Radna sveska sadrži korisnički obrazac ili modul klase

Radna sveska koju pokušavate da otvorite sadrži korisnički obrazac ili modul klase iz VBA projekta. Postoji opasnost od narušavanja bezbednosti zato što korisnički obrasci i moduli klasa mogu da sadrže makroe koji nisu bezbedni.

Ako je nivo bezbednosti makroa postavljen na opciju Onemogući sve makroe i prikazuj obaveštenja ili opciju Onemogući sve makroe osim onih koji su digitalno potpisani, imate mogućnost da uklonite VBA projekat iz radne sveske. Trebalo bi da sačuvate VBA projekat samo ako je izvor ove radne sveske pouzdan. Ukoliko odlučite da uklonite VBA projekat iz radne sveske, VBA projekat neće biti samo onemogućen, već će biti i izbrisan iz radne sveske.

Microsoft Office Excel će automatski ukloniti VBA projekat iz radne sveske ako je nivo bezbednosti postavljen na opciju Onemogući sve makroe i ne prikazuj obaveštenja. Ako je izvor ove radne sveske pouzdan i želite da sačuvate VBA projekat, možete zatvoriti radnu svesku bez čuvanja izmena. Zatim je neophodno da postavite nivo bezbednosti na opciju Onemogući sve makroe i prikazuj obaveštenja, tako da ćete prilikom ponovnog otvaranja radne sveske biti upitani da li želite da sačuvate ili uklonite VBA projekat.

Nije preporučljivo da za nivo bezbednosti postavite opciju Omogući sve makroe (ne preporučuje se; moguće je pokretanje potencijalno opasnog koda) .

Postupite na sledeći način da biste promenili postavke zaštite od makroa u programu Excel:

  1. Na kartici Projektovanje, u grupi Kôd kliknite na dugme Bezbednost makroa.

    Grupa „Kôd“ na kartici „Projektovanje“

  2. U kategoriji Postavke makroa, u odeljku Postavke makroa izaberite opciju Omogući sve makroe (ne preporučuje se; moguće je pokretanje potencijalno opasnog koda), a zatim kliknite na dugme U redu.

Napomena: Kada završite rad sa makroima preporučuje se da vratite sve postavke koje onemogućuju sve makroe, da biste sprečili pokretanje potencijalno opasnog koda.

Napomena: Ovo obaveštenje će se pojaviti samo ako je za nivo zaštite od makroa postavljena bilo koja opcija koja onemogućava sve makroe. Excel će zadržati VBA projekat i učitaće ga kada se otvori radna sveska ako je nivo zaštite postavljen na opciju Omogući sve makroe (ne preporučuje se; moguće je pokretanje potencijalno opasnog koda) ili je potvrđen izbor Smatraj pouzdanim pristup objektnom modelu VBA projekta.

Unapredite veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×