ne matičnu stranicu lokacije ili podlokacije u okviru kolekcije).

 2. U meniju Radnje na lokaciji izaberite stavku Postavke lokacije.
  Site Settings command on the Site Actions menu

 3. Na stranici „Postavke lokacije“, u okviru stavke Galerije izaberite stavku Tipovi sadržaja lokacije.
  Veza „Tip sadržaja lokacije“ u okviru „Galerije“

 4. Na stranici „Tipovi sadržaja lokacije“ kliknite na ime tipa sadržaja na lokaciji za koji želite da dodate tok posla.

  Napomena: Tok posla koji je dodat čitavoj kolekciji lokacija mora biti dodat za stavke samo jednogtipa sadržaja.

  Tipovi sadržaja dokumenata sa istaknutim tipom

  1. Na stranici za izabrani tip sadržaja, u okviru stavke Postavke kliknite na vezu Postavke toka posla.
   Veza „Postavke toka posla“ u odeljku „Postavke“

  2. Na stranici „Postavke toka posla“ kliknite na vezu Dodaj tok posla.
   Veza „Dodaj tok posla“

  3. Popunite prvu stranicu obrasca povezivanja.
   (Uputstva prate ilustraciju.)

Prva stranica obrasca povezivanja sa numerisanim oblačićima

Oblačić broj jedan

Predložak

Izaberite predložak odobravanje – SharePoint 2010 .

Napomena: Ako predložak odobravanje – SharePoint 2010 ne pojavi na listi, obratite se svom SharePoint administratoru da biste saznali da li ste aktivirali svoju kolekciju lokacija ili radni prostor.

Oblačić broj dva

Ime

Otkucajte ime za ovaj tok posla. Ime će identifikovati tok posla korisnicima ove kolekcije lokacija.

Predloge kako da nazovete tok posla potražite u segmentu ovog članka Planiranje .

Oblačić broj tri

Lista zadataka

Izaberite listu zadataka koju ćete koristiti sa ovim tokom posla. Možete izabrati postojeću listu zadataka ili kliknuti na dugme Nova lista zadataka da biste kreirali novu listu.

Za informacije o razlozima za kreiranje nove liste zadataka (naspram biranja postojeće liste), potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj četiri

Lista istorije

Izaberite listu istorije za korišćenje sa ovim tokom posla. Možete izabrati postojeću listu istorije ili kliknuti na dugme Nova lista istorije da bi se kreirala nova lista.

Za informacije o razlozima za kreiranje nove liste istorije (naspram biranja postojeće liste), potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj 5

Opcije pokretanja

Navedite način ili načine pokretanja ovog toka posla.

Informacije o raznim opcijama potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj šest

Da li želite da dodate ovaj tok posla podređenim tipovima sadržaja?

Navedite da li ovaj tok posla treba da se doda u sve ostale tipove sadržaja lokacije i liste koji nasleđuju iz ovog tipa sadržaja (odnosno da se poveže sa njima).

 • Operacija koja obavlja sva dodatna dodavanja može da potraje.

 • Ako je nasleđivanje prekinuto za sve lokacije i podlokacije na koje želite da dodate ovaj tok posla tipovima sadržaja koji nasleđuju, uverite se da ste član grupe vlasnika na svakoj od ovih lokacija ili podlokacija pre nego što pokrenete ovu operaciju.

 1. Kada sve postavke na ovoj stranici budu onakve kakve želite da budu, kliknite na dugme Dalje.

 2. Popunite drugu stranicu obrasca povezivanja.
  (Uputstva su ispod ilustracije.)

  Napomena: SharePoint predstavlja vam prvi nekoliko opcija u ovom druga stranica obrasca povezivanja – broja jedan do 7 na sledećoj ilustraciji iz davaoci odobrenja kroz CC – svaki put kada pokrenete tok posla ručno, tako da možete promeniti te opcije za samo tu jednu instancu.

Druga stranica obrasca povezivanja sa numerisanim oblačićima

Oblačić broj jedan

Dodela

Unesite imena ili adrese ljudi kojima želite da tok posla dodeli zadatke.

 • Ako će se zadaci dodeljivati jedan po jedan (serijski)   
  Unesite imena ili adrese redosledom kojim želite da se zadaci dodeljuju.

 • Ako će svi zadaci biti dodeljeni u isto vreme (paralelno)   
  Redosled imena ili adresa nije bitan.

 • Ako dodeljujete zadatak nekome izvan vaše SharePoint organizacije   
  za više informacija o uključivanju spoljnih učesnika potražite u članku DOVRŠENO segment ovog članka.

Oblačić broj dva

Redosled

Navedite da li zadatke u ovoj fazi treba dodeljivati jedan po jedan (serijski) ili sve odjednom (paralelno).

Za više informacija o korišćenju serijskog i paralelnog redosleda potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj tri

Dodavanje nove faze

Dodajte sve faze koje želite posle prve koju ste upravo konfigurisali.

 • Da biste izbrisali čitavu fazu, kliknite na polje za tu fazu Dodela, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+DELETE.

Više informacija o korišćenju više faza potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj četiri

Razvijanje grupa

 • Da bi se jedan zadatak dodelio svakomčlanu svake grupe koju ste ste uneli u polje Dodela, potvrdite svoj izbor u ovom polju za potvrdu. (Svaki član grupe primiće obaveštenje o zadatku i svaki član će imati svoj zadatak koji treba da dovrši.)

 • Da imate samo jedan zadatak dodeljen svakicelu grupu koju ste uneli u polje Dodela , opozovite izbor u ovom polju za potvrdu. (Svaki član grupe će primiti obaveštenje o zadatku, ali neki jedan član možete Zahtevanje i dovršavanje jednog zadatka u ime celu grupu. Pronaći ćete uputstva za zahtevanje grupnog zadatka u DOVRŠENO segment ovog članka.)

Oblačić broj 5

Zahtev

Svaki tekst koji uključite ovde biće uključen u svako obaveštenje o zadatku koje tok posla šalje. Ne zaboravite da uključite dodatna uputstva ili resurse koji će učesnicima možda biti potrebni, uključujući:

 • Osobu za kontakt ako imate pitanja i probleme

 • Da li povratne informacije se mogu proslediti samo u obrascu zadatka ili takođe i u samu stavku. (I ako u stavci, da li redaktori da odjavite dokument ili morate Ostavite potvrđen izbor.)
  Više informacija potražite u članku Dozvoli segment ovog članka.

 • Ako je primenljiva, napomena o zahtevanju jednog zadatka koji se dodeljuju čitavim grupama ili distribuciju listama.
  Pronaći ćete uputstva za zahtevanje grupnog zadatka u DOVRŠENO segment ovog članka.

Oblačić broj šest

Krajnji rokovi i trajanje zadataka

Navedite krajnji rok za čitav tok posla i/ili navedite broj dana, nedelja ili meseci koliko je potrebno za dovršavanje svakog zadatka od trenutka kada je dodeljen.

 • Ako se ovaj tok posla ikad bude pokretao automatski, obično je preporučljivo ostaviti polje Krajnji rok za sve zadatke prazno i koristiti dva polja koja se odnose na trajanje kako bi se kontrolisao krajnji rok. Uvek možete da date precizan krajnji rok u obrascu za pokretanje ako i kada želite da pokrenete tok posla ručno.

Više informacija o tome kada koristiti krajnje rokove, a kada trajanje zadatka potražite u segmentu ovog članka Planiranje .

Oblačić broj sedam

CC

Unesite imena ili e-adrese svih onih koji treba da budu obavešteni svaki put kada se tok posla pokrene ili završi.

 • Unošenje imena ovde ne rezultira dodelom zadatka toka posla.

 • Kada se tok posla pokrene ručno, osoba koja ga je pokrenula prima obaveštenja o pokretanju i zaustavljanju bez potrebe za navođenjem u ovom polju.

 • Kada se tok posla pokreće automatski, osoba koja ga je prvobitno dodala dobija obaveštenja o početku i kraju toka posla iako to nije navela u ovom polju.

Oblačić broj osam

Dovršavanje toka posla

Da biste zaustavili i otkazali tok posla čim se načini izmena stavke koja se rediguje, izaberite ovu opciju.

Imajte u vidu da ako izaberete ovu opciju, redaktori ne mogu dodavati praćene promene i komentare u stavki ukoliko prvo ne dovrše tok posla.

 1. Kada sve postavke na ovoj stranici budu onakve kakve želite, kliknite na dugme Sačuvaj kako biste kreirali tok posla.

SharePoint kreira novu verziju toka posla.

Šta je sledeće

Ako ste spremni, idite na segment Pokretanje u ovom članku i pokrenite prvu instancu kako biste testirali novi tok posla.

Vrh segmenta | Vrh članka

Konceptualna ikona za odeljak „Pokretanje“

POKRETANJE toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Kliknite na ovaj tekst ako ste spremni da pokrenete tok posla, bilo ručno ili automatski. Kliknite opet ovde kada budete spremni da zatvorite ovaj segment.

Pokretanje toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Tok posla može se podesiti da se pokreće samo ručno, samo automatski ili na oba načina.

 • Ručno u bilo kom trenutku, od strane bilo koga ko ima potrebne dozvole.

 • Automatski svaki put kada se dogodi pokretački događaj navedeni – to jest, svaki put kada se dodaje stavke na listu ili biblioteku, i/ili svaki put kada stavke već na listi je na neki način promenjena.
  (Pokretački događaj ili događaji su navedene na prvoj stranici obrasca povezivanja tokom originalne dodavanjem i konfigurisanjem toka posla. Više informacija potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.)

Napomena: Tok posla ne može početi na stavki koja je trenutno odjavljena. (Stavka se može odjaviti nakon što je tok posla pokrenut na njoj; ali posle toga, nijedan tok posla ne može se pokrenuti na toj stavki sve dok se ona ponovo ne prijavi.)

Odeljci u ovom segmentu

 1. Pokretanje toka posla automatski

 2. Ručno pokretanje toka posla

 3. Ručno pokretanje iz liste ili biblioteke

 4. Ručno pokretanje iz Microsoft Office programa

1. Pokretanje toka posla automatski

Ako je tok posla konfigurisan da započinje automatski, svaki put kada se dogodi pokretački događaj, tok posla pokreće se na stavki koja ga je pokrenula.

Kada tok posla počne, on dodeljuje prvi zadatak ili zadatke i šalje obaveštenja osobama kojima je zadatak dodeljen. U međuvremenu, on takođe šalje obaveštenja o početku (koja se razlikuju od obaveštenja o zadatku) osobi koja je prvobitno dodala tok posla i svima koji se nalaze na listi u polju CC na drugoj stranici obrasca povezivanja.

Napomena: Kada prvi put se dodaje novi tok posla će se automatski pokrenuti, polje Krajnji rok za sve zadatke (na drugoj stranici obrasca povezivanja) trebalo bi da obično ostaviti prazna, zato što je vrednost bilo koje eksplicitno datuma navedenog tamo neće automatski podesi samu u odnosu na sastanak na kojem je tok posla pokreće svaki put kada se. Više informacija potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Vrh segmenta

2. Pokretanje toka posla ručno

Napomena o dozvolama    Obično, morate imati dozvolu za uređivanje stavki da biste pokrenuli tok posla. (Podrazumevana, članovi grupe i grupe "vlasnici" oba imati ovu dozvolu, ali grupi posetioci ne. Međutim, vlasnika takođe možete odabrati, na osnovu tok posla tako što ćete tok posla da zahteva dozvolu za upravljanje listama za osobe koje Pokretanje toka posla. Tako što ćete odabrati ovu opciju, vlasnici mogu u suštini Navedite samo one i druge vlasnike da počnete određeni tok posla. Više detalja potražite u članku učenje u ovom članku .)

Dva mesta sa kojih se može pokrenuti tok posla

Tok posla možete pokrenuti ručno sa nekog od dva mesta:

 • Iz liste ili biblioteke u kojoj je stavka uskladištena

 • Iz same stavke, koja je otvorena u Microsoft Office programu u kome je stavka kreirana. (Imajte u vidu da taj program mora biti instaliran i da ne sme da bude verzija veb aplikacije.)

Preostala dva odeljka u ovom segmentu daju uputstva za oba metoda.

Vrh segmenta

3. Pokretanje toka posla ručno iz liste ili biblioteke

 1. Idite na listu ili u biblioteku gde je uskladištena stavka na kojoj želite da pokrenete tok posla.

 2. Postavite pokazivač na ime stavke, kliknite na strelicu koja se pojavljuje i zatim u padajućem meniju izaberite stavku Tokovi posla .

  Clicking Workflows on pulldown menu

 3. Na stranici „Tokovi posla“: Ime stavke, u okviru odeljka Pokretanje novog toka posla, kliknite na tok posla koji želite da pokrenete.
  Veza ka pokretanju toka posla

 4. Na stranici Promena toka posla, u obrascu pokretanja, izvršite sve promene koje želite da primenite na ovu instancu toka posla.

  Napomena: Promene izvršene ovde, u obrascu pokretanja, su korišćene samo tokom trenutne instance toka posla. Ako želite da izvršite sve promene koje će se primeniti svaki put kada se tok posla pokreće ili ako želite da promenite postavke toka posla koji se ne pojavljuju u ovom obrascu, pogledajte segment Promena u ovom članku.

Obrazac pokretanja sa numerisanim oblačićima

Oblačić broj jedan

Dodela

Unesite izmene na listi ljudi kojima želite da tok posla dodeljuje zadatke.

 • Ako će se zadaci dodeljivati jedan po jedan   
  Unesite imena ili adrese redosledom kojim zadaci treba da se dodeljuju.

 • Ako će svi zadaci biti dodeljeni u isto vreme   
  Redosled imena ili adresa nije bitan.

 • Ako dodeljujete zadatak nekome izvan vaše SharePoint organizacije   
  za više informacija o uključivanju spoljnih učesnika potražite u članku DOVRŠENO segment ovog članka.

Oblačić broj dva

Redosled

Proverite da li su specifikacije u vezi sa dodelom zadataka u svakom segmentu pojedinačno (serijski) ili odjednom (paralelno) onakve kakve želite.

Za više informacija o korišćenju serijskog i paralelnog redosleda potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj tri

Dodavanje nove faze

Dodajte sve faze koje želite posle onih koje su trenutno konfigurisane.

 • Da biste izbrisali čitavu fazu, kliknite na polje za tu fazu Dodela, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+DELETE.

Više informacija o korišćenju više faza potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj četiri

Razvijanje grupa

 • Da bi se jedan zadatak dodelio svakom članu svake grupe koju unosite u polje Dodeli, potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu. (Svaki član grupe primiće obaveštenje o zadatku i svaki član imaće svoj zadatak koji treba da dovrši.)

 • Da imate samo jedan zadatak dodeljen svaki celu grupu koje unosite u polje Dodeli zaopozovite izbor potvrđen. (Svaki član grupe će primiti obaveštenje o zadatku, ali neki jedan član možete Zahtevanje i dovršavanje jednog zadatka u ime celu grupu. Pronaći ćete uputstva za zahtevanje grupnog zadatka u DOVRŠENO segment ovog članka.)

Oblačić broj 5

Zahtev

Svaki tekst koji uključite ovde biće uključen u svako obaveštenje o zadatku koje tok posla šalje. Ne zaboravite da uključite dodatna uputstva ili resurse koji će učesnicima možda biti potrebni, uključujući:

 • Osobu za kontakt ako imate pitanja i probleme

 • Da li povratne informacije se mogu proslediti samo u obrascu zadatka ili takođe i u samu stavku. (I ako u stavci, da li redaktori da odjavite dokument ili morate Ostavite potvrđen izbor.)
  Više informacija potražite u članku Dozvoli segment ovog članka.

 • Ako je primenljiva, napomena o zahtevanju jednog zadatka koji se dodeljuju čitavim grupama ili distribuciju listama.
  Pronaći ćete uputstva za zahtevanje grupnog zadatka u DOVRŠENO segment ovog članka.

Oblačić broj šest

Krajnji rokovi i trajanje zadataka

Navedite krajnji rok za čitav tok posla i/ili navedite broj dana, nedelja ili meseci koliko je potrebno za dovršavanje svakog zadatka od trenutka kada je dodeljen.

Više informacija o tome kada koristiti krajnje rokove, a kada trajanje zadatka potražite u segmentu ovog članka Planiranje .

Oblačić broj sedam

CC

Unesite željena dodavanja ili uklanjanja. Imajte u vidu da:

 • Unošenje imena ovde ne rezultira dodelom zadatka toka posla.

 • Kada se tok posla pokrene ručno, osoba koja ga je pokrenula prima obaveštenja o pokretanju i zaustavljanju bez potrebe za navođenjem u ovom polju.

 • Kada se tok posla pokreće automatski, osoba koja ga je prvobitno dodala dobija obaveštenja o početku i kraju toka posla iako to nije navela u ovom polju.

 1. Kada sve postavke u obrascu za pokretanje budu onakve kakve želite, kliknite na dugme Pokreni da biste pokrenuli tok posla.

Tok posla dodeljuje prvi zadatak ili zadatke i u međuvremenu šalje obaveštenja o pokretanju vama i svima koji se nalaze na listi u polju CC u obrascu pokretanja.

Vrh segmenta

4. Pokretanje toka posla ručno u programu Microsoft Office

 1. Otvorite stavku u Office programu instaliranom na vašem računaru.

  Napomena: Ovaj metod ne može da se koristi kada se stavka nalazi otvorena u aplikaciji Veb verzije programa sistema Microsoft Office. Mora da je otvoren u punu, instalirali verziju programa na vašem računaru.

 2. U otvorenoj stavki kliknite na karticu datoteka , kliknite na dugme Sačuvaj i Pošaljii zatim kliknite na tok posla koji želite da pokrenete na toj stavki.
  Backstage view with areas to click highlighted

 3. Ako vidite sledeće poruke koje vas obaveštava da je tok posla treba datoteku da biste se prijavili, kliknite na dugme Prijavi .
  (Ako ne vidite ovu poruku, idite korak 4.)
  Message about checking item in with Check In button highlighted

 4. Kliknite na veliko dugme Pokreni tok posla .
  Backstage view with Start Workflow button highlighted

 5. Na stranici Promena toka posla, u obrascu pokretanja, izvršite sve promene koje želite da primenite na ovu instancu toka posla.

  Napomena: Promene izvršene ovde, u obrascu pokretanja, su korišćene samo tokom trenutne instance toka posla. Ako želite da izvršite sve promene koje će se primeniti svaki put kada se tok posla pokreće ili ako želite da promenite postavke toka posla koji se ne pojavljuju u ovom obrascu, pogledajte segment Promena u ovom članku.

Obrazac pokretanja sa numerisanim oblačićima

Oblačić broj jedan

Dodela

Unesite izmene na listi ljudi kojima želite da tok posla dodeljuje zadatke.

 • Ako će se zadaci dodeljivati jedan po jedan   
  Unesite imena ili adrese redosledom kojim zadaci treba da se dodeljuju.

 • Ako će svi zadaci biti dodeljeni u isto vreme   
  Redosled imena ili adresa nije bitan.

 • Ako dodeljujete zadatak nekome izvan vaše SharePoint organizacije   
  za više informacija o uključivanju spoljnih učesnika potražite u članku DOVRŠENO segment ovog članka.

Oblačić broj dva

Redosled

Proverite da li su specifikacije u vezi sa dodelom zadataka u svakom segmentu pojedinačno (serijski) ili odjednom (paralelno) onakve kakve želite.

Za više informacija o korišćenju serijskog i paralelnog redosleda potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj tri

Dodavanje nove faze

Dodajte sve faze koje želite posle onih koje su trenutno konfigurisane.

 • Da biste izbrisali čitavu fazu, kliknite na polje za tu fazu Dodela, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+DELETE.

Više informacija o korišćenju više faza potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

Oblačić broj četiri

Razvijanje grupa

 • Da bi se jedan zadatak dodelio svakom članu svake grupe koju unosite u polje Dodeli, potvrdite izbor u ovom polju za potvrdu. (Svaki član grupe primiće obaveštenje o zadatku i svaki član imaće svoj zadatak koji treba da dovrši.)

 • Da imate samo jedan zadatak dodeljen svaki celu grupu koje unosite u polje Dodeli zaopozovite izbor potvrđen. (Svaki član grupe će primiti obaveštenje o zadatku, ali neki jedan član možete Zahtevanje i dovršavanje jednog zadatka u ime celu grupu. Pronaći ćete uputstva za zahtevanje grupnog zadatka u DOVRŠENO segment ovog članka.)

Oblačić broj 5

Zahtev

Svaki tekst koji uključite ovde biće uključen u svako obaveštenje o zadatku koje tok posla šalje. Ne zaboravite da uključite dodatna uputstva ili resurse koji će učesnicima možda biti potrebni, uključujući:

 • Osobu za kontakt ako imate pitanja i probleme

 • Da li povratne informacije se mogu proslediti samo u obrascu zadatka ili takođe i u samu stavku. (I ako u stavci, da li redaktori da odjavite dokument ili morate Ostavite potvrđen izbor.)
  Više informacija potražite u članku Dozvoli segment ovog članka.

Ako je primenljiva, napomena o zahtevanju jednog zadatka koji se dodeljuju čitavim grupama ili distribuciju listama.
Pronaći ćete uputstva za zahtevanje grupnog zadatka u DOVRŠENO segment ovog članka.

Oblačić broj šest

Krajnji rokovi i trajanje zadataka

Navedite krajnji rok za čitav tok posla i/ili navedite broj dana, nedelja ili meseci koliko je potrebno za dovršavanje svakog zadatka od trenutka kada je dodeljen.

Više informacija o tome kada koristiti krajnje rokove, a kada trajanje zadatka potražite u segmentu ovog članka Planiranje .

Oblačić broj sedam

CC

Unesite željena dodavanja ili uklanjanja. Imajte u vidu da:

 • Unošenje imena ovde ne rezultira dodelom zadatka toka posla.

 • Kada se tok posla pokrene ručno, osoba koja ga je pokrenula prima obaveštenja o pokretanju i zaustavljanju bez potrebe za navođenjem u ovom polju.

 • Kada se tok posla pokreće automatski, osoba koja ga je prvobitno dodala dobija obaveštenja o početku i kraju toka posla iako to nije navela u ovom polju.

 1. Kada su sve postavke u obrascu pokretanja onakve kakve želite, kliknite na dugme Pokreni da biste pokrenuli tok posla.

Tok posla dodeljuje prvi zadatak ili zadatke, a u međuvremenu šalje obaveštenja vama i svima na listi u polju CC obrasca pokretanja.

Šta je sledeće

 • Ako je ovo prvi put ovaj tok posla je pokrenut, će drugim učesnicima trebati informacije i pomoć kako bi dovršili dodeljene zadatke? (Im biti koristan segment DOVRŠENO ovog članka dovršavanje.)

 • Takođe, preporučljivo je proveriti da li učesnici primaju obaveštenja putem e-pošte i naročito da li obaveštenja završavaju kroz filtere e-pošte u otpadu.

 • A naravno, možda imate jednu ili više zadataka toka posla da biste dovršili sami. Idite na segment DOVRŠENO ovog članka za detalje.

 • U međuvremenu, da biste saznali kako možete da vodite evidenciju o napredak trenutne instance toka posla, idite u segment NADGLEDANJE u ovom članku.

Vrh segmenta | Vrh članka

Konceptualna ikona za odeljak „Dovršavanje“

DOVRŠAVANJE zadatka toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Ako vam je dodeljen zadatak toka posla "Prikupljanje povratnih informacija", kliknite na dugme ovaj tekst. Ponovo kliknite na dugme ovde kada budete spremni da biste zatvorili ovom segmentu.

Dovršavanje zadatka toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Ako je ovo prvi put da vam je dodeljen zadatak u toku posla „Prikupljanje povratnih informacija“, možda će vam biti korisno da pregledate ovaj segment članka u celosti pre nego što dovršite zadatak. Na taj način ćete znati koje opcije imate na raspolaganju.

Napomena: Ako znate da vam je dodeljen zadatak toka posla, ali se poruka sa obaveštenjem nije pojavila u prijemnom poštanskom sandučetu, uverite se da filter za neželjenu poštu nije pogrešno usmerio obaveštenje. Ako jeste, prilagodite postavke filtera u skladu sa tim.

Prvo se uverite da ste u pravom članku

Različiti tipovi tokova posla zahtevaju različite radnje zadataka.

Dakle, pre nego što počnete, uverite se da je zadatak koji vam je dodeljen zaista zadatak toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“, a ne zadatak za neki drugi tip toka posla.

Potražite tekst Odobrite na nekoj od sledećih lokacija:

 • Na liniji Predmet u obaveštenju o zadatku
  Obaveštenje o zadatku sa pozvanim tekstom „Odobrite“

 • Na traci sa porukama u stavki za redigovanje
  Stavka za redigovanje sa pozvanim tekstom „Odobrite“

 • U naslovu zadatka na stranici „Status toka posla“
  Tekst „Rediguj“ u imenima zadataka na stranici sa statusom

Ako ne vidite poruku Pregledajte tekst na sledećim lokacijama, proverite sa osobom koja pokreće ili ga je prvobitno dodala tok posla da biste saznali koji predložak toka posla se zasniva na – ili da li je prilagođeni tok posla.

Međutim, ako vaš zadatak jeste zadatak prikupljanja povratnih informacija, nastavite da čitate.

Odeljci u ovom segmentu

 1. Pregled procesa

 2. Dolaženje do stavke i obrasca zadatka iz poruke obaveštenja o zadatku

 3. Dolaženje do stavke i obrasca zadatka iz liste ili biblioteke

 4. Redigovanje stavke

 5. Dovršavanje i prosleđivanje obrasca zadatka

 6. Obaveštenja o prekoračenom roku

 7. Zahtevanje grupnog zadatka pre dovršavanja (opcionalno)

 8. Zahtev za promenu stavke (opcionalno)

 9. Ponovna dodela zadatka nekome drugom (opcionalno)

 10. Dovršavanje zadatka u ime spoljnog učesnika (opcionalno)

1. Pregled procesa

Kada vam je dodeljen zadatak toka posla obično za zadatak možete saznati na jedan od sledeća tri načina:

 • Dobijete obaveštenje o zadatku putem e-pošte.

 • Otvorite Microsoft Office dokument i pogledate traku sa porukama koja vas obaveštava da vam je dodeljen srodni zadatak.

 • Proverite SharePoint lokaciju i otkrijete da vam je trenutno dodeljen jedan ili više zadataka.

Kada saznate da vam je dodeljen zadatak toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“, obično morate da uradite dve stvari:

 • Redigujete stavku    Otvorite i redigujete stavku.

 • Dovršite zadatak    Koristite obrazac zadatka da biste prosledili rezultate redigovanja.

Stoga su često sledeće tri stavke uključene u dovršavanje zadatka:

 • Poruka obaveštenja (koju primate kao e-poštu)

 • Stavka prosleđena vama na redigovanje (koju otvarate i redigujete)

 • Obrazac zadatka (koji otvarate, popunjavate i prosleđujete)

Evo kako izgledaju te tri stavke.

Poruka obaveštenja o zadatku, stavka za redigovanje i obrazac zadatka

Napomena: Dugme Otvori ovaj zadatak na traci u poruci obaveštenja o zadatku pojavljuje se samo kada je poruka otvorena u punoj, instaliranoj verziji programa Outlook, ali ne i kada je otvorena u veb aplikaciji programa Outlook Web Access.

Vrh segmenta

2. Dolaženje do stavke i obrasca zadatka iz poruke obaveštenja o zadatku

Pratite sledeće korake:

 1. U poruci obaveštenja o zadatku, u uputstvima Da biste dovršili zadatak kliknite na vezu ka stavki.

 2. U otvorenoj stavki kliknite na dugme Otvori ovaj zadatak na traci sa porukama.

Pristupanje stavki i obrascu zadatka iz poruke obaveštenja putem e-pošte

Napomena: Dugme Otvori ovaj zadatak na traci u poruci obaveštenja o zadatku pojavljuje se samo kada je poruka otvorena u punoj, instaliranoj verziji programa Outlook, ali ne i kada je otvorena u veb aplikaciji programa Outlook Web Access.

Vrh segmenta

3. Dolaženje do stavke i obrasca zadatka iz liste ili biblioteke

Pratite ove korake:

 1. U listi ili biblioteci u kojoj je stavka za redigovanje uskladištena, kliknite na vezu U toku koja je povezana sa stavkom i tokom posla.

 2. Na stranici „Status toka posla“ kliknite na naslov zadatka.

 3. U obrascu zadatka, u traci za poruke Ovaj tok posla primenjuje se na kliknite na vezu ka stavki.

Pristupanje stavki i obrascu zadatka iz liste ili biblioteke

Vrh segmenta

4. Redigovanje stavke

U ovom primeru, stavka je Microsoft Word dokument.

Savet: Ako je ovo grupnog zadatka – to jest, jedan zadatak dodeljen za celu grupu ili listu distribucije tako da član jedne grupe možete da dovršite zadatak za celu grupu – a zatim je dobra ideja da ga zahtevate zadatak pre nego što pregledate stavke. Na taj način možete smanjiti priliku da još jednog člana grupe takođe ćete pogledati članak. Uputstva potražite u odeljku 7 u ovom segmentu, Zahtevaj dovršavanje grupnog zadatka.

Stavka za redigovanje sa dve žute trake sa porukama

Obratite pažnju na dve žute trake sa porukama na vrhu segmenta:

Samo za čitanje na serveru    Ovaj dokument je otvoren u režimu samo za čitanje – to jest, možete da čitate dokument, ali ne možete da napravite promene u njoj.

Osoba koja pokreće tok posla ima izbor ili da dozvoli povratne informacije samo u obrascu zadatka ili da takođe dozvoli praćene promene i komentare u samoj stavki. Ako niste sigurni da li treba da radite u samoj stavki, proverite sa osobom koja je pokrenula tok posla ili sa osobom koja ga je prvobitno dodala. Ako treba da umetnete praćene promene i komentare, kliknite na dugme Uredi dokument.

Nekoliko stvari koje treba uraditi::

 • Uverite se da znate da li treba da odjavite dokument pre nego što umetnete praćene promene i komentare ili da li treba da ostavite prijavljena tako da više redaktora istovremeno da radite na njoj.
  Da biste saznali više o saradnji u Microsoft Office dokumentima, pogledajte članak saradnja na dokumentima i koautorstvo. Možete pronaći korisne besplatne interaktivne online kursa efikasnije sarađujete na dokumentima i projektima . (Prva tri video zapisi u kurs su o koautorstva i saradnju).

 • Uverite se da uključite praćenje promena pre nego što umetnete promene ili komentare. Više informacija potražite u članku segment DOZVOLJAVANJE u ovom članku.

 • Uverite se da ste sačuvali promene na serveru kada završite sa radom na stavki. Ako ste odjavili stavku, opet je prijavite.

Zadatak toka posla    Kada budete spremni da dovršite i prosledite obrazac zadatka, kliknite na dugme Otvori ovaj zadatak .

Vrh segmenta

5. Dovršavanje i prosleđivanje obrasca zadatka

Obrazac zadatka za tok posla prikupljanja povratnih informacija izgleda otprilike ovako.

Zadatak prikupljanja povratnih informacija sa pozvanim poljima

Imajte u vidu da se prve dve kontrole (Obriši stavku i Ovaj tok posla primenjuje se na Naslov stavke) ne pojavljuju u obrascu zadatka kada je on otvoren iz stavke za redigovanje.

Oblačić broj jedan

Izbriši stavku

Da biste izbrisali ovaj zadatak iz trenutne instance toka posla, kliknite na ovo dugme.

 • Brisanjem zadatka ne briše se stavka za redigovanje.

 • Izbrisan zadatak se više ne pojavljuje u oblasti Zadaci na stranici „Status toka posla“. (Međutim, brisanje je i dalje zabeleženo u oblasti Istorija na toj stranici.)

Napomena:  Ako niste pokrenuli ovu instancu toka posla, možda ćete želeti da se obratite osobi koja ju je pokrenula pre nego što izbrišete zadatak.

Oblačić broj dva

Ovaj zadatak toka posla se primenjuje na naslov stavke

Da biste otvorili stavku za redigovanje, kliknite na ovu vezu.

Oblačić broj tri

Status, Zahtevao, Konsolidovani komentari, Krajnji rok

Ne možete uređivati ili menjati unose u ova četiri polja, ali će vam možda informacije u njima biti korisne.

Obratite pažnju da polje Konsolidovani komentari, pored dodatnih uputstava o tome kako dovršiti zadatak, sadrži i komentare koje su prosledili u obrascu učesnici koji su već dovršili svoje zadatke u toj istoj instanci toka posla.

Na isti način, nakon što ste prosledili sopstveni obrazac, svi komentari koje uključite u polje (4) Komentari takođe će se pojaviti u polju Konsolidovani komentari za naredne učesnike.

Oblačić broj četiri

Komentari

Svoje povratne informacije otkucajte ili nalepite ovde.

Svaki tekst koji ovde unesete biće snimljen u Istoriji toka posla i takođe će se pojaviti u polju (3) Konsolidovani komentari za naredne učesnike.

Oblačić broj 5

Slanje povratnih informacija

Kada ste uneli povratne informacije koje želite da doprinesete polju (4) Komentari i/ili umetnuli praćene promene i komentare u samu stavku, kliknite na ovo dugme da biste prosledili povratne informacije i dovršili zadatak.

Napomena: Pre nego što unesete izmene u drugom poljui samu, proverite da li ste 'sad bi trebalo da uradite. Više informacija potražite u članku odeljak 4u ovom segmentu, Redigovanje stavke.

Oblačić broj šest

Otkazivanje

Da biste zatvorili obrazac zadatka bez prethodnog čuvanja promena ili odgovora, kliknite na ovo dugme. Zadatak će ostati nedovršen i dodeljen vama.

Oblačić broj sedam

Zahtevaj izmenu

Da biste zahtevali izmene stavke koju redigujete, kliknite na ovo dugme.

Za ilustraciju obrasca u koji ćete uneti detalje svog zahteva i za dalja uputstva idite na odeljak 8 u ovom segmentu, zahtev za promenu stavke.

Ova opcija može da se isključu za neke zadatke toka posla.

Oblačić broj osam

Ponovo dodeli zadatak

Da biste ponovo dodelili zadatak odobravanja nekome drugom, kliknite na ovo dugme.

Za ilustraciju stranice koji ćete uneti detalje o ponovnom dodeljivanju i za dalja uputstva idite u odeljak 9 ovog segmenta ponovna dodela zadatka nekome drugom.

Ova opcija može da se isključu za neke zadatke toka posla.

Vrh segmenta

6. Obaveštenja o prekoračenom roku

Ako je za zadatak ili čitav tok posla prekoračen krajnji rok završetka, obaveštenja se automatski šalju:

 • Osobi kojoj je zadatak dodeljen

 • Osobi koja je pokrenula tok posla (ili, ako je pokretanje automatsko, osobi koja je prvobitno dodala tok posla)

Vrh segmenta

7. Zahtevanje grupnog zadatka pre nego što ga dovršite (opcionalno)

Ako se samo jedan zadatak dodeli čitavoj grupi kojoj pripadate, svaki član grupe može da zahteva i dovrši taj jedan zadatak u ime čitave grupe.

Zahtevajte zadatak pre nego što redigujete stavku. Čim zahtevate zadatak, on vam se dodeljuje i nijednom drugom članu grupe nije dozvoljeno da ga dovrši. (Na taj način, samo jedna osoba radi neophodni posao.)

 1. Na stranici „Status toka posla“ postavite pokazivač na ime zadatka koji je dodeljen vašoj grupi sve dok se ne pojavi strelica.

 2. Kliknite na strelicu, izaberite stavku Uredi stavku, a zatim u obrascu zadatka kliknite na dugme Zahtevaj zadatak.
  Kako zahtevati grupni zadatak

Kada se stranica „Status toka posla“ osveži, možete videti da zadatak više nije dodeljen grupi, već samo vama.

Kasnije, ako želite da stavite zadatak opet na raspolaganje grupi pre nego ste ga dovršili, koristite iste korake da biste se vratili u obrazac zadatka, ali ovaj put kliknite na dugme Otpusti zadatak.

Dugme „Otpusti zadatak“ u obrascu zadatka

Vraćanje na redigovanje stavke

8. Zahtevanje promene stavke (opcionalno)

Pre nego što pokrenete ovaj proces, imajte na umu da se tok posla može podesiti da se završi odmah u slučaju da se unesu neke promene u stavki. Zato je preporučljivo konsultovati se sa osobom koja je pokrenula ili prvobitno dodala tok posla da biste se uverili da je u redu da se unese izmena i da se tada završi tok posla.

Demonstriraćemo opciju zahtevanja promene tako što ćemo je postaviti u sledeći scenario:

Najpre zamislite da se zovete Branko.

Zatim zamislite da je vaša koleginica Ana pokrenula tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“ na dokumentu koji je kreirala.

Dok redigujete Anin novi dokument, imate utisak da je uvod predugačak.

Kliknete na dugme Zahtevaj izmenu na dnu obrasca zadatka toka posla, a zatim popunite taj obrazac.

Obrazac za zahtevanje izmene u stavki

Oblačić broj jedan

Zahtevanje promene od

Unesite ime ili e-adresu osobe od koje zahtevate promenu.

(Da biste poslali svoj zahtev osobi koja je pokrenula ovaj tok posla  – ili, ako je tok posla pokrenut automatski, osobi koja je prvobitno dodala ovaj tok posla „Prikupljanje povratnih informacija“  – ovo polje možete ostaviti prazno.)

Oblačić broj dva

Novi zadatak

Opišite promenu koju ste uneli i obezbedite informacije koje bi mogle zatrebati osobi koja unosi promene.

(Svaki tekst koji ovde unesete biće dodat u oblast Konsolidovani komentari.)

Oblačić broj tri

Novo trajanje

Uradite neku od sledeće tri stvari:

 • Da biste zadržali postojeći krajnji rok   Ostavite ovo polje prazno.

 • Da biste u potpunosti uklonili krajni rok   Otkucajte broj 0.

 • Da biste naveli novi krajnji rok    Otkucajte broj ovde i navedite jedinice trajanja u sledećem polju. Kada se uzmu zajedno, te dve stavke identifikuju period pre isteka zadatka promene.

Oblačić broj četiri

Nove jedinice trajanja

Ako navodite novo trajanje zadatka, koristite ovo polje zajedno sa poljem Novo trajanje da biste identifikovali period pre isteka zadatka. (na primer: 3 dana ili 1 mesec ili 2 sedmice.)

Kada ste sve unose u obrascu uneli onako kako želite, kliknite na dugme Pošalji i vaš trenutni zadatak će biti označenZavršeno. (Ali to još uvek nije sve. Biće vam opet dodeljen zadatak za odobravanje nakon što Ana dovrši zadatak promene).

U međuvremenu će Ana dobiti sledeće obaveštenje putem e-pošte:

Obaveštenje koje se šalje kada se zahteva izmena u nekoj stavki

Ana može kratkim pogledom ka liniji Predmet (broj 1 u ilustraciji) uvideti da to nije obično obaveštenje o odobravanju, već zahtev da se promeni nešto u stavki. Pronaći će informacije o određenoj promeni koja se zahteva u tekstu Zahteva se promena u (broj 2).

Ana odjavljuje stavku, unosi zahtevane promene, a zatim sačuva promene i ponovo prijavljuje stavku. (Imajte u vidu da ako je tok posla podešen da se završi čim se načini neka promena u stavci, ova radnja će uzrokovati završetak toka posla.)

Ana zatim odlazi na stranicu „Status toka posla“ i otvara zadatak zahtevanja promene iz oblasti Zadaci koja se tamo nalazi.


Obrazac se prosleđuje kada je dovršena zahtevana promena

Ana dodaje informacije koje želi da doda u polje Komentari, a zatim klikne na dugme Šalji odgovor. Tok posla obavlja dve radnje:

 • Označava Anin zadatak zahtevanja izmene kao Dovršeno.

 • Vama dodeljuje novi zadatak redigovanja (sa Aninim komentarima dodatim u oblasti Konsolidovani komentari) i šalje vam obaveštenje o tom zadatku.

Sada možete nastaviti dalje i dovršiti redigovanje promenjene stavke.

U međuvremenu, sve ove radnje se prate i vidljive su u odeljku Istorija toka posla na stranici „Status toka posla“, kao što je prikazano u sledećoj ilustraciji.

Istorija toka posla koja pokazuje radnje iz zahteva za promenu

Evo dijagrama čitavog procesa

Grafikon toka zahteva za izmenu

Vrh segmenta

9. Ponovna dodela svog zadatka za odobravanje nekome drugom (opcionalno)

Ako želite da neko drugi dovrši zadatak toka posla koji je dodeljen vama, kliknite na dugme Ponovo dodeli zadatak u obrascu zadatka toka posla.

Ovaj obrazac se prikazuje.

Obrazac ponovnog dodeljivanja zadatka

Oblačić broj jedan

Ponovo dodeli zadatak

Unesite ime ili adresu osobe kojoj želite da dodelite ovaj zadatak.

Da biste dodelili ovaj zadatak osobi koja je pokrenula tok posla — ili, ako je tok posla pokrenut automatski, osobi koja je prvobitno dodala ovaj tok posla — ostavite ovo polje prazno.

Oblačić broj dva

Novi zadatak

Obezbedite informacije koje će osobi kojoj dodeljujete zadatak biti potrebne da bi dovršila zadatak. (Sav tekst koji unesete ovde biće dodat u oblast Konsolidovani komentari.)

Oblačić broj tri

Novo trajanje

Uradite neku od sledeće tri stvari:

 • Da biste zadržali postojeći krajnji rok   Ostavite ovo polje prazno.

 • Da biste u potpunosti uklonili krajni rok   Otkucajte broj 0.

 • Da biste naveli novi krajnji rok    Otkucajte broj ovde i navedite jedinice trajanja u sledećem polju. Kada se uzmu zajedno, te dve stavke identifikuju period pre isteka zadatka promene.

Oblačić broj četiri

Nove jedinice trajanja

Ako navodite novo trajanje zadatka, koristite ovo polje zajedno sa poljem Novo trajanje da biste identifikovali period pre isteka zadatka. (na primer: 3 dana ili 1 mesec ili 2 sedmice.)

Kada se obrazac popuni, kliknite na dugme Pošalji. Vaš zadatak je označen kao Dovršen, novi zadatak se dodeljuje osobi koja je sada odgovorna za zadatak i šalje se obaveštenje o zadatku.

Sve nove informacije koje ste obezbedili uključene su u tekst Delegirao u novom obaveštenju o zadatku (broj 1 na sledećoj ilustraciji).

Obaveštenja o zadatku za ponovno dodeljen zadatak

U međuvremenu, sve ove promene se prate i vidljive su u odeljcima Zadaci i Istorija na stranici „Status toka posla“, kao što je prikazano ovde.

Oblasti „Zadaci“ i „Istorija“ na stranici „Status toka posla“ za ponovno dodeljeni zadatak

Vrh segmenta

10. Dovršavanje zadatka u ime spoljnog učesnika (opcionalno)

Postoji poseban proces za uključivanje učesnika koji nisu članovi vaše SharePoint organizacije. U ovom procesu član lokacije ponaša se kao proxy za spoljnog učesnika:

 1. Uključite e-adresu spoljnog učesnika u odgovarajuću fazu Dodeljeno na drugoj stranici obrasca povezivanja.

 2. Tok posla u stvari dodeljuje zadatak spoljnog učesnika članu lokacije koji pokreće tok posla — ili, ako se tok posla pokreće automatski, članu koji je prvobitno dodao tok posla. Osoba kojoj se zadatak dodeljuje ponaša se kao proxy za spoljnog učesnika.

 3. Ovaj član lokacije prima obaveštenje o zadatku, sa uputstvima da pošalje kopiju stavke za redigovanje spoljnom učesniku. (U međuvremenu, spoljni učesnik prima kopiju obaveštenja o zadatku, koja može da služi kao korisno upozorenje ili potvrda da ste na dobrom putu.)

 4. Član lokacije kome je zadatak u stvari dodeljen šalje kopiju stavke spoljnom učesniku.

 5. Spoljni učesnik rediguje stavku i šalje nazad svoj odgovor članu lokacije.

 6. Kada odgovor spoljnog učesnika pristigne, član lokacije dovršava zadatak u programu SharePoint u ime spoljnog učesnika.

Evo dijagrama tog procesa.

Dijagram toka procesa za uključivanje spoljnih učesnika

Vrh segmenta | Vrh članka

Ikona odeljka „Nadgledanje“

NADGLEDANJE, prilagođavanje ili prekidanje pokrenutog toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Kliknite na ovaj tekst ako želite na nadgledate celokupno napredovanje toka posla, izvršite prilagođavanja dok je tok posla pokrenut ili obustavite tok posla koji još uvek nije dovršen. Kliknite opet ovde kada budete spremni da zatvorite ovaj segment.

Nadgledanje, prilagođavanje ili prekidanje pokrenutog toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Centralna lokacija sa koje možete da nadgledate, prilagođavate ili prekinete pokrenuti tok posla je stranica „Status toka posla“ za tu instancu toka posla.

Najpre ćemo vam pokazati kako da dođete na tu stranicu, a zatim kako da koristite opcije i informacije koje tamo pronađete. Na kraju, pokazaćemo vam druge dve stranice na kojima možete dobiti dodatne informacije o nadgledanju.

Odeljci u ovom segmentu

 1. Preuzimanje na stranicu "Status toka posla"

 2. Korišćenje stranice "Status toka posla" da bi se nadgledao tok toka posla

 3. Promena aktivnih zadataka (zadataka koji već dodeljeni)

 4. Izmena budućih zadataka (zadataka koji nisu dodeljeni)

 5. Otkazivanje ili obustavljanje ovog toka posla

 6. Otkrivanje koji tok posla je pokrenut na stavki

 7. Nadgledanje tokova posla za čitavu kolekciju lokacija

1. Prelazak na stranicu „Status toka posla“

Na listi ili u biblioteci u kojoj se stavka nalazi kliknite na vezu U toku za željenu stavku i tok posla.

U ovom primeru stavka je dokument pod imenom Osnovni nacrt a tok posla je Odobravanje 3.

Klikanje na vezu statusa toka posla

Otvara se stranica „Status toka posla“.

Napomene: 

 • Ako lista ili biblioteka sadrži veliki broj stavki, sortiranja i/ili filtriranje možete koristiti da biste pronašli stavke koje želite da saznate više brzo. Ako ne pronađete da vam se više puta sortiranja i/ili filtriranje na isti način, možda će vam biti korisno da biste kreirali prilagođeni prikaz koja automatizuje taj određeni raspored. Da biste saznali više o kreiranju prikaza u sistemu SharePoint, potražite u članku Kreiranje, menjanje, ili brisanje prikaza.

 • Da biste prešli na stranicu „Status toka posla“, takođe možete da kliknete na vezu Prikaz statusa ovog toka posla u obaveštenju da je tok posla pokrenut koje stiže putem e-pošte ili vezu Prikaz istorije toka posla u obaveštenju o dovršavanju toka posla koje stiže putem e-pošte za određenu instancu koja vas zanima.

Vrh segmenta

2. Korišćenje stranice „Status toka posla“ kako biste nadgledali tok toka posla

Ovde, u okviru ilustracije svakog odeljka stranice sa statusom toka posla pronaći ćete pitanja u vezi sa nadgledanjem na koja ovaj odeljak daje dogovore.

Odeljak „Informacije o toku posla“

Odeljak „Informacije o toku posla“ na stranici „Status toka posla“

Odgovori na pitanja:

 • Ko je pokrenuo ovu instancu toka posla?

 • Kada je pokrenuta ova instanca?

 • Kada se desila poslednja radnja u ovoj instanci?

 • Na kojoj stavki je ova instanca pokrenuta?

 • Koji je trenutni status ove instance?

Odeljak vizuelizacije toka posla

Visualization section of Workflow Status page

Odgovori na pitanja:

 • Postoje li ovaj tok posla od onog koji je trenutno vizuelizujete više faza?

 • U svakom nivou, na kome su dodeljenih zadataka?

 • Da li zadaci u svakoj fazi dodeljeni serijski ili paralelno?

 • Koji zadaci, u svakoj fazi su već dovršeni i koji nisu?

Napomena: Ako ne vidite vizuelizacije na stranici "Status toka posla", obratite se SharePoint administratoru da biste saznali da li se aktiviraju Visio usluge u kolekciji lokacija.

Kada znate kako da „čitanje” vizuelizacije, možete da vidite trenutni status na prvi pogled.

Ako tok posla ima više od jedne faze    Važno je da znate da:

 • Vizuelizacija prikazuje samo jedna faza odjednom.

 • Ako postoji više od jedne faze u toku posla, pojavljuje se mala crni trougao iznad i/ili ispod zadataka.

 • Da prikažete prethodnu fazu, kliknite na trougao iznad zadatke; da biste prikazali sledeće faze, kliknete na trougao ispod zadataka.

Ilustrovani ovde su tri faze toka posla kako bi se pojavljuju u Vizuelizaciji.

Faza

Visualization of workflow stage

Primetićete da:

 • Prva faza uključuje samo jedan zadatak koji je već dodeljen Branko.

 • Mali crni trougao na dnu (naglašeni ovde crveni krug) označava da su trenutno fazi praćeno bar jedan dodatni fazu.

 • Da biste videli sledeće fazu, kliknite na dugme na trougao.

Faze

Visualization of workflow stage

Primetićete da:

 • Ovaj Drugostepena uključuje dva zadatka.

 • Plave strelice između dva učesnika (naglašeni ovde crveni krug) označava da zadatke u ovoj fazi dodeljuju jedan po jedan (u serijski).

 • Ana već dodeljen je zadatak, ali je još uvek nije dovršili. (Kada je ima, zelenog potvrdnog znaka će biti dodat na ikonu koja je predstavlja.)

 • Zato što zadatke u ovoj fazi dodeljuju serijski, Sava, neće se dodeliti zadatak sve dok se njen Ana dovrši.

 • Dva mali crni trouglovi, jednu iznad i ispod zadataka, govori da ne postoje druge faze i koji prethodi i pratite ovo.

Tri faze

Visualization of workflow stage

Primetićete da:

 • Ovoj fazi uključuje dva zadatka, ali ovaj put su dodeljeni u isto vreme (paralelno).

 • Paralelno zadatak je koji označava plavi krug između dva učesnika, koja zamenjuje plavo strelicu koja se pojavila u prethodna, serijsku fazu.

 • Ana je već dovršeno njen zadatak i tako zelenog potvrdnog znaka dodat je ikona. (Obratite pažnju da zelena oznaka potvrde ne znači da je Ana ima odobrene stavke, samo da ona ima dovršena njen zadatak. Ako je odbacili stavku, njen ikonu bi označena zelenog potvrdnog znaka.)

 • Prisustvo samo jedan mali crni trougao, koji se nalazi iznad zadaci, ukazuje na to da je makar jedna faza ispred ova, ali ne faza je pratite.

Odeljak „Zadaci“

Oblast „Zadaci“ stranice „Status toka posla“

Odgovori na pitanja:

 • Koji zadaci su već kreirani i dodeljeni, i koji je njihov trenutni status?

 • Koji zadaci su već dovršeni i koji je ishod svakog od njih?

 • Koji je krajnji rok za svaki zadatak koji je već kreiran i dodeljen?

Zadaci koji su izbrisani i zadaci koji još nisu dodeljeni ne pojavljuju se u ovom odeljku. (U Vizuelizacije toka posla, međutim, predstojeжem dodeljivanja zadataka koji se pojavljuju u svakoj fazi; i u odeljku Istorija toka posla , sva brisanja zadatak se zapisuju kada do njih dođe.)

Odeljak „Istorija toka posla“

Odeljak „Istorija toka posla“ na stranici „Status toka posla“

Odgovori na pitanja:

 • Koji događaji su se već desili u ovoj instanci toka posla?

 • Imajte u vidu da se zadaci sa prekoračenim rokom i obaveštenja o ovim zadacima ne pojavljuju u ovoj oblasti.

Vrh segmenta

3. Promena aktivnih zadataka (zadataka koji su već dodeljeni)

Postoje dva načina da se promene zadaci koji su već dodeljeni ali još uvek nisu dovršeni

 • Promena jednog aktivnog zadatka

 • Izmena svih aktivnih zadataka

Izmena jednog aktivnog zadatka

Dozvole    Da biste izmena jednog zadatka koji je dodeljen neko osim sebi, morate imati dozvolu za upravljanje listama. (Grupe "vlasnici" ima dozvolu za upravljanje listama podrazumevano; "članovi" i posetioci grupe ne šalji. Nije moguće, na primer, da imate dozvole koje vam omogućavaju da pokrenete tok posla ne da biste promenili drugi učesnik zadataka.)

Ako imate potrebne dozvole:

 1. Na stranici „Status toka posla“ kliknite na naslov zadatka na listi Zadaci.
  Klikanje na naslov zadatka na listi

 2. Koristite obrazac zadatka da biste dovršili, izbrisali ili ponovo dodelili zadatak ili zahtevali promenu stavke.

Detaljnija uputstva o tome kako da koristite obrazac zadatka potražite u članku DOVRŠENO segment ovog članka.

Izmena svih aktivnih zadataka

Dozvole    Sva četiri komanda veza na sledećoj ilustraciji se pojaviti na stranici "Status toka posla" od bilo koga ko ima dozvolu za upravljanje listama. Prva tri veze pojavljuju na stranici osobe koja je pokrenula instancu toka posla, ali navezaodmah prekini ovaj tok poslane 't pojavljuje samo ako je ta osoba ima dozvolu za upravljanje listama. (Ponovo grupe "vlasnici" ima dozvolu za upravljanje listama podrazumevano; "članovi" i posetioci grupe ne šalji.)

 1. Na stranici "Status toka posla", u oblasti neposredno ispod vizuelizacije toka posla, kliknite na vezu Ažuriraj aktivne zadatke prikupljanja povratnih informacija .
  Update active tasks of Approval link on Workflow Status

 2. Unesite promene u obrascu koji se otvori, a zatim kliknite na dugme U redu.

  • Poruke koje odražavaju promene koje ste uneli šalju se ljudima kojima su trenutno dodeljeni zadaci u ovom toku posla.

  • Na zadatke koji su već dovršeni ili izbrisani, kao i na one koji još uvek nisu dodeljeni ne utiču izmene koje unesete u ovom obrascu.

  • Ako želite da promenite zadatke koji nisu dodeljeni, pogledajte sledeći odeljak Promena budućihzadataka.

Promena obrasca za aktivne zadatke

Oblačić broj jedan

Trajanje po zadatku, jedinice trajanja

Da biste zadržali postojeći krajnji rok    Ostavite Polje trajanje po zadatku prazno i ne menjajte jedinice Trajanja.

Da biste uklonili krajnji rok tako da više ne postoji    Otkucajte broj 0 u Polje trajanje po zadatku.

Da biste premestili krajnji rok tako što ćete produžiti trajanje zadatka    Koristite oba polja trajanja da biste naveli broj i tip jedinica po kojima želite da produžite trajanje.

Oblačić broj dva

Zahtev

Da biste promenili tekst zahtevanja    Izvršite željene promene u okvir za tekst.

 1. Kada sva polja u obrascu budu onakva kakva želite, kliknite na dugme „U redu“.

Svi aktivni zadaci u trenutnoj instanci su ažurirani.

Vrh segmenta

4. Promena budućih zadataka (zadataka koji još uvek nisu dodeljeni)

Dozvole    Sva četiri komanda veza na sledećoj ilustraciji se pojaviti na stranici "Status toka posla" od bilo koga ko ima dozvolu za upravljanje listama. Prva tri veze pojavljuju na stranici osobe koja je pokrenula instancu toka posla, ali naodmah prekini ovaj tok posla vezu ne pojavljuje samo ako je ta osoba ima dozvolu za upravljanje listama. (Ponovo grupe "vlasnici" ima dozvolu za upravljanje listama podrazumevano; "članovi" i posetioci grupe ne šalji.)

 1. Na stranici "Status toka posla", u oblasti neposredno ispod vizuelizacije toka posla, kliknite na vezu Dodavanje ili ažuriranje davalaca Prikupljanje povratnih informacija .
  Add or update reviewers of Collect Feedback link on Workflow Status page

 2. Unesite promene u obrazac koji se otvara, a zatim kliknite na dugme AŽURIRAJ.

  Napomena: Na zadatke koji su već kreirani i dodeljeni ne utiču izmene koje unosite u ovom obrascu.

Izmena obrasca za buduće zadatke

Oblačić broj jedan

Učesnici, redosled, razvijanje grupa

 • Da biste dodali ili uklonili učesnike ili izmenili redosled zadataka    Dodajte, uklonite i/ili prerasporedite redosled imena ili adresa učesnika u poljuUčesnici.

 • Da biste uklonili celu fazu Kliknite na polje za tu fazuDodela, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+DELETE.

Napomena: Možete koristiti polje za potvrduRazvij grupe kako biste naveli da li grupama za distribuciju koje se nalaze na listi treba dodeliti samo jedan zadatak za čitavu grupu ili jedan zadatak po članu.

Više informacija o korišćenju ovih polja pogledajte segment Planiranje i odgovarajući ADD segment (Lista/biblioteka ili Kolekcija lokacija) u ovom članku.

Oblačić broj dva

Zahtev

 • Da biste promenili tekst zahtevanja    Izvršite sve promene koje želite da tekst u polju.

Oblačić broj tri

Krajnji rok za sve zadatke, trajanje po zadatku, jedinice trajanja

 • Da biste promenili ili uklonili kalendarski krajnji rok    Brisanje postojeće datum, a zatim ili unesite novi ili, da biste uklonili određene krajnji rok ukupno, ostavite ovo polje prazno. (Done 't otkucajte nula u ovom polju. Ovo polje mora da sadrži vrednost datuma kalendara ili biti prazna.)

 • Da biste zadržali postojeće trajanje    Ostavite Polje trajanje po zadatku prazno i ne menjajte jedinice Trajanja.

 • Da biste uklonili trajanje tako da više ne postoji    Otkucajte broj 0 u Polje trajanje po zadatku.

 • Da biste produžili trajanje zadatka    Koristite oba polja trajanja da biste naveli broj i tip jedinica po kojima želite da produžite trajanje. Više informacija o podešavanju krajnji rokovi i trajanje, potražite u segmentu Planiranje u ovom članku.

 1. Kada sva polja u obrascu budu onakva kakva želite, kliknite na dugme „U redu“.

Svi budući zadaci u trenutnoj instanci odražavaće promene koje ste uneli.

Vrh segmenta

5. Otkazivanje ili obustavljanje ovog pokrenutog toka posla

Postoje dva načina da se zaustavi instanca pokrenutog toka posla pre nego što se on normalno dovrši:

 • Otkazivanje toka posla    Svi zadaci su otkazani, ali su zadržani u oblasti Zadaci na stranici „Status toka posla“.

 • Prekid toka posla    Svi zadaci se otkazuju i brišu iz oblasti Zadaci stranice sa statusom toka posla. (One su, međutim, i dalje odražavaju u oblasti istorija toka posla.)

Slede uputstva za oba metoda.

Otkazivanje (svi zadaci se otkazuju, ali se zadržavaju na listi „Zadaci“ i u istoriji)

Dozvole    Sva četiri komanda veza na sledećoj ilustraciji se pojaviti na stranici "Status toka posla" od bilo koga ko ima dozvolu za upravljanje listama. Prva tri veze pojavljuju na stranici osobe koja je pokrenula instancu toka posla, ali navezaodmah prekini ovaj tok poslane 't pojavljuje samo ako je ta osoba ima dozvolu za upravljanje listama. (Ponovo grupe "vlasnici" ima dozvolu za upravljanje listama podrazumevano; "članovi" i posetioci grupe ne šalji.)

Ako trenutna instanca toka posla nije više potrebna, može se zaustaviti.

 • Na stranici „Status toka posla“, u oblasti neposredno ispod vizuelizacije toka posla kliknite na vezu Otkaži sve zadatke prikupljanja povratnih informacija.

Cancel all Collect Feedback tasks link on Workflow Status page

Svi trenutni zadaci su otkazani, a tok posla završava se statusom Otkazano. Otkazani zadaci se i dalje nalaze na listi u oblastima Zadaci i Istorija toka posla.

Obustavljanje (svi zadaci izbrisani sa liste zadataka ali zadržani u istoriji)

Dozvole    Sva četiri komanda veza na sledećoj ilustraciji se pojaviti na stranici "Status toka posla" od bilo koga ko ima dozvolu za upravljanje listama. Prva tri veze pojavljuju na stranici osobe koja je pokrenula instancu toka posla, ali navezaodmah prekini ovaj tok poslane 't pojavljuje samo ako je ta osoba ima dozvolu za upravljanje listama. (Ponovo grupe "vlasnici" ima dozvolu za upravljanje listama podrazumevano; "članovi" i posetioci grupe ne šalji.)

Ako dođe do greške ili ako se tok posla zaustavi i ne odgovara na poziv, može se obustaviti.

 • Na stranici "Status toka posla", u oblasti neposredno ispod vizuelizacije toka posla, kliknite na vezu odmah prekini ovaj tok posla .

Terminate this workflow now link on Workflow Status page

Svi zadaci koje je kreirao tok posla se otkazuju i brišu iz oblasti Zadaci na stranici sa statusom toka posla, iako se i dalje odražavaju u oblasti Istorija toka posla. Tok posla se završava sa statusom Otkazano.

Vrh segmenta

6. Otkrivanje koji tokovi posla su pokrenuti na nekoj stavki

Na stranici „Tokovi posla“ za svaku stavku pronaći ćete listu tokova posla koji su trenutno pokrenuti na toj stavki.

 1. Pređite na listu ili biblioteku u kojoj je uskladištena stavka.

 2. Postavite pokazivač na ime stavke, kliknite na strelicu koja se pojavljuje i zatim u padajućem meniju izaberite stavku Tokovi posla .

  Clicking Workflows on pulldown menu

 3. Na stranici „Tokovi posla“: Ime stavke, u okviru polja Pokrenuti tokovi posla, pronaći ćete listu instanci koje su trenutno pokrenute na stavki.

Napomena:  Imajte u vidu da višestruke instance jedne verzije toka posla ne mogu da se pokrenu na istoj stavki u isto vreme. Na primer: dodata su dva toka posla od kojih se oba koriste na predlošku prikupljanja povratnih informacija. Jedan se zove „Planiranje povratnih informacija“, a drugi „Povratne informacije o budžetu“. Na svakoj stavki u jednom trenutku mogu biti pokrenuti po jedna instanca toka posla „Planiranje povratnih informacija“ i toka posla „Povratne informacije o budžetu“, ali ne i dve instance nekog od ova dva toka posla.

Vrh segmenta

7. Nadgledanje tokova posla za čitavu kolekciju lokacija

Administratori kolekcije lokacija mogu za tren oka prikazati:

 • Koliko tokova posla zasnovanih na svakom predlošku toka posla trenutno postoji u kolekciji lokacija.

 • Da li je svaki predložak toka posla trenutno aktivan ili neaktivan u kolekciji lokacija.

 • Koliko je instanci verzija tokova posla zasnovanih na svakom predlošku toka posla trenutno pokrenuto u kolekciji lokacija.

Evo kako:

 1. Otvorite matičnu stranicu kolekcije lokacija (ne matičnu stranicu lokacije ili podlokacije u okviru kolekcije).

 2. U meniju Radnje na lokaciji izaberite stavku Postavke lokacije.
  Site Settings command on the Site Actions menu

 3. Na stranici "Postavke lokacije", u okviru Administracija lokacijeizaberite stavku Tokovi posla.
  Veza „Tokovi posla“ u okviru naslova „Administracija lokacije“

Otvara se stranica „Tokovi posla“ i prikazuje informacije.

Šta je sledeće

Ako je ovo prvo pokretanje ove verzije toka posla, možda ćete želeti da koristite uputstva u segmentu REDIGOVANJE u ovom članku da biste prikazali događaje u instanci i otkrili da li tok posla funkcioniše onako kako želite.

Vrh segmenta | Vrh članka

Konceptualna ikona za odeljak „Redigovanje“

REDIGOVANJE rezultata toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“ i kreiranje izveštaja

Kliknite na ovaj tekst ako ste spremni da redigujete rezultate jedne instance toka posla ili da kreirate izveštaje o ukupnoj performansi toka posla u više instanci. Kliknite opet ovde kada budete spremni da zatvorite ovaj segment.

Redigovanje rezultata toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“ i kreiranje izveštaja

Kada je instanca toka posla dovršena, možete redigovati događaje zabeležene u njenoj istoriji. (Možete pristupiti zapisu za svaku instancu do 60 dana nakon završetka instance.)

Važno: Imajte na umu da istoriji toka posla održava SharePoint je navedeno samo neformalnu reference. To nije moguće koristiti za zvanično revizije ili druge svrhe pravni, dokazno.

Takođe možete pokrenuti izveštaje o ukupnoj performansi toka posla u više instanci.

Odeljci u ovom segmentu

 1. Redigovanje događaja u najnovijoj instanci

 2. Pristupanje istoriji instance u roku od najviše 60 dana

 3. Kreiranje izveštaja o performansi toka posla

1. Redigovanje događaja u najnovijoj instanci

Sve dok stavka ostaje u istoj listi ili biblioteci i dok se isti tok posla ne pokrene opet na toj istoj stavki, može se pristupiti istoriji najnovije instance iz liste ili biblioteke.

Da biste prikazali stranicu „Status toka posla“ za najnoviju instancu toka posla pokrenutu na bilo kojoj od stavki:

 • Na listi ili u biblioteci u kojoj se stavka nalazi kliknite na vezu ka statusu za željenu stavku i tok posla.

U ovom primeru stavka je dokument sa naslovom Osnovni nacrt, a tok posla je Odobravanje novog dokumenta.

Klikanje na vezu statusa toka posla

Na stranici „Status toka posla“, odeljak Istorija toka posla nalazi se pri dnu.

Odeljak „Istorija toka posla“ na stranici „Status toka posla“

Vrh segmenta

2. Pristupanje istoriji instance u roku od najviše 60 dana

Šta ako želite da redigujete istoriju instance nakon što ste ponovo pokrenuli isti tok posla na istoj stavki?

Zapravo, možete to uraditi do 60 dana, sa nekog od sledeće dve ulazne tačke: liste ili biblioteke ili obaveštenja o dovršavanju toka posla. (60 dana je koliko dugo SharePoint zadržava istorije zadatka za tokove posla.)

Iz liste ili biblioteke

 1. Pređite u listu ili biblioteku u kojoj je uskladištena stavka.

 2. Postavite pokazivač na ime stavke, kliknite na strelicu koja se pojavljuje i zatim u padajućem meniju izaberite stavku Tokovi posla .

  Clicking Workflows on pulldown menu

 3. Na stranici „Tokovi posla: ime stavke“, u okviru Dovršeni tokovi posla izaberite ime ili status instance toka posla koju želite da redigujete.
  Lista dovršenih tokova posla na stranici „Tokovi posla“ za stavku
  Otvara se stranica sa statusom toka posla za tu instancu.

Iz obaveštenja o dovršavanju toka posla

 • Otvorite obaveštenje o dovršavanju toka posla za instancu koju želite da redigujete, a zatim kliknite na vezu Prikaz istorije toka posla.

Obaveštenje o dovršenom toku posla sa istaknutom vezom ka istoriji
Otvara se stranica „Status toka posla“ za tu instancu.

Kako biste zadržali sve završetak obaveštenja, možda ćete želeti da kreirate Outlook pravila. Podešavanje pravila za Kopiranje sve dolazne poruke koje sadrže tekst je dovršeno na na red za temu u sopstvene, zasebne fascikle. (Uverite se da vaš Outlook pravilo kopija na dolazne poruke i ne premestite ih ili im neće pojaviti i u prijemnom poštanskom sandučetu.) Da biste saznali više o tome kako da kreirate pravila programa Outlook, potražite u članku Upravljanje e-poruka pomoću pravila.

Vrh segmenta

3. Kreiranje izveštaja o performansi toka posla

Da biste saznali kako neka od vaših verzija toka posla obično funkcioniše – tokom vremena i u više instanci – možete kreirati neki od dva unapred definisana izveštaja ili oba:

 • Izveštaj o trajanju aktivnosti    Koristite ovaj izveštaj da biste videli prosečno trajanje svake aktivnosti u okviru toka posla, kao i koliko je dugo potrebno da se dovrši svako potpuno pokretanje instance toka posla.

 • Izveštaj o otkazivanju i greškama    Koristite ovaj izveštaj da biste videli da li se tok posla često otkazuje ili nailazi na greške pre dovršenja.

Kreiranje dostupnih izveštaja za tok posla

 1. Na listi ili u biblioteci, u koloni Status za tok posla kliknite na bilo koju vezu ka informacijama o statusu.
  Klikanje na status toka posla

 2. Na stranici sa statusom toka posla, u okviru Istorija toka posla kliknite na vezu Prikaz izveštaja o toku posla.
  Klikanje na vezu „Prikaz izveštaja o toku posla“ u odeljku „Istorija toka posla“

 3. Pronađite tok posla za koji želite da prikažete izveštaj, a zatim izaberite ime izveštaja koji želite da prikažete.
  Klikanje na vezu za izveštaj o trajanju aktivnosti

 4. Na stranici „Prilagođavanje“ zadržite ili promenite lokaciju na kojoj će se kreirati datoteka izveštaja, a zatim kliknite na dugme U redu.
  Klikanje na dugme „U redu“ na lokaciji čuvanja datoteke
  Izveštaj se kreira i čuva na navedenoj lokaciji.

 5. Kada se izveštaj dovrši, možete kliknuti na vezu prikazanu na sledećoj ilustraciji da biste ga prikazali. U suprotnom kliknite na dugme U redu da biste završili i zatvorili dijalog. (Kada kasnije budete spremni da prikažete izveštaj, pronaći ćete ga na lokaciji koju ste naveli u prethodnom koraku.)
  Klikanje na vezu za prikaz izveštaja

Šta je sledeće

Ako vaš tok posla funkcioniše baš onako kako želite, vreme je da počnete da ga koristite.

Ako postoji nešto što želite da promenite u načinu rada toka posla, pogledajte segment Promena u ovom članku.

Vrh segmenta | Vrh članka

Konceptualna grafika za odeljak „Prilagođavanje“

PROMENA, onemogućavanje ili brisanje toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Kliknite na ovaj tekst ako želite da prilagodite podrazumevane postavke toka posla ili ako želite da privremeno onemogućite tok posla ili ga u potpunosti uklonite. Kliknite opet ovde kada budete spremni da zatvorite ovaj segment.

Promena, onemogućavanje ili uklanjanje toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“

Kada ste pokrenuli prvu instancu novog toka posla „Prikupljanje povratnih informacija“ i redigovali rezultate, možda ćete želeti da promenite način na koji je tok posla konfigurisan.

Takođe, možda ćete želeti da u budućnosti u više navrata dodatno menjate konfiguraciju.

Najzad, možda ćete želeti u nekom trenutku da onemogućite tok posla na kraće ili duže vreme, ali da ga ne uklonite — ili ćete poželeti da da u potpunosti uklonite.

Odeljci u ovom segmentu

 1. Promena trajnih postavki toka posla

 2. Onemogućavanje ili uklanjanje toka posla

1. Promena trajnih postavki toka posla

Da biste trajno izmenili postavke postojećeg toka posla, otvorite i uredite obrazac povezivanja koji ste prvobitno koristili za dodavanje tog toka posla.

Ako je tok posla pokrenut samo u jednoj listi ili biblioteci

 1. Otvorite listu ili biblioteku na kojoj je tok posla pokrenut.

 2. Na traci kliknite na karticu Lista ili Biblioteka.

  Ime kartice može se razlikovati u zavisnosti od tipa liste ili biblioteke. Na primer, na kalendarskoj listi kartica se zove Kalendar.

  Ribbon with Library tab called out

  1. U grupi postavke izaberite stavku Postavke toka posla.
   Ribbon with Workflow Settings buttonc called out

  2. Na stranici "Postavke toka posla", u okviru Ime toka posla (kliknite da biste promenili postavke), izaberite ime toka posla za koji želite da promenite postavke.
   Veza ka promenama postavki toka posla

   Napomena: Ako tok posla prikupljanja povratnih informacija koje želite ne pojavi na listi, možda povezan sa samo jedan tip sadržaja. Ovi tokovi posla su konfigurisane da pokrenete na stavkama ovog tipa kontrole koja se nalazi odmah ispod liste kontroliše koji tok posla se pojavljuju na ovoj listi. (Pogledajte ilustraciju.) Kliknite na dugme tip sadržaja opcijama u padajućem meniju da biste otkrili koji prikazuje tok posla koji želite. Kada se tok posla koji želite pojavi na listi, kliknite na njeno ime.

  3. Unesite i sačuvajte željene promene na iste dve stranice obrasca povezivanja koje su prvobitno korišćene za dodavanje toka posla.

   Više informacija o poljima i kontrolama u obrascu povezivanja potražite u segmentu Planiranje i odgovarajući ADD segment (Lista/biblioteka ili Kolekcija lokacija) u ovom članku.

Ako je tok posla pokrenut u svim listama i bibliotekama u kolekciji lokacija

 1. Otvorite matičnu stranicu kolekcije lokacija (ne matičnu stranicu lokacije ili podlokacije u okviru kolekcije).

 2. U meniju Radnje na lokaciji izaberite stavku Postavke lokacije.
  Site Settings command on the Site Actions menu

 3. Na stranici „Postavke lokacije“, u okviru stavke Galerije izaberite stavku Tipovi sadržaja lokacije.
  Veza „Tip sadržaja lokacije“ u okviru „Galerije“

 4. Na stranici „Tipovi sadržaja na lokaciji“, kliknite na ime tipa sadržaja na lokaciji na kojoj je pokrenut tok posla.
  Tipovi sadržaja dokumenata sa istaknutim tipom

 5. Na stranici za izabrani tip sadržaja, u okviru stavke Postavkeizaberite stavku Postavke toka posla.
  Veza „Postavke toka posla“ u odeljku „Postavke“

 6. Na stranici „Postavke toka posla“, u okviru odeljka Ime toka posla (kliknite kako biste promenili postavke), kliknite na ime toka posla za koji želite da promenite postavke.
  Veza ka promenama postavki toka posla

 7. Unesite i sačuvajte željene promene na iste dve stranice obrasca povezivanja koje su prvobitno korišćene za dodavanje toka posla.

  Više informacija o poljima i kontrolama u obrascu povezivanja potražite u segmentu Planiranje i odgovarajući ADD segment (Lista/biblioteka ili Kolekcija lokacija) u ovom članku.

Vrh segmenta

2. Onemogućavanje ili uklanjanje toka posla

Ako je tok posla pokrenut samo u jednoj listi ili biblioteci

 1. Otvorite listu ili biblioteku na kojoj je tok posla pokrenut.

 2. Na traci kliknite na karticu Lista ili Biblioteka.

  Ime kartice može se razlikovati u zavisnosti od tipa liste ili biblioteke. Na primer, na kalendarskoj listi kartica se zove Kalendar.

  Ribbon with Library tab called out

  1. U grupi postavke izaberite stavku Postavke toka posla.
   Ribbon with Workflow Settings buttonc called out

  2. Na stranici „Postavke toka posla“ kliknite na vezu Uklanjanje toka posla.
   Stranica „Postavke toka posla“ sa pozvanom vezom „Ukloni tok posla“

  3. Koristite obrazac na stranici „Uklanjanje tokova posla“ da biste onemogućili, ponovo omogućili ili uklonili tokove posla.
   Obrazac na stranici „Uklanjanje tokova posla“

U obrascu se nalazi pet kolona:

 • Tok posla    Ime toka posla.

 • Instance    Broj instanci toka posla koje su trenutno pokrenute na stavkama.

 • Dozvoljavanje    Opcija koja omogućava nastavak normalnog funkcionisanja toka posla.

 • Nema novih instanci    Opcija koja dozvoljava svim trenutno pokrenutim instancama toka posla da se dovrše, ali onemogućava tok posla tako što ga čini nedostupnim za pokretanje novih instanci. (Ova radnja se može opozvati. Da biste kasnije ponovo omogućili tok posla, vratite se na ovu stranicu i kliknite na dugme Dozvoli.)

 • Uklanjanje    Opcija koja u potpunosti uklanja tok posla sa liste ili iz biblioteke. Sve pokrenute instance se odmah obustavljaju, a kolona za taj tok posla se više ne pojavljuje na stranici za listu ili biblioteku. (Ova radnja se ne može opozvati.)

Vrh segmenta

Ako je tok posla pokrenut u svim listama i bibliotekama u kolekciji lokacija

 1. Otvorite matičnu stranicu kolekcije lokacija (ne matičnu stranicu lokacije ili podlokacije u okviru kolekcije).

 2. U meniju Radnje na lokaciji izaberite stavku Postavke lokacije.
  Site Settings command on the Site Actions menu

 3. Na stranici „Postavke lokacije“, u okviru stavke Galerije izaberite stavku Tipovi sadržaja lokacije.
  Veza „Tip sadržaja lokacije“ u okviru „Galerije“

 4. Na stranici „Tipovi sadržaja lokacije“ izaberite ime tipa sadržaja lokacije u kom je tok posla pokrenut.
  Tipovi sadržaja dokumenata sa istaknutim tipom

 5. Na stranici za izabrani tip sadržaja, u okviruPostavke, kliknite na Postavke toka posla.
  Veza „Postavke toka posla“ u odeljku „Postavke“

 6. Na stranici "Postavke toka posla", kliknite na vezu Uklanjanje toka posla .
  Stranica „Postavke toka posla“ sa pozvanom vezom „Ukloni tok posla“

 7. Koristite obrazac na stranici „Uklanjanje tokova posla“ da biste onemogućili, ponovo omogućili ili uklonili tokove posla.
  Obrazac na stranici „Uklanjanje tokova posla“

U obrascu se nalazi pet kolona:

 • Tok posla    Ime toka posla.

 • Instance    Broj instanci toka posla koje su trenutno pokrenute na stavkama.

 • Dozvoljavanje    Opcija koja omogućava nastavak normalnog funkcionisanja toka posla.

 • Nema novih instanci    Opcija koja dozvoljava svim trenutno pokrenutim instancama toka posla da se dovrše, ali onemogućava tok posla tako što ga čini nedostupnim za pokretanje novih instanci. (Ova radnja se može opozvati. Da biste kasnije ponovo omogućili tok posla, vratite se na ovu stranicu i kliknite na dugme Dozvoli.)

 • Uklanjanje    Opcija koja u potpunosti uklanja tok posla iz kolekcije lokacija. Sve pokrenute instance se odmah obustavljaju, a kolona za taj tok posla se više ne pojavljuje na stranici za listu ili biblioteku. (Ova radnja se ne može opozvati.)

Šta je sledeće

Ako ste uneli neke promene, pokrenite probnu instancu toka posla kako biste dvaput proverili efekte promena.

Vrh segmenta

Dodatno prilagođavanje

Postoji veliki broj načina za dodatno prilagođavanje tokova posla uključenih uz SharePoint. Da biste saznali više o ovim tokova posla, pogledajte članak o tokovima posla uključenim u SharePoint.

Čak možete kreirati prilagođene tokove posla od početka.

Možete koristiti neki od sledećih programa ili sve njih:

 • Microsoft SharePoint Designer    Prilagođavanje obrazaca tokova posla, radnje i ponašanja.

 • Microsoft Visual Studio    Napravite svoje prilagođene radnje toka posla.

 • Microsoft Visio    Kreiranje nove tokova posla u vizuelno interfejsa

Više informacija potražite u članku Uvod u dizajniranje i prilagođavanje tokova posla.

Vrh segmenta | Vrh članka

Vrh članka

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×