Sastanak može da bude pristupačniji uz Skype za posao

Sve svoje sastanke možete učiniti pristupačnijim osobama sa umanjenim sposobnostima korišćenjem usluge Skype za posao i praćenjem ovih najboljih praksi.

Uostalom, zašto se održavaju sastanci ako ne da bi se uključili svi?

Neka svaki sastanak bude Skype sastanak

Uz Skype za posao u sastanak možete da uključite sve, čak i kada su svi u istoj sobi.

 • Osobe sa oštećenim vidom mogu da dobiju deljeni sadržaj na svojim računarima. To im omogućava da koriste svoje omiljene asistivne tehnologije, kao što su čitač ekrana ili lupa.

 • Možete da snimite sastanak tako da učesnici mogu kasnije da ga pregledaju.

 • Osobe sa oštećenim sluhom mogu da dobiju usluge transkripcije u realnom vremenu, pomoću sistema CART (pristup prevodu komunikacije u realnom vremenu). CART je dostupan za mnoge jezike širom sveta.

U ovom članku

Brzi start Skype za posao sastanka

Nemojte gubiti dragoceno vreme sastanka samo da biste započeli sastanak na mreži.

 • Ako zakazujete sastanak, neka to bude Skype sastanak. Na taj način se učesnici mogu pridružiti putem veze ili podsetnika u programu Outlook, ili direktno putem usluge Skype za posao.

 • Za ad hoc sastanke ili sastanke koji nisu planirani da budu na mreži:

  • Izaberite ikonu Sastani se odmah iz kalendara u glavnom prozoru usluge Skype za posao.

  • Izaberite ikonu Pozovi još osoba u prozoru „Razgovor“ i pozovite osobe koje želite.

Savet : Ako su osobe na sastanku sa Exchange liste distribucije ili grupe za distribuciju, dodajte grupu kontaktima. Zatim, možete samo da izaberete ime grupe, otvorite kontekstualni meni (desnim klikom ili tasterima Shift+F10) i izaberite Započni video poziv.

Uključite video da biste povećali razumevanje

Ljudi najbolje rade kada imaju ulazne informacije iz više čulnih izvora. Predavači i zabavljači stalno koriste ovu činjenicu, zato biraju video zapis kao medijum. Istu stvar možete i vi da uradite sa telefonskim pozivom ili sastankom.

 • Video omogućava učesnicima sa oštećenim sluhom da koriste prevodioca za znakovni jezik.

 • Video poboljšava pun spektar razumevanja govora. Ovo je posebno korisno osobama koje slabije čuju i oslanjaju je na čitanje sa usana.

Savet : Tokom video sastanka proverite ekran pregleda video zapisa da biste bili sigurni da vas učesnici mogu jasno videti. Na primer, mesto gde sedite u odnosu na kameru može da bude bitno.

Pozovite CART transkripciju za osobe koje ne čuju

Pozovite CART transkripciju za sastanak ili telefonski poziv u usluzi Skype za posao da biste dobili natpise u realnom vremenu. Na kraju sastanka zatražite transkript kako biste ga podelili sa učesnicima.

 • CART usluge su dostupne širom sveta na mnogim jezicima. CART omogućava gluvim osobama i osobama koje slabije čuju da u potpunosti učestvuju u sastanku ili telefonskom pozivu.

Saveti : 

 • Dodavanje konferencijskog telefona kao učesnika korišćenjem ikone Pozovi još osoba. Samo unesite broj telefona. Telefon može biti konferencijski telefon omogućen za medije u prostoriji ili pametni telefon.

 • Zamolite učesnike da izgovore svoja imena kada se uključuju. To pomaže gluvim osobama i osobama koje slabije čuju da prate sastanak.

 • Vodite računa da u jednom trenutku govori samo jedna osoba.

Dodajte trenutne poruke da biste naglasili govornu komunikaciju

Trenutne poruke vam omogućavaju da ponudite informacije sa sastanka u alternativnom obliku.

 • Upišite alternativni tekst za sadržaj ekrana u trenutne poruke.

 • Zamolite prevodioce da dodatne informacije postave u trenutne poruke kako bi osobe sa oštećenim sluhom mogle da ih pročitaju.

 • Nalepite detaljne informacije, kao što su URL adrese dokumenata i veb stranica, u tekst. Detalji se neće izgubiti, a učesnici mogu da otvore povezani sadržaj direktno na svojim računarima. Ako je potrebno, mogu da koriste lupe ili čitače ekrana da bi se poboljšalo razumevanje.

 • Objavite važne stavke vezane za izjave, odluke i radnje u trenutnim porukama.

 • Osobe sa otežanim govorom i one koje različitom brzinom obrađuju zvučne informacije mogu da kucaju pitanja ili odgovore u trenutnim porukama.

Delite sadržaj da bi mogle da se omoguće asistivne tehnologije

Uz Skype za posao svako može da ima lični prikaz sadržaja sastanka.

 • Deljenje radne površine

  Možete da delite radnu površinu na sastanku umesto samo da projektujete sadržaj na ekran. To omogućava učesnicima da koriste lupu za sadržaj.

 • Deljenje programa ili aplikacije

  Da biste prikazali jednu aplikaciju, bolje je da delite prozor aplikacije nego celu radnu površinu. Na taj način je deljeni sadržaj veći kada ga učesnici gledaju.

 • Korišćenje bele table u usluzi Skype za posao

  Koristite belu tablu u usluzi Skype za posao umesto fizičke bele table tako da svako može da vidi njen sadržaj na svom računaru ili uređaju. Osobe sa umanjenim motornim sposobnostima ili umanjenom pokretljivošću mogu elektronski da dodaju sadržaj na Skype belu tablu, a osobe sa slabim vidom mogu da koriste lupu.

Savet : Umesto deljenja sadržaja, možete da otpremite PowerPoint prezentacije i druge datoteke na sastanak i da ih zatim predstavite u usluzi Skype za posao. Na ovaj način svi imaju sadržaj na svojim računarima, na kojima mogu da koriste željene asistivne tehnologije, kao što je čitač ekrana ili omiljena lupa.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×