Referenca: Lokacije komandi programa Word 2003 u programu Word 2007

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Napomena : Ovaj članak je odradio svoj posao i uskoro će biti obustavljen. Da biste sprečili poruku „Stranica nije pronađena“, uklanjamo veze za koje znamo. Ako ste kreirali veze do ove stranice, uklonite ih i zajedno ćemo održati veb povezanim.

Ovaj članak predstavlja trake i druge komponente nove Korisnički interfejs Microsoft Office Fluent. Takođe pruža listu komandi programa Microsoft Office Word 2003 i pokazuje gde se one nalaze u Microsoft Office Word 2007.

Važno : Ovaj članak je dizajniran samo kao alatka za brza uputstva i nije namenjen za obuku ili učenje.

U ovom članku

Predstavljanje novog interfejsa

Dodavanje komandi na priručnu traku

Nove lokacije poznate komande

Upoznavanje sa novim interfejsom

Program Office Word 2007 ima novi izgled, novi Korisnički interfejs Office Fluent interfejs, koji zamenjuje menije, trake sa alatkama i većinu okana zadataka iz starijih verzija programa Word jednim mehanizmom koji je jednostavan i olakšava pronalaženje komandi. Novi Korisnički interfejs Office Fluent interfejs je dizajniran da vam pomogne da budete produktivniji u programu Word, da lakše pronađete odgovarajuće funkcije za različite zadatke, otkrijete nove funkcije i budete efikasniji.

Ovaj članak je namenjen iskusnim korisnicima programa Word 2003 – osoblju tehničke podrške, IT stručnjacima i drugima koji već poznaju interfejs programa Word 2003 – koji žele da brzo pronađu poznate komande u programu Office Word 2007.

Korisnički interfejs Office Fluent

Osnovna zamena za menije i trake sa alatkama u programu Office Word 2007 jeste glavna traka, komponenta Korisnički interfejs Office Fluent korisničkog interfejsa. Dizajnirana za lako pretraživanje, glavna traka sastoji se od kartica koje su organizovane na osnovu određenih slučajeva ili objekata. Kontrole na svakoj kartici dalje su organizovane u nekoliko grupa. Office Fluent glavna traka može da primi bogatiji sadržaj od menija i traka sa alatkama, uključujući dugmad, galerije i sadržaj dijaloga.

Slika kartice „Početak“ programa Word

1. kartice su dizajnirane za svaki zadatak.

2. grupe na svakoj kartici prekinuli zadatak na više podzadataka.

3. komandna dugmad u svakoj grupi izvršavaju komandu ili prikazuju meni sa komandama.

Kartice koje se pojavljuju samo kada vam trebaju

Uz standardni skup kartica koji vidite na traci svaki put kada pokrenete program Office Word 2007, postoje još dve vrste kartica koje se pojavljuju u interfejsu samo kada su od koristi za tip zadatka koji trenutno izvršavate.

Kontekstualne alatke     Kontekstualne alatke vam omogućavaju da radite sa objektima koje izaberete na stranici, poput tabele, slike ili crteža. Kada kliknete na objekat, pored standardnih kartica pojavljuje se i skup važnih kontekstualnih kartica upadljive boje.

Kontekstualne alatke i isticanje

1. Izaberite stavku u dokumentu.

2. Ime kontekstualnih alatki pojaviće se u naglašenoj boji, a pored standardnog skupa kartica pojaviće se i kontekstualne kartice.

3. Kontekstualne kartice vam pružaju kontrole za rad sa izabranom stavkom.

Programske kartice     Programske kartice zamenjuju standardni skup kartica kada se prebacite na određene režime kreiranja ili prikaza,uključujući i pregled pre štampanja.

pregled pre štampanja

Meniji, trake sa alatkama i drugi poznati elementi

Pored kartica, grupa i komandi, program Office Word 2007 koristi i druge elemente koji služe tome da vam omoguće da na neki način obavite svoje zadatke. Sledeći elementi podsećaju na menije i trake sa alatkama koji su vam već poznati iz prethodnih verzija programa Word.

Microsoft Office dugme Slika Office dugmeta      Ovo dugme se nalazi u gornjem levom uglu prozora programa Word i otvara se meni prikazan.

Dugme Office u programu Word

Priručna traka     Priručna traka se nalazi podrazumevano na vrhu prozora u programu Word i pruža brz pristup alatkama koje često koristite. Možete da prilagodite priručne trake dodavanjem komandi na njega.

Priručna traka

Pokretači dijaloga     Pokretači dijaloga su male ikone koje postoje u nekim grupama. Klikom na pokretač dijaloga otvara se odgovarajući dijalog ili okno zadataka i tako dobijate pristup većem broju opcija koje se odnose na određenu grupu.

Pokretač dijaloga

Vrh stranice

Dodavanje komandi priručnoj traci

Neke komande programa Word 2003 su dostupne u programu Office Word 2007 samo sa liste svih komandi u dijalogu Word opcije. Da biste koristili ove komande u programu Office Word 2007, prvo ih dodajte na priručnu traku na sledeći način:

 1. Kliknite na dugme Microsoft Office Slika Office dugmeta , a zatim na dugme Word opcije.

 2. Sa liste na levoj strani izaberite stavku Prilagođavanje.

 3. Iz liste Izaberite komande iz izaberite stavku Sve komande.

  Prikazivanje svih komandi na listi

 4. Iz liste Prilagođavanje priručne trake izaberite ili stavku Za sve dokumente (podrazumevano) ili određeni dokument.

 5. Kliknite na komandu koju želite da dodate, a zatim kliknite na dugme Dodaj.

  Ponovite postupak za svaku komandu koju želite da dodate.

 6. Koristite dugmad sa strelicama Premesti nagore i Premesti nadole da biste rasporedili komande u željeni redosled na priručnoj traci.

 7. Kliknite na dugme U redu.

Vrh stranice

Nove lokacije poznatih komandi

Da biste pronašli lokaciju komande menija i traka sa alatkama u Office Word 2007, otvorite radnu svesku mapiranje trake programa Word. Uputstva na prvoj kartici radne sveske pružaju savete za prilagođavanje, pronalaženje i štampanje podataka.

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×