Saradnja na dokumentima i koautorstvo

Saradnja na dokumentima i koautorstvo

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Sa Office i OneDrive ili SharePoint, više osoba da radite zajedno na Word dokument, Excel unakrsne tabele ili PowerPoint prezentacije. Kada svi rade u isto vreme, koji se zove koautorstva.

Zastavice koji označava koje dva autora koji rade u Word dokumentu

Šta da li treba da koautorstvo dokumenta?

Koautorstva je dostupna za dokumente uskladištene u OneDrive ili SharePoint.

Da biste radili sa drugim osobama, potrebno je da:   

  • Oblast deljenih skladišta   OneDrive, OneDrive for Business, SharePoint Online i SharePoint Server su oblasti deljeni prostor za skladištenje koji omogućavaju koautorstva.

  • Aplikacije koje podržava koautorstvo   Word i PowerPoint na svim uređajima i verzije noviji od Office 2010 podržava koautorstvo. Excel aplikacija za mobilne uređaje i programu Excel 2016 sa sistemom Office 365 takođe podržava koautorstvo.

  • Koautorstva prepoznatljivo dokumenta    Koautorstvo podržano je samo na moderni formate uključujući: .docx (Word), .pptx (PowerPoint) i .xlsx (Excel).

  • Uređivanje dozvola za koautora    Sve koautora morate imati dozvolu za pristup i uređujete dokumente.

Kreiranje ili otvaranje dokumenata za koautorstvo

Možete da kreirate dokumente u Office Online ili Office na radnoj površini proizvode. Ove teme će vam pomoći da naučite kako da koautorstvo na dokumentima:

Deljenje dokumenata za saradnju i saradnji sa drugima

Ključ za saradnju i koautorstva je deljenje dokumenata. U SharePoint, OneDrivei Office aplikacija možete da delite datoteke sa drugima.

Da biste saznali više o deljenju dokumenata u OneDrive i SharePoint, pogledajte ove teme:

Kada otvorite deljeni dokument u aplikaciji za računare ili mobilne uređaje, nije bitno da li ste povezani ili ne, možete da nastavite rad. Ako postoje drugi isti dokument za uređivanje, nećete moći da vide vaše promene dok ste van mreže. Kada odete vratite na mrežu, bićete obavešteni o promenama koje su dostupne i druge osobe će videti koji imate promene.

Kada radite u programu Word, zaključan tako da niko ne može zameniti radite na radite u pasusu. Kada ste van mreže u programu Word, je moguće da rade na isti pasus kao neko drugi u vašoj grupi. Kada sačuvate promene, dobićete poruku postoji neusaglašenost. Zatim možete da kliknete kroz na kojoj ćete moći da se.

Rečenice sa neusaglašenosti u programu Word
Neusaglašenost rešavanja u programu Word 2016

Ako radite na datoteci koja se nalazi u fascikli za sinhronizaciju (kao što su OneDrive ili OneDrive for Business), sinhronizuje kada se vratite na mrežu, bez obzira na to da li je pokrenut aplikacije (Word, PowerPoint). Kada se ponovo povežete, datoteke se automatski sinhronizuje. Ako postoje neusaglašenosti, dobićete obaveštenje. Dodatne informacije potražite u članku Sinhronizacija usluge OneDrive.

Po podrazumevanim postavkama, u SharePoint grupe i dozvole dodeljene biblioteku kojoj skladištite ili kreiranje dokumenta se nasleđuju tako što ćete svi dokumenti u biblioteci. Na primer, na lokaciji tima gde svi imaju dozvole za čitanje/pisanje, bilo ko može da koautorstvo. Dok SharePoint Online biblioteka dokumenata sa dozvolama samo za čitanje samo omogućava osoba da biste prikazali dokumente, ali niko, ali autoru možete izvršiti promene osim ako izričito pozvani.

SharePoint dozvole se nasleđuju, ali možete da podesite različite od njih za određene osobe. Ako u biblioteci SharePoint deli za samo za prikazivanje, možete dati dozvolu za uređivanje neke korisnike. Međutim, ako u biblioteku postavku za uređivanje dozvola za svakoga, ne možete ograničiti nekoliko samo da prikazuju. Možete da zamenite nasleđenih dozvola sa većim dozvolu, ne donjem dozvola. Dodatne informacije o dozvolama potražite u članku Razumevanje nivoa dozvola u sistemu SharePoint

Sa SharePoint moje lokacije, OneDrive for Business ličnoj biblioteci ili potrošačke OneDrive, datoteka treba da se izričito dele. Podrazumevano mogu samo moguće uređivati i pregledaju vlasnik biblioteke. Možete da izaberete ko može da uređuje pojedinačne datoteke tako što ćete deliti sa osobama ili grupama sa dozvole za uređivanje. Više informacija o deljenju potražite u članku Deljenje datoteka ili fascikli u usluzi Office 365.

Iako možete da otpremite datoteke putem Word i PowerPoint 2007 ili starije verzije na SharePoint Online ili OneDrivei možete da ih otvorite za uređivanje, ne možete da koautor ove dokumente sa tim zastarelog aplikacijama. Kada korisnik otvori dokument sa Word ili PowerPoint 2007, SharePoint Online ili OneDrive kreira brava na dokument i sprečava druge korisnike Office sa uređivanje dokumenta. Da biste najbolje iskoristili prednosti koautorstva u Word ili PowerPoint, preporučuje se da svi korisnici raditi sa najmanje Office 2010 na radnoj površini, Office Online, noviji Mac ili aplikaciji za mobilne uređaje.

Da, Microsoft radi sa mnoštvo partneri širom sveta tako da možete sarađivati sa Office na mreži. Provera skladište na obezbeđuju da biste videli ako koautorstvo sa Office na mreži je podržana.

Ne postoji podrška, međutim, nezavisnog dobavljača sa Office radnu površinu ili druge platforme i Microsoft ne podržava koautorstvo dokumenata koji su uskladišteni na Google Drive.

Evo nekih veza da biste se upoznali.

Ako koautorstvo ne funkcioniše ispravno, postoji nekoliko stvari koje mogu dovesti do problema. Da biste lakše rešili koautorstva sesije i podešavanje, pogledajte članak Rešavanje problema sa funkcijom koautorstva u sistemu Office.

Ako ste podelili dokumente pomoću OneDrive ili OneDrive for Business možete da primite u e-pošte poruku da znate da je dokument ažuriran.

Ostale teme koja vas interesuje

Ako niste koristili Word Online ili Office Online, možete da testirate disk jedinicu ovde: Word Online. Da biste promenili u različitim online aplikaciju, kliknite na dugme za pokretanje aplikacija Dugme „Pokretanja aplikacija“ i odaberite druge aplikacije.

Za SharePoint administratore:

Napomena : Za više informacija o tome kako da koautorstvo na dokumentima, potražite pomoć za Word, PowerPointi Office Online. Za više informacija o konfigurisanju SharePoint za saradnja na dokumentima i koautorstvo, pogledajte članak TechNet Veb lokaciji.

Napomena : Koautorstva nije dostupna za dokumentima koji su zaštićeni pomoću Information Rights (IRM) ili usluge Rights Management (RMS).

Ažurira oktobar 2017 zahvalnosti za povratne informacije.

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×