Slanje trenutne poruke (Korišćenje Lync razmene trenutnih poruka)

Lync razmena trenutnih poruka (IM) je efikasan način da se povežete sa kontaktima u stvarnom vremenu za tili čas. U pitanju je manje formalan način od e-pošte, brži od telefonskog poziva, pa je razmenu trenutnih poruka je teško nadmašiti po brzini i lakoći korišćenja. Trenutnu poruku možete poslati sa bilo kog mesta u programu Lync na kom vidite kontakt. Samo proverite da je vertikalna traka sa desne strane zelene boje i da je prikazana oznaka „dostupno“, što ukazuje na to da je sve spremno za kontakt.

Učinite trenutnu poruku izražajnijom u razgovoru preko trenutnih poruka – promenite detalje fonta (tip, boju, naglašavanje, veličinu), označite poruku kao važnu i dodajte emotikone. Dovedite više osoba u razgovor, započnite razgovor sa više osoba ili pošaljite slike i datoteke. U ovoj temi objašnjeno je kako se sve to radi i kako da odgovorite na dolaznu trenutnu poruku ili je zanemarite.

Pokretanje razmene trenutnih poruka

 1. Pronađite osobu kojoj želite da pošaljete trenutnu poruku tako što ćete je pronaći u pretrazi, na spisku kontakata ili na drugoj lokaciji na kojoj se kontakt pojavljuje u na listi programu Lync (na primer, u istoriji razgovora ili u prozoru razgovora). Da biste započeli razgovor preko trenutnih poruka sa više osoba ili sa grupom, pogledajte sledeća dva odeljka.

 2. Uradite nešto od sledećeg:

 3. Zadržite pokazivač iznad slike osobe na listi kontakata i kliknite na dugme Trenutna poruka na traci „Brzi Lync“.
  Snimak ekrana menija „Brzi Lync“ sa pokazivačem zaustavljenim na slici kontakta

 4. Kliknite dvaput bilo gde na spisku kontakta te osobe.

 5. Kliknite desnim tasterom miša na njihov spisak i izaberite stavku Pošalji trenutnu poruku.

 6. Otkucajte poruku na dnu prozora razgovora.

 7. (Opcionalno) Uradite nešto od sledećeg da biste poslali datoteku ili sliku.

  • Prevucite i otpustite sačuvanu datoteku u oblast za unos teksta.

  • Kopirajte i nalepite sačuvanu datoteku ili neku sliku iz Office programa u oblast za unos teksta.

  • Pritisnite taster PrtScn na tastaturi da biste sliku uhvatili direktno sa ekrana, a zatim je nalepite u oblast za unos teksta.

   Napomene   Ako ove metode za deljenje slikas ne rade ili se nalazite u razgovoru preko trenutnih poruka sa više osoba ili nemate najnovije ispravke za Lync. Uradite nešto od sledećeg:

   • Ako ste grupnom razgovoru preko trenutnih poruka, delite sliku tako što ćete a) je sačuvati, a zatim izabrati ikonu prezentacije (monitor) > karticu Prilozi > Umetanje datoteka (datoteka će se poslati kao ikona koju primalac prenosi na svoj računar radi prikazivanja), ili tako što ćete b) je kopirati, izabrati ikonu prezentacije (monitor) > Bela tabla, a zatim nalepiti.

   • Ako su vam potrebne poslednje ispravke, pogledajte Windows Update ili kontaktirajte svoju tehnička podrška na radnom mestu da biste saznali kada će biti instalirana ispravka.Ako morate da sačekate, delite sliku tako što ćete je kopirati, kliknuti na ikonu prezentacije (monitora) > Bela tabla, a zatim je nalepiti.

 8. (Opcionalno) Da biste dodali emotikon, promenili font ili označili poruku kao važnu, uradite nešto od ovoga:

  • Dodajte emotikon tako što ćete kliknuti na ikonu „Emotikon“ Snimak ekrana izabrane ikone emotikona iz polja za tekst u trenutnoj poruci i izabrati emotikon koji želite da dodate.

  • Promenite font za bilo koji deo poruke tako što ćete istaknuti tekst klikom na ikonu „Font“ Snimak ekrana ikone „Promeni font“ u polju teksta trenutne poruke i izborom boje, veličine, i/ili fonta koji želite da koristite.

  • Označite poruke kao veoma važne tako što ćete kliknuti na ikonu „Važnost“ Snimak ekrana ikone za označavanje velike važnosti iz polja za tekst u trenutnoj poruci.

 9. Pritisnite taster Enter na tastaturi da biste poslali poruku. Svi koji koriste najnoviju verziju programa Lync pored svake trenutne poruke videće sliku osobe koja ju je poslala. Ovo važi za razgovore jedan-na-jedan i za konferencije.

 10. (Opcionalno) Dodajte druge osobe u razgovor prevlačenjem njihovog kontakta sa liste sa spiska kontakata u prozor razgovora.

  Napomena   Ako imate dugačku poruku, Lync je deli na odeljke i pruža vam opciju da čitate manji ili veći deo teksta. To se zove priča. Možete i da joj date naslov ako želite. Dodatne informacije potražite u članku Korišćenje priča u programu Lync.

Slanje trenutne poruke za više osoba odjednom

Uradite sledeće da biste započeli razgovor putem razmene trenutnih poruka sa više kontakata:

Napomena   Da biste poslali celoj grupi kontakata, pogledajte sledeći odeljak.

 • Ako se osobe kojima želite da pošaljete trenutnu poruku pojavljuju kao susedni kontakti u vašem spisku kontakata, pritisnite i držite taster Shift prilikom izbora spiska za svaku osobu. Zatim kliknite na ikonu Razmena trenutnih poruka koja se pojavljuje pored poslednjeg kontakta koji izaberete, otkucajte poruku na dnu prozora razgovora i pritisnite taster Enter.

 • Ako se osobe kojima želite da pošaljete trenutnu poruku pojavljuju na spisku kao kontakti koji nisu susedni, pritisnite i držite taster Ctrl prilikom izbora svakog kontakta. Zatim kliknite na ikonu Razmena trenutnih poruka, otkucajte poruku na dnu prozora razgovora i pritisnite taster Enter. Poruka će biti poslata svim osobama koje ste izabrali.
  Snimak ekrana sa kontaktima i prikazom njihovih statusa i istaknutom ikonom „Trenutna poruka“

  Napomena   Pogledajte prethodni odeljak za detalje o slanju datoteka i slika, promeni fonta, dodavanju emotikona ili označavanju poruke kao veoma važne.

Slanje trenutne poruke grupi

 • Kliknite desnim tasterom miša na ime grupe na spisku kontakata, izaberite stavku Pošalji trenutnu poruku, otkucajte poruku na dnu prozora razgovora i pritisnite taster Enter. Poruka će biti poslata svim članovima grupe.

Napomena   Detalje o slanju datoteka i slika, promeni fonta, dodavanju emotikona ili označavanju poruke kao veoma važne potražite u prethodnom odeljku.

Detalje o kreiranju novih grupa kontakata potražite u članku Kreiranje nove grupe u programu Lync.

Odgovor na obaveštenje o dolaznoj poruci

Obaveštenje se pojavljuje na ekranu kada neko započne nov razgovor putem trenutnih poruka sa vama. Uradite nešto od sledećeg:

 • Da biste videli poruku kliknite bilo gde na oblast fotografije. Da biste odgovorili otkucajte tekst u oblast za unošenje teksta i pritisnite taster Enter na tastaturi.

 • Da biste odbacili poruku kliknite na dugme Zanemari. Poruka odlazi u prijemno poštansko sanduče programa Outlook, ukoliko koristite Outlook.

 • Za dodatne opcije kao što je podešavanje statusa prisutnosti na „ne uznemiravaj“ kako ne biste bili obaveštavani o novim trenutnim porukama dok ponovo ne promenite status kliknite na stavku Opcije, a zatim izaberite odgovarajuću opciju.

Vrh stranice

Primenjuje se na: Office 365 End User, Lync 2013 for Office 365Da li su vam ove informacije koristile?

Da Ne

Kako da je poboljšamo?

255 preostalo znakova

Radi zaštite vaše privatnosti, nemojte uključivati kontakt informacije u svoje povratne informacije. Pregledajte naš smernice za privatnost.

Hvala vam na povratnim informacijama!

Resursi podrške

Promeni jezik