Smanjenje veličine datoteke slike

Napomena : Funkcije opisane u ovom članku nisu dostupne u usluzi Office Online. Da biste promenili rezoluciju slike ili primenili komprimovanje, otvorite dokument u verziji za stone računare Office programa koji koristite.

Slike mogu drastično da povećaju veličinu datoteke Office dokumenta. Veličinu datoteke možete da smanjite tako što ćete komprimovati slike u datoteci ili smanjiti njihov broj. Sa druge strane, ako vam je kvalitet slike važniji od veličine datoteke, možete da navedete da se slike nikada ne komprimuju.

Da biste smanjili veličinu datoteke, možete da smanjite rezoluciju slika, primenite komprimovanje bez vidljivih gubitaka kvaliteta, izrežete slike kako bi bile manje i da odbacite neželjene informacije, kao što su izrezani delovi slike ili druge informacije o uređivanju slika.

Slike u sistemu Office automatski se komprimuju putem broja navedenog u opcijama Veličina i kvalitet slike na kartici Više opcija u opcijama programa. Vrednost za štampanje (220 ppi) postavljena je kao podrazumevana ali to možete da promenite.

Važno : Komprimovanje slike da bi se umanjila veličina datoteke menja količinu detalja koji se zadržavaju na izvornoj slici. To znači da posle komprimovanja slika može da izgleda drugačije nego pre komprimovanja. Zbog toga bi trebalo da komprimujete sliku i sačuvate datoteku pre primene umetničkog efekta. Komprimovanje možete da izmenite ili opozovete čak i kada sačuvate datoteku dok god ne zatvorite program u kojem radite.

Ovaj članak govori o tome kako da smanjite veličinu Office datoteke pomoću komprimovanja slika. Ako želite da skratite ivice slike ili da je izrezati, pogledajte Izrezivanje slika.

Savet: Kliknite na svaki naslov u nastavku da biste dobili više informacija o tom zadatku.

Kada vam nije neophodan svaki piksel na slici da biste dobili njenu prihvatljivu verziju, možete da smanjite rezoluciju. Smanjivanje rezolucije može da bude efikasno za slike čiju ste razmeru podesili tako da budu manje zato što se njihov broj tačaka po inču (tpi) zapravo povećava u tom slučaju. Promena rezolucije može da utiče na kvalitet slike.

 1. Izaberite slike za koje želite da promenite rezolucija.

 2. U okviru Alatke za slike, na kartici Oblikovanje, u grupi Prilagodi kliknite na dugme Komprimuj slike.

  Dugme „Komprimuj sliku“ u grupi „Prilagođavanje“ na kartici „Oblikovanje alatki za slike“

  Ako ne vidite kartice Alatke za slike i Oblikovanje, proverite da li ste izabrali sliku. Možda ćete morati da kliknete dvaput na sliku da biste je izabrali i otvorili karticu Oblikovanje. Takođe, u zavisnosti od veličine ekrana, možda ćete videti samo ikone za grupu Prilagođavanje. Dugme Komprimovanje slika pojavljuje se bez oznake.

  Prilagođavanje grupe, smanjena veličina sa prikazanim samo ikonama

 3. Da biste promenili rezoluciju samo za izabrane slike, a ne za sve slike u dokumentu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Primeni samo na ovu sliku.

 4. U okviru stavke Željeni izlazni format izaberite željenu rezoluciju. Ako koristite Office 2007, morate da kliknete na dugme Opcije da biste videli te opcije.

  Napomena : Opcija Upotrebi rezoluciju dokumenta koristi rezoluciju koja je postavljena u prikazu Prikaz „Microsoft Office Backstage“. Vrednost za štampanje ili 220 ppi postavljena je kao podrazumevana, ali možete da promenite podrazumevanu rezoluciju slike (pročitajte sledeći naslov).

Važno : 

 • Ova postavka se primenjuje samo na slike u trenutnom dokumentu ili u dokumentu izabranom sa liste pored stavke Veličina i kvalitet slike. Da biste je postavili kao podrazumevanu za sve nove dokumente, promenite padajući meni.

 • Konfigurisanje načina na koji Office komprimuje slike radi balansiranja veličine i kvaliteta datoteke

Imajte na umu da ova funkcija nije dostupna u programu Microsoft Project 2013 ili sistemu Office 2007.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Opcije, a zatim izaberite stavku Više opcija.

 3. U okviru stavke Veličina i kvalitet slike izaberite dokument za koji želite da postavite podrazumevanu rezoluciju slika ili izaberite stavku Svi novi dokumenti kako biste je postavili kao podrazumevanu za sve buduće dokumente.

 4. Podesite rezoluciju koju želite kao podrazumevanu, a zatim kliknite na dugme U redu.

U zavisnosti od toga koliko je boja na slici, možete smanjiti (komprimovati) format boje slike kako biste smanjili veličinu njene datoteke. Kada se slika komprimuje, boja zauzima manje prostora po pikselu a pri tom se ne gubi kvalitet.

 1. Kliknite na sliku ili slike koje želite da komprimujete.

 2. U okviru Alatke za slike, na kartici Oblikovanje, u grupi Prilagodi kliknite na dugme Komprimuj slike.

  Dugme „Komprimuj sliku“ u grupi „Prilagođavanje“ na kartici „Oblikovanje alatki za slike“

  Ako ne vidite kartice Alatke za slike i Oblikovanje, proverite da li ste izabrali sliku. Možda ćete morati da kliknete dvaput na sliku da biste je izabrali i otvorili karticu Oblikovanje. Takođe, u zavisnosti od veličine ekrana, možda ćete videti samo ikone za grupu Prilagođavanje. Dugme Komprimovanje slika pojavljuje se bez oznake.

  Prilagođavanje grupe, smanjena veličina sa prikazanim samo ikonama

 3. Da biste komprimovali samo izabrane slike, a ne za sve slike u dokumentu, potvrdite izbor u polju za potvrdu Primeni samo na ovu sliku.

  Ako opozovete izbor u polju za potvrduPrimeni samo na ovu sliku poništićete sve prethodne promene koje ste uneli za druge pojedinačne slike u ovom dokumentu.

 4. U okviru Željeni izlazni format izaberite željenu rezoluciju.

  Napomene : 

  • Opcija Upotrebi rezoluciju dokumenta koristi rezoluciju koja je postavljena u prikazu „Backstage“. Vrednost za štampanje (220 ppi) postavljena je kao podrazumevana, ali možete da promenite podrazumevanu rezoluciju slike (pročitajte gorenavedeni tekst).

  • Ako želite rezoluciju slike najvećeg kvaliteta i spremni ste da prihvatite veću veličinu datoteke, možete da isključite komprimovanje.

  • Promene pri komprimovanju vrše se kada zatvorite dijalog. Ukoliko niste sigurni u rezultate, možete da proverite veličinu datoteke pre i posle komprimovanja. Ukoliko niste zadovoljni rezultatima, možete da opozovete promene.

Ako ste izrezali sliku ili ste napravili druge promene na slici, kao što su primena umetničkog efekta ili promena svetline, kontrasta ili oštrine slike, informacije o tome kako da opozovete te promene uskladištene su u datoteci. Brisanjem ovih podataka za uređivanje možete da smanjite veličinu datoteke. Ako potvrdite izbor za ovu opciju, smanjićete veličinu dokumenta, ali ako želite da opozovete uređivanja, moraćete ponovo da umetnete sliku u dokument ukoliko želite da opozovete promene koje ste napravili.

Važno :  Ova funkcija nije dostupna u programu Microsoft Project 2013 ili Microsoft Project 2016.

 1. Izaberite karticu Datoteka.

 2. Izaberite stavku Opcije, a zatim izaberite stavku Više opcija.

 3. U okviru stavke Veličina i kvalitet slike izaberite dokument iz kojeg želite da uklonite podatke za uređivanje.

 4. U okviru stavke Veličina i kvalitet slike potvrdite izbor u polju za potvrdu Odbaci podatke za uređivanje.

Napomena : Ova postavka se primenjuje samo na slike u trenutnom dokumentu ili u dokumentu izabranom sa liste pored stavke Veličina i kvalitet slike.

Takođe pogledajte

Promena podrazumevane rezolucije za umetanje slika u sistemu Office 2016

Uređivanje fotografija bez programa Picture Manager

Komprimovanje medijskih datoteka u prezentaciji

Izrezivanje slike

Isključivanje komprimovanja slike

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×