SEQUENCE (funkcija SEQUENCE)

Funkcija SEQUENCE vam omogućava da generišete listu uzastopnih brojeva, na primer 1, 2, 3, 4.

U sledećem primeru napravili smo niz koji sadrži 5 kolona i 4 reda =SEQUENCE(4,5).

Primer funkcije SEQUENCE sa nizom 4 x 5

Napomena: 24. septembar 2018: Funkcija SEQUENCE je jedna od nekoliko beta funkcija, i trenutno jedina koja je trenutno dostupna samo jednom delu Office Insider korisnika. Nastavićemo da optimizujemo ove funkcije tokom narednih nekoliko meseci. Kada budu spremne, objavićemo ih svim Office Insider korisnicima i pretplatnicima na Office 365.

=SEQUENCE(redovi,[kolone],[početak],[korak])

Argument

Opis

redovi

Obavezno

Broj redova koje želite da prikažete

[kolone]

Opcionalno

Broj kolona koje želite da prikažete

Početak

Opcionalno

Prvi broj u nizu

[korak]

Opcionalno

Iznos uvećanja svake naredne vrednosti u nizu

Napomene: 

  • Bilo koji nedostajući opcionalni argumenti podrazumevano će biti 1. 

  • Niz možete da posmatrate kao red vrednosti, kolonu vrednosti ili kombinaciju redova i kolona sa vrednostima. U gorenavedenom primeru niz za formulu SEQUENCE je opseg C1:G4.

  • Funkcija SEQUENCE daje niz koji se preliva ako je u pitanju krajnji rezultat formule. To znači da Excel dinamički kreira opseg odgovarajuće veličine niza kada pritisnete taster ENTER. Ako se prateći podaci nalaze u Excel tabeli, veličina niza se automatski menja dok dodajete podatke u opseg niza ili ih iz njega uklanjate, ako pritom koristite strukturirane reference. Više detalja potražite u ovom članku o ponašanju prelivenog niza.

  • Excel ima ograničenu podršku za dinamičke nizove između radnih svezaka i taj slučaj je podržan samo kada su obe radne sveske otvorene. Ako zatvorite izvornu radnu svesku, sve povezane dinamičke formule niza daju grešku #REF! error kada ih osvežite.

Primer

Ako treba da kreirate brzi uzorak skupa podataka, evo primera korišćenja funkcije SEQUENCE sa funkcijama TEXT, DATE, YEAR i TODAY za kreiranje dinamičke liste meseci za red zaglavlja, u kom je osnovni datum uvek tekuća godina. Naša formula je: =TEXT(DATE(YEAR(TODAY()),SEQUENCE(1,6),1),"mmm").

Koristite funkciju SEQUENCE sa funkcijama TEXT, DATE, YEAR i TODAY da biste kreirali dinamičku listu meseci za red zaglavlja.

Evo primera ugnežđivanja funkcije SEQUENCE pomoću funkcija INT i RAND za kreiranje niza od 5 redova i 6 kolona sa nasumičnim skupom celih brojeva koji se uvećavaju. Naša formula je: =SEQUENCE(5,6,INT(RAND()*100),INT(RAND()*100)).

Primer funkcije SEQUENCE ugnežđene uz funkcije INT i RAND radi kreiranja uzorka skupa podataka

Pored toga, možete da koristite =SEQUENCE(5,1,1001,1000) za kreiranje liste uzastopnih GL Code brojeva u primerima.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Možete uvek da postavite pitanje stručnjaku u zajednici Excel Tech Community, dobijete podršku u zajednici Answers community ili predložite novu funkciju ili poboljšanje na sajtu Excel User Voice.

Takođe pogledajte

Funkcija FILTER

Funkcija RANDARRAY

Funkcija SEQUENCE

Funkcija SORT

Funkcija SORTBY

Funkcija UNIQUE

#SPILL! greške u programu Excel

Dinamički nizovi i ponašanje prelivenog niza

Operator za raskrsnicu (@)

Napomena:  Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li da nam javite da li su informacije bile korisne? Ovo je članak na engleskom jeziku za referencu.​

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×