Strukturiranje stranice pomoću vodiča za raspored

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Koristite vodiče za raspored da biste tekst, slike i druge objekte rasporedili u kolone i redove kako bi vaša publikacija izgledala organizovano i konzistentno.

Ovaj članak sadrži:

Šta su vodiči za raspored?

Strukturiranje stranice pomoću vodiča za raspored

Šta su vodiči za raspored?

Pomoć za poravnavanje objekata, kao što su slike, okvire za tekst i tabele održavate vodiče za raspored. Kada je omogućeno, vodiči za raspored će vam pružiti vidljiv Vodič za veće majstorstvo za poravnavanje objekata na stranici. Oblike, slike, okvire za tekst, tabele, WordArt i Grouped objekte možete da poravnate pomoću ivicama ili njihove midlines. Tabele možete takođe da poravnate pomoću njihovih koordinatne linije. Dok prevlačite ili menjanje veličine objekta preko rasporeda vodič, ivice, midlines i (u slučaju tabele) linije koordinatne mreže će ukratko držati vodič pruža pokazatelj vodiči za lokaciju.

Vodiči za raspored obuhvataju vođice margina, kolona i redova, kao i vodiče osnovnih linija.

Vodiči za raspored

1. Vođice margina

2. Vođice kolona

3. Vođice redova

4. Vodiči osnovnih linija

5. Vođice za lenjir

Vodiče za raspored možete da koristite za kreiranje koordinatne mreže na master stranici. Ta koordinatna mreža se pojavljuje na svakoj stranici publikacije na kojoj je korišćena master stranica.

Više informacija o vođice u na Prikazivanje ili skrivanje lenjira članak.

Vrh stranice

Strukturiranje stranice pomoću vodiča za raspored

Podešavanje publikacije za štampanje na uzastopnim stranicama (kao u knjizi)

 1. Na kartici Dizajn stranice , kliknite na dugme margine, a zatim izaberite Prilagođene margine.

 2. U dijalogu Vodiča za raspored , u okviru Master stranice, potvrdite izbor u polju za potvrdu dvostranični master .

 3. U okviru Vođice margina, unesite željenu veličinu razmaka koji želite za margine stranice u unutar, spolja, vrhi dno .

  Napomena : Ovo će Postavljanje margina za master stranicu koja se primenjuje samo na trenutnoj stranici, ako vaša publikacija koristi više od jedne master stranicu master stranica neće uticati ove postavke margina.

Podešavanje vođica kolona i redova

 1. Na kartici Dizajn stranice , kliknite na dugme Vođice, a zatim kliknite na karticu Vođice koordinatne mreže .

 2. U okviru za grupisanje Vođice kolona unesite željeni broj kolona u polje Kolone, a zatim u polje Razmak unesite željenu vrednost razmaka između kolona.

 3. U okviru za grupisanje Vođice redova unesite željeni broj redova u polje Redovi, a zatim u polje Razmak unesite željenu vrednost razmaka između redova.

 4. Da biste uključili dodatne vodič u centru za razmak između svake kolone i redove, kliknite na dugme u polju za potvrdu Dodaj centralnu vođicu između kolona i redova .

 5. Kliknite na dugme U redu .

Podešavanje vodiča osnovnih linija

Vodiči osnovnih linija vam pomažu da u kolonama poravnate nepovezani tekst iz više okvira za tekst. Poravnavanje teksta možete da uključite i isključite tako što ćete potvrditi ili opozvati izbor Poravnaj tekst sa vodičima osnovne linije (meni Oblikovanje, komanda Pasus, kartica Uvlačenja i razmaci).

 1. Na kartici Početak kliknite na dugme Prored , a zatim izaberite Vođice osnovnih linija.

 2. Na kartici Vođice osnovnih linija , u okviru Horizontalna Osnovna linija, unesite željenu veličinu razmaka koju želite između osnovne podatke u okviru Prored .

  Napomena : Ako imate istočnoazijske jezike instalirane za uređivanje takođe ćete videti postavke Vertikalne osnovne linije .

 3. U polje pomak Unesite željenu veličinu razmaka između prve osnovne linije i gornje margine.

  Napomena : Pomak se meri od gornje margine, a ne od vrha okvira za tekst.

 4. Da biste prikazali vođice osnovnih linija u publikaciji, na kartici Prikaz izaberite stavku Osnovni podaci .

  Napomena : Ako imate istočnoazijske jezike instalirane za uređivanje će kliknete na Osnovne podatke horizontalne i Vertikalne osnovne podatke.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×