Sprečavanje i rešavanje problema sa datotekom baze podataka pomoću opcije „Sažmi i popravi“

Sprečavanje i rešavanje problema sa datotekom baze podataka pomoću opcije „Sažmi i popravi“

Napomena: Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Datoteka baze podataka mogu da prihvate dok ih, koristite ponekad ometanje performanse. Oni takođe povremeno može da postane neispravan ili oštećen. Možete da koristite komandu Sažmi i popravi bazu podataka da biste sprečili ili rešite ove probleme. Kompaktni proces ne komprimuje podataka – ima bazu podataka datoteke manje uklanjanjem nekorišćene prostor. Komanda Sažmi i popravi bazu podataka takođe može pomoći da biste poboljšali performanse baze podataka.

Savet   Razdeljivanje baze podataka može pomoći da se spreči oštećenje datoteka baze podataka i ograniči gubitak podataka tako što se podaci čuvaju u posebnoj datoteci kojoj korisnik ne pristupa direktno.

Šta želite da uradite?

Načini Sažimanje i popravljanje baze podataka
Pre nego što počnete
Sažmi i popravi bazu podataka kada se zatvore
Sažmi i popravi bazu podataka koja je otvorena
Sažmi i popravi bazu podataka koja je nije otvorena
Sažimanja i popravljanja oštećene baze podataka kada vas Access upitaZašto bi trebalo da Sažimanje i popravljanje baze podataka
Datoteke baze podataka rastu uz upotrebu
Datoteke baze podataka može da postane oštećena

Načini Sažimanje i popravljanje baze podataka

Postoji nekoliko pristupa Sažimanje i popravljanje baze podataka. Uobičajeno je da automatski Sažimanje i popravljanje baze podataka kada se zatvore. Pored toga, možete ručno da pokrenete komandu Sažmi i popravi bazu podataka kada ste otvorili bazu podataka, a u bazi podataka koja je otvorena.

Pre nego što počnete

Izvršite sledeće radnje pre nego što počnete sažimanja i popravljanja:

 • Napravite rezervnu kopiju baze podataka    Tokom procesa popravljanja Access može da skratite neke podatke iz tabela koje su oštećene. Ponekad je moguće spasiti ove podatke iz rezervne kopije. Pored strategije običan pravljenja rezervne kopije, trebalo bi da napravite rezervnu neposredno pre nego što upotrebite komandu Sažmi i popravi bazu podataka . Više informacija potražite u članku Zaštita podataka putem pravljenja rezervne kopije i vraćanja u prethodno stanje.

 • Dobijanje isključivi pristup bazi podataka    Sažimanja i popravljanja zahteva isključivi pristup datoteku baze podataka jer operacija može da ometa druge korisnike. Trebalo bi da obavestite druge korisnike kada planirate da biste pokrenuli na Sažmi i popravi operaciju, kako bi izbegavali korišćenje baze podataka tokom tog perioda. Više informacija potražite u članku Otvaranje postojeće baze podataka.

  Recite korisnicima koliko će dugo morati da izbegavaju korišćenje baze podataka. Ako redovno pokrećete operacije sažimanja i popravljanja, evidentirajte dužinu njihovog trajanja. Tako možete da napravite preciznije procene koje drugim korisnicima daju smernice o tome koliko dugo treba da izbegavaju bazu podataka.

 • Preuzimanje odgovarajuće dozvole za datoteku u bazi podataka    Ako nemate odgovarajuće dozvole i treba da Sažimanje i popravljanje baze podataka, obratite se administratoru sistema za pomoć. Više informacija potražite u članku promene u datoteci deljenje putem mreže u operativnom sistemu Windows 10 i Deljenje datoteka sa osobama.

Vrh stranice

Automatski sažmi i popravi bazu podataka kad se zatvori

Možete izabrati opciju Sažmi prilikom zatvaranja baze podataka ako želite da automatski Sažimanje i popravljanje baze podataka kada se zatvore. Postavljanje ove opcije utiče samo na bazu podataka koja je trenutno otvorena. Podesite ovu opciju za svaku bazu podataka koju želite da automatski Sažimanje i popravljanje posebno. U bazama podataka za više korisnika, možda ne želite da podesite ovu opciju, jer je trenutno da ometa dostupnost baze podataka.

 1. Izaberite stavke datoteka > Opcije.

 2. U dijalogu Access opcije izaberite stavku Aktuelna baza podataka.

 3. U okviru stavke Opcije za aplikaciju potvrdite izbor u polju za potvrdu Sažmi prilikom zatvaranja.

 4. Izaberite stavku U redu.

 5. Zatvorite i ponovo otvorite bazu podataka za opciju stupila na snagu.

Vrh stranice

Ručno Sažimanje i popravljanje baze podataka koje su otvorene

 • Izaberite stavke datoteka > informacije > Sažmi i popravi bazu podataka.

  Access će kreirati kopiju sažete i popravljenih baze podataka na istom mestu.

Vrh stranice

Ručno Sažimanje i popravljanje baze podataka koja je otvorena

Koristite ovaj postupak kada ne možete da direktno otvorite Access bazu podataka.

 1. Uverite se da nema drugih korisnika trenutno koristite datoteku baze podataka.

 2. Pokrenite Access.

 3. U programu Access 2013, Access 2016 i Access 2019:

  1. Na stranici "Predlošci", kliknite dvaput na Prazna baza podataka.

  2. Izaberite stavke datoteka > Zatvori.

 4. Izaberite Alatke baze podataka > Sažimanje i popravljanje baze podataka.

 5. U dijalogu Sažimanje baze podataka iz idite do baze podataka koju želite da sažmete i popravite i kliknite dvaput na nju.

Access će kreirati kopiju sažete i popravljenih baze podataka na istom mestu.

Vrh stranice

Sažimanje i popravljanje oštećene baze podataka kada vas Access upita

Kada pokušate da otvorite datoteku baze podataka koja je oštećena, ako to od vas zatraži pristup Sažimanje i popravljanje baze podataka, izaberite stavku da. Dve stvari koje možete da se pojavi:

 • Ako Access u potpunosti popravi oštećenu datoteku, prikazaće poruku koja saopštava da je popravka bila uspešna i da treba da proverite sadržaj baze podataka da biste se uverili da je sve onako kako treba da bude.

 • Ako Access samo delimično uspe, to će je zadržati evidenciju o objekte baze podataka koje on ne popraviti u sistemu tabele pod imenom MSysCompactErrors. Access otvara MSysCompactErrors tabelu u prikazu lista sa podacima. Ako imate prethodnu rezervnu kopiju pre nego što baze podataka je oštećena, možete da koristite MSysCompactErrors tabele da biste odlučili koji objekti da uvezete u popravljenih bazu podataka. Da biste otkrili sistemske tabele, kliknite desnim tasterom miša na naslovnoj traci za navigaciju, a zatim u dijalogu Opcije za navigaciju izaberite stavku Prikaži sistemske objekte.

Vrh stranice

Zašto bi trebalo da Sažimanje i popravljanje baze podataka

Ovaj pregled objašnjava kako korišćenje komande Sažmi i popravi bazu podataka može da pomogne u sprečavanju i rešavanju sledećih problema koji ponekad mogu da utiču na bazu podataka: datoteke rastu pri korišćenju i datoteke postaju oštećene.

Datoteke baze podataka rastu pri korišćenju

Dok dodajete i ažurirate podatke i menjate im dizajn, datoteka baze podataka postaje veća. Ovaj rast može biti uzrokovan novim podacima ili nekim drugim izvorima:

 • Access kreira privremene, skrivene objekte u cilju izvršavanja raznih zadataka. Ponekad ovi privremeni objekti ostaju u bazi podataka i nakon što više nisu potrebni programu Access.

 • Kad izbrišete objekat baze podataka, prostor na disku koji je on zauzimao ne oslobađa se automatski – datoteka baze podataka i dalje koristi taj prostor na disku, iako je objekat izbrisan.

Dok se datoteka baze podataka puni ostacima privremenih i izbrisanih objekata, performanse mogu da se pogoršavaju. Objekti će se sporije otvarati, upiti će se sporije pokretati, a tipične radnje sporije izvršavati.

Vrh stranice

Datoteke baze podataka mogu postati oštećene

U određenim okolnostima, može doći do oštećenja datoteke baze podataka. Ako se datoteka baze podataka deli na mreži i sa njom direktno radi više korisnika odjednom, kod te datoteke postoji mali rizik da postane oštećena. Rizik od oštećenja je veći ako korisnici često uređuju podatke u memo polju, i on se povećava tokom vremena. Možete da smanjite rizik pomoću komande Sažmi i popravi bazu podataka.

Često, ovaj tip oštećenja dobija problem sa u modulu Visual Basic for Applications (VBA) i ne predstavlja rizik od gubitka podataka. Međutim, ovaj tip oštećenja predstavljaju rizik od oštećenja dizajna baze podataka, kao što su izgubljene VBA kôd ili neupotrebljiv obrasce.

Retko se dešava da oštećenje datoteke baze podataka ipak dovodi do gubitka podataka. Obično je taj gubitak ograničen na poslednju radnju jednog korisnika, tj. na jednu promenu podataka. Kad korisnik počne da menja podatke i ta promena je prekinuta – na primer, zbog gubitka mrežne usluge – Access označava datoteku baze podataka kao oštećenu. Datoteka može biti popravljena, ali neki podaci ipak mogu da nedostaju nakon dovršenog popravljanja.

Takođe pogledajte

Zaštita podataka putem pravljenja rezervne kopije i vraćanja u prethodno stanje

Podešavanje opštih opcija korisnika

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×