Sortiranje zapisa na osnovu delimičnih vrednosti u polju

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

U nekim slučajevima, možda ćete poželeti da zapise sortirate na osnovu mesečnog dela vrednosti datuma zanemarujući dan i godinu. Osim toga, možete da poželite da zapise sortirate samo na osnovu prvih nekoliko znakova u tekstualnom polju. Ova tema sadrži objašnjenja o tome kako da izvršite ove pretrage kreiranjem jednostavnih izraza.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Sortiranje na osnovu delimičnih vrednosti datuma

Sortiranje na osnovu delimičnih tekstualnih vrednosti

Sortiranje na osnovu delimičnih vrednosti datuma

Kada zapise sortirate korišćenjem neke od komandi za sortiranje, kompletna vrednost datuma – dan, mesec i godina – koristi se za određivanje položaja svakog zapisa. Međutim, pretpostavimo da želite da sortirate rođendane samo po mesecima u kojima se pojavljuju i pritom zanemarite deo vrednosti koji se odnosi na dan i godinu.

Za sortiranje dela vrednosti datuma potrebno je pisanje izraza. Možete da sortirate na osnovu podataka u tabeli ili u rezultatima upita – ali pre toga morate izabrati prikaz lista sa podacima. Izraz se piše u oblasti upita kartice Filter. Izraz koji kreirate izdvojiće samo one podatke koji su vam potrebni, a zatim će ih upotrebiti kao osnovu za sortiranje.

Prikazivanje kartice „Filter“

 1. Tabelu ili upit prebacite na prikaz lista sa podacima.

  Ako radite u upitu, pokrenite ga kako bi rezultati bili vidljivi u prikazu lista sa podacima.

 2. Na kartici Početak , u grupi sortiranje i filtriranje izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

  Access će prikazati karticu Filter.

Kreiranje izraza

 1. Na kartici Početak , u grupi sortiranje i filtriranje izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

 2. Otkucajte izraz u redu polje u prvoj koloni. Na primer, da biste sortirali po mesecu bez obzira na to u godini, otkucajte izraz Expr1: DatePart u redu polje u prvoj koloni.

 3. Da biste sortirali podatke po danima u okviru svakog meseca, otkucajte Expr2: DatePart u redu polje u drugoj koloni.

  Na funkcija " DatePart" u prvoj koloni Sortira zapise po mesecu, a funkcija " DatePart " u drugoj koloni Sortira zapise po danima u okviru svakog meseca.

 4. U redu Sortiranje za svaki izraz izaberite stavku Rastući redosled ili Opadajući redosled.

  Ukoliko sortirate po rastućem redosledu, u prvoj koloni prikazuje se januar na vrhu, a decembar na dnu. Ovim načinom sortiranja se u drugoj koloni prikazuje broj 1 na vrhu, a broj 31 na dnu. Situacija će biti obrnuta ako sortirate po opadajućem redosledu.

 5. Na kartici Početak , u grupi sortiranje i filtriranje , kliknite na dugme Preklopnik filtera.

Vrh stranice

Sortiranje na osnovu delimičnih tekstualnih vrednosti

Sortiranje na osnovu delimičnih tekstualnih vrednosti je veoma slično sortiranju na osnovu delimičnih vrednosti datuma. Potrebno je da napišete izraz u prozoru „Napredni filter/sortiranje“ kako biste izdvojili znakove koji predstavljaju osnov za sortiranje.

Pretpostavimo da polje „Grad“ sadrži vrednosti poput North Seattle, South Seattle, North Tacoma ili South Tacoma, a vi želite da zanemarite prvu reč i zapise sortirate samo na osnovu druge reči.

 1. Na kartici Početak , u grupi sortiranje i filtriranje izaberite stavku Više opcija , a zatim u priručnom meniju izaberite stavku Napredno filtriranje/sortiranje .

 2. Otkucajte izraz u redu polje u prvoj koloni. Na primer, otkucajte = Mid ([Grad], 7) da zanemarite prvih šest znakova u polju "grad".

  Na funkcija Mid vraća podnisku koje se nalaze u navedenoj nisci ili polju. U ovom slučaju, za svaki zapis, funkcija vraća vrednost, počevši od sedme znaka (to jest, iza razmaka) u polju "grad".

 3. U ćeliji Sortiranje izaberite stavku Rastući redosled ili Opadajući redosled.

 4. Na kartici Početak , u grupi sortiranje i filtriranje , kliknite na dugme Preklopnik filtera.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne engleskom jeziku govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinsko prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×