Referenca: Pozicija komandi programa PowerPoint 2003 u programu PowerPoint 2007

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. Potražite pronađete verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku za referencu.

Ovaj članak predstavlja osnovne elemente novog interfejsa Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent u programu Microsoft Office PowerPoint 2007. On takođe obezbeđuje listu komandi sa kojima ste možda već upoznati u programu Microsoft Office PowerPoint 2003 i pokazuje vam kako da postignete iste rezultate u programu Office PowerPoint 2007.

Važno : Ovaj članak je dizajniran samo kao alatka za brza uputstva i nije namenjen za obuku ili učenje.

U ovom članku

Upoznavanje sa novim interfejsom

Dodavanje komandi priručnoj traci

Predstavljanje novog interfejsa

U programu Office PowerPoint 2007 novi Korisnički interfejs Office Fluent interfejs zamenjuje menije, trake sa alatkama i većinu okana zadataka iz prethodnih verzija programa PowerPoint jednim mehanizmom koji je jednostavan i olakšava pronalaženje komandi. Novi korisnički interfejs je dizajniran da vam pomogne da budete produktivniji u programu PowerPoint, da lakše pronađete odgovarajuće funkcije za različite zadatke, otkrijete nove funkcije i budete efikasniji.

Ovaj članak je namenjen iskusnim korisnicima programa PowerPoint 2003 – osoblju tehničke podrške, IT stručnjacima i drugima koji već poznaju interfejs programa PowerPoint 2003 – a žele da brzo pronađu poznate komande u programu Office PowerPoint 2007.

Korisnički interfejs Office Fluent

Osnovna zamena za menije i trake sa alatkama u programu Office PowerPoint 2007 jeste glavna traka koja je deo Korisnički interfejs Office Fluent korisničkog interfejsa. Dizajnirana za lako pretraživanje, glavna traka sastoji se od kartica koje su organizovane na osnovu određenih slučajeva ili objekata. Kontrole na svakoj kartici dalje su organizovane u nekoliko grupa. Glavna traka može da primi bogatiji sadržaj od menija i traka sa alatkama, uključujući dugmad, galerije i sadržaj dijaloga.

Traka

1. kartice su dizajnirane za svaki zadatak.

2. grupe na svakoj kartici prekinuli zadatak na više podzadataka.

3. komandna dugmad u svakoj grupi izvršavaju komandu ili prikazuju meni sa komandama.

Kartice koje se pojavljuju samo kada su potrebne

Dodatak standardnom skupu kartica koje vidite na glavnoj traci svaki put kada pokrenete Office PowerPoint 2007 čine dve posebne vrste kartica koje se pojavljuju u interfejsu samo kada su korisne za zadatak koji se obavlja.

Kontekstualne alatke     Kontekstualne alatke vam omogućavaju da radite sa objektima koje izaberete na stranici, poput tabele, slike ili crteža. Kada kliknete na objekat, pored standardnih kartica pojavljuje se i skup važnih kontekstualnih kartica upadljive boje.

Kontekstualne kartice

1. Izaberite objekat u svojoj prezentaciji.

2. Imena kontekstualnih alatki koje mogu da se primene pojavljuju se u upadljivoj boji, dok se kontekstualne kartice pojavljuje pored skupa standardnih kartica.

3. Kontekstualne kartice pružaju kontrole za rad sa izabranom stavkom.

4. Standardna kartica na glavnoj traci.

Programske kartice     Programske kartice zamenjuju skup standardnih kartica kada se prebacite u određene režime za kreiranje ili prikaze, poput mastera slajda, mastera propratnog sadržaja, mastera naslova i pregleda pre štampanja.

PowerPoint kartica „Aplikacija“

Meniji, trake sa alatkama i drugi poznati elementi

Pored kartica, grupa i komandi, program Office PowerPoint 2007 koristi i druge elemente koji vam obezbeđuju postupke za obavljanje zadataka. Sledeći elementi podsećaju na menije i trake sa alatkama koje su vam već poznate iz prethodnih verzija programa PowerPoint. Tabele koje se nalaze na kraju ovog članka upućuju na te elemente u koloni Putanja.

Dugme Microsoft Office Slika dugmeta      Ovo dugme se nalazi u gornjem levom uglu prozora programa PowerPoint i otvara meni koji je ovde prikazan.

PowerPoint meni „Datoteka“

Priručna traka     Priručna traka podrazumevano se nalazi na vrhu prozora PowerPoint i obezbeđuje brzi pristup alatkama koje često koristite. Možete je prilagoditi tako što ćete dodati komande u nju.

Priručna traka

Pokretači dijaloga     Pokretači dijaloga su male ikone koje postoje u nekim grupama. Klikom na pokretač dijaloga otvara se odgovarajući dijalog ili okno zadataka i tako dobijate pristup većem broju opcija koje se odnose na određenu grupu.

Pokretač dijaloga

Vrh stranice

Dodavanje komandi na priručnu traku

Kao što je navedeno u tabelama na kraju ovog članka, neke komande programa PowerPoint 2003 su u programu Office PowerPoint 2007 dostupne samo u listi svih komandi koja se nalazi u dijalogu Opcije programa PowerPoint. Da biste ove komande mogli da koristite u programu Office PowerPoint 2007, prethodno ih morate dodati na priručnu traku. Postupite na sledeći način:

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika dugmeta , a zatim na dugme PowerPoint opcije.

 2. U listi na levoj strani ekrana izaberite stavku Prilagođavanje.

 3. U okviru padajuće liste Izaberite komande iz izaberite stavku Sve komande.

  PowerPoint opcije, Prilagođavanje, Sve komande

 4. Iz liste Prilagođavanje priručne trake izaberite ili stavku Za sve dokumente (podrazumevano) ili određeni dokument.

 5. Kliknite na komandu koju želite da dodate, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Ponovite postupak za svaku komandu koju želite da dodate.

 6. Koristite dugmad sa strelicama Premesti nagore i Premesti nadole da biste rasporedili komande u željeni redosled na priručnoj traci.

 7. Kliknite na dugme U redu.

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Deli Facebook Facebook Twitter Twitter E-pošta E-pošta

Da li su vam ove informacije koristile?

Odlično! Imate li još neke povratne informacije?

Kako možemo da je poboljšamo?

Hvala vam na povratnim informacijama!

×