Rad sa Web segmentima za filtriranje

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Web segmenti za filtriranje povezuju se sa Web segmentima koji sadrže neki od skupova podataka i menjaju njihov prikaz. Web segment za filtriranje može biti vidljiv na stranici i od korisnika zahtevati da unese neke podatke, poput datuma ili teksta, ili može biti nevidljiv, poput trenutnog korisničkog filtera koji filtrira podatke u zavisnosti od toga koji korisnik je prijavljen na računar.

Ovaj članak sadrži:

Pregled

Tipovi filtera

Korišćenje filtera

Pregled

Neki Web segmenti za filtriranje automatski filtriraju podatke, dok drugi omogućavaju osobama koje pregledaju stranicu da unose vrednosti ili da ih izaberu sa liste. Web segmenti za filtriranje dizajnirani su za rad sa podacima usluge Microsoft SQL Server 2005 Analysis Services, sa Microsoft Office SharePoint Server 2007SharePoint listama, sa podacima koji se nalaze u katalogu poslovnih podataka ili sa podacima u radnoj svesci koja je učitana u Web segment Microsoft Office Excel Web Access.

Načini korišćenja filtera

Sledeća dva slučaja ilustruju situacije u kojima Office SharePoint Server 2007 filteri mogu biti korisni:

  • Jevrem Savić želi da saopšti koliki je mesečni prihod ostvaren od prodaje nekog proizvoda. Jevrem bi obično pregledao SQL Server 2005 Analysis Services izveštaj koji je kreiran pomoću aplikacije za prodaju u preduzeću Contoso, a zatim te informacije kopirao i nalepio u e-poruku koju bi prosledio svom timu. Jevrem će isti SQL Server 2005 Analysis Services izveštaj dodati u svoju kontrolnu tablu zajedno sa mesečnim izveštajem o reklamacijama kupaca za svaki proizvod.

    Jevrem će dodati Web segment za filtriranje kako bi korisnici kontrolne table mogli da izaberu proizvod koji ih interesuje. Podesiće filter tako da prikaže listu proizvoda, a zatim će ga povezati sa mesečnim izveštajem o reklamacijama kupaca za svaki proizvod i postojećim izveštajem o mesečnom prihodu ostvarenom prodajom proizvoda. Kada članovi njegovog tima budu pregledali stranicu, videće podatke o podrazumevanom proizvodu koji je Jevrem postavio u izveštajima, ali će moći da odaberu i bilo koji drugi proizvod sa liste. Biranjem nekog drugog proizvoda, menjaju se svi podaci u svakom od povezanih Web segmenata.

  • Kristina Laković, regionalni menadžer prodaje, za redigovanje mesečnih podataka koristi kontrolnu tablu svoje filijale. Primetila je da je ključni indikator efikasnosti (KPI) koji se odnosi na zadovoljstvo kupaca žut, što označava da je u režimu upozorenja. Ona može da klikne na indikator kako bi otišla na Web stranicu na kojoj prikazan indikator i na kojoj se nalazi objašnjenje zašto je žut, kao i tri izveštaja sa dodatnim informacijama.

    Svi elementi na stranici filtriraju se samo za Kristininu filijalu. Ostali menadžeri prodaje u Kristininom preduzeću mogu da pregledaju istu kontrolnu tablu, ali je njihov prikaz filtriran, pa će morati da ga prilagode za svoju filijalu.

Vrh stranice

Tipovi filtera

Tipovi Web segmenata za filtriranje koje koristite i način njihovog korišćenja zavisi od izvora podataka, tipa željene interakcije sa korisnikom i željenih rezultata. U sistemu Office SharePoint Server 2007 postoji 9 filtera, kao i Web segment za radnje filtera koji predstavlja dugme za filtriranje koje možete dodati na stranicu, kako bi korisnici mogli da odaberu kada žele da osveže podatke na stranici.

Sledeći filter Web segmenata omogućavaju korisnicima stranice Web segmenta da ručno navođenje vrednosti:

Web segment

Opis

Filter datuma

Možete uneti podrazumevanu vrednost ili je ostaviti praznom. Korisnici mogu da odaberu datum iz padajućeg kalendara ili da u polje prikazano na stranici Web segmenta unesu vrednost u obliku d.m.gggg.

Filter niske upita (URL)

Omogućava dodavanje filtera u URL adresu prilikom dodavanja veze ka drugoj stranici u kontrolnu tablu.

Tekstualni filter

Možete zahtevati od korisnika da unesu tekst i/ili obezbediti podrazumevani tekst.

Sledeći Web segmenti za filtriranje omogućavaju korisnicima stranice Web segmenta da sa liste izaberu neku vrednost:

Web segment

Opis

Filter izbora

Filter izbora vam dozvoljava da navedete vrednosti u oknu sa alatkama na stranici Web segmenta. Korisnici biraju jednu od vrednosti u padajućem meniju koji se pojavljuje na stranici Web segmenta.

Filter kataloga poslovnih podataka

Ovaj Web segment vam omogućava da iz kataloga poslovnih podataka odaberete jednu stavku, a zatim odredite kolonu Kolona sa vrednošću. Pored toga, možete da dodate i kolonu Kolona za opis.

Na primer, ako ste odabrali stavku Proizvodi, AdventureWorks aplikacija i Kolona sa vrednošću mogu biti postavljeni na vrednost Ime. Ako dodate kolonu Kolona za opis, kao krajnji rezultat na stranici Web segmenta pojaviće se birač koji korisnicima omogućava da pomoću padajućeg menija proizvode traže po vrednostima Opis, Ključ ili Ime.

Filter SharePoint liste

Podešavanje ovog filtera podrazumeva da postavite pokazivač na SharePoint listu i navedete vrednost kolone kao što je naslov, opis, datum ili tip dokumenta. Korisnici mogu potražiti listu, a zatim odabrati neki od tipova stavki koje ste naveli.

Filter platforme SQL Server 2005 Analysis Services

Ovaj filter vam omogućava da iz Web segmenta na trenutnoj stranici Web segmenta, SharePoint biblioteke podataka za povezivanje ili Office biblioteke podataka za povezivanje izaberete podatke za povezivanje. Potom se navode dimenzija i hijerarhija (a zatim se na stranici Web segmenta to prikazuje korisniku).

Sledeći Web segmenti za filtriranje automatski filtriraju stranicu Web segmenta:

Web segment

Opis

Trenutni korisnički filter

Rezultat filtriranja je ime za prijavljivanje trenutnog korisnika ili izabrano svojstvo SharePoint profila. Rezultat filtriranja je parametar koji predstavlja nisku izabranog upita.

Filter niske upita (URL)

Ovaj filter prosleđuje fiksne vrednosti koje se podešavaju u oknu sa alatkama.

Filter polja stranice

Daje vrednost kolone u redu liste kome je pridružena trenutna stranica.

Vrh stranice

Korišćenje filtera

Da biste mogli da koristite filter, morate da prođete kroz tri koraka:

  • Dodavanje filtera na stranicu Web segmenta

  • Podešavanje postavki filtera

  • Povezivanje filtera sa ostalim Web segmentima na stranici (opcionalno).

Dodavanje filtera na stranicu Web segmenta

Dodavanje Web segmenta za filtriranje na stranicu Web segmenta slično je dodavanju bilo kog Web segmenta na stranicu. Ako koristite filter koji će zahtevati korisnički unos, razmislite o postavljanju Web segmenta na stranicu. Pored toga, ime filtera koje ste naveli u oknu sa alatkama služi kao opis za okvir za tekst ili meni na stranici.

Podešavanje postavki filtera

Podesite filter pomoću okna sa alatkama Veb segment. Svaki okno sa alatkama ima različite opcije u zavisnosti od tipa filtera koji podešavate.

Za više informacija o konfigurisanju postavke filtera, potražite u sledećim člancima:
Povezivanje Web segmenta za filtriranje u Veb segmentu prikaza liste
Povezivanje Web segmenta za filtriranje u Veb segment za prikaz podataka

Povezivanje filtera sa ostalim Web segmentima na stranici

Moguće je će biti potrebno da Web segment za filtriranje koji koristite povežete sa drugim Web segmentom na stranici. To je možda potrebno ako filtere koristite sa Excel Web Access Web segmentima. Možete da povežete Web segmente koji su vidljivi korisniku ili one koje on ne vidi. Vidljivi Web segment za filtriranje će možda zahtevati unos od strane osobe koja pregleda stranicu, na primer, biranje sa liste proizvoda. Nevidljivi Web segment, poput trenutnog korisničkog filtera, automatski filtrira podatke sa kojima je povezan na osnovu osobe koja je prijavljena na računar.

Kada je filter dostupan za povezivanje sa drugim Veb segmentom na stranici, u meniju za povezivanje neće biti vidljiv iz menija Meni Veb segmenta . Veze između Web segment za filtriranje i drugog Veb segmenta na stranici može se pokrenuti na bilo kom smeru.

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Zvuči da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×