Rešavanje problema sa relacijama tabela

Važno : Ovaj članak je mašinski prevesti potražite u članku Odricanje odgovornosti. O referencu pronaći verzija ovaj članak ovde na engleskom jeziku.

Kada uvozite više tabela, Excel pokušava da otkrije i definiše relacije između tih tabela tako da ne morate ručno da kreirate relacije ili primenjujete složena rešenja ako želite da radite sa podacima.

Ponekad Excel nije u mogućnosti da otkrije relaciju između tabela. U tom slučaju možete da koristite informacije u ovom članku da biste rešili probleme sa automatskim otkrivanjem relacija. Da biste bolje razumeli zahteve i funkcionisanje otkrivanja relacija, pogledajte članak Relacije između tabela u modelu podataka.

Poruka: Nije otkrivena nijedna relacija

Kada prevlačite polje u oblast Vrednosti postojeće izvedene tabele, traka sa obaveštenjem uvek prikazuje poruku koja ukazuje na to da je potrebna relacija i da polje nije povezano sa poljima koja su već u izvedenoj tabeli. Međutim, ponekad nije moguće otkrivanje relacije nakon obaveštenja. Razlozi mogu biti razni:

  • Algoritam za otkrivanje relacija zavisi od toga da li kolona sporednog ključa ima ime slično koloni primarnog ključa. Ako imena kolona nisu dovoljno slična, preporučujemo da otvorite Power Pivot prozor i ručno kreirate neophodne relacije između tabela.

  • Tipovi podataka možda nisu podržani. Otkrivanje relacija nije moguće ako neka od tabela koje se koriste u izvedenoj tabeli sadrži kolone samo sa nepodržanim tipovima podataka. U tom slučaju, treba da koristite dijalog Kreiranje relacija da biste ručno kreirali neophodne relacije između aktivnih tabela u izvedenoj tabeli. Više informacija potražite u članku Kreiranje relacija između dve tabele.

Dodali ste nepovezana polja u izvedenu tabeli i nije se pojavila nijedna poruka

Automatsko otkrivanje relacija se pokreće samo za merenja, a ne za izračunata polja koja koristite u oznakama reda ili kolone u izvedenoj tabeli. Zbog toga, kada počnete da pravite izvedenu tabelu, možete da dodate nepovezane tabele, ali nećete videti relacije dok ne budete prevukli polje u oblast Vrednosti.

Ne postoji važeća relacija između tabela

Ponekad tabele koje dodajete izvedenoj tabeli prosto ne mogu da se spoje sa drugim tabelama. Na primer, možda dve tabele sadrže podatke koji se delimično poklapaju, ali zapravo nemaju logičku relaciju sa ostalim tabelama koje već koristite.

Ako u izvedenu tabelu dodate tabelu koja ne može da se spoji sa drugim tabelama, automatsko otkrivanje obično ne vraća rezultate. U ostalim slučajevima, obično možete da zaključite iz rezultata u izvedenoj tabeli da polja ne proizvode značajna izračunavanja.

Automatsko otkrivanje je kreiralo pogrešne relacije

Kada se kreiraju relacije automatskim otkrivanjem, algoritam kreira listu mogućih relacija na osnovu vrednosti u tabelama i rangira moguće relacije u skladu sa verovatnoćom. Excel zatim kreira samo najverovatniju relaciju. Zbog toga, ako tabele sadrže više kolona koje mogu da se koriste kao ključevi, neke relacije će možda biti niže rangirane i neće biti automatski kreirane čak i kada je relacija važeća.

Ako algoritam za automatsko otkrivanje predlaže relaciju koja ne rešava vaš poslovni problem, treba da izbrišete tu relaciju i ručno kreirate drugu koristeći ispravnu kolonu ključa. Pogledajte

Vrh stranice

Napomena : Odricanje odgovornosti mašinskog prevođenja: ovaj članak je preveden sistem računara bez ljudski interventne. Microsoft nudi ove mašinskog prevoda da pomogne koja nije na engleskom govornih korisnicima da uživate u sadržaju za Microsoft proizvode, usluge i tehnologijama. U članku bio mašinskog prevesti, mogu da sadrže greške u rečnik, sintaksa ili gramatiku.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×