RAND (funkcija RAND)

Napomena:  Želimo da vam što pre pružimo najnoviji sadržaj pomoći čim na vašem jeziku. Ova stranica je prevedena automatski i može da sadrži gramatičke greške ili netačnosti. Naš cilj je da ovaj sadržaj bude koristan. Možete li nam na dnu ove stranice saopštiti da li su vam informacije bile od koristi? Ovo je članak na engleskom jeziku za brzu referencu.

Ovaj članak opisuje sintaksu formule i upotrebu funkcije RAND u programu Microsoft Excel.

Opis

RAND Daje slučajni realni broj veći ili jednak 0 i manji od 1 po uniformnoj raspodeli. Novi slučajni realni broj se dobija prilikom svakog izračunavanja radnog lista.

Napomena: Počev od programa Excel 2010, Excel koristi Mersenne Twister algoritam (MT19937) za generisanje nasumičnih brojeva. 

Sintaksa

RAND()

Sintaksa funkcije RAND nema argumente.

Napomene

  • Da biste generisali slučajni realni broj između a i b, upotrebite:

=RAND()*(b-a)+a

  • Ako želite da koristite RAND da biste generisali slučajni broj, ali ne želite da se brojevi menjaju svaki put kada se izračunava na ćeliju, možete da upišete =RAND() u polju za formulu i pritisnite taster F9 da biste promenili formulu u nasumični broj. Formula će izračunati i ostavili samo vrednosti.

Primer

Kopirajte primerima podataka u sledećoj tabeli i nalepite ih u ćeliju A1 novog Excel radnog lista. Za formule da biste prikazali rezultate, izaberite ih, pritisnite taster F2i zatim pritisnite taster Enter. Ako je potrebno, možete da podesite širinu kolona da biste videli sve podatke.

Formula

Opis

Rezultat

=RAND()

Nasumični broj veći od ili jednak 0 i manji od 1

menja se

=RAND()*100

Nasumični broj veći od ili jednak 0 i manji od 100

menja se

=INT(RAND()*100)

Nasumične ceo broj veći ili jednak 0 i manji od 100

menja se

Napomena: Kada se radni list ponovo izračunava unošenjem formule ili podataka u drugu ćeliju ili ručnim ponovnim računanjem (pritiskanjem tastera F9), novi nasumični broj se generiše za sve formule koje koriste funkciju RAND.

Takođe pogledajte

Opis funkcije RAND u programu Excel

Mersenne Twister algoritam

Funkcija RANDBETWEEN

Razvijte Office veštine
Istražite obuku
Prvi nabavite nove funkcije
Pridružite se Office Insider korisnicima

Da li su vam ove informacije koristile?

Hvala vam na povratnim informacijama!

Hvala za povratne informacije! Izgleda da će biti od pomoći ako vas povežemo sa našim agentima Office podrške.

×