Rotiranje ili premeštanje podataka u ćeliji

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Za optimalno prikazivanja podataka na vaš radni list, možda ćete želeti da biste promenili položaj podataka u ćeliji. Možete da promenite poravnavanje sadržaja ćelije, koristite uvlačenja za bolju razmak ili prikazali podatke na različite ugao Rotiranjem.

Informacije o prelomu teksta ili dodavanju preloma reda u ćeliju potražite u članku Prelom teksta u ćeliji.

 1. Izaberite ćeliju ili opseg ćelija koji sadrži podatke koje želite da promenite položaj.

  Biranje ćelije ili opsega ćelija

  Da biste izabrali

  Postupite na sledeći način

  Jednu ćeliju

  Kliknite na ćeliju ili pređite na ćeliju pritiskanjem tastera sa strelicama.

  Izbor opsega ćelija

  Izaberite prvu ćeliju u opsegu, a zatim prevucite pokazivač do zadnje ćelije, odnosno pritisnite i držite taster SHIFT i pritiskajte taster sa strelicom da biste proširili izbor.

  Takođe možete da izaberite prvu ćeliju u opsegu, a zatim da pritisnete taster F8 da biste proširili izbor pomoću tastera sa strelicama. Da biste prestali da proširujete izbor, ponovo pritisnite taster F8.

  Izbor velikog opsega ćelija

  Kliknite na prvu ćeliju u opsegu, a zatim pritisnite i držite taster SHIFT i izaberite zadnju ćeliju u opsegu. Možete da se pomerite da bi poslednja ćelija postala vidljiva.

  Izbor svih ćelija u radnom listu

  Kliknite na dugme Izaberi sve.

  Dugme „Izaberi sve“

  Da biste izabrali ceo radni list, možete da pritisnete i kombinaciju tastera CTRL+A.

  Napomena : Ako radni list sadrži podatke, pritiskom kombinacije tastera CTRL+A bira se trenutno područje. Ponovnim pritiskom kombinacije tastera CTRL+A birate ceo radni list.

  Izbor nesusednih ćelija ili opsega ćelija

  Izaberite prvu ćeliju ili opseg ćelija, a zatim pritisnite i držite taster CTRL dok birate ostale ćelije ili opsege.

  Takođe možete da izaberete prvu ćeliju u opsegu, a zatim da pritisnete kombinaciju tastera SHIFT+F8 kako biste izboru dodali druge nesusedne ćelije ili opseg. Da biste prestali da dodajete ćelije ili opsege izboru, ponovo pritisnite kombinaciju tastera SHIFT+F8.

  Napomena : Ne možete da otkažete izbor ćelije ili opsega ćelija u nesusednom izboru, a da ne otkažete ceo izbor.

  Izbor celog red ili cele kolone

  Izaberite zaglavlje reda ili kolone.

  Radni list koji prikazuje naslov reda i naslov kolone

  1. Naslov reda

  2. Naslov kolone

  Ćelije u redu ili koloni takođe možete da izaberete tako što ćete izabrati prvu ćeliju, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM (STRELICA NALEVO ili STRELICA NADESNO za redоve, STRELICA NAGORE ili STRELICA NADOLE za kolone).

  Napomena : Ako red ili kolona sadrže podatke, kombinacijom testera CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM birate red ili kolonu do poslednje korišćene ćelije. Ponovnim pritiskom kombinacije tastera CTRL+SHIFT+TASTER SA STRELICOM birate ceo red ili kolonu.

  Izbor susednih redova ili kolona

  Prevucite pokazivač duž zaglavlja redova ili kolona, odnosno izaberite prvi red ili kolonu, a zatim pritisnite i držite taster SHIFT i izaberite poslednji red ili kolonu.

  Izbor nesusednih redova ili kolona

  Izaberite zaglavlje reda ili kolone u prvom redu ili koloni u izboru, a zatim pritisnite i držite taster CTRL dok izabirate zaglavlja drugih redova ili kolona koje želite da dodate izboru.

  Prvu ili poslednja ćeliju u redu ili koloni

  Izaberite ćeliju u redu ili koloni, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+TASTER SA STRELICOM (STRELICA NADESNO ili STRELICA NALEVO za redove, STRELICA NAGORE ili STRELICA NADOLE za kolone).

  Prvu ili poslednju ćeliju na radnom listu ili u Microsoft Office Excel tabeli

  Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+HOME da biste izabrali prvu ćeliju na radnom listu ili na Excel listi.

  Pritisnite kombinaciju tastera CTRL+END da biste izabrali poslednju ćeliju na radnom listu ili na Excel listi koja sadrži podatke ili oblikovanje.

  Ćelije do poslednje korišćene ćelije na radnom listu (donji desni ugao)

  Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+END da biste proširili izbor ćelija na poslednju korišćenju ćeliju na radnom listu (donji desni ugao).

  Ćelije na početku radnog lista

  Izaberite prvu ćeliju, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+HOME da biste proširili izbor ćelija na početak radnog lista.

  Izbor većeg ili manjeg broja ćelija od aktivnog izbora

  Pritisnite i držite taster SHIFT, a zatim izaberite poslednju ćeliju koju želite da obuhvatite novim izborom. Pravougaoni opseg između aktivna ćelija i izabrane ćelije postaje novi izbor.

  Savet : Kliknite na bilo koju ćeliju u radnom listu da biste otkazali izbor ćelija.

  Napomena : Da biste otkazali izbor ćelija, kliknite na bilo koju ćeliju na radnom listu.

 2. Na kartici Početak, u grupi Poravnavanje uradite sledeće:

  Slika trake programa Excel

  • Da biste promenili vertikalno poravnavanje sadržaja ćelije, kliknite na dugme Poravnaj gore Slika dugmeta , Poravnaj na sredini Slika dugmeta ili Poravnaj dole Slika dugmeta .

  • Da biste promenili horizontalno poravnavanje sadržaja u ćeliji, kliknite na dugme Poravnaj tekst levo Slika dugmeta , Centriraj Slika dugmeta ili Poravnaj tekst desno Slika dugmeta .

  • Da biste promenili uvlačenje sadržaja ćelije, kliknite na dugme Smanji uvlačenje Slika dugmeta ili Povećaj uvlačenje Slika dugmeta .

  • Da biste rotirali sadržaj ćelije, kliknite na dugme Položaj Slika dugmeta i izaberite željenu opciju rotiranja.

  • Da biste prelomili tekst u ćeliji, kliknite na dugme Prelomi tekst.

  • Da biste koristili dodatne opcije poravnavanja teksta, kliknite na dugme Pokretanje dijaloga Slika dugmeta koje se nalazi pored dugmeta Poravnavanje, a zatim u dijalogu Oblikovanje ćelija, na kartici Poravnavanje izaberite željene opcije. Na primer, da biste obostrano poravnali tekst u ćeliji, na kartici Poravnavanje, u okviru Horizontalno kliknite na padajući okvir i izaberite stavku Obostrano poravnaj.

   Savet : Da biste centrirali ili poravnavanje podataka koji obuhvata više kolona ili redova, kao što su oznake kolona i redova, prvo izaberite stavku Objedini i centriraj Slika dugmeta da objedinite izabrani opseg ćelija. Zatim možete da izaberite objedinjene ćelije i položaja njen sadržaj ćelije, kao što je opisano ranije u ovoj proceduri.

Napomena : 

 • Microsoft Excel ne može da rotira uvučene ćelije ili ćelije oblikovane pomoću opcije poravnavanja Centriraj preko izbora ili Popuni u polju Horizontalno (dijalog Oblikovanje ćelija, kartica Poravnavanje). Ako sve izabrane ćelije imaju ove neusaglašene oblike poravnavanja, opcije rotiranja teksta u okviru Položaj nisu dostupne. Ako izbor obuhvata ćelije oblikovane pomoću drugih opcija poravnavanja koje nisu neusaglašene, opcije rotiranja su dostupne. Međutim, ćelije oblikovane pomoću neusaglašenih oblika poravnavanja ne rotiraju se.

 • Kada je tekst u ćeliji obostrano poravnat, izgledaće kao da je poravnat levo ukoliko se sadržaj ćelije uklapa u jedan red. Kada obostrano poravnavate tekst koji obuhvata više redova, svaki red osim poslednjeg obostrano se poravnava.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog preveli, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×