Rad sa stranicama na lokaciji za objavljivanje

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Web stranice se na lokaciji za objavljivanje skladište centralno u biblioteci stranica. Sistem prijavljivanja i odjavljivanja obezbeđuje da stranice uređuje samo jedna osoba u jednom trenutku, a funkcija kreiranja verzija omogućava praćenje promena. Podrazumevano je da svaka stranica mora da bude odobrena od strane redaktora pre objavljivanja.

Izaberite jednu od sledećih mogućnosti:

Kreiranje stranice

Uređivanje stranice

Sačuvaj stranicu

Uređivanje prethodno sačuvane stranice

Prijavljivanje stranice

Prosleđivanje stranice radi odobrenja

Odobravanje ili odbijanje stranice

Objavljivanje stranice

Prikaz istorije verzija stranice

Kreiranje stranice

Web stranice možete da kreirate i uređujete pomoću pregledača. Možda programi kao što je Microsoft Office SharePoint Designer 2007 nude više opcija, ali za neke stranice ćete otkriti da korišćenje pregledača više odgovara vašim potrebama.

 1. Na lokaciji gde želite da kreirate stranicu, u meniju " Radnje na lokaciji " Slika dugmeta , kliknite na dugme Kreiraj stranicu.

 2. U polje Ime URL adrese upišite ime datoteke za stranicu. Ovo ime će se prikazati u vezama lokacije.

 3. U polju Naslov možete da prihvatite podrazumevani naslov, koji je isti kao Ime URL adrese, odnosno možete da upišete novi naslov za stranicu. Kod određenih rasporeda na stranicama, naslov se prikazuje u gornjem levom uglu stranice.

 4. U polje Opis upišite opcionalni opis sadržaja stranice. U nekim rasporedima na stranicama, opis se prikazuje na stranici.

 5. U odeljku Raspored na stranici odaberite raspored za stranicu koju želite da objavite. Raspored koji odaberete zavisi od tipa sadržaja koji želite da objavite ili od predloška koji dizajner lokacije želi da koristite.

 6. Kliknite na dugme Kreiraj.

Vrh stranice

Uređivanje stranice

U zavisnosti od odabranog tipa rasporeda, na stranici možete imati kombinaciju kontrola polja i Web segmenta. Stranici ćete dodati sadržaj uređivanjem i podešavanjem svakog od ovih elemenata pojedinačno. Dizajner stranice određuje elemente koji će biti prikazani na stranici. Kontrole polja se mogu premeštati po stranici i koristiti za održavanje doslednosti između stranica i lokacija. Kod nekih rasporeda, možda ćete biti u mogućnosti da dodate ili uredite Web lokacije.

Da biste dodali ili uredili sadržaj za

Postupite na sledeći način

Kontrole polja

 • Metod za dodavanje sadržaja kontroli polja može da bude različit. Možda će biti potrebno da upišete tekst u polje ili da kliknete na vezu Uređivanje sadržaja ili na vezu Uređivanje slike radi dodatnih opcija. Druge kontrole mogu imati drugačije opcije.

Web segmente

 • Da biste stranici dodali Web segment, na stranici, u čuvaru mesta Web segmenta kliknite na vezu Dodaj Web segment, a zatim izaberite Web segment koji želite da dodate stranici.

 • Da biste konfigurisali Veb segment, kliknite na strelicu Meni Veb segmenta na naslovnoj traci, a zatim izaberite stavku Izmeni deljeni Veb segment. Ažurirajte konfiguraciju u oknu sa alatkama.

Vrh stranice

Čuvanje stranice

Stranice se čuvaju u biblioteci stranica lokacije. Više autora, uz odgovarajuće dozvole, može jednostavnije da sarađuje na Web stranicama zbog toga što se stranice čuvaju na ovoj centralnoj lokaciji. Postoji nekoliko opcija za čuvanje stranice i većini je moguće pristupiti preko trake sa alatkama Uređivanje stranice.

Željeni efekat

Postupak

Sačuvali stranicu i nastavili sa njenim uređivanjem.

 • Na traci sa alatkama Uređivanje stranice kliknite na vezu Stranica, a zatim na dugme Sačuvaj.

Sačuvali stranicu, ali da ne dozvolite drugima da je uređuju.

 • Na traci sa alatkama Uređivanje stranice, kliknite na vezu Stranica, a zatim na dugme Sačuvaj i zaustavi uređivanje.

Sačuvali stranicu i dozvolili drugima da je uređuju.

 • Na traci sa alatkama Uređivanje stranice kliknite na vezu Prijavi u deljenu radnu verziju.

Sačuvali stranicu i prijavili je za pregled.

 • Na traci sa alatkama Uređivanje stranice kliknite na vezu Podneto na odobrenje.

Odbacili sve promene koje ste napravili od poslednjeg odjavljivanja stranice.

 • Kliknite na vezu Stranica, a zatim izaberite opciju Odbaci odjavljivanje.

Svaki put kada prijavite stranicu kreira se međuverzija. Na osnovu broja stranice možete da saznate da li je to međuverzija. Glavne verzije stranice, a to su stranice koje su odobrene i objavljene, završavaju se nulom (0).

Vrh stranice

Uređivanje prethodno sačuvane stranice

Samo jedna osoba može da uređuje stranicu u programu Microsoft Office SharePoint Server 2007. Kada kliknete na vezu Uredi stranicu, stranica se automatski odjavljuje iz biblioteke stranica, čime se sprečavaju druge osobe da joj pristupe.

Ako je stranica ranije objavljena, objavljena verzija ostaje vidljiva čitaocima, a nova međuverzija se kreira za uređivanje. Na primer, ako je objavljena verzija 3.0, kada kliknete na vezu Uredi stranicu program Office SharePoint Server 2007 kreira verziju 3.1. Posetioci Web stranice vide verziju 3.0 sve dok se verzija 4.0 ne odobri i objavi.

Stranice možete da uređujete počevši od same stranice ili joj pristupivši iz biblioteke stranica na lokaciji.

Željeni efekat

Postupak

Pokrenuli uređivanje dok posmatrate stranicu.

 • Na stranici koju želite da uredite na na Radnje na lokaciji meni Slika dugmeta , izaberite stavku Uredi stranicu.

Pronašli stranicu u biblioteci stranica.

 1. Na lokaciji kojoj se nalazi, u meniju " Radnje na lokaciji " Slika dugmeta stranice, kliknite na dugme Prikaži sav sadržaj lokacije.

 2. U odeljku Biblioteke dokumenata kliknite na vezu Stranice.

 3. U listi Stranice kliknite na ime stranice koju želite da uređujete.

 4. U traci sa alatkama Uređivanje stranice kliknite na vezu Uredi stranicu.

Vrh stranice

Prijavljivanje stranice

Sistem prijavljivanja i odjavljivanja sprečava istovremeno kreiranje više verzija iste stranice. Sistem ovim upravlja dozvoljavajući uređivanje samo odjavljenih stranica. Da bi na istoj stranici sarađivao sa drugim osobama, jedan od autora mora da prijavi dokument u biblioteku pre nego što drugi autor bude u mogućnosti da je odjavi da bi imao udela u promenama.

Da biste prijavili stranicu i dozvolili drugim korisnicima da joj pristupe iz biblioteke stranica, postupite na sledeći način:

 • Na stranici koju uređujete, u traci sa alatkama Uređivanje stranice kliknite na vezu Prijavi u deljenu radnu verziju.

Vrh stranice

Podnošenje stranice na odobravanje

Office SharePoint Server 2007 dozvoljava da stranicu prosledite redaktoru na odobrenje pre objavljivanja. Ako administrator nije omogućio tok posla, morate da obavestite redaktora da je stranica spremna za pregled.

 • Da biste pripremili stranicu za redaktora, na traci sa alatkama Uređivanje stranice kliknite na vezu Podneto na odobrenje.

Vrh stranice

Odobravanje ili odbijanje stranice

Redaktor stranice može da odobri ili odbije sadržaj koji je autor pripremio za objavljivanje. Redaktor ne može da uređuje stranicu bez kreiranja nove verzije, koju nakon toga treba ponovo proslediti na odobravanje.

Podrazumevano je da se stranica objavljuje odmah nakon odobravanja. Ako se stranica odbije, ona ostaje u biblioteci stranica sa verzijom koju je imala pre odbijanja, ali se njen status menja u Odbačeno.

 • Da biste odobrili i objavili stranicu, na traci sa alatkama Uređivanje stranice kliknite na vezu Odobri.

 • Da biste odbacili stranicu, na traci sa alatkama Uređivanje stranice kliknite na vezu Odbaci.

Vrh stranice

Objavljivanje stranice

Autor koji ima odgovarajuće dozvole može da objavi stranicu bez odobrenja redaktora. Podrazumevano je da se stranica odmah po objavljivanju prikazuje na Web lokaciji. Vi ili dizajner stranice možete da promenite raspored objavljivanja na stranici Postavke stranice. Ovo je korisno kada stranica sadrži vremenski osetljive informacije kao što su povoljnosti za zaposlene koje stupaju na snagu određenog datuma ili specijalni događaji koji se javljaju tokom odmora.

 • Da biste objavili stranicu, na stranici koju uređujete, na traci sa alatkama Uređivanje stranice kliknite na vezu Objavi.

Vrh stranice

Pregled istorije verzija za stranicu

Istoriju stranice, uključujući i njen aktuelni status možete da prikažete pomoći stranice Istorija verzija. Ova stranica prikazuje trenutno objavljenu glavnu verziju ako ona postoji i sve neobrađene i odbačene verzije stranice. Stranica Istorija verzija prikazuje i ko je uređivao stranicu i kada. Ako želite više informacija o određenoj verziji izaberite tu stavku iz liste.

 • Da biste prikazali istoriju verzija za stranicu, iz stranice čiju istoriju želite da pogledate, na traci sa alatkama Uređivanje stranice kliknite na dugme Alatke, a nakon toga kliknite na vezu Istorija revizija.

Vrh stranice

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×