Razgrupisavanje kolona (Power Query)

Važno : Ovaj članak je mašinski preveden, pogledajte odricanje odgovornosti. Pogledajte verziju ovog članka na engleskom jeziku ovde za referencu.

Napomena : Power Query je poznat kao Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016. Informacije koje su pružene ovde odnose se na oba. Da biste saznali više, pročitajte članak Preuzimanje i transformacija u programu Excel 2016.

U programskom dodatku Power Query, možete da transformišete izabrane kolone u parove atribut-vrednost gde kolone postaju redovi. Koristite Power Query uređivača upita za Razgrupiši kolone.

Napomena : Kratak video o tome kako da prikažete uređivač upita, potražite na kraju ovog članka.

Power Query uređivača upita

Prvo, izaberite jednu ili više kolona u Uređivač upita. Možete da razgrupisavanje kolona pomoću dugmeta trake uređivača upita ili korišćenjem kontekstualnog menija.

Izaberite stavku „Razgrupiši kolone“

Razgrupisavanje kolona pomoću trake Uređivača upita :

  1. Na traci Uređivača upita izaberite stavku Razgrupiši kolone.

Razgrupisavanje kolona korišćenjem kontekstualnog menija Uređivača upita :

  1. Kliknite desnim tasterom miša na izabrane kolone i izaberite stavku Razgrupiši kolone.

Razgrupiši kolone kreira kolone sa atribut za svaku izabranu kolonu naslov i vrednost kolone za svaku vrednost ćeliju izabrane kolone. Vrednost atributa par kolone se umeću nakon poslednje kolone. U gorenavedenom primeru, svaka kolona datuma postaje reda sa kolone sa atribut koja sadrži vrednost datuma i vrednost kolone koja sadrži vrednost u koloni datum. Ako dodajete kolone sa dodatnim datum originalne izvorne tabele, Power Query dodaje dodatni red tabele Razgrupiši.

Uzorci rezultata razgrupisanih kolona

Vrh stranice

Napomena : Uređivač upita se pojavljuje samo kada učitavate, uređujete ili kreirate novi upit pomoću programskog dodatka Power Query. Sledeći video prikazuje prozor uređivača upita koji se pojavljuje nakon uređivanja upita iz Excel radne sveske. Da biste prikazali uređivač upita bez učitavanja ili uređivanja postojećeg upita radne sveske, iz odeljka Preuzimanje spoljnih podataka na kartici Power Query na traci izaberite stavke Iz drugih izvora > Prazan upit. Sledeći video prikazuje jedan način za prikazivanje uređivača upita.

Kako prikazati uređivač upita u programu Excel

Napomena : Odricanje odgovornosti za mašinski prevod: Ovaj članak je preveo računarski sistem bez ljudske intervencije. Microsoft nudi ove mašinske prevode da bi pomogao korisnicima koji ne govore engleski da uživaju u sadržaju o Microsoft proizvodima, uslugama i tehnologijama. Budući da je članak mašinski preveden, može da sadrži greške u rečniku, sintaksi ili gramatici.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×